Przepis na szarlotkę na kruchym spodzie
Ta szarlotka na kruchym spodzie, to jeden z przepisów z mojego starego, rodzinnego zeszytu z przepisami.
Bardzo ją lubię za jej uniwersalność i wspaniały smak – przepis na kruche ciasto wykorzystuję również w innych ciastach.
Teraz upiekłam ją dla mojej córci, która zaczęła przejawiać ogromny apetyt na szarlotki (wreszcie ktoś podziela moja miłość ;)) – Weronika na „dzień dobry” zjadła 4 kawałki ciasta :)
Tą szarlotkę można piec na różne sposoby – w takiej wersji jak ja teraz upiekłam, z bezą z białek, albo z kruszonką.
Możecie użyć świeże jabłka, albo prażone.
Przepis jest na dużą blachę – około 28/39 cm.
Zapraszam również do wypróbowania innych przepisów na ciasta z jabłkami z mojego bloga.
Szarlotka na kruchym spodzie przepis do druku

Szarlotka na kruchym spodzie
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 28/39 cm.
Składniki
ciasto:
- 5 szklanek mąki pszennej 750 g
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru 200 g
- 200 g masła
- 175 g margaryny (można zastąpić masłem)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- kwaśna śmietana ewentualnie odrobina -do nadania konsystencji
Instrukcja
- Z podanych składników zagnieć ciasto, jeśli ciasto nie chce się zlepić to dodaj trochę śmietany albo zimnej wody.5 szklanek mąki pszennej, 6 żółtek, 1 szklanka cukru, 200 g masła, 175 g margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, kwaśna śmietana
- Owiń w folię i włóż do lodówki na około godzinę.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do smaku cukier i cynamon - wymieszaj.2 kg jabłek, 0,5 szklanki cukru, cynamon
- Ciasto podziel na dwie części - jedną mniej więcej o wielkości 3/4 rozwałkuj, albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wylep nim przygotowaną blaszkę.
- Mniejszy kawałek ciasta możesz ponownie trochę schłodzić.
- Na ciasto nasyp odrobinę mąki ziemniaczanej i rozprowadź ją cienką warstwą po całym spodzie (zapobiegnie ona nadmiernemu rozmiękczeniu od soku z jabłek).
- Wyłóż jabłka na ciasto. Na wierzch zetrzyj pozostałą część ciasta, możesz też posypać całość płatkami z migdałów.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut.
Notatki
Ciasto z masą jabłkową podpiecz przez około 30 minut w 180 stopniach, potem wyjmij je z piekarnika, wyłóż bezę i starkuj odłożone ciasto. Zapiecz przez kolejne 10-15 minut.