Przepis na placek jabłkowy z kruszonką

szarlotka z migdałową kruszonką

Szarlotki i serniki, to ciasta, które najczęściej przewijają się przez mój piekarnik :D

Ciacha z jabłkami wręcz uwielbiam i tą miłość przekazałam chyba razem z mlekiem mojej córce, bo ona nie przejdzie obojętnie obok szarlotki.

Ostatnio mi znowu jęczała, żeby jakąś upiec, więc zrobiłam taką na szybko – z gotowymi jabłkami prażonymi ze słoika.

Do naszej szarlotki z migdałową kruszonką dobrałyśmy się, gdy była jeszcze gorąca, a nadzienie parzyło język 😎

Pożarłyśmy od razu po kawałku z gałką lodów, a potem jeszcze dokładeczkę :D

Moja krew!

Jeśli nie macie w domu słoika z jabłkami, to możecie wykorzystać świeże jabłka – w przepisie podaję, jak je przygotować.

A wszystkich maniaków ciast z jabłkami zapraszam do wypróbowania innych przepisów na szarlotki.

jabłecznik z migdałami kruche ciasto z jabłkami i migdałami

szarlotka z kruszonką z migdałami jabłecznik na kruchym spodzie

jabłecznik z migdałową kruszonką prosta szarlotka

Szarlotka z migdałową kruszonką – przepis do druku

Szarlotka z migdałową kruszonką

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę do pieczenia o średnicy około 26 cm.
Autor:
Typ przepisu: Tarta
Ilość: 12
Składniki
kruche ciasto:
  • 200 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 duże jajko rozmiar L
  • łyżka cukru - użyłam z wanilią - jeśli lubisz słodsze ciasta, to możesz dać dwie łyżki
  • szczypta soli
  • odrobina zimnej wody - opcjonalnie
nadzienie:
  • słoik jabłek prażonych - około 700-750 g
  • albo 6 większych jabłek + około 60 g masła + cukier (do smaku)
kruszonka:
  • 50 g (około pół szklanki) mielonych migdałów
  • 30 g (2 łyżki) mąki
  • 30 g (2 łyżki) cukru
  • około 40 g masła
Wykonanie
  1. Przygotuj kruche ciasto - połącz ze sobą szybko składniki - mąkę, masło w kawałkach, jajko, sól i cukier.
  2. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie to daj trochę zimnej wody.
  3. Uformuj ciasto w kulkę, owiń folią, delikatnie spłaszcz i schłódź w lodówce przez godzinę.
  4. Jeśli nie używasz gotowych jabłek prażonych, to przygotuj nadzienie.
  5. Jabłka obierz, usuń gniazdo nasienne, a owoce pokrój w kostkę.
  6. Przełóż jabłka na dużą patelnię, dodaj masło i cukier do smaku - smaż aż owoce się lekko rozpadną i zmiękną.
  7. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość około 5 mm.
  8. Wyłóż nim formę do pieczenia o średnicy około 26 cm.
  9. Nakłuj ciasto widelcem.
  10. Wyłóż jabłka.
  11. Przygotuj kruszonkę - wszystkie składniki rozgnieć palcami, tak aby była lekko sypka.
  12. Posyp kruszonką wierzch jabłek.
  13. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 30 minut - aż będzie rumiana.
  14. Po upieczeniu lekko ostudź - ja podałam ją jeszcze na ciepło z lodami - wtedy masa jabłkowa była jeszcze "luźna".
  15. Po ostudzeniu masa bardziej zgęstnieje.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 225 Tłuszcze: 12 g Węglowodany: 26 g Białka: 4 g

Źródło.