Tarta czekoladowa z konfiturami
truskawkowo-miętowymi
Dziś poleca się wam tarta czekoladowa z konfiturami truskawkowymi i bitą śmietaną.
Całość bez pieczenia, bez odpalania piekarnika i na prawdę prosta do zrobienia.
A połączenie smaków rewelacyjne ❤❤
Jeśli jesteście łasuchami czekoladowymi, to ta tarta bardzo wam zasmakuje – spróbujcie koniecznie.
Do ciasta wykorzystałam konfiturę truskawkową z miętą od Stovitu.
Muszę przyznać, że te nowe smaki z dodaną miętą, bardzo mi odpowiadają. Mięta fajnie podkręca smak owoców, a jednocześnie nie jest mocno nachalna. Świetnie współgra z owocami i dodaje im letniego smaku ❤
Zachęcam was również gorąco do wypróbowania innych przepisów, które przygotowałam we współpracy z marką Stovit. Zobaczycie, że dżemy i konfitury można wykorzystywać w bardzo ciekawy sposób :D








Tarta czekoladowa z konfiturami – przepis do druku
Tarta czekoladowa z konfiturami
- 200 g herbatników
- 80 g masła
- 50 g czekolady
- 250 g gorzkiej czekolady
- 350 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
- 150 ml zimnej śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru - lub do smaku
- słoiczek Konfitury Truskawkowej z miętą Stovit
- Herbatniki zmiksuj albo rozbij tłuczkiem na drobny proszek.
- Czekoladę połam na kawałki, dodaj masło i razem rozpuść - np. w mikrofalówce.
- Dodaj czekoladę z masłem do ciasteczek i wymieszaj.
- Wylep ciastkami dno i boki formy do tarty - takiej do 30 cm średnicy (moja była mniejsza, dlatego mam grubszą warstwę ciasteczek na spodzie).
- Wstaw formę do lodówki.
- W rondelku pogrzej mniej więcej połowę z 350 ml śmietany kremówki.
- Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
- Pozostałą śmietanę kremówkę ubij na sztywno, a następnie dodaj do masy czekoladowej i delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż krem czekoladowy na spód z ciasteczek i schowaj tartę do lodówki na kilka godzin.
- Przed podaniem wyłóż na krem czekoladowy konfiturę truskawkową z miętą Stovit.
- Zmiksuj 150 ml śmietany kremówki z cukrem pudrem - aż będzie gęsta bita śmietana.
- Wyłóż śmietanę na wierzch tarty.
- Możesz ją dodatkowo udekorować tartą czekoladą.
Zostaw komentarz