szarlotka z jabłkami

Przepis na szarlotkę na kruchym cieście

Dziś mam dla was klasyczny przepis na tradycyjne polskie ciasto. To najlepsza szarlotka z jabłkami pieczona pomiędzy dwoma warstwami pysznego kruchego ciasta. Do tego masa pysznych i delikatnych jabłek. Jesienią i zimą aromatyczne i ciepłe ciasto z jabłkami to idealny dodatek do kawy czy herbaty. Gorąco polecam!

kruche ciasto z jabłkami

Szarlotka z jabłkami przepis krok po kroku

Jeśli lubisz kruche szarlotki, to koniecznie wypróbuj ten przepis. Taka szarlotka podana na ciepło z gałką lodów, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

szarlotka z jabłek

Szarlotka z jabłkami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną kruchą szarlotkę z dużą ilością jabłek – przepis na szarlotkę na dużą blachę.
4.58 z 57 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 hour 45 minut
Danie Ciasta
Porcje 28 porcji
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 25/30 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto do szarlotki

składniki na nadzienie jabłkowe do szarlotki

Instrukcja
 

Jak zrobić nadzienie jabłkowe do szarlotki

  • Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i pokrój jabłko na kawałki.
    2 kg jabłek
  • Wrzuć do garnka wszystkie składniki nadzienia (oprócz mąki) i dodaj około 1/4 szklanki wody. Duś jabłka, aż zmiękną.
    1/3 szklanki cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1/4 łyżeczki cynamonu, 40 g masła
  • Na koniec dodaj mąkę (jeśli używasz) i dokładnie wymieszaj. Pogotuj jeszcze chwilkę i zestaw z ognia.
    2 łyżki mąki ziemniaczanej

Jak zrobić kruche ciasto do szarlotki

  • Zagnieć razem wszystkie składniki (możesz to zrobić mikserem, albo malakserem).
    400 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 jajka, 1 łyżka cukru waniliowego, 3-4 łyżki mleka, 160 g masła
  • Uformuj z ciasta kulę i podziel ją na dwie części.
  • Rozwałkuj jedną z nich i wylep nią przygotowaną wcześniej foremkę (wyłożoną papierem do pieczenia, albo posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą), ponakłuwaj ciasto kilkakrotnie.
  • Podpiecz ciasto przez 10 minut w 180 stopniach (góra/dół).
  • Na ciasto wyłóż masę jabłkową.
  • Rozwałkuj drugą porcję ciasta i wyłóż na jabłka.
  • Całość piecz około 30-35 minut.
  • Po upieczeniu przestudź.
  • Posyp cukrem pudrem, albo polej lukrem przygotowanym ze szklanki cukru pudru i odrobiny gorącej wody.
Prywatne
Słowa kluczowe ciasto z jabłkami, polska szarlotka
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
szarlotka z jabłek

Krucha szarlotka z jabłkami – uwagi

Czy ja już wam mówiłam, że uwielbiam jabłka?

Pewnie mówiłam, co? :D

Jabłka jem codziennie, przynajmniej jedno, a najlepiej dwa. Pamiętam, że jak byłam młodsza, to potrafiłam wciągnąć kilogram dziennie – takich prosto z drzewa, pachnących słońcem.

Skoro tak pożeram jabłka, to jest zupełnie jasne, że ciastu z jabłkami też nigdy nie powiem „nie”.

Od jakiegoś czasu strasznie chciało mi się szarlotki z jabłkami – już za długo żadnej nie jadłam.

Nie wiedziałam jaką upiec, więc ciągle trwało to w zawieszeniu.

Niedawno na blogu Słodkie fantazje pojawił się wpis o szarlotce.

Ta szarlotka z jabłkami zyskała wiele dobrych opinii, więc postanowiłam ją wypróbować :)

Jak zrobić szarlotkę z jabłkami – porady

Półkruche ciasto robi się szybko, bo nie wymaga schładzania w lodówce. Wystarczy szybko je zagnieść albo nawet zmiksować, podzielić na dwie mniej więcej równe części, rozwałkować i jedną z nich wylepić dno formy do pieczenia. Tak przygotowaną foremkę z ciastem podpiekacie chwilę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Jabłka można przygotować samemu, albo wykorzystać kupną masę jabłkową, albo przygotowane wcześniej jabłka ze słoika.

Ja zapomniałam, że na półce stoją mi słoiki z zeszłego roku i zrobiłam ze świeżych jabłek. Dałam ich dużo i w konsekwencji masa lekko mi bokami przy jedzeniu wychodziła, ale ja nie narzekam, bo uwielbiam jabłka :)).

Jak przygotować jabłka do szarlotki?

Jakie jabłka użyć do szarlotki? Najlepsze będą takie twardsze jabłka – np. szara reneta, ja lubię też jabłka jonagold. Ale w zasadzie możecie użyć takie jakie macie w domu.

Jeśli robicie sami jabłka, to obierzcie je, przekrójcie, usuńcie gniazda nasienne, pokrójcie w kostkę i podduście aż się zaczną rozpadać. Jeśli lubicie większe kawałki jabłek w cieście, to wyłącznie grzanie zanim zaczną się rozpadać. Jabłka lekko studzicie i wykładacie na spód. Teraz jeszcze układacie na górze drugą część ciasta i pieczecie.

Ciasto po upieczeniu warto oprószyć cukrem pudrem, aby ładniej się prezentowało i było nieco słodsze.

Ciasto możecie jeść już po lekkim ostudzeniu – masa jabłkowa może być wtedy jeszcze mało ścięta, ale to w zupełności nie przeszkadza. Wraz z ostyganiem, jabłka powinny robić się bardziej zwarte. 

Wypróbujcie ten przepis na szarlotkę na kruchym cieście, bo warto!

Pokochacie to delikatne ciasto i pyszną masę jabłkową. Do tego to ciasto na dużą blachę, więc ciasta wystarczy dla każdego. Zarówno dla domowników jak i gości. A jesienią taka szarlotka z jabłkami stanowi doskonały deser – myślę, że każdy się tu ze mną zgodzi :)

Upieczcie więc to ciasto już w ten weekend!

A potem – jeśli tak jak ja uwielbiacie ciasta z jabłkami i jabłka – przetestujcie inne moje przepisy na szarlotki i jabłeczniki.

A tu moja szarlotka z jabłkami na starych zdjęciach.

ciasto szarlotka
ciasto szarlotka
ciasto szarlotka

Polecane przepisy na ciasta z jabłkami

Jeśli lubisz ciasta z jabłkami i aromatyczne szarlotki, to koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na te rewelacyjne ciasta. Tu na szybko polecam takie trzy przepisy na jabłeczniki, które zasmakują każdemu!