Szarlotka na biszkopcie

Zaktualizowany: 2023 11 maja
szarlotka na biszkopcie

Przepis na pyszną szarlotkę na biszkopcie z bitą śmietaną

Pyszna i lekka szarlotka na biszkopcie to klasyczne ciasto, które ja zrobiłam dziś na delikatnym, puszystym biszkopcie. Między warstwami lekkiego biszkoptu zmieściłam grubą warstwę aromatycznego, jabłkowego nadzienia. Całość udekorowałam słodką bitą śmietaną, która dodaje lekkości i subtelnie podkreśla smak ciasta. To doskonałe połączenie tradycji i smaku, które z pewnością zaspokoi apetyt każdego miłośnika deserów. Taka szarlotka na biszkopcie to doskonałe ciasto na specjalne okazje – jak Dzień Mamy, albo na weekend do kawy. Spróbujcie koniecznie!

fit ciasto z jabłkami

Szarlotka na biszkopcie – przepis krok po kroku

Jeśli lubicie ciasta z jabłkami i uwielbiacie, gdy mają one grubą warstwę soczystych jabłek, to koniecznie zróbcie tą rewelacyjną szarlotkę na cieście biszkoptowym. Na pewno Wam zasmakuje!

szarlotka na biszkopcie

Szarlotka na biszkopcie przepis

Wypieki Beaty
Przepis na prostą i lekką szarlotkę na biszkopcie z dodatkiem bitej śmietany.
4.67 z 3 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 1 hour 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 114 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki

składniki na biszkopt do szarlotki

składniki na masę jabłkową do szarlotki

składniki na bitą śmietanę do szarlotki

Instrukcja
 

Jak zrobić biszkopt do szarlotki

  • Białka lekko zmiksuj, wsyp cukier i miksuj dalej na najwyższych obrotach miksera – aż białka będą gęste, białe i lśniące.
    4 białka, 150 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia.
    120 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Wyłącz mikser, dodaj do białek żółtka i bardzo delikatnie wymieszaj łopatką.
    4 żółtka
  • Wsyp mąkę i delikatnie wymieszaj.
  • Formę o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przelej do formy ciasto.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) około 30 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź, a następnie przekrój na pół – na dwa blaty.

Jak zrobić jabłka do szarlotki

  • Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    2,5 kg jabłek
  • Przełóż do dużego garnka, dodaj cukier i smaż aż owoce się rozpadną.
    50 g cukru
  • Galaretkę (proszek) zmieszaj z mąką ziemniaczaną i dodaj do gotujących się jabłek – dokładnie wymieszaj.
    1 galaretka cytrynowa, 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Jak zrobić szarlotkę na biszkopcie – wykończenie

  • Spodni blat ciasta umieść ponownie w formie do pieczenia, wyłóż na nią jabłka – mogą być gorące i przykryj górnym blatem.
  • Odstaw do wystudzenia na kilka godzin.
  • Przed podaniem ubij zimną śmietanę kremówkę z cukrem pudrem i posmaruj bitą śmietaną wierzch ciasta.
    250 ml śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 114kcalWeglowodany: 21gBiałko: 1gTłuszcz: 3gBłonnik: 1.6g
Słowa kluczowe biszkopt z jabłkami, jabłecznik na biszkopcie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
fit szarlotka

Szarlotka na biszkopcie – uwagi

Dziś polecam wam pyszną szarlotkę na biszkopcie ❤❤

Już niedługo Dzień Mamy i może z tej okazji zrobicie dla swoich Mam coś specjalnego?

Moje dzieciństwo upływało w dość ciężkich czasach.

Kilka lat po moim narodzeniu wybuchł stan wojenny, potem w sklepach zapanowały pustki. Jedzenie było na kartki. W domach się „nie przelewało”, a i tak wcześniej wcale nie było lżej.

Ja i moje siostry jako dzieci wcale jakoś szczególnie mocno tego nie odczuwałyśmy.

Ale to wszystko była zasługa naszej mamy – i pewnie u was było bardzo podobnie.

prosta szarlotka

Podziwiam mamy tamtych czasów

Praca na etat, potem dom (w którym mężczyźni niewiele pomagali, bo to była „robota kobiet”), zamartwianie się z czego zrobić obiad. A my mieliśmy mimo wszystko beztroskie dzieciństwo. To nasze mamy – stając często na głowie – sprawiały, że te trudy życia codziennego nas omijały. Dla nas stanie w kolejce po chleb, było zabawne :)

Moja mama – podobnie jak tysiące innych z tamtych czasów – była czarodziejką – robiła coś z niego :D

Sama robiła nam lizaki z cukru, krówki, w domu pachniało ciastem.

A najbardziej pamiętam właśnie pachnący szarlotką dom.

Może to dlatego tak uwielbiam wszelkie ciasta z jabłkami – bo kojarzą mi się z dzieciństwem.

Czy wy też macie takie pachnące wspomnienia z dzieciństwa? Z czym kojarzy się wam wasza mama?

Pamiętajcie – taka szarlotka na biszkopcie będzie wspaniałą niespodzianką dla wszystkich mam :)

A może wolicie przygotować jakiś torcik? Wtedy polecam wam tort truskawkowy ombre, albo pyszny gruszkowy :)

Ps.

Smak i zapach dzieciństwa może przypomnieć wam nie tylko gorąca szarlotka na biszkopcie :)

Dla mnie smak dzieciństwa to także szyszki z ryżu preparowanego oraz blok czekoladowy.

proste ciasto z jabłkami

ciasto z jabłkami na biszkopcie szarlotka na biszkopcie

Polecane przepisy na szarlotki

Jeśli uwielbiacie szarlotki i ciasta z jabłkami, to koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na te niezwykle pyszne ciasta. Na blogu znajdziecie ich niezły wybór. Tutaj przedstawiam trzy z nich:

Opublikowano: 2019 24 maja

Podziel się przepisem

2 komentarze

  1. e2f27ecf0b452d3a11237379824ccad9?s=54&d=mm&r=g
    Alina 2021 30 kwietnia w 11:27- Odpowiedz

    A czy biszkoptu nie trzeba nasączyć? Nie wyjdzie suchy?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2021 1 maja w 10:43- Odpowiedz

      Jabłka dodają biszkoptowi wilgotności, ale jeśli lubisz nasączony biszkopt, to oczywiście możesz go nasączyć.

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy