Proste babeczki brzoskwiniowe

z olejem kokosowym i dżemem Stovit 🙂

 

kokosowe babeczki z dżemem brzoskwiniowym

 

Właśnie tym przepisem otwieram na blogu nowy, ciekawy blok przepisów z wykorzystaniem słodkich dżemów, konfitur i innych przetworów owocowych.

Te pyszne babeczki brzoskwiniowe przygotowałam we współpracy z marką Stovit.

Stovit od wielu lat zajmuje się przetwórstwem owoców i produkuje pyszne owocowe dżemy, konfitury, marmolady, powidła. A także jabłka prażone idealne do szarlotek, wiśnie drylowane, owoce w żelu czy dodatki do mięs i serów.

Na moim blogu królują słodkie wypieki, więc praca z produktami Stovit to czysta (i przy okazji – pyszna) przyjemność 😀

Babeczki przygotowałam z Dżemem brzoskwiniowym od dżemowara. Dżem nie zawiera konserwantów i polepszaczy oraz ma dodatkowo obniżoną zawartość cukru 🙂 Możecie więc go śmiało wyjadać łyżeczką ze słoiczka.

Do babeczek – aby jeszcze podkreślić ich letni, owocowy smak – dodałam olej kokosowy.

Bardzo lubię ten olej za jego smak (uwielbiam smak kokosowy), ale poza tym ten olej powszechnie uważa się za najzdrowszy na ziemi. Wszystko dlatego, że ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu – trójglicerydy średniołańcuchowe.

Olej dodany do tych babeczek brzoskwiniowych nadał im właśnie lekkiego kokosowego smaku, a dodatkowo dodał im razem z dżemem brzoskwiniowym bardzo fajnej wilgotności. Dzięki niej babeczki długo zachowują świeżość i nie wysychają 🙂

Z podanego przepisu wyszło mi 15 standardowych babeczek – a każda miała około 150 kalorii.

Jak widzicie – te proste babeczki brzoskwiniowe są nie tylko pyszne, ale do tego mają też mało kalorii, możecie więc śmiało zjeść je do porannej kawy 🙂

Zapraszam was również do śledzenia bloga i odkrywania innych przepisów przygotowanych z marką Stovit 😀

 

babeczki brzoskwiniowe babeczki brzoskwiniowe z dżemem
 

babeczki z dżemem brzoskwiniowym babeczki kokosowo-brzoskwiniowe
 

proste babeczki brzoskwiniowe z olejem kokosowym babeczki brzoskwiniowe
 

babeczki z dżemem brzoskwiniowym babeczki kokosowo-brzoskwiniowe
 

Przepis na proste babeczki brzoskwiniowe do druku

 

Proste babeczki brzoskwiniowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 15 babeczek.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 15
Składniki
  • 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g (pół szklanki) cukru
  • 90 g oleju kokosowego - lekko podgrzanego aby był płynny
  • 150 g Dżemu brzoskwiniowego od dżemowara Stovit
  • 180 ml kefiru
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
Wykonanie
  1. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sito.
  3. Do masy jajecznej dodaj dżem brzoskwiniowy oraz olej i zmiksuj.
  4. Dodaj na zmianę mąkę z kefirem i krótko zmiksuj.
  5. Formę do babeczek wyłóż papilotkami.
  6. Nałóż po czubatej łyżce ciasta do każdej papilotki (mniej więcej do ¾ wysokości).
  7. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu lekko ostudź - możesz jeść jeszcze ciepłe 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 146 Tłuszcze: 7,5 g Węglowodany: 16,5 Białka: 3 g

 

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit