Tarta czekoladowa z konfiturami truskawkowo-miętowymi

wpis sponsorowany

tarta czekoladowa z konfiturą


Dziś poleca się wam tarta czekoladowa z konfiturami truskawkowymi i bitą śmietaną.

Całość bez pieczenia, bez odpalania piekarnika i na prawdę prosta do zrobienia.

A połączenie smaków rewelacyjne ❤❤

Jeśli jesteście łasuchami czekoladowymi, to ta tarta bardzo wam zasmakuje – spróbujcie koniecznie.

Do ciasta wykorzystałam konfiturę truskawkową z miętą od Stovitu.

Muszę przyznać, że te nowe smaki z dodaną miętą, bardzo mi odpowiadają. Mięta fajnie podkręca smak owoców, a jednocześnie nie jest mocno nachalna.

Świetnie współgra z owocami i dodaje im letniego smaku ❤

Zachęcam was również gorąco do wypróbowania innych przepisów, które przygotowałam we współpracy z marką Stovit. Zobaczycie, że dżemy i konfitury można wykorzystywać w bardzo ciekawy sposób :D

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


tarta czekoladowa z truskawkami i bitą śmietaną ciasto czekoladowe z truskawkami bez pieczenia

ciasto czekoladowe bez pieczenia ciasto bez pieczenia czekoladowo-truskawkowe

tarta czekoladowo-truskawkowa czekoladowa tarta bez pieczenia

tarta czekoladowa z bitą śmietaną tarta czekoladowa bez pieczenia

Tarta czekoladowa z konfiturami – przepis do druku

tarta czekoladowa z konfiturą

Tarta czekoladowa z konfiturami

Wypieki Beaty
Przepis na kruchą tartę bez pieczenia z kremem czekoladowym i truskawkami.
4 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 5 minut
Czas całkowity 45 minut
Porcje 12
Kalorie 392 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę do tarty o średnicy max 30 cm.

Składniki
  

spód ciasteczkowy:

masa czekoladowa:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Herbatniki zmiksuj albo rozbij tłuczkiem na drobny proszek.
  • Czekoladę połam na kawałki, dodaj masło i razem rozpuść - np. w mikrofalówce.
  • Dodaj czekoladę z masłem do ciasteczek i wymieszaj.
  • Wylep ciastkami dno i boki formy do tarty - takiej do 30 cm średnicy (moja była mniejsza, dlatego mam grubszą warstwę ciasteczek na spodzie).
  • Wstaw formę do lodówki.
  • W rondelku pogrzej mniej więcej połowę z 350 ml śmietany kremówki.
  • Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  • Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno, a następnie dodaj do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj.
  • Wyłóż krem czekoladowy na spód z ciasteczek i schowaj tartę do lodówki na kilka godzin.
  • Przed podaniem wyłóż na krem czekoladowy konfiturę truskawkową z miętą Stovit.
  • Zmiksuj 150 ml śmietany kremówki z cukrem pudrem - aż będzie gęsta bita śmietana.
  • Wyłóż śmietanę na wierzch tarty.
  • Możesz ją dodatkowo udekorować tartą czekoladą.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 392kcalWeglowodany: 32gBiałko: 3gTłuszcz: 26g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit