Przepis na szarlotkę na kruchym spodzie

Ta szarlotka na kruchym spodzie, to jeden z przepisów z mojego starego, rodzinnego zeszytu z przepisami.

Bardzo ją lubię za jej uniwersalność i wspaniały smak – przepis na kruche ciasto wykorzystuję również w innych ciastach.

Teraz upiekłam ją dla mojej córci, która zaczęła przejawiać ogromny apetyt na szarlotki (wreszcie ktoś podziela moja miłość ;)) – Weronika na „dzień dobry” zjadła 4 kawałki ciasta :)

Tą szarlotkę można piec na różne sposoby – w takiej wersji jak ja teraz upiekłam, z bezą z białek, albo z kruszonką.

Możecie użyć świeże jabłka, albo prażone.

Przepis jest na dużą blachę – około 28/39 cm.

Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na ciasta z jabłkami z mojego bloga.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 1 oceny
Postaw mi kawę

ciasto szarlotka na kruchym spodzie

szarlotka na kruchym spodzie

ciasto szarlotka na kruchym spodzie

Szarlotka na kruchym spodzie przepis do druku

szarlotka

Szarlotka na kruchym spodzie

Wypieki Beaty
Przepis na tradycyjną szarlotkę na kruchym spodzie.
5 z 1 oceny
Danie Ciasta
Porcje 30

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 28/39 cm.

Składniki

ciasto:

  • 5 szklanek mąki pszennej 750 g
  • 6 żółtek
  • 1 szklanka cukru 200 g
  • 200 g masła
  • 175 g margaryny (można zastąpić masłem)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kwaśna śmietana ewentualnie odrobina -do nadania konsystencji

masa jabłkowa:

Instrukcja
 

  • Z podanych składników zagnieć ciasto, jeśli ciasto nie chce się zlepić to dodaj trochę śmietany albo zimnej wody.
    5 szklanek mąki pszennej, 6 żółtek, 1 szklanka cukru, 200 g masła, 175 g margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kwaśna śmietana
  • Owiń w folię i włóż do lodówki na około godzinę.
  • Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do smaku cukier i cynamon - wymieszaj.
    2 kg jabłek, 0,5 szklanki cukru, cynamon
  • Ciasto podziel na dwie części - jedną mniej więcej o wielkości 3/4 rozwałkuj, albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wylep nim przygotowaną blaszkę.
  • Mniejszy kawałek ciasta możesz ponownie trochę schłodzić.
  • Na ciasto nasyp odrobinę mąki ziemniaczanej i rozprowadź ją cienką warstwą po całym spodzie (zapobiegnie ona nadmiernemu rozmiękczeniu od soku z jabłek).
  • Wyłóż jabłka na ciasto. Na wierzch zetrzyj pozostałą część ciasta, możesz też posypać całość płatkami z migdałów.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut.

Notatki

Aby zrobić wersję z bezą należy ubić białka na sztywno z połową szklanki cukru. Na koniec dodaj czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.

Ciasto z masą jabłkową podpiecz przez około 30 minut w 180 stopniach, potem wyjmij je z piekarnika, wyłóż bezę i starkuj odłożone ciasto. Zapiecz przez kolejne 10-15 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!