Proste babeczki brzoskwiniowe
z olejem kokosowym i dżemem Stovit :)
Właśnie tym przepisem otwieram na blogu nowy, ciekawy blok przepisów z wykorzystaniem słodkich dżemów, konfitur i innych przetworów owocowych.
Te pyszne babeczki brzoskwiniowe przygotowałam we współpracy z marką Stovit.
Stovit od wielu lat zajmuje się przetwórstwem owoców i produkuje pyszne owocowe dżemy, konfitury, marmolady, powidła. A także jabłka prażone idealne do szarlotek, wiśnie drylowane, owoce w żelu czy dodatki do mięs i serów.
Na moim blogu królują słodkie wypieki, więc praca z produktami Stovit to czysta (i przy okazji – pyszna) przyjemność :D
Babeczki przygotowałam z Dżemem brzoskwiniowym od dżemowara. Dżem nie zawiera konserwantów i polepszaczy oraz ma dodatkowo obniżoną zawartość cukru :) Możecie więc go śmiało wyjadać łyżeczką ze słoiczka.
Do babeczek – aby jeszcze podkreślić ich letni, owocowy smak – dodałam olej kokosowy.
Bardzo lubię ten olej za jego smak (uwielbiam smak kokosowy), ale poza tym ten olej powszechnie uważa się za najzdrowszy na ziemi. Wszystko dlatego, że ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu – trójglicerydy średniołańcuchowe.
Olej dodany do tych babeczek brzoskwiniowych nadał im właśnie lekkiego kokosowego smaku, a dodatkowo dodał im razem z dżemem brzoskwiniowym bardzo fajnej wilgotności. Dzięki niej babeczki długo zachowują świeżość i nie wysychają :)
Z podanego przepisu wyszło mi 15 standardowych babeczek – a każda miała około 150 kalorii.
Jak widzicie – te proste babeczki brzoskwiniowe są nie tylko pyszne, ale do tego mają też mało kalorii, możecie więc śmiało zjeść je do porannej kawy :)
Zapraszam was również do śledzenia bloga i odkrywania innych przepisów przygotowanych z marką Stovit :D








Przepis na proste babeczki brzoskwiniowe do druku

Proste babeczki brzoskwiniowe
Składniki
- 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g (pół szklanki) cukru
- 90 g oleju kokosowego - lekko podgrzanego aby był płynny
- 150 g Dżemu brzoskwiniowego od dżemowara Stovit
- 180 ml kefiru
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
Instrukcja
- Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sito.
- Do masy jajecznej dodaj dżem brzoskwiniowy oraz olej i zmiksuj.
- Dodaj na zmianę mąkę z kefirem i krótko zmiksuj.
- Formę do babeczek wyłóż papilotkami.
- Nałóż po czubatej łyżce ciasta do każdej papilotki (mniej więcej do 3/4 wysokości).
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu lekko ostudź - możesz jeść jeszcze ciepłe :)
Składniki Odżywcze
Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit