Rajska szarlotka

z dodatkiem brzoskwiń i kokosa :)

 

rajska szarlotka

 

Szarlotka, którą mam dziś dla was jest prawdziwie rajska :)

Połączyłam tu prażone jabłka z brzoskwiniami od Stovit, budyń kokosowy oraz mnóstwo kruszonki.

Na spodzie znajdziecie lekkie, miękkie ciasto.

Całość poza tym, że oczywiście przepyszna jest lekka i bardzo wakacyjna :D

Do tego ciasto jest proste do zrobienia i wszystko pieczenie jednocześnie – nie trzeba nic wcześniej podpiekać.

Budyń kokosowy możecie przygotować sobie wcześniej – wtedy praca pójdzie wam jeszcze sprawniej.

Podaję wam przepis na sporą porcję ciasta – upiekłam je w foremce 20/30 cm.

Koniecznie zajrzyjcie również do innych przepisów, które przygotowałam wspólnie z marką Stovit.

Myślę, że zasmakuje wam sernik cassis, babeczki brzoskwiniowe, albo truskawkowe róże z ciasta drożdżowego.

 

szarlotka z budyniem i kruszonką jabłecznik z budyniem i kruszonką
 

jabłecznik z kremem kokosowym prosty jabłecznik z kremem i kruszonką
 

szarlotka z kremem i kruszonką szarlotka z kremem kokosowym
 

Rajska szarlotka – przepis do druku

 

rajska szarlotka

Rajska szarlotka

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 55 minut
Czas całkowity 1 godz 35 minut
Danie Ciasta
Porcje 30
Kalorie 211 kcal

Składniki
  

spód:

budyń kokosowy:

dodatkowo

  • Jabłka i brzoskwinie prażone z cukrem firmy Stovit

Instrukcja
 

budyń:

  • Z mleka odlej około pół szklanki, resztę zagotuj z cukrem i wiórkami kokosowymi.
  • W odlanym mleku rozpuść budynie, wlej je do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj.
  • Gdy budyń zgęstnieje zestaw go z palnika.
  • Jeśli budyń robisz wcześniej, to wierzch przykryj folią spożywczą i po ostudzeniu schowaj do lodówki.

ciasto:

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę (szybciej pójdzie, jeśli użyjesz cukier puder).
  • Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy maślanej dodawaj pojedynczo jajka, a po każdym z nich wsyp łyżkę mąki.
  • Krótko zmiksuj całość.
  • Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj - nie miksuj za długo, bo ciasto może mieć potem zakalec.
  • Formę do pieczenia o wielkości koło 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wyłóż ciasto i rozprowadź równą warstwą po całym dnie.
  • Jabłka i brzoskwinie prażone Stovit wyłóż na wierzch ciasta.
  • Na jabłka nałóż budyń - może być gorący .
  • Przygotuj kruszonkę - zmieszaj masło z cukrem i mąką aż utworzy grudkowatą masę.
  • Posyp kruszonką wierzch ciasta.
  • Piecz całość w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50-60 minut.
  • Po upieczeniu ostudź i odstaw na około 1-2 godziny do stężenia.
  • Przed podaniem możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 211kcalWeglowodany: 24gBiałko: 3gTłuszcz: 11g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit