Przepis na szarlotkę z jabłkami


szarlotka z jabłek


Czy ja już wam mówiłam, że uwielbiam jabłka?

Pewnie mówiłam, co? :D

Jabłka jem codziennie, przynajmniej jedno, a najlepiej dwa. Pamiętam, że jak byłam młodsza, to potrafiłam wciągnąć kilogram dziennie – takich prosto z drzewa, pachnących słońcem.

Skoro tak pożeram jabłka, to jest zupełnie jasne, że ciastu z jabłkami też nigdy nie powiem „nie”.

Od jakiegoś czasu strasznie chciało mi się szarlotki z jabłkami – już za długo żadnej nie jadłam.

Nie wiedziałam jaką upiec, więc ciągle trwało to w zawieszeniu.

Niedawno na blogu Słodkie fantazje pojawił się wpis o szarlotce.

Ta szarlotka z jabłkami zyskała wiele dobrych opinii, więc postanowiłam ją wypróbować :)

Ciasto robi się szybko, bo nie wymaga schładzania w lodówce.

Jabłka można przygotować samemu, albo wykorzystać kupną masę jabłkową, albo przygotowane wcześniej jabłka ze słoika.

Ja zapomniałam, że na półce stoją mi słoiki z zeszłego roku i zrobiłam ze świeżych jabłek. Dałam ich dużo i w konsekwencji masa lekko mi bokami przy jedzeniu wychodziła, ale ja nie narzekam, bo uwielbiam jabłka :)).

Spróbujcie, bo warto :)

A potem – jeśli tak jak ja uwielbiacie ciasta z jabłkami i jabłka – przetestujcie inne moje przepisy na szarlotki i jabłeczniki.


kruche ciasto z jabłkami szarlotka z jabłek

A tu moja szarlotka z jabłkami na starych zdjęciach.

ciasto szarlotka

ciasto szarlotka

ciasto szarlotka

Szarlotka z jabłkami – przepis do druku

szarlotka z jabłek

Szarlotka

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną kruchą szarlotkę z dużą ilością jabłek.
4.54 z 28 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 45 minut
Danie Ciasta
Porcje 28 porcji

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o wielkości około 25/30 cm.

Składniki

ciasto:

nadzienie:

Instrukcja
 

przygotuj nadzienie:

  • Jabłka obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazdo nasienne i pokrój jabłko na kawałki.
  • Wrzuć do garnka wszystkie składniki nadzienia (oprócz mąki) i dodaj około 1/4 szklanki wody. Duś jabłka, aż zmiękną.
  • Na koniec dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Pogotuj jeszcze chwilkę i zestaw z ognia.

przygotuj ciasto:

  • Zagnieć razem wszystkie składniki (możesz to zrobić mikserem, albo malakserem).
  • Uformuj z ciasta kulę i podziel ją na dwie części. Rozwałkuj jedną z nich i wylep nią przygotowaną wcześniej foremkę (wyłożoną papierem do pieczenia, albo posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą), ponakłuwaj ciasto kilkakrotnie. Podpiecz ciasto przez 10 minut w 180 stopniach.
  • Na ciasto wyłóż masę jabłkową. Rozwałkuj drugą porcję ciasta i wyłóż na jabłka. Całość piecz około 30-35 minut.
  • Po upieczeniu przestudź. Posyp cukrem pudrem, albo polej lukrem przygotowanym ze szklanki cukru pudru i odrobiny gorącej wody.

Notatki

Składniki na blachę około 26/31cm.
Słowa kluczowe jabłka, kruche ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!