Sernik piegusek – migdałowy z makiem
Wymyśliłam sobie, że zrobię ciacho jak popularny jogurt i tak powstał sernik piegusek – z makiem i o migdałowym smaku.
Do tego kruchy spód i biała czekolada na wierzchu :)
Do masy twarogowej dodałam aromat migdałowy – tak około łyżeczki – przy pieczeniu pachniało obłędnie. Później przy konsumpcji stwierdziłam, że smak mógłby być jeszcze mocniejszy. Jeśli chcecie mieć bardziej migdałowy smak, to dajcie więcej aromatu :D
Sernik udekorowałam marcepanowymi kuleczkami oraz gwiazdkami wyciętymi z masy cukrowej (wcześniej je podsuszyłam przez noc, aby były twardawe i sztywne).
Taki sernik piegusek będzie ozdobą każdego karnawałowego stołu.
Zapraszam również do wypróbowania przepisów na sernik z malinami, sernik wiśniowy, albo na piernikowo-karmelowy sernik gotowany.








Przepis do druku

Sernik piegusek
Składniki
spód:
- 180 g kruchych ciasteczek
- 50 g marcepana
- około łyżka mielonych migdałów
- około 20-50 ml mleka
masa twarogowa:
- 1 kg twarogu na serniki
- 200 g cukru
- 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 3/4 szklanki jogurtu naturalnego - użyłam grecki
- 2 - 3 łyżeczki zapachu migdałowego
- 1 lekko czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki suchego maku
polewa:
- 100 g białej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki - użyłam 30%
Instrukcja
- Marcepan podziel na mniejsze porcje, włóż do rondelka, dodaj trochę mleka i podgrzej, aby marcepan stał się bardziej płynny.
- Ciasteczka rozkrusz, dodaj migdały oraz marcepan - wymieszaj razem.
- Formę o średnicy około 22/24 cm wysmaruj masłem i wysyp mąką.
- Wsyp ciasteczka - wylep boki i dno tortownicy.
- W dużej misie umieść twaróg, jajka, cukier, jogurt naturalny, mak oraz mąkę ziemniaczaną.
- Zmiksuj na średnich obrotach, dodaj zapach migdałowy - do smaku.
- Gotową masę przelej na spód z ciasteczek.
- Piecz w 150 stopniach (tryb góra/dół) przez około 1,5 godziny.
- Po tym czasie piekarnik wyłącz i zostaw w nim ciasto, aż ostygnie.
- Czekoladę połam na mniejsze kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem z kremówką - lekko przestudź, a następnie polej ciasto.
- Sernik schłódź w lodówce przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.
Składniki Odżywcze
Przepiękny! I z pewnością pyszny. Skąd te płatki śniegu Pani Beato? Bajecznie wyglądają
Dziękuję bardzo. Śnieżynki robiłam sama – wycinałam je foremkami z masy cukrowej
Dla mnie wystarczy jedno słowo w przepisie: „sernik” i już jestem kupiona! :D
:D
Oj jak pięknie ozdobiony płatkami śniegu! <3
Dziękuję :)
Ależ on pięknie wygląda! Nie mogę się napatrzeć na te wszystkie detale :) Uwielbiam dosłownie wszystko, co jest zawarte w tym przepisie! Chyba będę musiał namówić narzeczoną na jego przygotowanie!
Dziękuję bardzo Maksymilian :)