Przepis na szarlotkę z jabłkami
Czy ja już wam mówiłam, że uwielbiam jabłka?
Pewnie mówiłam, co? :D
Jabłka jem codziennie, przynajmniej jedno, a najlepiej dwa. Pamiętam, że jak byłam młodsza, to potrafiłam wciągnąć kilogram dziennie – takich prosto z drzewa, pachnących słońcem.
Skoro tak pożeram jabłka, to jest zupełnie jasne, że ciastu z jabłkami też nigdy nie powiem „nie”.
Od jakiegoś czasu strasznie chciało mi się szarlotki z jabłkami – już za długo żadnej nie jadłam.
Nie wiedziałam jaką upiec, więc ciągle trwało to w zawieszeniu.
Niedawno na blogu Słodkie fantazje pojawił się wpis o szarlotce.
Ta szarlotka z jabłkami zyskała wiele dobrych opinii, więc postanowiłam ją wypróbować :)
Ciasto robi się szybko, bo nie wymaga schładzania w lodówce.
Jabłka można przygotować samemu, albo wykorzystać kupną masę jabłkową, albo przygotowane wcześniej jabłka ze słoika.
Ja zapomniałam, że na półce stoją mi słoiki z zeszłego roku i zrobiłam ze świeżych jabłek. Dałam ich dużo i w konsekwencji masa lekko mi bokami przy jedzeniu wychodziła, ale ja nie narzekam, bo uwielbiam jabłka :)).
Spróbujcie, bo warto :)
A potem – jeśli tak jak ja uwielbiacie ciasta z jabłkami i jabłka – przetestujcie inne moje przepisy na szarlotki i jabłeczniki.


A tu moja szarlotka z jabłkami na starych zdjęciach.
Szarlotka z jabłkami – przepis do druku

Szarlotka
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o wielkości około 25/30 cm.
Składniki
ciasto:
nadzienie:
- 2 kg jabłek
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu (można dać więcej, jeśli ktoś lubi cynamon)
- 40 g masła
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Instrukcja
przygotuj nadzienie:
- Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i pokrój jabłko na kawałki.2 kg jabłek
- Wrzuć do garnka wszystkie składniki nadzienia (oprócz mąki) i dodaj około 1/4 szklanki wody. Duś jabłka, aż zmiękną.1/3 szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1/4 łyżeczki cynamonu, 40 g masła
- Na koniec dodaj mąkę (jeśli używasz) i dokładnie wymieszaj. Pogotuj jeszcze chwilkę i zestaw z ognia.2 łyżki mąki ziemniaczanej
przygotuj ciasto:
- Zagnieć razem wszystkie składniki (możesz to zrobić mikserem, albo malakserem).400 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 1 łyżka cukru waniliowego, 3-4 łyżki mleka, 160 g masła
- Uformuj z ciasta kulę i podziel ją na dwie części.
- Rozwałkuj jedną z nich i wylep nią przygotowaną wcześniej foremkę (wyłożoną papierem do pieczenia, albo posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą), ponakłuwaj ciasto kilkakrotnie.
- Podpiecz ciasto przez 10 minut w 180 stopniach (góra/dół).
- Na ciasto wyłóż masę jabłkową.
- Rozwałkuj drugą porcję ciasta i wyłóż na jabłka.
- Całość piecz około 30-35 minut.
- Po upieczeniu przestudź.
- Posyp cukrem pudrem, albo polej lukrem przygotowanym ze szklanki cukru pudru i odrobiny gorącej wody.