Rajska szarlotka
Przepis na rajską szarlotkę z dodatkiem brzoskwiń i kokosa
wpis sponsorowany
Dziś u mnie rozgościła się rajska szarlotka. Czyli szarlotka zrobiona na cieście półkruchym, z soczystymi jabłkami, budyniem z wiórkami kokosowymi i słodką kruszonką. Koniecznie spróbujcie tego połączenia smaków, a będziecie zachwyceni!
Spis treści
Szarlotka z budyniem kokosowym przepis krok po kroku
Jeśli lubicie szarlotki i ciasta kokosowe, to koniecznie spróbujcie tego połączenia smaków! Na pewno pokochacie ten smak.
Rajska szarlotka przepis
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
składniki na spód do szarlotki
- 200 g masła (miękkiego )
- 100 g cukru ((pół szklanki) )
- 250 g mąki pszennej ((1 i 2/3 szklanki) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka ( – użyłam rozmiar L)
składniki na budyń kokosowy do szarlotki
- 2 budynie śmietankowe ( lub waniliowe – opakowania po 40 g)
- 750 ml mleka
- 50 g wiórek kokosowych
- 4 łyżki cukru
składniki na kruszonkę do szarlotki
- 100 g masła
- 150 g mąki pszennej ((1 szklanka) )
- 70 g cukru ((1/3 szklanki) )
dodatkowo do rajskiej szarlotki
- 1 słoik jabłek ( i brzoskwiń prażonych firmy Stovit)
Instrukcja
Jak zrobić budyń kokosowy do szarlotki
- Z mleka odlej około pół szklanki, resztę zagotuj z cukrem i wiórkami kokosowymi.750 ml mleka, 50 g wiórek kokosowych, 4 łyżki cukru
- W odlanym mleku rozpuść budynie, wlej je do gotującego się mleka i energicznie wymieszaj.2 budynie śmietankowe
- Gdy budyń zgęstnieje zestaw go z palnika.
- Jeśli budyń robisz wcześniej, to wierzch przykryj folią spożywczą i po ostudzeniu schowaj do lodówki.
Jak zrobić ciasto półkruche do szarlotki
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę (szybciej pójdzie, jeśli użyjesz cukier puder).200 g masła, 100 g cukru
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.250 g mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Do masy maślanej dodawaj pojedynczo jajka, a po każdym z nich wsyp łyżkę mąki.4 jajka
- Krótko zmiksuj całość.
- Wsyp resztę mąki i krótko zmiksuj – nie miksuj za długo, bo ciasto może mieć potem zakalec.
Jak zrobić rajską szarlotkę z kokosem
- Formę do pieczenia o wielkości koło 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyłóż ciasto i rozprowadź równą warstwą po całym dnie.
- Jabłka i brzoskwinie prażone Stovit wyłóż na wierzch ciasta.1 słoik jabłek
- Na jabłka nałóż budyń – może być gorący .
- Przygotuj kruszonkę – zmieszaj masło z cukrem i mąką aż utworzy grudkowatą masę.100 g masła, 70 g cukru, 150 g mąki pszennej
- Posyp kruszonką wierzch ciasta.
- Piecz całość w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 50-60 minut.
- Po upieczeniu ostudź i odstaw na około 1-2 godziny do stężenia.
- Przed podaniem możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Szarlotka z budyniem kokosowym – uwagi
Szarlotka, którą mam dziś dla was jest prawdziwie rajska :)
Połączyłam tu prażone jabłka z brzoskwiniami od Stovit, budyń kokosowy oraz mnóstwo kruszonki.
Na spodzie znajdziecie lekkie, miękkie ciasto.
Całość poza tym, że oczywiście przepyszna jest lekka i bardzo wakacyjna :D
Do tego ciasto jest proste do zrobienia i wszystko pieczenie jednocześnie – nie trzeba nic wcześniej podpiekać.
Budyń kokosowy możecie przygotować sobie wcześniej – wtedy praca pójdzie wam jeszcze sprawniej.
Podaję wam przepis na sporą porcję ciasta – upiekłam je w foremce 20/30 cm.
Myślę, że ta Rajska Szarlotka wam zasmakuje :)
Dajcie znać, czy mam rację :)
Koniecznie zajrzyjcie również do innych przepisów, które przygotowałam wspólnie z marką Stovit.
Myślę, że zasmakuje wam sernik cassis, babeczki brzoskwiniowe, albo truskawkowe róże z ciasta drożdżowego.
Polecane przepisy na szarlotki
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na pyszne szarlotki z jabłkami. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
4 komentarze
Zostaw komentarz
Polecane przepisy
Hej a ile proszku do pieczenia?
Uciekło mi w przepisie – już dopisałam – proszku jest jedna łyżeczka
Wygląda obłędnie! Uwielbiam szarlotki w każdej odsłonie! :)
Dziękuję bardzo :) ja również jestem ogromną wielbicielką szarlotek :)