Przepis na pyszną malinową tartę bakewell

wpis sponsorowany

malinowa tarta bakewell


Tarta Bakewell to wywodząca się z Anglii pyszna krucha tarta nadziewana konfiturami owocowymi oraz migdałowym kremem frangipane.

Ja upiekłam nam ostatnio tą tartę z pysznymi konfiturami malinowymi.

Masa migdałowa smakuje jak marcepan i trudno się jej oprzeć :D

Bardzo mi zasmakowała i trudno było mi się jej oprzeć.

Jeśli lubicie takie migdałowe ciasta, to musicie upiec tę tartę.

Na pewno nie pożałujecie :D

Polecam wam także inne fajne przepisy na słodkie tarty.

PEŁEN PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


krucha tarta migdałowa kruche ciasto z malinami i migdałami

kruche ciasto z masą migdałową tarta migdałowa z konfiturą malinową

migdałowa tarta frangipane krucha tarta migdałowa

krucha tarta migdałowa z malinami tarta z kremem migdałowym

Malinowa tarta bakewell – przepis do druku

malinowa tarta bakewell

Malinowa tarta bakewell

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną kruchą tartę z malinami i kremem migdałowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 55 minut
Czas całkowity 2 godz 55 minut
Porcje 12
Kalorie 354 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na długą wąską formę do tarty (około 32 cm) albo okrągłą (około 24 cm średnicy).

Składniki
  

kruche ciasto:

krem migdałowy:

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Przygotuj kruche ciasto - z podanych składników zagnieć ciasto - jeśli się nie lepi, to dodaj odrobinę zimnej wody.
  • Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłódź przez około godzinę (można zrobić ciasto wcześniej i schłodzić przez noc).
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko i wylep nim formę do pieczenia tarty - ja użyłam podłużną (o długości 32 cm).
  • Ciasto podziurkuj widelcem, na wierzchu ułóż papier do pieczenia i nasyp kulki ceramiczne do pieczenia albo jak ja suche ziarna grochu.
  • Podpiecz spód w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez 15 minut.
  • W czasie pieczenia przygotuj krem migdałowy.
  • Do misy włóż miękkie masło i utrzyj je z cukrem.
  • Dodaj jajka oraz mielone migdały - zmiksuj.
  • Z podpieczonego spodu zdejmij papier z grochem.
  • Posmaruj spód konfiturą malinową Stovit.
  • Na konfiturę wyłóż krem migdałowy.
  • Posyp wierzch płatkami migdałowymi.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut - aż wierzch będzie ładnie rumiany.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 354kcalWeglowodany: 33gBiałko: 6gTłuszcz: 22g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit