Malinowa tarta bakewell
Przepis na pyszną malinową tartę bakewell
wpis sponsorowany
Dziś u mnie malinowa tarta bakewell, czyli krucha tarta z kremem migdałowym. Ten krem – nazywany frangipane – jest mega smaczny, a sama tarta nie jest trudna do zrobienia. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić kruche ciasto do tarty oraz jak przygotować krem migdałowy. Gorąco polecam!
Spis treści
Malinowa tarta bakewell przepis krok po kroku
Jeśli lubisz słodkie tarty wręcz rozpływające się w ustach, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Malinowa tarta bakewell przepis
Wyposażenie
- Przepis na długą wąską formę do tarty (około 32 cm) albo okrągłą (około 24 cm średnicy).
Składniki
składniki na kruche ciasto do tarty Bakewell
- 115 g mąki pszennej ((2/3 szklanki) )
- 50 g masła
- 25 g cukru pudru ((czubata łyżka) )
- 1 żółtko
składniki na krem migdałowy frangipane
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 100 g mielonych migdałów ((2/3 szklanki) )
- 100 g masła (miękkiego )
- 2 jajka ( rozmiar M)
dodatkowo do tarty
- konfitura (malinowa Stovit)
- płatki migdałowe
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto na tartę Bakewell
- Z podanych składników zagnieć ciasto – jeśli się nie lepi, to dodaj odrobinę zimnej wody.115 g mąki pszennej, 50 g masła, 25 g cukru pudru, 1 żółtko
- Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź przez około godzinę (można zrobić ciasto wcześniej i schłodzić przez noc).
- Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko i wylep nim formę do pieczenia tarty – ja użyłam podłużną (o długości 32 cm).
- Ciasto podziurkuj widelcem, na wierzchu ułóż papier do pieczenia i nasyp kulki ceramiczne do pieczenia albo jak ja suche ziarna grochu.
- Podpiecz spód w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez 15 minut.
- W czasie pieczenia przygotuj krem migdałowy.
Jak zrobić krem migdałowy do tarty
- Do misy włóż miękkie masło i utrzyj je z cukrem.100 g masła, 100 g cukru
- Dodaj jajka oraz mielone migdały – zmiksuj.2 jajka, 100 g mielonych migdałów
- Z podpieczonego spodu zdejmij papier z grochem.
- Posmaruj spód konfiturą malinową Stovit.konfitura
- Na konfiturę wyłóż krem migdałowy.
- Posyp wierzch płatkami migdałowymi.płatki migdałowe
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut – aż wierzch będzie ładnie rumiany.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Tarta Bakewell z migdałami – uwagi
Tarta Bakewell to wywodząca się z Anglii pyszna krucha tarta nadziewana konfiturami owocowymi oraz migdałowym kremem frangipane.
Ja upiekłam nam ostatnio tą tartę z pysznymi konfiturami malinowymi.
Masa migdałowa smakuje jak marcepan i trudno się jej oprzeć :D
Bardzo mi zasmakowała i trudno było mi się jej oprzeć.
Jeśli lubicie takie migdałowe ciasta, to musicie upiec tę tartę.
Na pewno nie pożałujecie :D
Jak zrobić ciasto bakewell – wskazówki
Zacznijcie od zrobienia kruchego ciasta na tartę. Ja tu podaję mój ulubiony przepis na kruche ciasto, który jest wielokrotnie przeze mnie wykorzystywany i nigdy mnie nie zawiódł. Gotowe ciasto należy schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Ale możecie je sobie przygotować z wyprzedzeniem i przechować w lodówce nawet do trzech dni!
Ta tarta bakewell migdałowa wymaga wcześniejszego podpieczenia kruchego spodu i najlepiej zrobić to pod obciążeniem. Ja używam suche ziarna grochu – możecie też użyć suchą fasolę, albo specjalne kuleczki ceramiczne do pieczenia. Chodzi o to, aby obciążyć ciasto podczas pieczenia, by nie rosło.
Na tak podpieczony kruchy spód nakładamy konfiturę – ja użyłam malinową, ale równie dobrze możecie użyć inną – w swoim ulubionym smaku. Nie polecam tu użycia dżemu, bo popłynie on podczas pieczenia i nadmiernie nasączy spód.
Jak zrobić krem frangipane do tarty?
Migdałowy krem frangipane przygotowujemy od zmiksowania miękkiego masła z cukrem pudrem. Gdy masło będzie ładnie puszyste do dodajemy do niego jajka i mielone migdały. Tak przygotowany krem wykładamy na tartę, posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do pieczenia.
Ile piec kruchą tartę?
To drugie pieczenie ciasta trwa około 40 minut – do momentu ładnego zrumienienia kremu migdałowego.
Po upieczeniu tartę studzimy, a przed podaniem posypujemy lekko cukrem pudrem.
Mam nadzieję, że ta tarta malinowa z migdałami przypadnie Wam do gustu i będziecie chętnie korzystali z przepisu :)
Polecam wam także inne fajne przepisy na słodkie tarty.
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Polecane przepisy na słodkie tarty
Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na przepyszne tarty o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy: