proste ciasto z jabłkami

 

Do popołudniowej kawki poleca się irlandzkie ciasto z jabłkami :)

Podobno bardzo popularne w Irlandii, a teraz również w moim domu.

Ciasto jest super proste do zrobienia, a dzięki sporej gęstości jabłka dodane do niego nie opadają i można je znaleźć w każdym kęsie.

Ciasto jest dość zwarte i bardzo sycące – jednym kawałkiem można się najeść (tylko sobie nie żałujcie – jeśli ma być jeden kawałek, niech będzie od serca ;)).

Ten jabłecznik nie wysycha zbyt mocno – szczególnie jeśli przykryjecie go z góry i nawet po kilku dniach jest pyszne – dla mnie rewelacja :D

A przepis pochodzi z mojego ostatniego odkrycia kulinarnego – po oryginał zapraszam na blog Kayley – The Kitchen McCabe.

 

ciasto z jabłkami

 

łatwe ciasto z jabłkami

 

jabłecznik

 

szarlotka

 

ciasto z jabłkami

 

proste ciasto z owocami

 

łatwe ciasto z owocami

Irlandzkie ciasto z jabłkami

Wypieki Beaty
4.34 z 6 ocen

Składniki
  

  • 450 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 170 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 4 duże twarde jabłka
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki brązowego cukru do posypania góry

Instrukcja
 

  • Zmieszaj razem wszystkie suche składniki oprócz brązowego cukru.
  • Dodaj masło i rozetrzyj całość w palcach tworząc kruszonkę.
  • Jajka rozmieszaj, dodaj do nich mleko i zmieszaj.
  • Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj łyżką.
  • Jabłka pokrój w grubszą kostkę i dodaj do ciasta - zmieszaj.
  • Przełóż ciasto do formy o średnicy około 22 cm.
  • Wierzch ciasta posyp cukrem brązowym.
  • Piecz w 180 stopniach przez około 45-50 minut - do suchego patyczka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!