Tarta makowo-serowa
W święta na moim stole nie może zabraknąć ciast z makiem i dziś też mam dla Was taką propozycję :)
Zapraszam na bardzo łatwą i szybką tartę makowo-serową.
Możecie tak jak ja przygotować kilka mini tart, albo zrobić jedną dużą (taką o średnicy 30 cm).
Kruche ciasto przygotowałam z mojego ulubionego i już wielokrotnie sprawdzonego przepisu.
Do tego prosty i szybki farsz makowo-sernikowy – możecie wykorzystać gotową masę makową, albo zrobić moją ekspresową wersję.
Z okrojonego po wyłożeniu tarty ciasta możecie wyciąć foremkami małe ciasteczka, albo paski i udekorować nimi wierzch tart.
A jeśli nie chcecie dekorować tarty, to po prostu upieczcie ciastka (wystarczy im jakieś 10 minut w 180 stopniach) – moja córka zjadła sama prawie wszystkie „nadprogramowe” ciasteczka :D
Wypróbujcie również przepis na tradycyjnego serniko-makowca.
Ps. Ten przepis, a w zasadzie zdjęcia do niego biorą udział w konkursie na portalu Zblogowani.pl, gdzie nagrodą jest przepiękny aparat Olympus Pen E-PL8 – sami popatrzcie jakie to cacuszko. Nie dość, że ma oryginalny design, to jest jeszcze technicznie doskonały. Robi piękne zdjęcia, które można z aparatu wysłać na facebooka albo instagrama, a na dodatek – zmieści w każdej damskiej torebce! Moja torebka to czarna dziura, ale to cudeńko w niej jeszcze zmieszczę, więc trzymajcie za mnie kciuki :)

Tarta makowo-serowa
Składniki
kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko (użyłam L)
- 1 łyżka cukru waniliowego
masa makowa (albo około 500 g gotowej masy z puszki):
- 200 g maku suchego mielonego
- 1 jajko - użyłam rozmiar L
- 50 g skórki pomarańczowej
- 50 g rodzynek
- 50 ml amaretto lub rumu lub gorącej wody
- 3 łyżki miodu (lub do smaku)
- 1 garść orzechów posiekanych
- 50 ml śmietany kremówki
masa serowa:
- 500 g dobrego twarogu na serniki (użyłam Piątnicy w wiaderku)
- 1 jajko
- 50 g cukru pudru - lub do smaku
Instrukcja
ciasto:
- Z podanych składników zagnieć ciasto, jeśli nie będzie chciało się lepić, to dodaj odrobinę zimnej wody.
- Ciasto schłódź przez około pół godziny, następnie wyjmij na posypany mąką blat, rozwałkuj i wyklej foremkę do tarty o średnicy 30 cm, albo około 6-8 mniejszych foremek do tart.
- Na wierzch ciasta połóż kawałek folii aluminiowej, a na nią nasyp ziarna grochu/fasoli albo kulki ceramiczne i podpiecz spód w 200 stopniach przez około 10-15 minut.
masa makowa:
- Rodzynki namocz w alkoholu albo w wodzie.
- Włóż do miski pozostałe składniki masy, dosłódź do smaku miodem lub cukrem, dodaj rodzynki razem z alkoholem.
masa serowa:
- Zmiksuj krótko wszystkie składniki masy, a następnie dodaj do niej masę makową i wymieszaj.
wykończenie:
- Nałóż masę na podpieczony spód, wierzch możesz dodatkowo udekorować pozostałym ciastem.
- Piecz w 180 stopniach przez około 20-30 minut.
- Po upieczeniu ostudź.