Ciasto czereśniowe z kruszonką

ciasto czereśniowe

 

Upiekłam sobie ciasto z czereśniami i masą kruszonki :)

Przepis znalazłam u Margarytki i muszę przyznać, że jest super.

Przede wszystkim robi się je bardzo łatwo – na upartego nie trzeba nawet miksera, wystarczy wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Składniki potrzebne do przepisu są zwykle w domu, więc można je upiec w każdym momencie.

Najważniejsze jednak jest to, że jest pyszne :)

Oczywiście zamiast czereśni możecie użyć dowolnych innych owoców (nawet mrożonych) – świetnie sprawdzą się tu wiśnie.

Z tego przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta (ja upiekłam z połowy porcji w tortownicy 22 cm i wyszło mi wysokie ciasto).

Koniecznie zajrzycie również do innych przepisów na ciasta z owocami – na pewno znajdziecie tam coś dla siebie :D

 

maślankowe ciasto z wiśniami i kruszonką ciasto z wiśniami i kruszonką
 

ciasto z czereśniami i kruszonką ciasto czereśniowe
 

A tu zdjęcia tego ciasta z moich początków blogowania w 2012 r.

 

 

 

 

Ciasto czereśniowe z kruszonką – przepis do druku

 

ciasto czereśniowe

Ciasto czereśniowe z kruszonką

Wypieki Beaty
Przepis na blachę około 25/38.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 1 godz 5 minut
Danie Ciasta
Porcje 24

Składniki
  

składniki ciasta:

  • 450 g (3 szklanki) mąki
  • 250 g (1 i 1/4 szklanki) cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • około 600 g czereśni lub innych owoców

na kruszonkę:

  • 150 g (1 szklanka) mąki (albo 100 g mąki i 50 g wiórek kokosowych)
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 80 g masła

Instrukcja
 

  • Składniki kruszonki wymieszaj razem (jeśli masło wcześniej rozpuścisz, pójdzie to znacznie szybciej).
  • W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki.
  • W drugiej zmieszaj mokre - najpierw rozbełtaj jajka, dodaj do nich jogurt i mleko, a na koniec olej - wymieszaj i dodaj do sypkich składników.
  • Wszystko razem dokładnie wymieszaj - łyżką lub mikserem.
  • Wyłóż na wysmarowaną blachę (albo wyłożoną papierem do pieczenia), na wierzchu ułóż owoce, a na koniec całość posyp obficie kruszonką.
  • Ciasto piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.

Notatki

Składniki na dużą blachę - ok. 25/38 cm.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!