Przepis na placek jabłkowy z kruszonką migdałową
Szarlotki i serniki, to ciasta, które najczęściej przewijają się przez mój piekarnik :D
Ciasta z jabłkami wręcz uwielbiam i tą miłość przekazałam chyba razem z mlekiem mojej córce, bo ona nie przejdzie obojętnie obok szarlotki.
Ostatnio mi znowu jęczała, żeby jakąś upiec, więc zrobiłam taką na szybko – z gotowymi jabłkami prażonymi ze słoika.
Dla urozmaicenia smaku do kruszonki dodałam sporo mielonych migdałów i to był strzał w 10!
Do naszej szarlotki z migdałową kruszonką dobrałyśmy się, gdy była jeszcze gorąca, a nadzienie parzyło język 😎
Pożarłyśmy od razu po kawałku z gałką lodów, a potem jeszcze dokładeczkę :D
Moja krew!
Jeśli nie macie w domu słoika z jabłkami, to możecie wykorzystać świeże jabłka – w przepisie podaję, jak je przygotować.
A wszystkich maniaków ciast z jabłkami zapraszam do wypróbowania innych przepisów na szarlotki.
Szarlotka z migdałową kruszonką – przepis do druku

Szarlotka z migdałową kruszonką
Składniki
kruche ciasto:
- 200 g (1 szklanka) mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajka - użyłam rozmiar L
- łyżka cukru - użyłam z wanilią - jeśli lubisz słodsze ciasta , to możesz dać dwie łyżki
- szczypta soli
- odrobina zimnej wody - opcjonalnie
nadzienie:
- słoik jabłek prażonych - około 700-750 g
- albo 6 większych jabłek + około 60 g masła + cukier (do smaku)
kruszonka:
- 50 g (około pół szklanki) mielonych migdałów
- 30 g (2 łyżki) mąki
- 30 g (2 łyżki) cukru
- około 40 g masła
Instrukcja
- Przygotuj kruche ciasto - połącz ze sobą szybko składniki - mąkę, masło w kawałkach, jajko, sól i cukier.
- Jeśli ciasto jest zbyt sypkie to daj trochę zimnej wody.
- Uformuj ciasto w kulkę, owiń folią, delikatnie spłaszcz i schłódź w lodówce przez godzinę.
- Jeśli nie używasz gotowych jabłek prażonych, to przygotuj nadzienie.
- Jabłka obierz, usuń gniazdo nasienne, a owoce pokrój w kostkę.
- Przełóż jabłka na dużą patelnię, dodaj masło i cukier do smaku - smaż aż owoce się lekko rozpadną i zmiękną.
- Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm.
- Wyłóż nim formę do pieczenia o średnicy około 26 cm.
- Nakłuj ciasto widelcem.
- Wyłóż jabłka.
- Przygotuj kruszonkę - wszystkie składniki rozgnieć palcami, tak aby była lekko sypka.
- Posyp kruszonką wierzch jabłek.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut - aż będzie rumiana.
- Po upieczeniu lekko ostudź - ja podałam ją jeszcze na ciepło z lodami - wtedy masa jabłkowa była jeszcze "luźna".
- Po ostudzeniu masa bardziej zgęstnieje.