Kleckselkuchen

czyli placek z serem i makiem

Mam nadzieję, że zaintrygowałam Was nazwą dzisiejszego „bohatera” wpisu :)

Co to w zasadzie za ciasto ten Kleckselkuchen?

Tak w zasadzie jedyne co wiem, że to placek z makiem, serem, konfiturą wiśniową i masą kruszonki.

Przepis na to ciasto pochodzi z listopadowego numeru „Apetyt”.

Próbowałam poszperać w internecie w poszukiwaniu jakichś informacji na temat tego placka, ale zupełnie nic nie udało się mi znaleźć – niestety język niemiecki to „ciemna magia”, więc na strony niemieckojęzyczne się nie pchałam (a do translatora jestem nastawiona raczej nieufnie).

Jedyne informacje jakie mam, to właśnie z gazety. Autorka przepisu podaje, że Kleckselkuchen to placek podawany w saksońskich cukierniach – tam robią go na cieście drożdżowym. Ja przygotowałam go według przepisu podanego w gazecie (chociaż wprowadziłam do niego trochę zmian).

Ciasto jest bardzo smaczne i będzie idealne na Boże Narodzenie :)

Jedyne co zmienię następnym razem, to spód ciasta przygotuję z połowy porcji, bo jak dla mnie ten był za wysoki (przepis podaję w oryginalnej wielkości).

Ciasto upiekłam w formie 24/24 cm.

Polecam wam również przepis na domowy seromakowiec ❤❤

 

kleckselkuchen3

kleckselkuchen4

kleckselkuchen2

 

Kleckselkuchen, czyli placek z serem i makiem

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

spód ciasta:

nadzienie makowe:

  • 100 g zmielonego maku
  • około 200 g mleka
  • 50 g zmielonych lub bardzo rozdrobnionych biszkoptów
  • 2 łyżki amaretto
  • cukier do smaku - dałam 4 czubate łyżki cukru pudru
  • ewentualnie trochę rodzynek lub rozdrobnionych orzechów

masa serowa:

na kruszonkę:

dodatkowo:

Instrukcja
 

nadzienie makowe:

  • Wsyp mak do rondelka, zalej mlekiem i podgotuj przez kilka minut - mak trzeba mieszać.
  • Dodaj do maku pozostałe składniki masy i wymieszaj - ostudź.

masa twarogowa:

  • Zmiksuj krótko razem wszystkie składniki.

kruszonka:

  • Wszystkie składniki zagnieć razem, tak aby lekko się razem zlepiły, ale zachowały sypkość.

wykonanie:

  • Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieć, wylep nim dno foremki o wielkości 24/24 cm.
  • Posmaruj wierzch ciasta konfiturą wiśniową.
  • Łyżeczkami nakładaj na ciasto masę makową i masę sernikową - układając na przemiennie.
  • Wierzch posyp kruszonką.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu przestudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!