Szarlotka z migdałową kruszonką

Zaktualizowany: 2024 23 maja
szarlotka z migdałową kruszonką

Przepis na placek jabłkowy z kruszonką migdałową

Zapraszam na przepyszną i bardzo prostą szarlotkę pieczoną z kruszonką z dodatkiem mielonych migdałów. Ta szarlotka zrobiona jest z prażonymi jabłkami, więc jej przygotowanie jest szybkie i bardzo proste. Wszystkich domowników zachwyci smakiem takie kruche ciasto z jabłkami i kruszonką migdałową. Polecam!

szarlotka z kruszonką z migdałami

Szarlotka z migdałową kruszonką przepis krok po kroku

Jeśli lubisz apetyczne szarlotki, które wręcz rozpływają się w ustach, to koniecznie wypróbuj ten przepis!

szarlotka z migdałową kruszonką

Szarlotka z migdałową kruszonką przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszne kruche ciasto z prażonymi jabłkami i migdałową kruszonką.
4.50 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour 30 minut
Czas wykonania 30 minut
Czas całkowity 2 hours
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 225 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto do szarlotki

  • 200 g mąki pszennej (- 1 i 1/3 szklanki)
  • 100 g masła (zimnego )
  • 1 jajko ( – użyłam rozmiar L)
  • 1 łyżka cukru (- użyłam z wanilią – jeśli lubisz słodsze ciasta, to możesz dać dwie łyżki)
  • 1 szczypta soli
  • odrobina zimnej wody ( – opcjonalnie)

składniki na jabłkowe nadzienie do szarlotki

  • 1 słoik jabłek prażonych ( – około 700-750 g – albo 6 większych jabłek + około 60 g masła + cukier (do smaku))

składniki na kruszonkę migdałową do szarlotki

Instrukcja
 

Jak zrobić szarlotkę z migdałową kruszonką

  • Przygotuj kruche ciasto – połącz ze sobą szybko składniki – mąkę, masło w kawałkach, jajko, sól i cukier.
    200 g mąki pszennej, 100 g masła, 1 jajko, 1 łyżka cukru, 1 szczypta soli
  • Jeśli ciasto jest zbyt sypkie to daj trochę zimnej wody.
    odrobina zimnej wody
  • Uformuj ciasto w kulkę, owiń folią, delikatnie spłaszcz i schłodź w lodówce przez godzinę.
  • Jeśli nie używasz gotowych jabłek prażonych, to przygotuj nadzienie.
    1 słoik jabłek prażonych
  • Jabłka obierz, usuń gniazdo nasienne, a owoce pokrój w kostkę.
  • Przełóż jabłka na dużą patelnię, dodaj masło i cukier do smaku – smaż aż owoce się lekko rozpadną i zmiękną.
  • Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm.
  • Wyłóż nim formę do pieczenia o średnicy około 26 cm.
  • Nakłuj ciasto widelcem.
  • Wyłóż jabłka.
  • Przygotuj kruszonkę – wszystkie składniki rozgnieć palcami, tak aby była lekko sypka.
    50 g mielonych migdałów, 30 g mąki pszennej, 30 g cukru, ok 40 g masła
  • Posyp kruszonką wierzch jabłek.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut – aż będzie rumiana.
  • Po upieczeniu lekko ostudź – ja podałam ją jeszcze na ciepło z lodami – wtedy masa jabłkowa była jeszcze "luźna".
  • Po ostudzeniu masa bardziej zgęstnieje.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 225kcalWeglowodany: 26gBiałko: 4gTłuszcz: 12g
Słowa kluczowe jabłecznik z migdałami, szarlotka z kruchonką, szarlotka z migdałami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
jabłecznik na kruchym spodzie

Migdałowa szarlotka – uwagi

Szarlotki i serniki, to ciasta, które najczęściej przewijają się przez mój piekarnik.

Ciasta z jabłkami wręcz uwielbiam i tą miłość przekazałam chyba razem z mlekiem mojej córce, bo ona nie przejdzie obojętnie obok szarlotki.

Ostatnio mi znowu jęczała, żeby jakąś upiec, więc zrobiłam taką na szybko – z gotowymi jabłkami prażonymi ze słoika.

Dla urozmaicenia smaku do kruszonki dodałam sporo mielonych migdałów i to był strzał w 10!

Do naszej szarlotki z migdałową kruszonką dobrałyśmy się, gdy była jeszcze gorąca, a nadzienie parzyło język.

Pożarłyśmy od razu po kawałku z gałką lodów, a potem jeszcze dokładeczkę :D

Moja krew!

Jeśli nie macie w domu słoika z jabłkami, to możecie wykorzystać świeże jabłka – w przepisie podaję, jak je przygotować. Taka szarlotka z mąki migdałowej na pewno zasmakuje każdemu!

A wszystkich maniaków ciast z jabłkami zapraszam do wypróbowania innych przepisów na szarlotki.

jabłecznik z migdałową kruszonką
prosta szarlotka
jabłecznik z migdałami kruche ciasto z jabłkami i migdałami

Źródło

Polecane przepisy na kruchą szarlotkę

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na przepyszne szarlotki. Tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2020 18 września

Podziel się przepisem

4.50 from 2 votes (2 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

6 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Szarlotka z migdałową kruszonką przepis

Zapraszam na pyszną i bardzo prostą szarlotkę przygotowaną z gotowymi prażonymi jabłkami. Możecie tu wykorzystać domowe prażone jabłka, albo takie ze sklepu. Ale jeśli nie macie jabłek prażonych, macie za to jabłka, to z moim przepisem przygotujecie idealne nadzienie do ciasta z jabłkami. Zobaczcie mój przepis na kruche ciasto z jabłkami i kruszonką migdałową i przygotujcie pyszne jesienne ciasto, które zachwyci wszystkich swoim smakiem.

Jabłecznik z kruszonką migdałową przepis

Przygotujcie razem ze mną przepyszne ciasto z jabłkami i podajcie je jeszcze na ciepło z gałką lodów. Ja osobiście uwielbiam ciepłą i aromatyczną szarlotkę z dodatkiem lodów. Dla mnie to deser idealny. Spróbujcie koniecznie i sami się przekonajcie. Przygotujcie jabłka do ciasta i upieczcie tą szarlotkę z migdałową kruszonką. Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na kruche ciasta. Znajdziecie tu inne moje przepisy na jabłeczniki, ale również na ciasta z innymi owocami - jak chociażby kruche ciasto ze śliwkami, które świetnie się sprawdzi jesienią.