Tarta cytrynowa z bezą

tarta cytrynowa z bezą

Taka tarta cytrynowa z bezą może skutecznie rozpromienić każdy pochmurny dzień i poprawić wszystkim humor – już od samego patrzenia na nią robi się człowiekowi lepiej – prawda? :D

Tarta dzięki cytrynowemu kremowi jest orzeźwiająca i nie ze słodka, opalana beza świetnie równoważy kwaskowatość cytryn, a do wspaniale dekoruje deser.

To wszystko powoduje, że tarta może być idealnym ciastem na Wielkanoc, albo na różne uroczystości.

Możecie upiec jedną dużą tartę – jeśli spodziewacie się więcej gości, albo przygotować kilka mniejszy tarteletek do indywidualnego podania.

Z przepisu upieczecie sporą tartę o wielkości 24-26 cm (może nawet większą jeśli cienko rozwałkujecie ciasto).

Zapraszam również na inne tarty :D

tarta cytrynowa z bezą

tarta cytrynowa

cytrynowa tarta

lemon tart

cytrynowa tarta z beza

 

tarta cytrynowa

Tarta cytrynowa z bezą

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki

kruche ciasto:

krem cytrynowy:

beza:

  • 2 białka z jajka
  • 100 g cukru kryształu
  • łyżeczka octu (użyłam jabłkowy)

Instrukcja
 

kruche ciasto:

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto - jeśli masz problem z uformowaniem ciasta, to dodaj po trochu zimnej wody.
  • Ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i schłódź w lodówce przez około 1 godzinę.
  • Po tym czasie ciasto wyjmij i rozwałkuj cienko na blacie podsypanym mąką.
  • Wyłóż ciastem przygotowaną foremkę do tarty o średnicy 24-26 cm, odkrój nadmiar ciasta (możesz do wykorzystać do upieczenia małych ciasteczek, upiec korpusiki do babeczek, albo zamrozić i wykorzystać przy następnej okazji :)).
  • Formę z ciastem wstaw do lodówki i w czasie schładzania podgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Schłodzone ciasto przykryj papierem do pieczenia i dociąż grochem, fasolą lub kulkami ceramicznymi do pieczenia.
  • Podpiecz ciasto przez 15 minut, po tym czasie zdejmij papier z obciążeniem i piecz spód przez kolejne 10 minut - do zrumienienia.
  • W czasie gdy spód się piecze przygotuj krem - zmiksuj razem wszystkie składniki, a następnie przelej przez sito, aby pozbyć się kawałków z cytryny i ewentualnych pestek.
  • Wylej masę na podpieczony spód.
  • Zmniejsz temperaturę piekarnika do 140 stopni i piecz tartę przez około pół godziny - aż krem przestanie być płynny.
  • Po upieczeniu tartę wystudź.

beza:

  • Białka zmiksuj ze szczyptą soli, aż będą sztywne, dodaj do nich po trochu cukier i miksuj aż zupełnie się rozpuści - nie będzie czuć kryształków.
  • Dodaj ocet i krótko zmiksuj.
  • Bezę przełóż do rękawa cukierniczego, albo do mocnego woreczka z odciętym rogiem.
  • Wyciśnij małe beziki na tarcie, a następnie krótko je opal palnikiem (jeśli nie masz palnika, t możesz tartę wstawić na kilka minut do piekarnika - pod górną grzałkę - nagrzanego do temperatury180 stopni).
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

tarta cytrynowa z bezą 10