Szarlotka na biszkopcie
idealna na Dzień Mamy :)
Już niedługo Dzień Mamy i może z tej okazji zrobicie dla swoich Mam coś specjalnego?
Ja wam polecam pyszną szarlotkę na biszkopcie ❤❤
Moje dzieciństwo upływało w dość ciężkich czasach.
Kilka lat po moim narodzeniu wybuchł stan wojenny, potem w sklepach zapanowały pustki. Jedzenie było na kartki. W domach się „nie przelewało”, a i tak wcześniej wcale nie było lżej.
Ja i moje siostry jako dzieci wcale jakoś szczególnie mocno tego nie odczuwałyśmy.
Ale to wszystko była zasługa naszej mamy – i pewnie u was było bardzo podobnie.
Podziwiam mamy tamtych czasów
Praca na etat, potem dom (w którym mężczyźni niewiele pomagali, bo to była „robota kobiet”), zamartwianie się z czego zrobić obiad. A my mieliśmy mimo wszystko beztroskie dzieciństwo. To nasze mamy – stając często na głowie – sprawiały, że te trudy życia codziennego nas omijały. Dla nas stanie w kolejce po chleb, było zabawne :)
Moja mama – podobnie jak tysiące innych z tamtych czasów – była czarodziejką – robiła coś z niego :D
Sama robiła nam lizaki z cukru, krówki, w domu pachniało ciastem.
A najbardziej pamiętam właśnie pachnący szarlotką dom.
Może to dlatego tak uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami – bo kojarzą mi się z dzieciństwem.
Czy wy też macie takie pachnące wspomnienia z dzieciństwa? Z czym kojarzy się wam wasza mama?
Pamiętajcie – taka szarlotka na biszkopcie będzie wspaniałą niespodzianką dla wszystkich mam :)
A może wolicie przygotować jakiś torcik? Wtedy polecam wam tort truskawkowy ombre, albo pyszny gruszkowy :)
Ps.
Smak i zapach dzieciństwa może przypomnieć wam nie tylko gorąca szarlotka :)
Polecam wam produkty Manufaktury Wielkopolskiej, które pachną i smakują jak dawniej. Takie robiły nasze babcie i mamy :)
Możecie też kupić takie wspomnienie w słoiczku na prezent dla waszych mam – wtedy możecie skorzystać z dodatkowego rabatu – wystarczy podczas zakupów w sklepie internetowym podać hasło: durszlak10 (promocja trwa do 30 czerwca 2019 r.)






Szarlotka na biszkopcie – przepis do druku

Szarlotka na biszkopcie
Składniki
biszkopt:
- 4 duże jajka - użyłam rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
- 150 g (3/4 szklanki) cukru
- 120 g (3/4 szklanki) mąki pszennej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa:
- około 2 ,5 kg jabłek
- 50 g (1/4 szklanki) cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 galaretka cytrynowa
dodatkowo:
- 250 ml zimnej śmietany kremówki
- 1 lekko czubata łyżka cukru pudru (lub do smaku)
Instrukcja
biszkopt:
- Białka lekko zmiksuj, wsyp cukier i miksuj dalej na najwyższych obrotach miksera - aż białka będą gęste, białe i lśniące.
- Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
- Wyłącz mikser, dodaj do białek żółtka i bardzo delikatnie wymieszaj łopatką.
- Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
- Formę o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Przelej do formy ciasto.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) około 30 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na pół - na dwa blaty.
jabłka:
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Przełóż do dużego garnka, dodaj cukier i smaż aż owoce się rozpadną.
- Galaretkę zmieszaj z mąką ziemniaczaną i dodaj do gotujących się jabłek - dokładnie wymieszaj.
wykończenie:
- Spodni blat ciasta umieść ponownie w formie do pieczenia, wyłóż na nią jabłka - mogą być gorące i przykryj górnym blatem.
- Odstaw do wystudzenia na kilka godzin.
- Przed podaniem ubij zimną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i posmaruj bitą śmietaną wierzch ciasta.
Składniki Odżywcze