Przepis na placek jabłkowy z kruszonką

 

szarlotka z migdałową kruszonką

 

Szarlotki i serniki, to ciasta, które najczęściej przewijają się przez mój piekarnik :D

Ciacha z jabłkami wręcz uwielbiam i tą miłość przekazałam chyba razem z mlekiem mojej córce, bo ona nie przejdzie obojętnie obok szarlotki.

Ostatnio mi znowu jęczała, żeby jakąś upiec, więc zrobiłam taką na szybko – z gotowymi jabłkami prażonymi ze słoika.

Do naszej szarlotki z migdałową kruszonką dobrałyśmy się, gdy była jeszcze gorąca, a nadzienie parzyło język 😎

Pożarłyśmy od razu po kawałku z gałką lodów, a potem jeszcze dokładeczkę :D

Moja krew!

Jeśli nie macie w domu słoika z jabłkami, to możecie wykorzystać świeże jabłka – w przepisie podaję, jak je przygotować.

A wszystkich maniaków ciast z jabłkami zapraszam do wypróbowania innych przepisów na szarlotki.

 

jabłecznik z migdałami kruche ciasto z jabłkami i migdałami
 

szarlotka z kruszonką z migdałami jabłecznik na kruchym spodzie
 

jabłecznik z migdałową kruszonką prosta szarlotka
 

Szarlotka z migdałową kruszonką – przepis do druku

 

szarlotka z migdałową kruszonką

Szarlotka z migdałową kruszonką

Wypieki Beaty
Przepis na formę do pieczenia o średnicy około 26 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 1 godz 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 godz
Danie Tarta
Porcje 12
Kalorie 225 kcal

Składniki
  

kruche ciasto:

nadzienie:

  • słoik jabłek prażonych - około 700-750 g
  • albo 6 większych jabłek + około 60 g masła + cukier (do smaku)

kruszonka:

  • 50 g (około pół szklanki) mielonych migdałów
  • 30 g (2 łyżki) mąki
  • 30 g (2 łyżki) cukru
  • około 40 g masła

Instrukcja
 

  • Przygotuj kruche ciasto - połącz ze sobą szybko składniki - mąkę, masło w kawałkach, jajko, sól i cukier.
  • Jeśli ciasto jest zbyt sypkie to daj trochę zimnej wody.
  • Uformuj ciasto w kulkę, owiń folią, delikatnie spłaszcz i schłódź w lodówce przez godzinę.
  • Jeśli nie używasz gotowych jabłek prażonych, to przygotuj nadzienie.
  • Jabłka obierz, usuń gniazdo nasienne, a owoce pokrój w kostkę.
  • Przełóż jabłka na dużą patelnię, dodaj masło i cukier do smaku - smaż aż owoce się lekko rozpadną i zmiękną.
  • Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm.
  • Wyłóż nim formę do pieczenia o średnicy około 26 cm.
  • Nakłuj ciasto widelcem.
  • Wyłóż jabłka.
  • Przygotuj kruszonkę - wszystkie składniki rozgnieć palcami, tak aby była lekko sypka.
  • Posyp kruszonką wierzch jabłek.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut - aż będzie rumiana.
  • Po upieczeniu lekko ostudź - ja podałam ją jeszcze na ciepło z lodami - wtedy masa jabłkowa była jeszcze "luźna".
  • Po ostudzeniu masa bardziej zgęstnieje.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 225kcalWeglowodany: 26gBiałko: 4gTłuszcz: 12g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Źródło.