Truskawkowe róże
z dżemem Stovit
Te truskawkowe róże, to pyszne, puszyste bułeczki drożdżowe pieczone z dodatkiem dżemu truskawkowego.
Bułeczki swój niezwykły kształt zawdzięczają specjalnemu zwijaniu ciasta.
I nie bójcie się, bo to nie jest skomplikowane (a pod przepisem znajdziecie zdjęcia z przygotowań tych różyczek).
Najpierw przygotowujecie oczywiście ciasto drożdżowe. Po jego wyrośnięciu trzeba go rozwałkować i wyciąć większe kółka (ja robiłam takie około 8-9 cm średnicy).
Składamy razem po trzy kółeczka, smarujemy dżemem truskawkowym, zwijamy i kroimy na pół – truskawkowa róża gotowa!
Prosto, pysznie i ślicznie :D
Dodam jeszcze jedno – ze względu na dodatek dżemu, do ciasta nie dałam praktycznie w ogóle cukru (jest tylko trochę do drożdży). Bułeczki mimo to są wyśmienite, a mają niedużo kalorii :D
Jeśli lubicie świeże drożdżówki, to koniecznie zróbcie te bułeczki. Ich wygląd na pewno spodoba się waszym bliskim i zaskoczy gości.
Zapraszam was również do przejrzenia innych przepisów na ciasta drożdżowe oraz na przepisów z produktami marki Stovit :)
Polecam wam:






Truskawkowe róże – przepis do druku
Truskawkowe róże
- 15 g świeżych drożdży (lub opakowanie suszonych)
- około 100 ml ciepłego mleka
- 1 łyżeczka cukru do drożdży
- 250 g (1 i ⅔ szklanki) mąki pszennej
- 50 g oleju
- 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
- około 80 g Dżemu Truskawkowego od dżemowara Stovit
- 50 g cukru pudru
- około 20 ml śmietany kremówki lub mleka
- Przygotuj zaczyn drożdżowy - drożdże rozkrusz, dodaj do nich łyżeczkę cukru, wlej ciepłe (ale nie gorące) mleko i wymieszaj - przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować - na około 20 minut.
- W misie umieść mąkę, jajko oraz olej, dodaj rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto (jeśli jest za gęste to możesz dodać trochę mleka).
- Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - na około godzinę.
- Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieć.
- Wyjmij na posypany mąką blat i rozwałkuj na grubość około 5 mm.
- Dużą szklanką lub wykrawaczką (używałam taką o średnicy około 9 cm) wytnij z ciasta koła.
- Resztki ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj i wytnij kółka.
- Zlepiaj razem po trzy koła - tak aby delikatnie się na siebie nachodziły (popatrz na zdjęcie pod spodem).
- Środek kółek posmaruj dżemem truskawkowym Stovit.
- Delikatnie zwiń razem kółka, tak aby utworzyły rulonik.
- Przekrój każdy taki rulonik na środku na pół, tak utworzą się po dwie róże.
- Ułóż bułeczki w posmarowanej olejem foremce - delikatnie rozchyl "płatki" - zachowaj odstęp między bułeczkami.
- Foremkę wypełnioną bułeczkami przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny aby się napuszyły.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni (tryb góra/dół).
- Piecz bułeczki przez około 20-25 minut aż będą rumiane.
- Po upieczeniu możesz bułeczki polać lukrem przygotowanym z 50 g cukru pudru (1/3 szklanki) oraz odrobiny śmietany kremówki lub mleka - dodaj tyle aby lukier był płynny, ale nie rzadki.


Przepis przygotowany we współpracy z marką Stovit
Ale na ciepło musi być pycha :)
Najlepiej :D