Proste babeczki brzoskwiniowe

z olejem kokosowym i dżemem Stovit :)

 

kokosowe babeczki z dżemem brzoskwiniowym

 

Właśnie tym przepisem otwieram na blogu nowy, ciekawy blok przepisów z wykorzystaniem słodkich dżemów, konfitur i innych przetworów owocowych.

Te pyszne babeczki brzoskwiniowe przygotowałam we współpracy z marką Stovit.

Stovit od wielu lat zajmuje się przetwórstwem owoców i produkuje pyszne owocowe dżemy, konfitury, marmolady, powidła. A także jabłka prażone idealne do szarlotek, wiśnie drylowane, owoce w żelu czy dodatki do mięs i serów.

Na moim blogu królują słodkie wypieki, więc praca z produktami Stovit to czysta (i przy okazji – pyszna) przyjemność :D

Babeczki przygotowałam z Dżemem brzoskwiniowym od dżemowara. Dżem nie zawiera konserwantów i polepszaczy oraz ma dodatkowo obniżoną zawartość cukru :) Możecie więc go śmiało wyjadać łyżeczką ze słoiczka.

Do babeczek – aby jeszcze podkreślić ich letni, owocowy smak – dodałam olej kokosowy.

Bardzo lubię ten olej za jego smak (uwielbiam smak kokosowy), ale poza tym ten olej powszechnie uważa się za najzdrowszy na ziemi. Wszystko dlatego, że ma w swoim składzie wyjątkową grupę cząstek tłuszczu – trójglicerydy średniołańcuchowe.

Olej dodany do tych babeczek brzoskwiniowych nadał im właśnie lekkiego kokosowego smaku, a dodatkowo dodał im razem z dżemem brzoskwiniowym bardzo fajnej wilgotności. Dzięki niej babeczki długo zachowują świeżość i nie wysychają :)

Z podanego przepisu wyszło mi 15 standardowych babeczek – a każda miała około 150 kalorii.

Jak widzicie – te proste babeczki brzoskwiniowe są nie tylko pyszne, ale do tego mają też mało kalorii, możecie więc śmiało zjeść je do porannej kawy :)

Zapraszam was również do śledzenia bloga i odkrywania innych przepisów przygotowanych z marką Stovit :D

 

babeczki brzoskwiniowe babeczki brzoskwiniowe z dżemem
 

babeczki z dżemem brzoskwiniowym babeczki kokosowo-brzoskwiniowe
 

proste babeczki brzoskwiniowe z olejem kokosowym babeczki brzoskwiniowe
 

babeczki z dżemem brzoskwiniowym babeczki kokosowo-brzoskwiniowe
 

Przepis na proste babeczki brzoskwiniowe do druku

 

babeczki brzoskwiniowe

Proste babeczki brzoskwiniowe

Wypieki Beaty
Przepis na około 15 babeczek.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 25 minut
Czas całkowity 45 minut
Danie Babeczki
Porcje 15
Kalorie 146 kcal

Składniki
  

  • 225 g (1,5 szklanki) mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g (pół szklanki) cukru
  • 90 g oleju kokosowego - lekko podgrzanego aby był płynny
  • 150 g Dżemu brzoskwiniowego od dżemowara Stovit
  • 180 ml kefiru
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L

Instrukcja
 

  • Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sito.
  • Do masy jajecznej dodaj dżem brzoskwiniowy oraz olej i zmiksuj.
  • Dodaj na zmianę mąkę z kefirem i krótko zmiksuj.
  • Formę do babeczek wyłóż papilotkami.
  • Nałóż po czubatej łyżce ciasta do każdej papilotki (mniej więcej do 3/4 wysokości).
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 20-25 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu lekko ostudź - możesz jeść jeszcze ciepłe :)

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 146kcalWeglowodany: 16.5gBiałko: 3gTłuszcz: 7.5g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit