Malinowa tarta bakewell

Zaktualizowany: 2023 12 września
malinowa tarta bakewell

Przepis na pyszną malinową tartę bakewell

wpis sponsorowany

Dziś u mnie malinowa tarta bakewell, czyli krucha tarta z kremem migdałowym. Ten krem – nazywany frangipane – jest mega smaczny, a sama tarta nie jest trudna do zrobienia. Zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić kruche ciasto do tarty oraz jak przygotować krem migdałowy. Gorąco polecam!

krucha tarta migdałowa

Malinowa tarta bakewell przepis krok po kroku

Jeśli lubisz słodkie tarty wręcz rozpływające się w ustach, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

malinowa tarta bakewell

Malinowa tarta bakewell przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną kruchą tartę z malinami i kremem migdałowym.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 55 minut
Czas całkowity 2 hours 55 minut
Porcje 12
Kalorie 354 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na długą wąską formę do tarty (około 32 cm) albo okrągłą (około 24 cm średnicy).
Składniki

składniki na kruche ciasto do tarty Bakewell

składniki na krem migdałowy frangipane

dodatkowo do tarty

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto na tartę Bakewell

  • Z podanych składników zagnieć ciasto – jeśli się nie lepi, to dodaj odrobinę zimnej wody.
    115 g mąki pszennej, 50 g masła, 25 g cukru pudru, 1 żółtko
  • Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i schłodź przez około godzinę (można zrobić ciasto wcześniej i schłodzić przez noc).
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko i wylep nim formę do pieczenia tarty – ja użyłam podłużną (o długości 32 cm).
  • Ciasto podziurkuj widelcem, na wierzchu ułóż papier do pieczenia i nasyp kulki ceramiczne do pieczenia albo jak ja suche ziarna grochu.
  • Podpiecz spód w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez 15 minut.
  • W czasie pieczenia przygotuj krem migdałowy.

Jak zrobić krem migdałowy do tarty

  • Do misy włóż miękkie masło i utrzyj je z cukrem.
    100 g masła, 100 g cukru
  • Dodaj jajka oraz mielone migdały – zmiksuj.
    2 jajka, 100 g mielonych migdałów
  • Z podpieczonego spodu zdejmij papier z grochem.
  • Posmaruj spód konfiturą malinową Stovit.
    konfitura
  • Na konfiturę wyłóż krem migdałowy.
  • Posyp wierzch płatkami migdałowymi.
    płatki migdałowe
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 30-40 minut – aż wierzch będzie ładnie rumiany.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 354kcalWeglowodany: 33gBiałko: 6gTłuszcz: 22g
Słowa kluczowe migdałowe ciasto z malinami, tarta migdałowa
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kruche ciasto z masą migdałową

Tarta Bakewell z migdałami – uwagi

Tarta Bakewell to wywodząca się z Anglii pyszna krucha tarta nadziewana konfiturami owocowymi oraz migdałowym kremem frangipane.

Ja upiekłam nam ostatnio tą tartę z pysznymi konfiturami malinowymi.

Masa migdałowa smakuje jak marcepan i trudno się jej oprzeć :D

Bardzo mi zasmakowała i trudno było mi się jej oprzeć.

Jeśli lubicie takie migdałowe ciasta, to musicie upiec tę tartę.

Na pewno nie pożałujecie :D

tarta migdałowa z konfiturą malinową

Jak zrobić ciasto bakewell – wskazówki

Zacznijcie od zrobienia kruchego ciasta na tartę. Ja tu podaję mój ulubiony przepis na kruche ciasto, który jest wielokrotnie przeze mnie wykorzystywany i nigdy mnie nie zawiódł. Gotowe ciasto należy schłodzić w lodówce przynajmniej przez godzinę. Ale możecie je sobie przygotować z wyprzedzeniem i przechować w lodówce nawet do trzech dni!

Ta tarta bakewell migdałowa wymaga wcześniejszego podpieczenia kruchego spodu i najlepiej zrobić to pod obciążeniem. Ja używam suche ziarna grochu – możecie też użyć suchą fasolę, albo specjalne kuleczki ceramiczne do pieczenia. Chodzi o to, aby obciążyć ciasto podczas pieczenia, by nie rosło.

Na tak podpieczony kruchy spód nakładamy konfiturę – ja użyłam malinową, ale równie dobrze możecie użyć inną – w swoim ulubionym smaku. Nie polecam tu użycia dżemu, bo popłynie on podczas pieczenia i nadmiernie nasączy spód.

migdałowa tarta frangipane

Jak zrobić krem frangipane do tarty?

Migdałowy krem frangipane przygotowujemy od zmiksowania miękkiego masła z cukrem pudrem. Gdy masło będzie ładnie puszyste do dodajemy do niego jajka i mielone migdały. Tak przygotowany krem wykładamy na tartę, posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do pieczenia.

krucha tarta migdałowa

Ile piec kruchą tartę?

To drugie pieczenie ciasta trwa około 40 minut – do momentu ładnego zrumienienia kremu migdałowego.

Po upieczeniu tartę studzimy, a przed podaniem posypujemy lekko cukrem pudrem.

Mam nadzieję, że ta tarta malinowa z migdałami przypadnie Wam do gustu i będziecie chętnie korzystali z przepisu :)

Polecam wam także inne fajne przepisy na słodkie tarty.

krucha tarta migdałowa z malinami
kruche ciasto z malinami i migdałami
tarta z kremem migdałowym

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit

stovit

Polecane przepisy na słodkie tarty

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na przepyszne tarty o różnych smakach. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2020 6 listopada

Podziel się przepisem

Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

1 Komentarz
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Malinowa tarta bakewell przepis

Tarta bakewell to bardzo popularna w Anglii krucha tarta pieczona z migdałowym kremem frangipane. Zwykle z dodatkiem owocowym. Ja swoją tartę upiekłam z malinową konfiturą. I takie połączenie występuje najczęściej przy tym cieście. Sama tarta jest niezwykle smakowita i w zasadzie prosta do zrobienia. Przygotujcie wcześniej kruche ciasto, które schłodźcie w lodówce, aby potem było super kruche i rozpływające się w ustach. Sam migdałowy krem frangipane też jest bardzo prosty do zrobienia i wymaga jedynie kilku składników bardzo łatwo dostępnych.

Jak zrobić krem frangipane?

Frangipane to krem migdałowy zrobiony na bazie masła i mielonych migdałów. Fajnie jest tu użyć blanszowane mielone migdały, aby krem frangipane miał ładny jasny kolor. Jeśli jednak nie macie blanszowanych migdałów, to oczywiście możecie użyć migdały mielone ze skórką. Krem migdałowy podczas pieczenia tworzy cudną migdałową warstwę i potem smakuje trochę jak marcepan. W połączeniu z lekko kwaskowatą konfiturą malinową tworzy niezwykły smak. Gorąco polecam! Koniecznie wypróbujcie mój przepis na migdałową tartę z malinami i dajcie znać w komentarzach jak wam smakowała. Wypróbujcie również inne moje przepisy na słodkie wypieki z migdałami. Znajdzie tu między innymi przepis na słynne drożdżowe bułeczki semlor, puszyste babeczki migdałowe albo niezwykle pyszną i lekką migdałową babkę gotowaną - którą również możecie zrobić w tradycyjnej wersji pieczonej w piekarniku. Jestem przekonana, że każdy znajdzie tu przepis idealny dla siebie!