Truskawkowe róże

z dżemem Stovit

 

drożdżówki z truskawkami

 

Te truskawkowe róże, to pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe pieczone z dodatkiem dżemu truskawkowego.

Bułeczki swój niezwykły kształt zawdzięczają specjalnemu zwijaniu ciasta.

I nie bójcie się, bo to nie jest skomplikowane (a pod przepisem znajdziecie zdjęcia z przygotowań tych różyczek).

Najpierw przygotowujecie oczywiście ciasto drożdżowe. Po jego wyrośnięciu trzeba go rozwałkować i wyciąć większe kółka (ja robiłam takie około 8-9 cm średnicy).

Składamy razem po trzy kółeczka, smarujemy dżemem truskawkowym, zwijamy i kroimy na pół – truskawkowa róża gotowa!

Prosto, pysznie i ślicznie :D

Dodam jeszcze jedno – ze względu na dodatek dżemu, do ciasta nie dałam praktycznie w ogóle cukru (jest tylko trochę do drożdży). Bułeczki mimo to są wyśmienite, a mają niedużo kalorii :D

Jeśli lubicie świeże drożdżówki, to koniecznie zróbcie te bułeczki. Ich wygląd na pewno spodoba się waszym bliskim i zaskoczy gości.

Zapraszam was również do przejrzenia innych przepisów na ciasta drożdżowe oraz na przepisów z produktami marki Stovit :)

Polecam wam:

Babeczki brzoskwiniowe

Sernik Cassis

Ciasto Truskawkowa Delicja

 

zawijane bułeczki truskawkowe słodkie bułeczki drożdżowe z truskawkami
 

bułeczki z dżemem stovit drożdżowe bułeczki z dżemem
 

bułeczki z dżemem truskawkowe bułeczki drożdżowe
 

Truskawkowe róże – przepis do druku

truskawkowe róże

Truskawkowe róże

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne drożdżowe róże z dżemem truskawkowym.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 2 godz 25 minut
Danie Ciasta
Porcje 12
Kalorie 155 kcal

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Przygotuj zaczyn drożdżowy - drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru, wlej ciepłe (ale nie gorące) mleko i wymieszaj - przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować - na około 20 minut.
  • W misie umieść mąkę, jajko oraz olej, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (jeśli jest za gęste to możesz dodać trochę mleka).
  • Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
  • Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
  • Wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 5 mm.
  • Dużą szklanką lub wykrawaczką (używałam taką o średnicy około 9 cm) wytnij z ciasta koła.
  • Resztki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij kółka.
  • Zlepiaj razem po trzy koła - tak aby delikatnie się na siebie nachodziły (popatrz na zdjęcie pod spodem).
  • Środek kółek posmaruj dżemem truskawkowym Stovit.
  • Delikatnie zwiń razem kółka, tak aby utworzyły rulonik.
  • Przekrój każdy taki rulonik na środku na pół, tak utworzą się po dwie róże.
  • Ułóż bułeczki w posmarowanej olejem foremce - delikatnie rozchyl "płatki" - zachowaj odstęp między bułeczkami.
  • Foremkę wypełnioną bułeczkami przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny aby się napuszyły.
  • Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (tryb góra/dół).
  • Piecz bułeczki przez około 20-25 minut aż będą rumiane.
  • Po upieczeniu możesz bułeczki polać lukrem przygotowanym z 50 g cukru pudru (1/3 szklanki) oraz odrobiny śmietany kremówki lub mleka - dodaj tyle aby lukier był płynny, ale nie rzadki.

Składniki Odżywcze

Serving: 1sztukaKalorie: 155kcalWeglowodany: 21gBiałko: 3.7gTłuszcz: 6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

drożdżowe bułeczki truskawkowe
 

truskawkowe róże
 

Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit