Bezowa szarlotka z orzechami

 

bezowa szarlotka z orzechami

 

Ta bezowa szarlotka z orzechami to połączenie wszystkiego co lubię w jednym cieście.

Lekki półkruchy spód, duuuża ilość prażonych jabłek, słodka i puszysta beza oraz chrupiące orzechy.

Wszystko razem smakuje wręcz wyśmienicie.

Ten jabłecznik to idealne ciasto na długie jesienne wieczory 🧡

Jakiś czas temu dostałam od mojego teścia trochę jabłek i zrobiłam sobie w słoiki jabłka prażone – mniam.

Do tego ciasta dałam dwa takie duże słoiki, bo uwielbiam, gdy warstwa jabłek w szarlotce jest gruba.

Jeśli nie macie jabłek w słoikach, to możecie szybko zrobić takie prażone jabłka.

Wystarczy obrać je, pokroić w kostkę i przesmażyć z odrobiną cukru, aż owoce zaczną się rozpadać :)

Polecam wam także inne pyszne przepisy z jabłkami z mojego bloga :D

 

jabłecznik z orzechami włoskimi szarlotka z orzechami włoskimi
 

szarlotka na kruchym spodzie ciasto z jabłkami z bezą i orzechami
 

jabłecznik na kruchym cieście z bezą i orzechami szarlotka z bezą i orzechami
 

Bezowa szarlotka z orzechami – przepis do druku

bezowa szarlotka z orzechami

Bezowa szarlotka z orzechami

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 2 godz 15 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 158 kcal

Składniki
  

ciasto:

  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 4 żółtka - rozmiar L
  • 25 g (około 2 łyżki) cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu

nadzienie:

  • 1,5 kg jabłek
  • około 2 łyżki cukru - lub do smaku

beza:

Instrukcja
 

  • Z maki, masła, żółtek, proszku do pieczenia, cukru pudru i śmietany zagnieć ciasto.
  • Wyłóż nim blaszkę do pieczenia o wymiarach około 20/30 minut i wstaw blaszkę do lodówki na przynajmniej godzinę.
  • W tym czasie przygotuj jabłka.
  • Obierz je, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i upraż w garnku z dodatkiem cukru i odrobiny wody - aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać (jeśli masz gotowe jabłka w słoikach to możesz je wykorzystać).
  • Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto, wyłóż na nie jabłka i piecz całość w 170 stopniach (termoobieg) przez 20 minut.
  • W tym czasie przygotuj bezę.
  • Lekko zmiksuj białka, wsyp powoli cukier i miksuj białka na wysokich obrotach aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.
  • Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet albo sok z cytryny - delikatnie wymieszaj.
  • Wyłóż bezę na podpieczone ciasto, a na wierzchu posyp ją posiekanymi orzechami.
  • Piecz ciasto dalej przez kolejne 25 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 158kcalWeglowodany: 17gBiałko: 4gTłuszcz: 9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Źródło przepisu – blog Obiad gotowy