Sernik piegusek – migdałowy z makiem

 

prosty serniczek migdałowy

 

Wymyśliłam sobie, że zrobię ciacho jak popularny jogurt i tak powstał sernik piegusek – z makiem i o migdałowym smaku.

Do tego kruchy spód i biała czekolada na wierzchu :)

Do masy twarogowej dodałam aromat migdałowy – tak około łyżeczki – przy pieczeniu pachniało obłędnie. Później przy konsumpcji stwierdziłam, że smak mógłby być jeszcze mocniejszy. Jeśli chcecie mieć bardziej migdałowy smak, to dajcie więcej aromatu :D

Sernik udekorowałam marcepanowymi kuleczkami oraz gwiazdkami wyciętymi z masy cukrowej (wcześniej je podsuszyłam przez noc, aby były twardawe i sztywne).

Taki sernik piegusek będzie ozdobą każdego karnawałowego stołu.

Zapraszam również do wypróbowania przepisów na sernik z malinami, sernik wiśniowy, albo na piernikowo-karmelowy sernik gotowany.

 

migdałowy sernik z makiem  sernik piegusek z makiem
 

prosty sernik migdałowy  sernik migdałowy
 

migdałowy sernik z makiem  sernik z makiem
 

sernik migdałowy  sernik piegusek

Przepis do druku

sernik piegusek

Sernik piegusek

Wypieki Beaty
Przepis na formę około 22/24 cm średnicy.
3.5 z 4 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 30 minut
Czas całkowity 2 godz
Danie Ciasta
Porcje 21
Kalorie 225 kcal

Składniki
  

spód:

  • 180 g kruchych ciasteczek
  • 50 g marcepana
  • około łyżka mielonych migdałów
  • około 20-50 ml mleka

masa twarogowa:

  • 1 kg twarogu na serniki
  • 200 g cukru
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego - użyłam grecki
  • 2 - 3 łyżeczki zapachu migdałowego
  • 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki suchego maku

polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki - użyłam 30%

Instrukcja
 

  • Marcepan podziel na mniejsze porcje, włóż do rondelka, dodaj trochę mleka i podgrzej, aby marcepan stał się bardziej płynny.
  • Ciasteczka rozkrusz, dodaj migdały oraz marcepan - wymieszaj razem.
  • Formę o średnicy około 22/24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Wsyp ciasteczka - wylep boki i dno tortownicy.
  • W dużej misie umieść twaróg, jajka, cukier, jogurt naturalny, mak oraz mąkę ziemniaczaną.
  • Zmiksuj na średnich obrotach, dodaj zapach migdałowy - do smaku.
  • Gotową masę przelej na spód z ciasteczek.
  • Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
  • Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw w nim ciasto, aż ostygnie.
  • Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem z kremówką - lekko przestudź, a następnie polej ciasto.
  • Sernik schłódź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.

Składniki Odżywcze

Porcja: 100gKalorie: 225kcalWeglowodany: 25gBiałko: 9gTłuszcz: 10gBłonnik: 0.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!