Przepis na kruchą tartę cytrynową z bezą (lemon pie)

tarta cytrynowa z bezą


Taka tarta cytrynowa z bezą może skutecznie rozpromienić każdy pochmurny dzień i poprawić wszystkim humor – już od samego patrzenia na nią robi się człowiekowi lepiej – prawda? :D

Tarta dzięki cytrynowemu kremowi jest orzeźwiająca i nie ze słodka, opalana beza świetnie równoważy kwaskowatość cytryn, a do wspaniale dekoruje deser.

To wszystko powoduje, że tarta może być idealnym ciastem na Wielkanoc, albo na różne uroczystości.

Możecie upiec jedną dużą tartę – jeśli spodziewacie się więcej gości, albo przygotować kilka mniejszy tarteletek do indywidualnego podania.

Z przepisu upieczecie sporą tartę o wielkości 24-26 cm (może nawet większą jeśli cienko rozwałkujecie ciasto).

Zapraszam również na inne tarty :D

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

tarta cytrynowa z bezą

tarta cytrynowa

cytrynowa tarta

lemon tart

cytrynowa tarta z beza

Tarta cytrynowa z bezą przepis do druku

tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa z bezą

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną kruchą tartę z obłędnym kremem cytrynowym i bezą.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 55 minut
1 godz 40 minut
Czas całkowity 3 godz 35 minut

Składniki

kruche ciasto:

krem cytrynowy:

beza:

  • 2 białka z jajka L
  • 100 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka octu (użyłam jabłkowy)

Instrukcja
 

kruche ciasto:

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto - jeśli masz problem z uformowaniem ciasta, to dodaj po trochu zimnej wody.
    300 g mąki pszennej, 150 g masła, 1 jajko, 50 g cukru pudru, zimna woda
  • Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i schłodź w lodówce przez około 1 godzinę.
  • Po tym czasie ciasto wyjmij i rozwałkuj cienko na blacie podsypanym mąką.
  • Wyłóż ciastem przygotowaną foremkę do tarty o średnicy 24-26 cm, odkrój nadmiar ciasta (możesz do wykorzystać do upieczenia małych ciasteczek, upiec korpusiki do babeczek, albo zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji :)).
  • Formę z ciastem wstaw do lodówki i w czasie schładzania podgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Schłodzone ciasto przykryj papierem do pieczenia i dociąż grochem, fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia.
  • Podpiecz ciasto przez 15 minut, po tym czasie zdejmij papier z obciążeniem i piecz spód przez kolejne 10 minut - do zrumienienia.
  • W czasie gdy spód się piecze przygotuj krem - zmiksuj razem wszystkie składniki, a następnie przelej przez sito, aby pozbyć się kawałków z cytryny i ewentualnych pestek.
    250 ml śmietany kremówki, 2 duże jajka, 3 żółtka, 100 g cukru pudru, 0,5 szklanki soku z cytryny
  • Wylej masę na podpieczony spód.
  • Zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni i piecz tartę przez około pół godziny - aż krem przestanie być płynny.
  • Po upieczeniu tartę wystudź.

beza:

  • Białka zmiksuj ze szczyptą soli, aż będą sztywne, dodaj do nich po trochu cukier i miksuj aż zupełnie się rozpuści - nie będzie czuć kryształków.
    2 białka, 100 g cukru kryształu
  • Dodaj ocet i krótko zmiksuj.
    1 łyżeczka octu
  • Bezę przełóż do rękawa cukierniczego, albo do mocnego woreczka z odciętym rogiem.
  • Wyciśnij małe beziki na tarcie, a następnie krótko je opal palnikiem (jeśli nie masz palnika, to możesz tartę wstawić na kilka minut do piekarnika - pod górną grzałkę - nagrzanego do temperatury180 stopni).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

tarta cytrynowa z bezą 10ez