Ta szarlotka na kruchym spodzie, to jeden z przepisów z mojego starego, rodzinnego zeszytu z przepisami.

Bardzo ją lubię za jej uniwersalność i wspaniały smak – przepis na kruche ciasto wykorzystuję również w innych ciastach.

Teraz upiekłam ją dla mojej córci, która zaczęła przejawiać ogromny apetyt na szarlotki (wreszcie ktoś podziela moja miłość ;)) – Weronika na „dzień dobry” zjadła 4 kawałki ciasta :)

Tą szarlotkę można piec na różne sposoby – w takiej wersji jak ja teraz upiekłam, z bezą z białek, albo z kruszonką.

Możecie użyć świeże jabłka, albo prażone.

Przepis jest na dużą blachę – około 28/39 cm.

ciasto szarlotka na kruchym spodzie

ciasto szarlotka na kruchym spodzie

ciasto szarlotka na kruchym spodzie

szarlotka

Szarlotka na kruchym spodzie

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

ciasto:

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 6 dużych jajek (żółtka i białka oddzielnie)
  • 1 szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 175 g margaryny (można zastąpić masłem)
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ewentualnie odrobina kwaśnej śmietany do nadania konsystencji

masa jabłkowa:

  • około 1 ,5 - 2 kg jabłek
  • około pół szklanki cukru (do smaku)
  • cynamon (do smaku)
  • opcjonalnie - garść rodzynek

Instrukcja
 

  • Z podanych składników zagnieć ciasto (użyj same żółtka), owiń w folię i włóż do lodówki na około godzinę.
  • Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do smaku cukier i cynamon - wymieszaj.
  • Ciasto podziel na dwie części - jedną mniej więcej o wielkości 3/4 rozwałkuj, albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wylep nim przygotowaną blaszkę.
  • Mniejszy kawałek ciasta możesz ponownie trochę schłodzić.
  • Na ciasto nasyp odrobinę mąki ziemniaczanej i rozprowadź ją cienką warstwą po całym spodzie (zapobiegnie ona nadmiernemu rozmiękczeniu od soku z jabłek).
  • Wyłóż jabłka na ciasto. Na wierzch starkuj pozostałą część ciasta, możesz też posypać całość płatkami z migdałów.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut.

Notatki

Aby zrobić wersję z bezą należy ubić białka na sztywno z połową szklanki cukru. Na koniec dodaj czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.

Ciasto z masą jabłkową podpiecz przez około 30 minut w 180 stopniach, potem wyjmij je z piekarnika, wyłóż bezę i starkuj odłożone ciasto. Zapiecz przez kolejne 10-15 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!