Przepis na sernik migdałowy z makiem na kruchym cieście

prosty serniczek migdałowy


Wymyśliłam sobie, że zrobię ciacho jak popularny jogurt i tak powstał sernik piegusek – z makiem i o migdałowym smaku.

Do tego kruchy spód i biała czekolada na wierzchu :)

Do masy twarogowej dodałam aromat migdałowy – tak około łyżeczki – przy pieczeniu pachniało obłędnie.

Później przy konsumpcji stwierdziłam, że smak mógłby być jeszcze mocniejszy.

Jeśli chcecie mieć bardziej migdałowy smak, to dajcie więcej aromatu :D

Sernik udekorowałam marcepanowymi kuleczkami oraz gwiazdkami wyciętymi z masy cukrowej (wcześniej je podsuszyłam przez noc, aby były twardawe i sztywne).

Taki sernik piegusek będzie ozdobą każdego karnawałowego stołu.

Zapraszam również do wypróbowania przepisów na sernik z malinami, sernik wiśniowy, albo na piernikowo-karmelowy sernik gotowany.

Na blogu znajdziecie również więcej przepisów na serniki – serdecznie zapraszam.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
3.67 z 6 ocen
Postaw mi kawę

migdałowy sernik z makiem  sernik piegusek z makiem

prosty sernik migdałowy  sernik migdałowy

migdałowy sernik z makiem  sernik z makiem

sernik migdałowy  sernik piegusek

Sernik piegusek przepis do druku

sernik piegusek

Sernik piegusek

Wypieki Beaty
Przepis na lekki sernik migdałowo-makowy na kruchym spodzie.
3.67 z 6 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz
Porcje 21
Kalorie 225 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę około 22/24 cm średnicy.

Składniki

spód:

masa twarogowa:

polewa:

Instrukcja
 

  • Marcepan podziel na mniejsze porcje, włóż do rondelka, dodaj trochę mleka i podgrzej, aby marcepan stał się bardziej płynny.
    50 g marcepana, 20-50 ml mleka
  • Ciasteczka rozkrusz, dodaj migdały oraz marcepan - wymieszaj razem.
    180 g kruchych ciasteczek, 1 łyżka migdałów
  • Formę o średnicy około 22/24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Wsyp ciasteczka - wylep boki i dno tortownicy.
  • W dużej misie umieść twaróg, jajka, cukier, jogurt naturalny, mak oraz mąkę ziemniaczaną.
    1 kg twarogu, 4 jajka, 3/4 szklanki jogurtu naturalnego, 3 łyżki suchego maku, 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Zmiksuj na średnich obrotach, dodaj zapach migdałowy - do smaku.
  • Gotową masę przelej na spód z ciasteczek.
  • Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw w nim ciasto, aż ostygnie.
  • Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem z kremówką - lekko przestudź, a następnie polej ciasto.
    100 g białej czekolady, 50 ml śmietany kremówki
  • Sernik schłodź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 225kcalWeglowodany: 25gBiałko: 9gTłuszcz: 10gBłonnik: 0.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!