szarlotka na kruchym spodzie z tartymi jabłkami

Przepis na szarlotkę na kruchym spodzie na dużą blachę

Dziś u mnie niezwykle apetyczne szarlotka na kruchym spodzie. Jeśli lubisz szarlotki i ciasta z jabłkami, to koniecznie upiecz taką tradycyjną polską szarlotkę. Ten przepis jest na ciasto na dużą blachę, więc będzie idealne gdy spodziewasz się gości, albo gdy cała rodzina uwielbia szarlotki i jest w stanie zjeść jej każdą ilość. Spróbuj koniecznie!

krucha szarlotka z kruszonką i tartymi jabłkami

Szarlotka na kruchym spodzie przepis krok po kroku

Jeśli lubisz kruche i smakowite szarlotki z tartymi jabłkami, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

jabłecznik na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym spodzie przepis z filmem

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjną polską szarlotkę na kruchym spodzie.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
1 hour
Czas całkowity 2 hours 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 30
Kalorie 239 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 28/39 cm.
Składniki

składniki na ciasto do szarlotki

  • 750 g mąki pszennej (- 5 szklan ek)
  • 6 żółtek (- z jajek rozmiar L)
  • 200 g cukru (- 1 szklanka)
  • 200 g masła
  • 175 g margaryny ((można zastąpić masłem))
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kwaśna śmietana (lub zimna woda – ewentualnie odrobina -do nadania konsystencji)

składniki na masę jabłkową do szarlotki

  • 2 – 2,5 kg jabłek
  • 50-100 g cukru ((do smaku) – 1/4-1/2 szklanki)
  • 1-2 łyżeczki cynamonu ((do smaku))
  • 1 garść rodzynek (opcjonalnie )
  • mąka ziemniaczana
Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto na szarlotkę

  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier, masło i margarynę.
    750 g mąki pszennej, 200 g cukru, 200 g masła, 175 g margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    dodaj do mąki masło i margarynę
  • Rozgnieć składniki tworząc grudki ciasta.
    krótko zagnieć składniki na kruche ciasto do szarlotki
  • Dodaj żółtka i zagniataj dłońmi.
    6 żółtek
    dodaj do składników na ciasto do szarlotki żółtka
  • Aby było wygodniej możesz ciasto wyłożyć na blat i zagniatać na gładkie ciasto.
    wyjmij ciasto na blat i zagnieć
  • Jeśli ciasto nie chce się zlepić możesz dodać trochę zimnej wody lub śmietany.
    kwaśna śmietana
    dodaj do ciasta zimną wodę aby lepiej je zagnieść
  • Oddziel od ciasta około 1/4 porcji.
    podziel ciasto na szarlotkę na dwie porcje
  • Owiń ciasta w folię i włóż do lodówki na około godzinę.
    jak schłodzić ciasto do szarlotki

Jak zrobić jabłka do szarlotki

  • Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    2 – 2,5 kg jabłek
    jak przygotować jabłka do szarlotki
  • Dodaj do smaku cukier, cynamon i rodzynki (jeśli używasz) – wymieszaj.
    50-100 g cukru, 1-2 łyżeczki cynamonu, 1 garść rodzynek
    dodaj do tartych jabłek cukier i cynamon

Jak zrobić szarlotkę na dużą blachę

  • Większą porcją ciasta wylep dno formy do pieczenia (ja swoją wyłożyłam papierem do pieczenia).
    wylep kruchym ciastem dużą formę do szarlotki
  • Na ciasto nasyp odrobinę mąki ziemniaczanej i rozprowadź ją cienką warstwą po całym spodzie (zapobiegnie ona nadmiernemu rozmiękczeniu od soku z jabłek).
    mąka ziemniaczana
    posyp kruche ciasto mąką ziemniaczaną
  • Wyłóż jabłka na ciasto – jeśli jabłka puściły sok, to postaraj się go nie dodawać do ciasta.
    wyłóż jabłka na kruchy spód ciasta
  • Na koniec posyp wierzch szarlotki odłożoną mniejszą porcją ciasta – ja ją trę na tarce.
    posyp wierzch jabłek tartym schłodzonym ciastem
  • Piecz szarlotkę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (tryb góra dół) przez około 40 – 50 minut.
  • Po upieczeniu możesz dodatkowo posypać szarlotką cukrem pudrem.
Film
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 239kcalWeglowodany: 31gBiałko: 4gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe krucha szarlotka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
szarlotka z tartymi jabłkami pieczona w dużej formie

Krucha szarlotka na dużą blachę – uwagi

Ta szarlotka na kruchym spodzie, to jeden z przepisów z mojego starego, rodzinnego zeszytu z przepisami. Bardzo ją lubię za jej uniwersalność i wspaniały smak – przepis na kruche ciasto z żółtkami wykorzystuję również w innych ciastach. Teraz upiekłam ją dla mojej córci, która zaczęła przejawiać ogromny apetyt na szarlotki (wreszcie ktoś podziela moja miłość) – Weronika na „dzień dobry” zjadła 4 kawałki ciasta!

Podstawowe składniki niezbędne do przygotowania szarlotki

Do przygotowania tej szarlotki będziesz potrzebować kilku podstawowych składników, które są ogólnie dostępne w każdym sklepie. Ja użyłam poniższe produkty:

  • masło i margaryna – do tego ciasta dodaję zarówno masło jak i margarynę. Margaryna sprawia, że ciasto jest bardziej elastyczne i bardzo wygodnie i łatwo się z nim pracuje. Możesz użyć również samej margaryny – jeśli nie możesz spożywać produktów mlecznych albo samo masło, jeśli nie masz przekonania do margaryny
  • jajka – tutaj do ciasta dodaję same żółtka. Jeśli nie chcesz marnować białek, to możesz upiec szarlotkę z pianą z białek – zobacz poniżej jak ją zrobić. Albo możesz z białek upiec bezę.
  • mąka pszenna – użyj to zwykłej mąki pszennej – może to być zarówno typ 450, 500 jak i 550.
  • jabłka – jeśli chcesz otrzymać szarlotkę z dużą i grubą warstwą jabłek, to użyj ich około 2,5 kg, ale już 2 kg wystarczą. Do szarlotki najlepiej używać twarde jabłka, które nie rozpadną się na miazgę pod wpływem pieczenia. Polecam tu np. jabłka Jonagold, antonówkę, papierówki, ligol, czy też szarą renetę.
szarlotka na dużą blachę na cieście z margaryną

Przygotowanie szarlotki na dużą blachę – wskazówki i porady

Ta szarlotka na kruchym spodzie jest bardzo łatwa do zrobienia, a samo ciasto możesz przygotować z wyprzedzeniem i przechować w lodówce. Bo to ciasto i tak potrzebuje schłodzenia przed pieczeniem, więc możesz je przygotować nawet dzień wcześniej i użyć następnego dnia. Samo zagniatanie ciasta jest szybkie i ja lubię je najpierw lekko zagnieść jak kruszonkę, potem dodaję żółtka i zagniatam – często wysypuję ciasto na blat i zagniatam w gładką kulkę – jeśli ciasto nie chce się zlepić, to możesz dodać do niego odrobinę zimnej wody, albo zimnej kwaśnej śmietany. Ciasto dzielę na dwie porcje – jedną mniejszą (około 1/4 ciasta) i większą. Każdą zawijam w folię spożywczą i chowam do lodówki. Jeśli mam mniej czasu na schłodzenie czasu, to chowam je do zamrażarki na około pół godziny, a w tym czasie przygotowuję tarte jabłka.

Czy słodzić jabłka do szarlotki?

