Bezowa szarlotka z orzechami
Przepis na szarlotkę z bezą i orzechami
Jesień jest o tyle wspaniała, że o tej porze roku są najlepsze polskie jabłka. A z jabłek można zrobić najlepszą szarlotkę. Moja bezowa szarlotka z orzechami włoskimi, to rozpływające się kruche ciasto, pyszna masa z jabłek i puszysta beza posypana posiekanymi orzechami. Wspaniałe połączenie smaków sprawia, że każdy pokocha to ciasto z jabłkami. Koniecznie zobaczcie mój przepis i sprawdźcie jak zrobić jabłecznik z bezą i orzechami.
Spis treści
Bezowa szarlotka z orzechami przepis krok po kroku
Jeśli lubicie pyszne i rozpływające się w ustach szarlotki, to koniecznie upieczcie taką ze słodką bezą na wierzchu.
Bezowa szarlotka z orzechami przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto do szarlotki:
- 300 g mąki pszennej ((2 szklanki) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 4 żółtka (- rozmiar L)
- 25 g cukru pudru ((około 2 łyżki) )
- 1 łyżka śmietany ( lub gęstego jogurtu)
składniki na nadzienie z jabłek do szarlotki
- 1,5 – 2 kg jabłek (lub dwa słoiki jabłek prażonych)
- około 2 łyżki cukru ( – lub do smaku)
- sok z połowy cytryny (- opcjonalnie)
- 1-2 łyżeczki cynamonu (- do smaku – opcjonalnie)
składniki na bezę do szarlotki:
- 4 białka ( z jajek rozmiar L)
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu ( lub soku z cytryny)
- 1 garść orzechów włoskich (posiekanych – u mnie to było 70 g)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do szarlotki
- Z mąki, masła, żółtek, proszku do pieczenia, cukru pudru i śmietany zagnieć jednolite ciasto.300 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g masła, 4 żółtka, 25 g cukru pudru, 1 łyżka śmietany
- Wyłóż nim blaszkę do pieczenia o wymiarach około 20/30 minut i wstaw blaszkę do lodówki na przynajmniej godzinę.
- W tym czasie przygotuj jabłka.
Jak zrobić jabłka do szarlotki
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i upraż w garnku z dodatkiem cukru i odrobiny wody – aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać (jeśli masz gotowe jabłka w słoikach to możesz je wykorzystać). Możesz dodać do smaku sok z cytryny albo cynamon.1,5 – 2 kg jabłek, około 2 łyżki cukru, sok z połowy cytryny, 1-2 łyżeczki cynamonu
- Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto, wyłóż na nie jabłka i piecz całość w 170 stopniach (termoobieg) przez 20 minut.
- W tym czasie przygotuj bezę.
Jak zrobić bezę do szarlotki
- Lekko zmiksuj białka, wsyp powoli cukier i miksuj białka na wysokich obrotach aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.4 białka, 100 g cukru
- Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet albo sok z cytryny – delikatnie wymieszaj.1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka octu
- Wyłóż bezę na podpieczone ciasto, a na wierzchu posyp ją posiekanymi orzechami.1 garść orzechów włoskich
- Piecz ciasto dalej przez kolejne 25 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szarlotka z bezą i orzechami – uwagi
Ta bezowa szarlotka z orzechami to połączenie wszystkiego co lubię w jednym cieście.
Lekki półkruchy spód, duuuża ilość prażonych jabłek, słodka i puszysta beza oraz chrupiące orzechy.
Wszystko razem smakuje wręcz wyśmienicie.
Ten jabłecznik to idealne ciasto na długie jesienne wieczory 🧡
Jakiś czas temu dostałam od mojego teścia trochę jabłek i zrobiłam sobie w słoiki jabłka prażone – mniam.
Do tego ciasta dałam dwa takie duże słoiki, bo uwielbiam, gdy warstwa jabłek w szarlotce jest gruba.
Jeśli nie macie jabłek w słoikach, to możecie szybko zrobić takie domowe prażone jabłka.
Jak zrobić jabłka do szarlotki?
Wystarczy jabłka obrać, pokroić w większą kostkę i przesmażyć z odrobiną cukru i wody w dużym garnku. Jabłka prażymy, aż owoce zaczną się lekko rozpadać :) Ich czas smażenia zależy w dużej mierze od jabłek, które użyjecie. Takie kruche i miękkie szybciej się zrobią, a twarde i soczyste będą potrzebować trochę więcej czasu. Jeśli chcecie, aby owoce miały piękny kolor, to możecie dodać do jabłek trochę soku z cytryny. Sprawi ona, że jabłka nie będą mocno brązowieć.
Jeśli lubicie aromatyczne szarlotki, to możecie również dodać do jabłek mielony cynamon. Cynamon sprawia, że jabłka nabierają lekko korzennego i zarazem jakby słodszego smaku. Szarlotka z cynamonem zawsze pachnie wręcz obezwładniająco podczas pieczenia. Ja osobiście uwielbiam dodawać cynamon do jabłecznika :)
Sami zdecydujcie, czy wolicie szarlotkę z cynamonem, czy też nie. A ja jestem przekonana, że w każdym przypadku ta szarlotka z bezą będzie smakowała wyśmienicie.
Mam nadzieję, że ta bezowa szarlotka z orzechami przypadnie wam do gustu.
Polecam wam także inne pyszne przepisy z jabłkami z mojego bloga :D
Źródło przepisu – blog Obiad gotowy
Polecane przepisy na szarlotkę
Wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne szarlotki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
3 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Przepyszna i pomysłowa szarlotka :-) przepis poleciła mi moja sąsiadka, która niemal codziennie coś piecze, bo bardzo to lubi. My bardzo lubimy bezy, więc bez problemu zachęciła mnie do spróbowania. Ciasto łączy wszystkie smaki, które lubimy. Wszystkim tak smakowało, że zniknęło w jeden dzień :-)
Bardzo się cieszę, że ciasto zasmakowało :)
Zrobię to ciasto na 100%, bo jest po prostu cudowne :) <3 <3 <3