Sernik z brzoskwiniami i makiem

 

sernik z brzoskwiniami i makiem

 

Muszę przyznać, że ten sernik z brzoskwiniami i makiem wyjątkowo przypadł nam do gustu 🙂

Wszystkie smaki idealnie do siebie pasują i sprawiają, że chce się sięgać po kolejny kawałek.

Całe szczęście, że wychodzi go wielka blacha, można się więc częstować bez większych oporów.

Tym ciastem częstowałam wyjątkowo dużą ilość osób i wszyscy byli zachwyceni. A mąż mówi, że u niego w pracy znikło nie wiadomo kiedy 😀

Trzeba do niego przygotować kruche ciasto, będzie też potrzebować dwie puszki brzoskwiń (albo kilogram owoców), suchy mak (taki nie mielony) oraz wiórki kokosowe.

Ciasto nie jest trudne do zrobienia, więc myślę, że spokojnie sobie z nim poradzicie 🙂

Polecam wam także przepis na seromakowca, na piegowatego sernika oraz na pomarańczowego sernika na makowym spodzie.

 

sernik z brzoskwiniami i wiórkami kokosowymi sernik z makiem i wiórkami kokosowymi
 

sernikomakowiec z brzoskwiniami sernik z makiem i brzoskwiniami
 

sernik brzoskwiniowy z makiem sernik z brzoskwiniami na kruchym cieście
 

Sernik z brzoskwiniami i makiem – przepis do druku

 

Sernik z brzoskwiniami i makiem

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na blachę o wymiarach 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Sernik
Ilość: 24
Składniki
kruche ciasto:
  • 250 g masła
  • 50 g (5 płaskich łyżek) cukru pudru
  • 5 żółtek z jajek rozmiar L (białka będą użyte do bezy)
  • 450 g (3 szklanki) mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
sernik:
  • 1 kg twarogu na serniki - użyłam w wiaderku
  • 2 duże jajka rozmiar L
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
warstwa makowo-kokosowa:
  • 5 białek (pozostałych z jajek z ciasta kruchego)
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 140 g (1 szklanka) niemielonego, suchego maku
  • 100 g (1 szklanka) wiórek kokosowych
dodatkowo:
  • 2 duże puszki brzoskwiń w syropie (waga owoców w sumie około 1 kg) - owoce pokrój w kostkę.
Wykonanie
kruche ciasto:
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, jeśli nie do końca chce się połączyć w całość, to dodaj odrobinę zimnej wody.
  2. Podziel ciasto na dwie porcje - mniej więcej ⅔ i ⅓ ciasta - zawiń w folię i schowaj do zamrażarki na około godzinę.
  3. Po tym czasie większą porcję ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach i przełóż do foremki o wielkości około 20/30 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) i lekko ugnieć.
  4. Podpiecz ciasto w 180 stopniach przez około 15 minut.
sernik:
  1. Zmiksuj krótko wszystkie składniki masy twarogowej.
beza makowa:
  1. Zmiksuj lekko białka ze szczyptą soli.
  2. Dosypuj powoli cukier, a następnie miksuj na najwyższych obrotach aż białka będą bardzo gęste i lśniące.
  3. Dodaj do białek suchy mak oraz wiórki kokosowe i delikatnie wymieszaj.
wykonanie:
  1. Na podpieczony spód wyłóż pokrojone w kostkę brzoskwinie.
  2. Wyłóż na owoce masę serową i rozprowadź równą warstwą.
  3. Na masę twarogową wyłóż białka z makiem i kokosem - nakładaj po łyżce, a potem delikatnie wyrównaj.
  4. Zetrzyj na tarce drugą (mniejszą) część ciasta kruchego i posyp nim wierzch ciasta.
  5. Piecz całość w 175 stopniach (tryb góra/dół) przez około 60-70 minut.
  6. Po tym czasie - wyłącz piekarnik, a ciasto zostaw w środku, aż ostygnie.
  7. Na koniec schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  8. Przed podaniem wyjmij ciasto trochę wcześniej z lodówki, aby kruche ciasto się ociepliło - będzie łatwiej go pokroić.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 228 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 27 g Białka: 7 g

 

 

Inspiracja – podaję swoją wersję.