sernik z brzoskwiniami i makiem

Przepis na przepyszny sernik z brzoskwiniami i makiem

Na tegoroczne święta Bożego Narodzenia koniecznie upieczcie sernik z brzoskwiniami i makiem na kruchym spodzie. Ten sernik to prawdziwe cudo. Mamy tu warstwę bezy makowo-kokosowej, do tego mnóstwo soczystych i słodkich brzoskwiń oraz kruszonka. Taki sernik zasmakuje każdemu! Kupcie więc dobry tłusty twaróg i zróbcie ten sernik!

sernikomakowiec z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami i makiem przepis krok po kroku

Jeśli szukasz przepisu na wyjątkowy sernik, w dodatku sernik na dużą blachę, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

sernik z brzoskwiniami i makiem

Sernik z brzoskwiniami i makiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny sernik z brzoskwiniami i makowo-kokosową bezą.
4.27 z 19 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour 25 minut
Czas całkowity 2 hours 5 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 228 kcal
Wyposażenie
  • Foremka do pieczenia o wielkości około 20/30 lub 24/24 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto do sernika

składniki na sernik:

  • 1 kg twarogu (na serniki – użyj gęsty i tłusty – u mnie Piątnica w wiaderku)
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 200 g cukru ((1 szklanka) )
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

składniki na bezę makowo-kokosową:

dodatkowo do sernika

  • 2 puszki brzoskwiń w syropie ((waga owoców w sumie około 1 kg) – owoce pokrój w kostkę.)
Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do sernika

  • Z podanych składników zagnieć ciasto, jeśli nie do końca chce się połączyć w całość, to dodaj odrobinę zimnej wody.
    250 g masła, 50 g cukru pudru, 5 żółtek, 450 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Podziel ciasto na dwie porcje – mniej więcej 2/3 i 1/3 ciasta – zawiń w folię i schowaj do zamrażarki na około godzinę.
  • Po tym czasie większą porcję ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do foremki o wielkości około 20/30 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i lekko ugnieć.
  • Podpiecz ciasto w 180 stopniach przez około 15 minut.

Jak zrobić sernik:

  • Zmiksuj krótko wszystkie składniki masy twarogowej.
    1 kg twarogu, 2 jajka, 200 g cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego

Jak zrobić bezę makową:

  • Zmiksuj lekko białka ze szczyptą soli.
    5 białek
  • Dosypuj powoli cukier, a następnie miksuj na najwyższych obrotach aż białka będą bardzo gęste i lśniące.
    200 g cukru
  • Dodaj do białek suchy mak oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
    100 g wiórek kokosowych, 140 g maku

Sernik z brzoskwiniami i makiem – wykonanie:

  • Na podpieczony spód wyłóż pokrojone w kostkę brzoskwinie.
    2 puszki brzoskwiń w syropie
  • Wyłóż na owoce masę serową i rozprowadź równą warstwą.
  • Na masę twarogową wyłóż białka z makiem i kokosem – nakładaj po łyżce, a potem delikatnie wyrównaj.
  • Zetrzyj na tarce drugą (mniejszą) część ciasta kruchego i posyp nim wierzch ciasta.
  • Piecz całość w 175 stopniach (tryb góra/dół) przez około 60-70 minut.
  • Po tym czasie – wyłącz piekarnik, a ciasto zostaw w środku, aż ostygnie.
  • Na koniec schłodź w lodówce przez kilka godzin.
  • Przed podaniem wyjmij ciasto trochę wcześniej z lodówki, aby kruche ciasto się ociepliło – będzie łatwiej go pokroić.
Notatki
Użyj dobrego – gęstego sera na serniki (ja najczęściej używam Piątnicę). Luźniejszy twaróg może nie utrzymać ciężaru piany. Twaróg typu President nie nadaje się do takiego rodzaju sernika!!
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 228kcalWeglowodany: 27gBiałko: 7gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe sernik z brzoskwiniami, sernik z makiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik z makiem i brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami i bezą z makiem – uwagi

Muszę przyznać, że ten sernik z brzoskwiniami i makiem wyjątkowo przypadł nam do gustu :)

Wszystkie smaki idealnie do siebie pasują i sprawiają, że chce się sięgać po kolejny kawałek.

Całe szczęście, że wychodzi go wielka blacha, można się więc częstować bez większych oporów.

Tym ciastem częstowałam wyjątkowo dużą ilość osób i wszyscy byli zachwyceni.

A mąż mówi, że u niego w pracy znikło nie wiadomo kiedy :D

sernik z brzoskwiniami i wiórkami kokosowymi

Jak zrobić sernik z brzoskwiniami i makiem – wskazówki

Do tego sernika trzeba przygotować kruche ciasto, będzie też potrzebować dwie puszki brzoskwiń (albo kilogram owoców), suchy mak (taki w ziarenkach) oraz wiórki kokosowe.

Ciasto nie jest trudne do zrobienia, więc myślę, że spokojnie sobie z nim poradzicie :)

sernik z makiem i wiórkami kokosowymi

Jaki twaróg do sernika z brzoskwiniami?

Musicie tu użyć twaróg dobrej jakości. Najlepiej tłusty lub półtłusty. Jeśli używacie twaróg w kostce, to wcześniej musicie go zmielić. Ja sobie ułatwiłam tutaj prac i użyłam twaróg z wiaderka. Pamiętajcie, że używając twaróg z wiaderka też musicie użyć taki tłusty i bardzo gęsty. Te lżejsze i luźniejsze twarogi (jak np. President) nie utrzymają masy makowej na górze i wszystko może się wam zapaść w trakcie pieczenia! 

Z twarogów w wiaderku polecam tu wam twaróg Piątnicy albo Mój Ulubiony. Ja zwykle korzystam z Piątnicy i jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.

Kupcie więc dobry twaróg i upieczcie ten sernik z brzoskwiniami i makiem na święta Bożego Narodzenia lub na inną okazję.

Polecam wam także przepis na seromakowca, na piegowatego sernika oraz na pomarańczowego sernika na makowym spodzie.

sernik brzoskwiniowy z makiem sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście

Inspiracja z Moich wypieków – podaję swoją wersję.

Polecane przepisy na serniki na Boże Narodzenie

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na serniki idealne na święta i nie tylko. Tutaj polecam takie trzy przepisy: