tarta makowo-serowa

Przepis na tartę z makiem i twarogiem

Na Boże  Narodzenie poleca się Wam tarta makowo-serowa. To taka wariacja na temat seromakowca. Możecie upiec jedną dużą tartę, albo jak ja kilka mniejszych. Takie mini tarty wyglądają bardzo uroczo i będą idealne na słodki stół świąteczny. Każdą z nich możecie udekorować w odmienny sposób – wycinając różne kształty ciasteczek. Dodam, że kruche tarty z nadzieniem seromakowym smakują obłędnie i na pewno każdy będzie nimi zachwycony.

tarta z serem

Tarta makowo-serowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz kruche tarty, to na te święta upiecz taką z połączeniem twarogu i maku.

tarta makowo-serowa

Tarta makowo-serowa przepis

Wypieki Beaty
Przepyszna i prosta tarta na kruchym spodzie z nadzieniem sernikowo-makowym.
4.72 z 7 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 45 minut
30 minut
Czas całkowity 1 hour 55 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Składniki

składniki na kruche ciasto do tarty

składniki na masę makową

składniki na masę serową do tarty

  • 500 g twarogu (na serniki dobrej jakości (użyłam Piątnicę w wiaderku))
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru ( – lub do smaku)
Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do tarty

  • Z podanych składników zagnieć ciasto, jeśli nie będzie chciało się lepić, to dodaj odrobinę zimnej wody.
    300 g mąki pszennej, 150 g masła, 50 g cukru pudru, 1 jajko, 1 łyżka cukru waniliowego
  • Ciasto schłodź przez około pół godziny, następnie wyjmij na posypany mąką blat, rozwałkuj i wyklej foremkę do tarty o średnicy 30 cm, albo około 6-8 mniejszych foremek do tart.
  • Na wierzch ciasta połóż kawałek folii aluminiowej, a na nią nasyp ziarna grochu/fasoli albo kulki ceramiczne i podpiecz spód w 200 stopniach przez około 10-15 minut.

Jak zrobić masę makową do tarty

  • Rodzynki namocz w alkoholu albo w wodzie.
    50 g rodzynek, 50 ml amaretto
  • Włóż do miski pozostałe składniki masy, dosłodź do smaku miodem lub cukrem, dodaj rodzynki razem z alkoholem.
    200 g maku, 1 jajko, 50 g skórki pomarańczowej, 3 łyżki miodu, 1 garść orzechów, 50 ml śmietany kremówki

Jak zrobić masę serową do tarty

  • Zmiksuj krótko wszystkie składniki masy, a następnie dodaj do niej masę makową i wymieszaj.
    500 g twarogu, 1 jajko, 50 g cukru pudru

Tarta makowo-twarogowa – wykończenie:

  • Nałóż masę na podpieczony spód, wierzch możesz dodatkowo udekorować pozostałym ciastem.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20-30 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Możesz też użyć około 500 g gotowej masy z puszki.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto seromakowe, seromak
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
seromakowiec

Mini tarty z makiem i twarogiem – uwagi

W święta na moim stole nie może zabraknąć ciast z makiem i dziś też mam dla Was taką propozycję :)

Zapraszam na bardzo łatwą i szybką tartę makowo-serową.

Możecie tak jak ja przygotować kilka mini tart, albo zrobić jedną dużą (taką o średnicy 30 cm).

Kruche ciasto przygotowałam z mojego ulubionego i już wielokrotnie sprawdzonego przepisu.

Do tego prosty i szybki farsz makowo-sernikowy – możecie wykorzystać gotową masę makową, albo zrobić moją ekspresową wersję.

Z okrojonego po wyłożeniu tarty ciasta możecie wyciąć foremkami małe ciasteczka, albo paski i udekorować nimi wierzch tart.

A jeśli nie chcecie dekorować tarty, to po prostu upieczcie ciastka (wystarczy im jakieś 10 minut w 180 stopniach) – moja córka zjadła sama prawie wszystkie „nadprogramowe” ciasteczka :D

Tarta makowo-serowa smakuje wybornie i każdy wielbiciel serników i makowców ją pokocha – koniecznie wypróbujcie więc ten przepis!

Wypróbujcie również przepis na tradycyjnego serniko-makowca.

mini tarty sernikowe
ciasto z twarogiem i makiem
tarta serowo-makowa
tarty serowo-makowe
mini tarty z makiem

Polecane przepisy na ciasta z makiem i twarogiem idealne na Boże Narodzenie

Koniecznie zobacz inne moje przepisy, gdzie sernik łączy się z makiem w jednym idealnym cieście. Tutaj polecam takie trzy przepisy: