Bezowa szarlotka z orzechami
Ta bezowa szarlotka z orzechami to połączenie wszystkiego co lubię w jednym cieście.
Lekki półkruchy spód, duuuża ilość prażonych jabłek, słodka i puszysta beza oraz chrupiące orzechy.
Wszystko razem smakuje wręcz wyśmienicie.
Ten jabłecznik to idealne ciasto na długie jesienne wieczory 🧡
Jakiś czas temu dostałam od mojego teścia trochę jabłek i zrobiłam sobie w słoiki jabłka prażone – mniam.
Do tego ciasta dałam dwa takie duże słoiki, bo uwielbiam, gdy warstwa jabłek w szarlotce jest gruba.
Jeśli nie macie jabłek w słoikach, to możecie szybko zrobić takie prażone jabłka.
Wystarczy obrać je, pokroić w kostkę i przesmażyć z odrobiną cukru, aż owoce zaczną się rozpadać :)
Polecam wam także inne pyszne przepisy z jabłkami z mojego bloga :D






Bezowa szarlotka z orzechami – przepis do druku
Bezowa szarlotka z orzechami
- 300 g (2 szklanki) mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 4 żółtka - rozmiar L
- 25 g (około 2 łyżki) cukru pudru
- 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu
- 1,5 kg jabłek
- około 2 łyżki cukru - lub do smaku
- 4 białka z jajek rozmiar L
- 100 g (pół szklanki) cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
- garść posiekanych orzechów włoskich - u mnie to było 70 g
- Z maki, masła, żółtek, proszku do pieczenia, cukru pudru i śmietany zagnieć ciasto.
- Wyłóż nim blaszkę do pieczenia o wymiarach około 20/30 minut i wstaw blaszkę do lodówki na przynajmniej godzinę.
- W tym czasie przygotuj jabłka.
- Obierz je, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i upraż w garnku z dodatkiem cukru i odrobiny wody - aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać (jeśli masz gotowe jabłka w słoikach to możesz je wykorzystać).
- Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto, wyłóż na nie jabłka i piecz całość w 170 stopniach (termoobieg) przez 20 minut.
- W tym czasie przygotuj bezę.
- Lekko zmiksuj białka, wsyp powoli cukier i miksuj białka na wysokich obrotach aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.
- Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet albo sok z cytryny - delikatnie wymieszaj.
- Wyłóż bezę na podpieczone ciasto, a na wierzchu posyp ją posiekanymi orzechami.
- Piecz ciasto dalej przez kolejne 25 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Źródło przepisu – blog Obiad gotowy
Przepyszna i pomysłowa szarlotka :-) przepis poleciła mi moja sąsiadka, która niemal codziennie coś piecze, bo bardzo to lubi. My bardzo lubimy bezy, więc bez problemu zachęciła mnie do spróbowania. Ciasto łączy wszystkie smaki, które lubimy. Wszystkim tak smakowało, że zniknęło w jeden dzień :-)
Bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało :)
Zrobię to ciasto na 100%, bo jest po prostu cudowne :) <3 <3 <3