Tarta czekoladowa z konfiturami

truskawkowo-miętowymi

 

tarta czekoladowa z konfiturą

 

Dziś poleca się wam tarta czekoladowa z konfiturami truskawkowymi i bitą śmietaną.

Całość bez pieczenia, bez odpalania piekarnika i na prawdę prosta do zrobienia.

A połączenie smaków rewelacyjne ❤❤

Jeśli jesteście łasuchami czekoladowymi, to ta tarta bardzo wam zasmakuje – spróbujcie koniecznie.

Do ciasta wykorzystałam konfiturę truskawkową z miętą od Stovitu.

Muszę przyznać, że te nowe smaki z dodaną miętą, bardzo mi odpowiadają. Mięta fajnie podkręca smak owoców, a jednocześnie nie jest mocno nachalna. Świetnie współgra z owocami i dodaje im letniego smaku ❤

Zachęcam was również gorąco do wypróbowania innych przepisów, które przygotowałam we współpracy z marką Stovit. Zobaczycie, że dżemy i konfitury można wykorzystywać w bardzo ciekawy sposób 😀

 

tarta czekoladowa z truskawkami i bitą śmietaną ciasto czekoladowe z truskawkami bez pieczenia
 

ciasto czekoladowe bez pieczenia ciasto bez pieczenia czekoladowo-truskawkowe
 

tarta czekoladowo-truskawkowa czekoladowa tarta bez pieczenia
 

tarta czekoladowa z bitą śmietaną tarta czekoladowa bez pieczenia
 

Tarta czekoladowa z konfiturami – przepis do druku

 

Tarta czekoladowa z konfiturami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę do tarty o średnicy max 30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 12
Składniki
spód ciasteczkowy:
  • 200 g herbatników
  • 80 g masła
  • 50 g czekolady
masa czekoladowa:
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 350 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
dodatkowo:
  • 150 ml zimnej śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru - lub do smaku
  • słoiczek Konfitury Truskawkowej z miętą Stovit
Wykonanie
  1. Herbatniki zmiksuj albo rozbij tłuczkiem na drobny proszek.
  2. Czekoladę połam na kawałki, dodaj masło i razem rozpuść - np. w mikrofalówce.
  3. Dodaj czekoladę z masłem do ciasteczek i wymieszaj.
  4. Wylep ciastkami dno i boki formy do tarty - takiej do 30 cm średnicy (moja była mniejsza, dlatego mam grubszą warstwę ciasteczek na spodzie).
  5. Wstaw formę do lodówki.
  6. W rondelku pogrzej mniej więcej połowę z 350 ml śmietany kremówki.
  7. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  8. Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno, a następnie dodaj do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj.
  9. Wyłóż krem czekoladowy na spód z ciasteczek i schowaj tartę do lodówki na kilka godzin.
  10. Przed podaniem wyłóż na krem czekoladowy konfiturę truskawkową z miętą Stovit.
  11. Zmiksuj 150 ml śmietany kremówki z cukrem pudrem - aż będzie gęsta bita śmietana.
  12. Wyłóż śmietanę na wierzch tarty.
  13. Możesz ją dodatkowo udekorować tartą czekoladą.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 392 Tłuszcze: 26 g Węglowodany: 32 g Białka: 3 g

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit