Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Szarlotka na kruchym spodzie

By |2018-04-07T11:46:35+00:002014 Styczeń 31st|Ciasta kruche, Ciasta owocowe, Ciasta z jabłkami|

 

Ta szarlotka na kruchym spodzie, to jeden z przepisów z mojego starego, rodzinnego zeszytu z przepisami.

Bardzo ją lubię za jej uniwersalność i wspaniały smak – przepis na kruche ciasto wykorzystuję również w innych ciastach.

Teraz upiekłam ją dla mojej córci, która zaczęła przejawiać ogromny apetyt na szarlotki (wreszcie ktoś podziela moja miłość ;)) – Weronika na „dzień dobry” zjadła 4 kawałki ciasta 🙂

Tą szarlotkę można piec na różne sposoby – w takiej wersji jak ja teraz upiekłam, z bezą z białek, albo z kruszonką.

Możecie użyć świeże jabłka, albo prażone.

Przepis jest na dużą blachę – około 28/39 cm.

ciasto szarlotka na kruchym spodzie

ciasto szarlotka na kruchym spodzie

ciasto szarlotka na kruchym spodzie

Szarlotka na kruchym spodzie
 
Autor:
Składniki
ciasto:
  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 6 dużych jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 175 g margaryny (można zastąpić masłem)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie odrobina kwaśnej śmietany do nadania konsystencji
masa jabłkowa:
  • około 1,5 - 2 kg jabłek
  • około pół szklanki cukru (do smaku)
  • cynamon (do smaku)
  • opcjonalnie - garść rodzynek
Wykonanie
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto (użyj same żółtka), owiń w folię i włóż do lodówki na około godzinę.
  2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do smaku cukier i cynamon - wymieszaj.
  3. Ciasto podziel na dwie części - jedną mniej więcej o wielkości ¾ rozwałkuj, albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wylep nim przygotowaną blaszkę.
  4. Mniejszy kawałek ciasta możesz ponownie trochę schłodzić.
  5. Na ciasto nasyp odrobinę mąki ziemniaczanej i rozprowadź ją cienką warstwą po całym spodzie (zapobiegnie ona nadmiernemu rozmiękczeniu od soku z jabłek).
  6. Wyłóż jabłka na ciasto. Na wierzch starkuj pozostałą część ciasta, możesz też posypać całość płatkami z migdałów.
  7. Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut.
Notatki
Aby zrobić wersję z bezą należy ubić białka na sztywno z połową szklanki cukru. Na koniec dodaj czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.

Ciasto z masą jabłkową podpiecz przez około 30 minut w 180 stopniach, potem wyjmij je z piekarnika, wyłóż bezę i starkuj odłożone ciasto. Zapiecz przez kolejne 10-15 minut.

 

Reklama

2 komentarze

  1. Kulinarne Inspiracje 2014/01/31 at 11:55 - Reply

    Mniam! jaka pyszna 🙂

    • wypiekibeaty 2014/01/31 at 14:34 - Reply

      oj, to prawda 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: