Ciasto czereśniowe z kruszonką

ciasto czereśniowe

 

Upiekłam sobie ciasto z czereśniami i masą kruszonki 🙂

Przepis znalazłam u Margarytki i muszę przyznać, że jest super.

Przede wszystkim robi się je bardzo łatwo – na upartego nie trzeba nawet miksera, wystarczy wszystko dokładnie wymieszać łyżką.

Składniki potrzebne do przepisu są zwykle w domu, więc można je upiec w każdym momencie.

Najważniejsze jednak jest to, że jest pyszne 🙂

Oczywiście zamiast czereśni możecie użyć dowolnych innych owoców (nawet mrożonych) – świetnie sprawdzą się tu wiśnie.

Z tego przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta (ja upiekłam z połowy porcji w tortownicy 22 cm i wyszło mi wysokie ciasto).

Koniecznie zajrzycie również do innych przepisów na ciasta z owocami – na pewno znajdziecie tam coś dla siebie 😀

 

maślankowe ciasto z wiśniami i kruszonką ciasto z wiśniami i kruszonką
 

ciasto z czereśniami i kruszonką ciasto czereśniowe
 

A tu zdjęcia tego ciasta z moich początków blogowania w 2012 r.

 

 

 

 

Ciasto czereśniowe z kruszonką – przepis do druku

 

Ciasto czereśniowe z kruszonką

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na blachę około 25/38.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
składniki ciasta:
  • 450 g (3 szklanki) mąki
  • 250 g (1 i ¼ szklanki) cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 jajka
  • ⅔ szklanki oleju
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • ½ szklanki mleka
  • około 600 g czereśni lub innych owoców
na kruszonkę:
  • 150 g (1 szklanka) mąki (albo 100 g mąki i 50 g wiórek kokosowych)
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 80 g masła
Wykonanie
  1. Składniki kruszonki wymieszaj razem (jeśli masło wcześniej rozpuścisz, pójdzie to znacznie szybciej).
  2. W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki.
  3. W drugiej zmieszaj mokre - najpierw rozbełtaj jajka, dodaj do nich jogurt i mleko, a na koniec olej - wymieszaj i dodaj do sypkich składników.
  4. Wszystko razem dokładnie wymieszaj - łyżką lub mikserem.
  5. Wyłóż na wysmarowaną blachę (albo wyłożoną papierem do pieczenia), na wierzchu ułóż owoce, a na koniec całość posyp obficie kruszonką.
  6. Ciasto piecz w 180 stopniach przez około 40-45 minut - do suchego patyczka.
Notatki
Składniki na dużą blachę - ok. 25/38 cm.