prosty serniczek migdałowy

Przepis na sernik migdałowy z makiem na kruchym cieście

Dziś poleca się pyszny sernik piegusek. Ten sernik to aksamitny i pyszny sernik migdałowy pieczony z dodatkiem ziaren maku, które tworzą w masie sernika urocze czarne piegi. Do tego kruchy spód z ciasteczek i marcepana oraz słodka polewa z białej czekolady. To tworzy niezwykle apetyczny i do tego piękny sernik idealny na specjalne okazje i święta. Gorąco polecam!

migdałowy sernik z makiem

Sernik piegusek przepis krok po kroku

Jeśli lubisz serniki i lubisz eksperymentować z ich smakami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

sernik piegusek

Sernik piegusek z makiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na lekki sernik migdałowo-makowy na kruchym spodzie.
3.67 z 6 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 hour 30 minut
Czas całkowity 2 hours
Porcje 21
Kalorie 225 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę około 22/24 cm średnicy.
Składniki

składniki na migdałowy spód do sernika

składniki na migdałowy sernik z makiem

składniki na polewę z białej czekolady

Instrukcja
 

Jak zrobić migdałowy spód do sernika

  • Marcepan podziel na mniejsze porcje, włóż do rondelka, dodaj trochę mleka i podgrzej, aby marcepan stał się bardziej płynny.
    50 g marcepana, 20-50 ml mleka
  • Ciasteczka rozkrusz, dodaj migdały oraz marcepan – wymieszaj razem.
    180 g kruchych ciasteczek, 1 łyżka migdałów
  • Formę o średnicy około 22/24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Wsyp ciasteczka – wylep boki i dno tortownicy.

Jak zrobić migdałowy sernik z makiem

  • W dużej misie umieść twaróg, jajka, cukier, jogurt naturalny, mak oraz mąkę ziemniaczaną.
    1 kg twarogu, 4 jajka, 180 ml jogurtu naturalnego, 3 łyżki suchego maku, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Zmiksuj na średnich obrotach, dodaj zapach migdałowy – do smaku.
  • Gotową masę przelej na spód z ciasteczek.
  • Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw w nim ciasto, aż ostygnie.

Jak zrobić polewę z białej czekolady do sernika

  • Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem z kremówką – lekko przestudź, a następnie polej ciasto.
    100 g białej czekolady, 50 ml śmietany kremówki
  • Sernik schłodź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 225kcalWeglowodany: 25gBiałko: 9gTłuszcz: 10gBłonnik: 0.6g
Słowa kluczowe migdałowy sernik, sernik z makiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
sernik piegusek z makiem

Migdałowy sernik z marcepanem i makiem – uwagi

Wymyśliłam sobie, że zrobię ciacho jak popularny jogurt i tak powstał sernik piegusek – z makiem i o migdałowym smaku. Do tego kruchy spód i biała czekolada na wierzchu. Do masy twarogowej dodałam aromat migdałowy – tak około łyżeczki – przy pieczeniu pachniało obłędnie. Później przy konsumpcji stwierdziłam, że smak mógłby być jeszcze mocniejszy. Jeśli chcecie mieć bardziej migdałowy smak, to dajcie więcej aromatu.

prosty sernik migdałowy

Składniki potrzebne do sernika pieguska

Do przygotowania będziecie potrzebowali kilku ważnych składników.

Po pierwsze – marcepan. Marcepan to masa migdałowa postała w głównej mierze ze zmiksowanych migdałów i cukru pudru. W okresie okołoświątecznym powinna być bez problemu dostępna w większych sklepach – ja zwykle kupuję w Lidlu. Twaróg do sernika – powinien to być twaróg tłusty i dobrej jakości. Ja tu zwykle używam twaróg z wiaderka firmy Piątnica. Możecie też kupić twaróg tłusty w kostce i go zmielić dwukrotnie, tak aby był ładnie gładki. Sam twaróg jest gęsty i zwarty dlatego dodatkowo dodajemy do niego trochę naturalnego jogurtu – ja użyłam tu gęsty jogurt grecki.

sernik migdałowy

Jak upiec sernik z makiem aby nie opadał?

Aby sernik po upieczeniu nie opadał ważne jest nie tylko jego pieczenie, ale również sposób przygotowania. Ja tu nie miksuję białek na pianę i nie dodaję ich w tej formie do sernika, bo piana z białek powoduje, że sernik rośnie podczas pieczenia, a potem po ostudzeniu opada. Ja dodaję całe jajka i masę na sernik miksuję bardzo krótko – tylko do połączenia składników.

Sernik najlepiej piec w niższej temperaturze – ja piekę sernik w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni i trybie góra dół (nie na termoobiegu), za to piekę go dłużej – bo około 1,5 godziny. Po upieczeniu sernika nie wyciągam od razu z piekarnika, tylko wyłączam grzanie, delikatnie uchylam drzwiczki i tak zostawiam sernik w środku, aż piekarnik się ostudzi. Tym sposobem mam całkowitą pewność, że mój sernik nie opadnie po upieczeniu! Koniecznie spróbuj tej metody, u mnie się zawsze sprawdza. Drugi sposób na upieczenie płaskiego jak stół sernika jest upieczenie go w kąpieli wodnej. Jeśli nie wiesz jak upiec sernik w kąpieli wodnej i jak przygotować formę do pieczenia w kąpieli wodnej, to zobacz mój krótki filmik instruktarzowy.

Jak udekorować i podać sernik z makiem?

Ja swój sernik udekorowałam marcepanowymi kuleczkami oraz gwiazdkami wyciętymi z masy cukrowej (wcześniej je podsuszyłam przez noc, aby były twardawe i sztywne). Taki sernik piegusek będzie ozdobą każdego świątecznego i karnawałowego stołu. Możesz też zrobić drobne dekoracje z marcepana, albo posypać wierzch polewy z białej czekolady odrobiną maku i kolorową posypką.

Ps.

Zapraszam również do wypróbowania przepisów na sernik z malinami, sernik wiśniowy, albo na piernikowo-karmelowy sernik gotowany.

Na blogu znajdziecie również więcej przepisów na serniki – serdecznie zapraszam.

migdałowy sernik z makiem  sernik z makiem

sernik migdałowy  sernik piegusek

Polecane przepisy na serniki z makiem

Koniecznie wypróbuj również inne moje przepisy na pyszne serniki pieczone z makiem. Każdy z nich jest inny i wyjątkowy, a do tego niesamowicie smaczny. Polecam!