Kup teraz książki najlepsze wypieki beaty oraz najlepsze sałatki beaty
kup teraz książki anajlepsze wypieki beaty albo nalepsze sałatki beaty

przepisy na tarty


Przepisy na tarty na słodko

Tarta to rodzaj ciasta, w którym podstawa z ciasta wypełniona jest nadzieniem.

Ciasto może być kruche, półkruche albo typu francuskiego.

Taka tarta może być pieczona, albo przygotowana zupełnie bez pieczenia (wtedy spód robimy na przykład z pokruszonych ciastek zmieszanych z rozpuszczonym masłem).

Czasami pieczemy sam spód, a nadzienie nakładane jest już „na zimno”.

Są tarty, w których wstępnie podpieka się sam spód, a potem pieczemy całość oraz takie które pieczemy od razu jako całość.

Jak zrobić tartę?

Jeśli pieczesz tartę z ciasta kruchego, to ciasto wyrabiaj krótko i szybko, a potem najlepiej go schłódź.

Do wałkowania dodawaj jak najmniej mąki, aby ciasto nie straciło na swojej delikatności.

Formę wyłożoną ciastem dobrze jest jeszcze schłodzić w lodówce przed pieczeniem. W ten sposób unikniecie efektu kurczenia się ciasta podczas pieczenia.

Jeśli ciasto jest wstępnie podpiekane, to dobrze jest je najpierw nakłuć w kilku miejscach. Potem ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego obciążenie – np. specjalne kulki ceramiczne lub suchą fasolę.

Możecie upiec tartę rustykalną, albo z nadzieniem, z owocami i mini tarty. Albo możecie zrobić tartę bez pieczenia albo sernikową. Na którą się zdecydujecie?

Oto moje przepisy na tarty na słodko: