Sernik piegusek – migdałowy z makiem

 

prosty serniczek migdałowy

 

Wymyśliłam sobie, że zrobię ciacho jak popularny jogurt i tak powstał sernik piegusek – z makiem i o migdałowym smaku.

Do tego kruchy spód i biała czekolada na wierzchu 🙂

Do masy twarogowej dodałam aromat migdałowy – tak około łyżeczki – przy pieczeniu pachniało obłędnie. Później przy konsumpcji stwierdziłam, że smak mógłby być jeszcze mocniejszy. Jeśli chcecie mieć bardziej migdałowy smak, to dajcie więcej aromatu 😀

Sernik udekorowałam marcepanowymi kuleczkami oraz gwiazdkami wyciętymi z masy cukrowej (wcześniej je podsuszyłam przez noc, aby były twardawe i sztywne).

Taki sernik piegusek będzie ozdobą każdego karnawałowego stołu.

Zapraszam również do wypróbowania przepisów na sernik z malinami, sernik wiśniowy, albo na piernikowo-karmelowy sernik gotowany.

 

migdałowy sernik z makiem  sernik piegusek z makiem
 

prosty sernik migdałowy  sernik migdałowy
 

migdałowy sernik z makiem  sernik z makiem
 

sernik migdałowy  sernik piegusek

Przepis do druku

Sernik piegusek

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę około 22/24 cm średnicy.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 21
Składniki
spód:
  • 180 g kruchych ciasteczek
  • 50 g marcepana
  • około łyżka mielonych migdałów
  • około 20-50 ml mleka
masa twarogowa:
  • 1 kg twarogu na serniki
  • 200 g cukru
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • ¾ szklanki jogurtu naturalnego - użyłam grecki
  • 2 - 3 łyżeczki zapachu migdałowego
  • 3 łyżki suchego maku
polewa:
  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki - użyłam 30%
Wykonanie
  1. Marcepan podziel na mniejsze porcje, włóż do rondelka, dodaj trochę mleka i podgrzej, aby marcepan stał się bardziej płynny.
  2. Ciasteczka rozkrusz, dodaj migdały oraz marcepan - wymieszaj razem.
  3. Formę o średnicy około 22/24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  4. Wsyp ciasteczka - wylep boki i dno tortownicy.
  5. W dużej misie umieść twaróg, jajka, cukier, jogurt naturalny, mak oraz mąkę ziemniaczaną.
  6. Zmiksuj na średnich obrotach, dodaj zapach migdałowy - do smaku.
  7. Gotową masę przelej na spód z ciasteczek.
  8. Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
  9. Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw w nim ciasto, aż ostygnie.
  10. Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem z kremówką - lekko przestudź, a następnie polej ciasto.
  11. Sernik schłódź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 225 Tłuszcze: 10 g Węglowodany: 25 g Błonnik: 0,6 Białka: 9 g