Przepis na proste ciasto z jabłkami rodem z Irlandii

proste ciasto z jabłkami


Do popołudniowej kawki poleca się irlandzkie ciasto z jabłkami :)

Podobno bardzo popularne w Irlandii, a teraz również w moim domu.

Ciasto jest super proste do zrobienia, a dzięki sporej gęstości jabłka dodane do niego nie opadają i można je znaleźć w każdym kęsie.

Ciasto jest dość zwarte i bardzo sycące – jednym kawałkiem można się najeść (tylko sobie nie żałujcie – jeśli ma być jeden kawałek, niech będzie od serca ;)).

Ten jabłecznik nie wysycha zbyt mocno – szczególnie jeśli przykryjecie go z góry i nawet po kilku dniach jest pyszne – dla mnie rewelacja :D

A przepis pochodzi z mojego ostatniego odkrycia kulinarnego – po oryginał zapraszam na blog Kayley – The Kitchen McCabe.

Tam autorka podaje go z sosem waniliowym. Ja wam proponuję przygotowanie do ciasta krem angielskiego z mojego przepisu.

Ale ciasto równie dobrze smakuje samo – bez sosu :)

Zachęcam was także do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z jabłkami.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.62 z 13 ocen
Postaw mi kawę

ciasto z jabłkami

łatwe ciasto z jabłkami

irlandzkie ciasto z jabłkami

szarlotka

ciasto z jabłkami

proste ciasto z owocami

Irlandzkie ciasto z jabłkami przepis

łatwe ciasto z owocami

Irlandzkie ciasto z jabłkami

Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto irlandzkie pełne dużych kawałków jabłek.
4.62 z 13 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Porcje 12

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy 22 cm.

Składniki

  • 450 g mąki pszennej 3 szklanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 170 g masła miękkiego
  • 150 g cukru 3/4 szklanki
  • 4 jabłka duże twarde
  • 2 jajka rozmiar L
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru - do posypania góry - użyłam trzcinowy

Instrukcja
 

  • Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, przyprawy i cukier (biały), zmieszaj.
    450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki mielonych goździków, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 150 g cukru
  • Dodaj masło i rozetrzyj całość w palcach tworząc kruszonkę.
    170 g masła
  • Jajka rozmieszaj, dodaj do nich mleko i zmieszaj.
    2 jajka, 3/4 szklanki mleka
  • Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  • Jabłka pokrój w grubszą kostkę i dodaj do ciasta - zmieszaj.
    4 jabłka
  • Przełóż ciasto do formy o średnicy około 22 cm.
  • Wierzch ciasta posyp cukrem trzcinowym.
    2 łyżki cukru
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Słowa kluczowe proste ciasto z jabłkami, przepis na ciasto z jabłek
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!