Malinowa tarta bakewell

 

malinowa tarta bakewell

 

Tarta Bakewell to wywodząca się z Anglii pyszna krucha tarta nadziewana konfiturami owocowymi oraz migdałowym kremem frangipane.

Ja upiekłam nam ostatnio tą tartę z pysznymi konfiturami malinowymi.

Masa migdałowa smakuje jak marcepan i trudno się jej oprzeć :D

Bardzo mi zasmakowała i trudno było mi się jej oprzeć.

Jeśli lubicie takie migdałowe ciasta, to musicie upiec tę tartę.

Na pewno nie pożałujecie :D

Polecam wam także inne fajne przepisy na słodkie tarty.

 

krucha tarta migdałowa kruche ciasto z malinami i migdałami
 

kruche ciasto z masą migdałową tarta migdałowa z konfiturą malinową
 

migdałowa tarta frangipane krucha tarta migdałowa
 

krucha tarta migdałowa z malinami tarta z kremem migdałowym
 

Malinowa tarta bakewell – przepis do druku

 

Malinowa tarta bakewell

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na długą wąską formę do tarty (około 32 cm) albo okrągłą (około 24 cm średnicy).
Autor:
Typ przepisu: Tarta
Ilość: 12
Składniki
kruche ciasto:
  • 115 g (2/3 szklanki) mąki
  • 50 g masła
  • 25 g (czubata łyżka) cukru pudru
  • 1 żółtko
krem migdałowy:
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 100 g (2/3 szklanki) mielonych migdałów
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka rozmiar M
dodatkowo:
  • Konfitura malinowa Stovit
  • płatki migdałowe
Wykonanie
  1. Przygotuj kruche ciasto - z podanych składników zagnieć ciasto - jeśli się nie lepi, to dodaj odrobinę zimnej wody.
  2. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłódź przez około godzinę (można zrobić ciasto wcześniej i schłodzić przez noc).
  3. Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko i wylep nim formę do pieczenia tarty - ja użyłam podłużną (o długości 32 cm).
  4. Ciasto podziurkuj widelcem, na wierzchu ułóż papier do pieczenia i nasyp kulki ceramiczne do pieczenia albo jak ja suche ziarna grochu.
  5. Podpiecz spód w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez 15 minut.
  6. W czasie pieczenia przygotuj krem migdałowy.
  7. Do misy włóż miękkie masło i utrzyj je z cukrem.
  8. Dodaj jajka oraz mielone migdały - zmiksuj.
  9. Z podpieczonego spodu zdejmij papier z grochem.
  10. Posmaruj spód konfiturą malinową Stovit.
  11. Na konfiturę wyłóż krem migdałowy.
  12. Posyp wierzch płatkami migdałowymi.
  13. Piecz w 180 stopniach przez około 30-40 minut - aż wierzch będzie ładnie rumiany.
  14. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 354 Tłuszcze: 22 g Węglowodany: 33 g Białka: 6 g

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit