Tarta makowo-serowa

 

tarta makowo-serowa

 

W święta na moim stole nie może zabraknąć ciast z makiem i dziś też mam dla Was taką propozycję :)

Zapraszam na bardzo łatwą i szybką tartę makowo-serową.

Możecie tak jak ja przygotować kilka mini tart, albo zrobić jedną dużą (taką o średnicy 30 cm).

Kruche ciasto przygotowałam z mojego ulubionego i już wielokrotnie sprawdzonego przepisu.

Do tego prosty i szybki farsz makowo-sernikowy – możecie wykorzystać gotową masę makową, albo zrobić moją ekspresową wersję.

Z okrojonego po wyłożeniu tarty ciasta możecie wyciąć foremkami małe ciasteczka, albo paski i udekorować nimi wierzch tart.

A jeśli nie chcecie dekorować tarty, to po prostu upieczcie ciastka (wystarczy im jakieś 10 minut w 180 stopniach) – moja córka zjadła sama prawie wszystkie „nadprogramowe” ciasteczka :D

Wypróbujcie również przepis na tradycyjnego serniko-makowca.

Ps. Ten przepis, a w zasadzie zdjęcia do niego biorą udział w konkursie na portalu Zblogowani.pl, gdzie nagrodą jest przepiękny aparat Olympus Pen E-PL8 – sami popatrzcie jakie to cacuszko. Nie dość, że ma oryginalny design, to jest jeszcze technicznie doskonały. Robi piękne zdjęcia, które można z aparatu wysłać na facebooka albo instagrama, a na dodatek – zmieści w każdej damskiej torebce! Moja torebka to czarna dziura, ale to cudeńko w niej jeszcze zmieszczę, więc trzymajcie za mnie kciuki :)

seromakowiec

 

ciasto z twarogiem i makiem

 

tarta z serem

 

mini tarty sernikowe

 

tarta serowo-makowa

 

tarty serowo-makowe

 

tarta makowo-serowa

Tarta makowo-serowa

Wypieki Beaty
Przepyszna i prosta tarta na kruchym spodzie z nadzieniem sernikowo-makowym.
5 z 1 oceny
Danie Ciasta
Porcje 12

Składniki

kruche ciasto:

masa makowa (albo około 500 g gotowej masy z puszki):

masa serowa:

  • 500 g dobrego twarogu na serniki (użyłam Piątnicy w wiaderku)
  • 1 jajko
  • 50 g cukru pudru - lub do smaku

Instrukcja
 

ciasto:

  • Z podanych składników zagnieć ciasto, jeśli nie będzie chciało się lepić, to dodaj odrobinę zimnej wody.
  • Ciasto schłódź przez około pół godziny, następnie wyjmij na posypany mąką blat, rozwałkuj i wyklej foremkę do tarty o średnicy 30 cm, albo około 6-8 mniejszych foremek do tart.
  • Na wierzch ciasta połóż kawałek folii aluminiowej, a na nią nasyp ziarna grochu/fasoli albo kulki ceramiczne i podpiecz spód w 200 stopniach przez około 10-15 minut.

masa makowa:

  • Rodzynki namocz w alkoholu albo w wodzie.
  • Włóż do miski pozostałe składniki masy, dosłódź do smaku miodem lub cukrem, dodaj rodzynki razem z alkoholem.

masa serowa:

  • Zmiksuj krótko wszystkie składniki masy, a następnie dodaj do niej masę makową i wymieszaj.

wykończenie:

  • Nałóż masę na podpieczony spód, wierzch możesz dodatkowo udekorować pozostałym ciastem.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 20-30 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

mini tarty z makiem