Ciasto czereśniowe z kruszonką
Upiekłam sobie ciasto z czereśniami i masą kruszonki :)
Przepis znalazłam u Margarytki i muszę przyznać, że jest super.
Przede wszystkim robi się je bardzo łatwo – na upartego nie trzeba nawet miksera, wystarczy wszystko dokładnie wymieszać łyżką.
Składniki potrzebne do przepisu są zwykle w domu, więc można je upiec w każdym momencie.
Najważniejsze jednak jest to, że jest pyszne :)
Oczywiście zamiast czereśni możecie użyć dowolnych innych owoców (nawet mrożonych) – świetnie sprawdzą się tu wiśnie.
Z tego przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta (ja upiekłam z połowy porcji w tortownicy 22 cm i wyszło mi wysokie ciasto).
Koniecznie zajrzycie również do innych przepisów na ciasta z owocami – na pewno znajdziecie tam coś dla siebie :D




A tu zdjęcia tego ciasta z moich początków blogowania w 2012 r.
Ciasto czereśniowe z kruszonką – przepis do druku
Ciasto czereśniowe z kruszonką
- 450 g (3 szklanki) mąki
- 250 g (1 i ¼ szklanki) cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki sody
- ¼ łyżeczki soli
- 3 jajka
- ⅔ szklanki oleju
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- ½ szklanki mleka
- około 600 g czereśni lub innych owoców
- 150 g (1 szklanka) mąki (albo 100 g mąki i 50 g wiórek kokosowych)
- 100 g (pół szklanki) cukru
- 80 g masła
- Składniki kruszonki wymieszaj razem (jeśli masło wcześniej rozpuścisz, pójdzie to znacznie szybciej).
- W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki.
- W drugiej zmieszaj mokre - najpierw rozbełtaj jajka, dodaj do nich jogurt i mleko, a na koniec olej - wymieszaj i dodaj do sypkich składników.
- Wszystko razem dokładnie wymieszaj - łyżką lub mikserem.
- Wyłóż na wysmarowaną blachę (albo wyłożoną papierem do pieczenia), na wierzchu ułóż owoce, a na koniec całość posyp obficie kruszonką.
- Ciasto piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
dzisiaj zamierzam wyprobowac przepis, zdjecia sie bardzo apetyczne
Super, daj znać jak wyszło :)