Słodzenie jabłek jest tu bardzo indywidualną sprawą. Zależy od tego, czy lubisz bardziej słodkie czy też mniej słodkie ciasta. Samo kruche ciasto ma już stosunkowo dużo cukru i może się okazać, że przy słodszych owocach nie ma potrzeby dodawania jeszcze cukru do tartych jabłek. Ja zwykle daję około 1/4 – 1/2 szklanki cukru zależnie od słodkości owoców. Dodaję również cynamon, bo uwielbiam jego aromat w szarlotkach. Możesz też dodać do tartych jabłek rodzynki, które dodadzą naturalnej słodyczy. Wiele osób nie lubi rodzynek, więc ich dodatek jest tu zupełnie opcjonalny.

ciasto jabłecznik z tartymi jabłkami pieczony na cieście z margaryną

Jak zrobić szarlotkę z pianą z białek?

Tą szarlotkę można piec na różne sposoby – w takiej wersji jak ja teraz upiekłam albo z pianą z białek. Aby zrobić wersję z bezą musisz zmiksować białka pozostałe po oddzieleniu od żółtek (6 sztuk) na sztywno z połową szklanki cukru (czyli ze 100 g cukru). Pianę miksujesz tak długo, aż białka nabiorą gęstości, staną się białe i lśniące i cały cukier się rozpuści. Na koniec dodaj czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj. Jak sprawdzić czy cukier się już rozpuścił? Wystarczy na czubek palca nabrać odrobinę ubitych białek i potrzeć czubkiem drugiego palca. Jeśli nie czuć kryształków cukru, to piana jest już dobrze ubita. Nie wykładaj od razu piany na ciasto tylko najpierw podpiecz samo ciasto (spód) z wyłożonymi jabłkami.
Ciasto z masą jabłkową podpiecz przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (w trybie góra dół), potem wyjmij je z piekarnika, wyłóż bezę i posyp mniejszą częścią ciasta – ja je ścieram na tarce o grubych oczkach. Zapiecz szarlotkę z pianą z białek przez kolejne 10-15 minut. Ciasto po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź.

Ile kcal ma szarlotka na kruchym spodzie?

Moja szarlotka w 100 g ma około 240 kcal. To kaloryczność przy użytych przeze mnie produktach. Ja użyłam tu zarówno masło jak i margarynę. Do jabłek dałam 50 g cukru trzcinowego. Do szarlotki użyłam 1600 g tartych jabłek (waga bez skórek, ogryzków i soku). Moje jabłka przed obraniem ważyły około 2,5 kg. Jeśli użyjesz mniej jabłek, albo użyjesz samego masła, albo samej margaryny, to kaloryczność ciasta lekko się zmieni. Ale nie będą to jakieś ogromne różnice.

jabłecznik na kruchym cieście

Jak przechowywać szarlotkę na kruchym spodzie?

Ja zwykle szarlotkę przechowuję poza lodówką. Nie lubię jak jest zbyt mocno schłodzona. Za to formę z szarlotką przykrywam folią spożywczą aby nie obsychała. W gorące letnie dni możesz rozważyć schowanie ciasta do lodówki, aby dłużej zachowało świeżość.

Jak podać szarlotkę?

Szarlotkę po upieczeniu i lekkim ostudzeniu posyp po wierzchu cukrem pudrem. Jeszcze ciepłą szarlotkę polecam podawać z gałką lodów. Z kolei zupełnie ostudzoną szarlotkę możesz podać z bitą śmietaną. Ale już sama szarlotka na kruchym spodzie jest tak smakowita, że nawet bez dodatków będzie smakować doskonale! To idealny dodatek do herbaty albo kawy.

Ps. Daj znać w komentarzu jak Ci smakowała taka tradycyjna szarlotka. Zapraszam Cię również do wypróbowania innych przepisów na ciasta z jabłkami z mojego bloga.

A poniżej moje pierwsze zdjęcia tej szarlotki jeszcze z 2014 roku.

ciasto szarlotka na kruchym spodzie
szarlotka na kruchym spodzie
ciasto szarlotka na kruchym spodzie

Polecane przepisy na szarlotki

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne szarlotki – również z innych stron świata. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: