Kleckselkuchen – placek z serem i makiem

Zaktualizowany: 2024 16 maja
kleckselkuchen

Przepis na świąteczny placek z twarogiem i makiem

Zapraszam dziś na niemieckie ciasto bożonarodzeniowe Kleckselkuchen, czyli ciasto z makiem i serem. To pyszne połączenie różnych warstw – lekkiego ciasta, sernika, makowca i konfitury wiśniowej. Wszystkie składniki tworzą tu idealne połączenie i ciasto smakuje wybornie. Można powiedzieć, że to łaciate ciasto bożonarodzeniowe, bo Kleckse to po niemiecku „plamy”, tudzież nasze kleksy. Spróbujcie koniecznie!

ciasto kleckselkuchen

Ciasto Kleckselkuchen przepis krok po kroku

Jeśli szukasz ciekawego przepisu na świąteczne ciasto, które przypadnie do gustu wielu osobom, to koniecznie wypróbuj ten przepis.

kleckselkuchen5

Kleckselkuchen, czyli placek z serem i makiem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na łaciate ciasto z makiem, twarogiem, wiśniami i kruszonką.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 45 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 45 minut
Porcje 24
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 24/24 cm albo 20/30 cm.
Składniki

składniki na spód ciasta:

składniki na nadzienie makowe:

  • 100 g maku (zmielonego )
  • około 200 g mleka
  • 50 g biszkoptów (zmielonych lub bardzo rozdrobnionych)
  • 2 łyżki amaretto
  • cukier do smaku (- dałam 4 czubate łyżki cukru pudru)
  • ewentualnie trochę rodzynek lub rozdrobnionych orzechów

składniki na masę serową:

składniki na kruszonkę do ciasta

dodatkowo do ciasta

  • 1 słoik konfitury wiśniowej ((250 g))
Instrukcja
 

Jak zrobić nadzienie makowe do ciasta

  • Wsyp mak do rondelka, zalej mlekiem i podgotuj przez kilka minut – mak trzeba mieszać.
    100 g maku, około 200 g mleka
  • Dodaj do maku pozostałe składniki masy i wymieszaj – ostudź.
    50 g biszkoptów, 2 łyżki amaretto, cukier do smaku, ewentualnie trochę rodzynek lub rozdrobnionych orzechów

Jak zrobić masę twarogową:

  • Zmiksuj krótko razem wszystkie składniki.
    250 g twarogu sernikowego, 50 g cukru, 1 łyżka budyniu waniliowego, 1 jajko, 1 łyżka amaretto

Jak zrobić kruszonkę:

  • Wszystkie składniki zagnieć razem, tak aby lekko się razem zlepiły, ale zachowały sypkość.
    70 g masła, 6 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek cukru kryształu

Kleckeslkuchen wykonanie:

  • Zagnieć razem składniki ciasta.
    400 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 120 ml mleka, 120 ml oleju, 1 jajko, 100 g cukru, olejek migdałowy, 250 g twarogu sernikowego
  • Wylep nim dno foremki o wielkości 24/24 cm.
  • Posmaruj wierzch ciasta konfiturą wiśniową.
    1 słoik konfitury wiśniowej
  • Łyżeczkami nakładaj na ciasto masę makową i masę sernikową – układając na przemiennie.
  • Wierzch posyp kruszonką.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 40-45 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z makiem i twarogiem, placek z makiem i twarogiem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
placek z makiem i twarogiem

Ciasto z twarogiem i makiem – uwagi

Mam nadzieję, że zaintrygowałam Was nazwą dzisiejszego „bohatera” wpisu :)

Co to w zasadzie za ciasto ten Kleckselkuchen?

Tak w zasadzie jedyne co wiem, że to placek z makiem, serem, konfiturą wiśniową i masą kruszonki.

Przepis na to ciasto pochodzi z listopadowego numeru „Apetyt”.

Próbowałam poszperać w internecie w poszukiwaniu jakichś informacji na temat tego placka, ale zupełnie nic nie udało się mi znaleźć – niestety język niemiecki to „ciemna magia”, więc na strony niemieckojęzyczne się nie pchałam (a do translatora jestem nastawiona raczej nieufnie).

Jedyne informacje jakie mam, to właśnie z gazety. Autorka przepisu podaje, że Kleckselkuchen to placek podawany w saksońskich cukierniach – tam robią go na cieście drożdżowym. Ja przygotowałam go według przepisu podanego w gazecie (chociaż wprowadziłam do niego trochę zmian).

Ciasto jest bardzo smaczne i będzie idealne na Boże Narodzenie :)

Jedyne co zmienię następnym razem, to spód ciasta przygotuję z połowy porcji, bo jak dla mnie ten był za wysoki (przepis podaję w oryginalnej wielkości).

Ciasto upiekłam w formie 24/24 cm.

Polecam wam również przepis na domowy seromakowiec ❤❤

Polecane przepisy na ciasta z makiem i twarogiem

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na ciasta z makiem i twarogiem idealne na święta. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2014 12 grudnia

Podziel się przepisem

5 from 3 votes (3 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

3 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Przepis na niemiecki placek z twarogiem i makiem

Jeśli szukacie na święta uniwersalny przepis na ciasto, które "ma wszystko", to polecam wam ten łaciaty placek z makiem i twarogiem. Poza masą makową i sernikową to ciasto ma w sobie konfiturę wiśniową i kruszonkę. Dlatego to ciasto zadowoli każdego - zarówno wielbicieli makowców jak i serników. A kruszonka jest tu prawdziwą wisienką na torcie - słodka i chrupiąca wspaniale uzupełnia smak ciasta. Jeśli więc planujecie upiec na święta Bożego Narodzenia tylko jedno ciasto, a nie możecie się zdecydować na jedne smak, to to ciasto kleksowe z makiem i twarogiem jest właśnie dla was! Spróbujcie koniecznie.

Jak zrobić ciasto z makiem i twarogiem?

Sprawdźcie mój przepis krok po kroku na ciasto Klecksenkuchen i zobaczcie jak zrobić najprostsze ciasto na święta, które jednocześnie zadowoli swoim smakiem wiele osób. Przygotujcie proste ciasto z twarogiem w środku, a do tego masę sernikową i masę makową. Dodajcie swoje ulubione aromaty i dzielcie się niezwykłym smakiem ciasta :) Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na ciasta z makiem oraz przepisy na serniki