bezowa szarlotka z orzechami

Przepis na szarlotkę z bezą i orzechami

Jesień jest o tyle wspaniała, że o tej porze roku są najlepsze polskie jabłka. A z jabłek można zrobić najlepszą szarlotkę. Moja bezowa szarlotka z orzechami włoskimi, to rozpływające się kruche ciasto, pyszna masa z jabłek i puszysta beza posypana posiekanymi orzechami. Wspaniałe połączenie smaków sprawia, że każdy pokocha to ciasto z jabłkami. Koniecznie zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić jabłecznik z bezą i orzechami.

szarlotka na kruchym spodzie

Bezowa szarlotka z orzechami przepis krok po kroku

Jeśli lubicie pyszne i rozpływające się w ustach szarlotki, to koniecznie upieczcie taką ze słodką bezą na wierzchu.

bezowa szarlotka z orzechami

Bezowa szarlotka z orzechami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną szarlotkę na kruchym spodzie z bezą i orzechami.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 2 hours 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 158 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto do szarlotki:

składniki na nadzienie z jabłek do szarlotki

składniki na bezę do szarlotki:

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do szarlotki

  • Z mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia, cukru pudru i śmietany zagnieć jednolite ciasto.
    300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g masła, 4 żółtka, 25 g cukru pudru, 1 łyżka śmietany
  • Wyłóż nim blaszkę do pieczenia o wymiarach około 20/30 minut i wstaw blaszkę do lodówki na przynajmniej godzinę.
  • W tym czasie przygotuj jabłka.

Jak zrobić jabłka do szarlotki

  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i upraż w garnku z dodatkiem cukru i odrobiny wody – aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać (jeśli masz gotowe jabłka w słoikach to możesz je wykorzystać). Możesz dodać do smaku sok z cytryny albo cynamon.
    1,5 – 2 kg jabłek, około 2 łyżki cukru, sok z połowy cytryny, 1-2 łyżeczki cynamonu
  • Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto, wyłóż na nie jabłka i piecz całość w 170 stopniach (termoobieg) przez 20 minut.
  • W tym czasie przygotuj bezę.

Jak zrobić bezę do szarlotki

  • Lekko zmiksuj białka, wsyp powoli cukier i miksuj białka na wysokich obrotach aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.
    4 białka, 100 g cukru
  • Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet albo sok z cytryny – delikatnie wymieszaj.
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
  • Wyłóż bezę na podpieczone ciasto, a na wierzchu posyp ją posiekanymi orzechami.
    1 garść orzechów włoskich
  • Piecz ciasto dalej przez kolejne 25 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 158kcalWeglowodany: 17gBiałko: 4gTłuszcz: 9g
Słowa kluczowe jabłecznik z bezą, szarlotka z bezą
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
jabłecznik z orzechami włoskimi

Szarlotka z bezą i orzechami – uwagi

Ta bezowa szarlotka z orzechami to połączenie wszystkiego co lubię w jednym cieście.

Lekki półkruchy spód, duuuża ilość prażonych jabłek, słodka i puszysta beza oraz chrupiące orzechy.

Wszystko razem smakuje wręcz wyśmienicie.

Ten jabłecznik to idealne ciasto na długie jesienne wieczory 🧡

Jakiś czas temu dostałam od mojego teścia trochę jabłek i zrobiłam sobie w słoiki jabłka prażone – mniam.

Do tego ciasta dałam dwa takie duże słoiki, bo uwielbiam, gdy warstwa jabłek w szarlotce jest gruba.

Jeśli nie macie jabłek w słoikach, to możecie szybko zrobić takie domowe prażone jabłka.

szarlotka z orzechami włoskimi

Jak zrobić jabłka do szarlotki?

Wystarczy jabłka obrać, pokroić w  większą kostkę i przesmażyć z odrobiną cukru i wody w dużym garnku. Jabłka prażymy, aż owoce zaczną się lekko rozpadać :) Ich czas smażenia zależy w dużej mierze od jabłek, które użyjecie. Takie kruche i miękkie szybciej się zrobią, a twarde i soczyste będą potrzebować trochę więcej czasu. Jeśli chcecie, aby owoce miały piękny kolor, to możecie dodać do jabłek trochę soku z cytryny. Sprawi ona, że jabłka nie będą mocno brązowieć.

Jeśli lubicie aromatyczne szarlotki, to możecie również dodać do jabłek mielony cynamon. Cynamon sprawia, że jabłka nabierają lekko korzennego i zarazem jakby słodszego smaku. Szarlotka z cynamonem zawsze pachnie wręcz obezwładniająco podczas pieczenia. Ja osobiście uwielbiam dodawać cynamon do jabłecznika :)

Sami zdecydujcie, czy wolicie szarlotkę z cynamonem, czy też nie. A ja jestem przekonana, że w każdym przypadku ta szarlotka z bezą będzie smakowała wyśmienicie.

Mam nadzieję, że ta bezowa szarlotka z orzechami przypadnie wam do gustu.

Polecam wam także inne pyszne przepisy z jabłkami z mojego bloga :D

ciasto z jabłkami z bezą i orzechami
jabłecznik na kruchym cieście z bezą i orzechami
szarlotka z bezą i orzechami

 

 

Źródło przepisu – blog Obiad gotowy

Polecane przepisy na szarlotkę

Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne szarlotki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: