Kleckselkuchen
czyli placek z serem i makiem
Mam nadzieję, że zaintrygowałam Was nazwą dzisiejszego „bohatera” wpisu :)
Co to w zasadzie za ciasto ten Kleckselkuchen?
Tak w zasadzie jedyne co wiem, że to placek z makiem, serem, konfiturą wiśniową i masą kruszonki.
Przepis na to ciasto pochodzi z listopadowego numeru „Apetyt”.
Próbowałam poszperać w internecie w poszukiwaniu jakichś informacji na temat tego placka, ale zupełnie nic nie udało się mi znaleźć – niestety język niemiecki to „ciemna magia”, więc na strony niemieckojęzyczne się nie pchałam (a do translatora jestem nastawiona raczej nieufnie).
Jedyne informacje jakie mam, to właśnie z gazety. Autorka przepisu podaje, że Kleckselkuchen to placek podawany w saksońskich cukierniach – tam robią go na cieście drożdżowym. Ja przygotowałam go według przepisu podanego w gazecie (chociaż wprowadziłam do niego trochę zmian).
Ciasto jest bardzo smaczne i będzie idealne na Boże Narodzenie :)
Jedyne co zmienię następnym razem, to spód ciasta przygotuję z połowy porcji, bo jak dla mnie ten był za wysoki (przepis podaję w oryginalnej wielkości).
Ciasto upiekłam w formie 24/24 cm.
Polecam wam również przepis na domowy seromakowiec ❤❤

Kleckselkuchen, czyli placek z serem i makiem
Składniki
spód ciasta:
- 400 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 ml mleka
- 120 ml oleju
- 1 duże jajko
- 100 g cukru
- olejek migdałowy (do smaku)
- 250 g twarogu sernikowego
nadzienie makowe:
- 100 g zmielonego maku
- około 200 g mleka
- 50 g zmielonych lub bardzo rozdrobnionych biszkoptów
- 2 łyżki amaretto
- cukier do smaku - dałam 4 czubate łyżki cukru pudru
- ewentualnie trochę rodzynek lub rozdrobnionych orzechów
masa serowa:
- 250 g twarogu sernikowego
- 50 g cukru
- 1 łyżka budyniu waniliowego (proszku) lub mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- 1 łyżka amaretto
na kruszonkę:
- 70 g miękkiego masła (6 łyżek)
- 6 łyżek mąki
- 6 łyżek cukru kryształu
dodatkowo:
- słoik konfitury wiśniowej (250 g)
Instrukcja
nadzienie makowe:
- Wsyp mak do rondelka, zalej mlekiem i podgotuj przez kilka minut - mak trzeba mieszać.
- Dodaj do maku pozostałe składniki masy i wymieszaj - ostudź.
masa twarogowa:
- Zmiksuj krótko razem wszystkie składniki.
kruszonka:
- Wszystkie składniki zagnieć razem, tak aby lekko się razem zlepiły, ale zachowały sypkość.
wykonanie:
- Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieć, wylep nim dno foremki o wielkości 24/24 cm.
- Posmaruj wierzch ciasta konfiturą wiśniową.
- Łyżeczkami nakładaj na ciasto masę makową i masę sernikową - układając na przemiennie.
- Wierzch posyp kruszonką.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu przestudź.