Bezowa szarlotka z orzechami

 

bezowa szarlotka z orzechami

 

Ta bezowa szarlotka z orzechami to połączenie wszystkiego co lubię w jednym cieście.

Lekki półkruchy spód, duuuża ilość prażonych jabłek, słodka i puszysta beza oraz chrupiące orzechy.

Wszystko razem smakuje wręcz wyśmienicie.

Ten jabłecznik to idealne ciasto na długie jesienne wieczory 🧡

Jakiś czas temu dostałam od mojego teścia trochę jabłek i zrobiłam sobie w słoiki jabłka prażone – mniam.

Do tego ciasta dałam dwa takie duże słoiki, bo uwielbiam, gdy warstwa jabłek w szarlotce jest gruba.

Jeśli nie macie jabłek w słoikach, to możecie szybko zrobić takie prażone jabłka.

Wystarczy obrać je, pokroić w kostkę i przesmażyć z odrobiną cukru, aż owoce zaczną się rozpadać :)

Polecam wam także inne pyszne przepisy z jabłkami z mojego bloga :D

 

jabłecznik z orzechami włoskimi szarlotka z orzechami włoskimi
 

szarlotka na kruchym spodzie ciasto z jabłkami z bezą i orzechami
 

jabłecznik na kruchym cieście z bezą i orzechami szarlotka z bezą i orzechami
 

Bezowa szarlotka z orzechami – przepis do druku

Bezowa szarlotka z orzechami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
ciasto:
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 4 żółtka - rozmiar L
  • 25 g (około 2 łyżki) cukru pudru
  • 1 łyżka śmietany lub gęstego jogurtu
nadzienie:
  • 1,5 kg jabłek
  • około 2 łyżki cukru - lub do smaku
beza:
  • 4 białka z jajek rozmiar L
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
  • garść posiekanych orzechów włoskich - u mnie to było 70 g
Wykonanie
  1. Z maki, masła, żółtek, proszku do pieczenia, cukru pudru i śmietany zagnieć ciasto.
  2. Wyłóż nim blaszkę do pieczenia o wymiarach około 20/30 minut i wstaw blaszkę do lodówki na przynajmniej godzinę.
  3. W tym czasie przygotuj jabłka.
  4. Obierz je, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i upraż w garnku z dodatkiem cukru i odrobiny wody - aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać (jeśli masz gotowe jabłka w słoikach to możesz je wykorzystać).
  5. Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto, wyłóż na nie jabłka i piecz całość w 170 stopniach (termoobieg) przez 20 minut.
  6. W tym czasie przygotuj bezę.
  7. Lekko zmiksuj białka, wsyp powoli cukier i miksuj białka na wysokich obrotach aż będą bardzo gęste, białe i lśniące.
  8. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i ocet albo sok z cytryny - delikatnie wymieszaj.
  9. Wyłóż bezę na podpieczone ciasto, a na wierzchu posyp ją posiekanymi orzechami.
  10. Piecz ciasto dalej przez kolejne 25 minut.
  11. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 158 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 17 g Białka: 4 g

 

 

Źródło przepisu – blog Obiad gotowy