Ta szarlotka na kruchym spodzie, to jeden z przepisów z mojego starego, rodzinnego zeszytu z przepisami.
Bardzo ją lubię za jej uniwersalność i wspaniały smak – przepis na kruche ciasto wykorzystuję również w innych ciastach.
Teraz upiekłam ją dla mojej córci, która zaczęła przejawiać ogromny apetyt na szarlotki (wreszcie ktoś podziela moja miłość ;)) – Weronika na „dzień dobry” zjadła 4 kawałki ciasta :)
Tą szarlotkę można piec na różne sposoby – w takiej wersji jak ja teraz upiekłam, z bezą z białek, albo z kruszonką.
Możecie użyć świeże jabłka, albo prażone.
Przepis jest na dużą blachę – około 28/39 cm.

Szarlotka na kruchym spodzie
Składniki
ciasto:
- 5 szklanek mąki pszennej
- 6 dużych jajek (żółtka i białka oddzielnie)
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 175 g margaryny (można zastąpić masłem)
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- ewentualnie odrobina kwaśnej śmietany do nadania konsystencji
masa jabłkowa:
- około 1 ,5 - 2 kg jabłek
- około pół szklanki cukru (do smaku)
- cynamon (do smaku)
- opcjonalnie - garść rodzynek
Instrukcja
- Z podanych składników zagnieć ciasto (użyj same żółtka), owiń w folię i włóż do lodówki na około godzinę.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj do smaku cukier i cynamon - wymieszaj.
- Ciasto podziel na dwie części - jedną mniej więcej o wielkości 3/4 rozwałkuj, albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wylep nim przygotowaną blaszkę.
- Mniejszy kawałek ciasta możesz ponownie trochę schłodzić.
- Na ciasto nasyp odrobinę mąki ziemniaczanej i rozprowadź ją cienką warstwą po całym spodzie (zapobiegnie ona nadmiernemu rozmiękczeniu od soku z jabłek).
- Wyłóż jabłka na ciasto. Na wierzch starkuj pozostałą część ciasta, możesz też posypać całość płatkami z migdałów.
- Piecz w 180 stopniach przez około 40 minut.
Notatki
Aby zrobić wersję z bezą należy ubić białka na sztywno z połową szklanki cukru. Na koniec dodaj czubatą łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszaj.
Ciasto z masą jabłkową podpiecz przez około 30 minut w 180 stopniach, potem wyjmij je z piekarnika, wyłóż bezę i starkuj odłożone ciasto. Zapiecz przez kolejne 10-15 minut.
Ciasto z masą jabłkową podpiecz przez około 30 minut w 180 stopniach, potem wyjmij je z piekarnika, wyłóż bezę i starkuj odłożone ciasto. Zapiecz przez kolejne 10-15 minut.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Mniam! jaka pyszna :)
oj, to prawda :)