Rajska szarlotka

z dodatkiem brzoskwiń i kokosa 🙂

 

rajska szarlotka

 

Szarlotka, którą mam dziś dla was jest prawdziwie rajska 🙂

Połączyłam tu prażone jabłka z brzoskwiniami od Stovit, budyń kokosowy oraz mnóstwo kruszonki.

Na spodzie znajdziecie lekkie, miękkie ciasto.

Całość poza tym, że oczywiście przepyszna jest lekka i bardzo wakacyjna 😀

Do tego ciasto jest proste do zrobienia i wszystko pieczenie jednocześnie – nie trzeba nic wcześniej podpiekać.

Budyń kokosowy możecie przygotować sobie wcześniej – wtedy praca pójdzie wam jeszcze sprawniej.

Podaję wam przepis na sporą porcję ciasta – upiekłam je w foremce 20/30 cm.

Koniecznie zajrzyjcie również do innych przepisów, które przygotowałam wspólnie z marką Stovit.

Myślę, że zasmakuje wam sernik cassis, babeczki brzoskwiniowe, albo truskawkowe róże z ciasta drożdżowego.

 

szarlotka z budyniem i kruszonką jabłecznik z budyniem i kruszonką
 

jabłecznik z kremem kokosowym prosty jabłecznik z kremem i kruszonką
 

szarlotka z kremem i kruszonką szarlotka z kremem kokosowym
 

Rajska szarlotka – przepis do druku

 

Rajska szarlotka

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 30
Składniki
spód:
  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 250 g (1 i ⅔ szklanki) mąki pszennej
  • 4 duże jajka - użyłam rozmiar L
budyń kokosowy:
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe - opakowania po 40 g
  • 750 ml mleka
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 4 łyżki cukru
kruszonka:
  • 100 g masła
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 70 g (1/3 szklanki) cukru
dodatkowo
  • Jabłka i brzoskwinie prażone z cukrem firmy Stovit
Wykonanie
budyń:
  1. Z mleka odlej około pół szklanki, resztę zagotuj z cukrem i wiórkami kokosowymi.
  2. W odlanym mleku rozpuść budynie, wlej je do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj.
  3. Gdy budyń zgęstnieje zestaw go z palnika.
  4. Jeśli budyń robisz wcześniej, to wierzch przykryj folią spożywczą i po ostudzeniu schowaj do lodówki.
ciasto:
  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę (szybciej pójdzie, jeśli użyjesz cukier puder).
  2. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy maślanej dodawaj pojedynczo jajka, a po każdym z nich wsyp łyżkę mąki.
  4. Krótko zmiksuj całość.
  5. Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj - nie miksuj za długo, bo ciasto może mieć potem zakalec.
  6. Formę do pieczenia o wielkości koło 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Wyłóż ciasto i rozprowadź równą warstwą po całym dnie.
  8. Jabłka i brzoskwinie prażone Stovit wyłóż na wierzch ciasta.
  9. Na jabłka nałóż budyń - może być gorący .
  10. Przygotuj kruszonkę - zmieszaj masło z cukrem i mąką aż utworzy grudkowatą masę.
  11. Posyp kruszonką wierzch ciasta.
  12. Piecz całość w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50-60 minut.
  13. Po upieczeniu ostudź i odstaw na około 1-2 godziny do stężenia.
  14. Przed podaniem możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 211 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 24 g Białka: 3 g

 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit