Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Babeczki cytrynowe

By |2018-03-23T21:15:00+00:002018 Marzec 26th|Babeczki, Wielkanoc|

Babeczki cytrynowe idealne na Wielkanoc

 

babeczki cytrynowe na wielkanoc

 

Te babeczki cytrynowe będą idealne nie tylko na Wielkanoc, ale na każdą okazję – nawet na taką „zwykłą” okazję jak weekend 🙂

Ciasto jest delikatne, a aromat cytryn nie jest mocno przytłaczający.

Do tego krem z serka mascarpone, białej czekolady i śmietany kremówki.

Jak by tego mało, to w środku ukryłam malinową niespodziankę – każdą babeczkę lekko wydrążyłam i włożyłam po łyżeczce konfitury malinowej (możecie oczywiście wykorzystać inną konfiturę, albo na przykład domowy krem cytrynowy).

Moja córka stwierdziła, że babeczki są przepyszne – sądzę, że wam również będą smakowały.

Jeśli szukacie innych wielkanocnych inspiracji, to koniecznie przejrzyjcie kategorię Wielkanoc, a tam np. babeczki ponczowe, babeczki kokosowe albo mazurek cytrynowy.

Koniecznie też zajrzyjcie do mojego darmowego e-booka z wielkanocnymi przepisami – możecie go wydrukować lub pobrać na dysk 🙂

 

łatwe babeczki cytrynowe

 

wielkanocne babeczki cytrynowe

 

babeczki cytrynowe

 

babeczki cytrynowe

 

proste babeczki cytrynowe z kremem

 

Babeczki cytrynowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 16 babeczek - mi tyle wyszło.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 16
Składniki
babeczki:
  • 200 g (1 i ¼ szklanki) mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru - użyłam cukier puder
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • skórka i sok z jednej cytryny
krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 100 g białej czekolady
dodatkowo:
  • konfitura malinowa
  • jajeczka do dekoracji lub truskawki
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i krótko zmiksuj.
  4. Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz połowę mąki - zmiksuj.
  5. Dodaj mleko i resztę mąki - krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  6. Nałóż ciasto do papilotek - tak do ⅔ wysokości.
  7. Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Białą czekoladę rozpuść i ostudź.
  10. Mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką (pamiętaj aby były porządnie zimne), dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
  11. Babeczki lekko wydrąż łyżeczką i nałóż w dziurkę konfiturę malinową.
  12. Krem przełóż do mocnego woreczka i wyciśnij na babeczki.
  13. Udekoruj wg uznania.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 293 Tłuszcze: 20 g Węglowodany: 24 g Błonnik: 0,3 g Białka: 4 g

 

Reklama

4 komentarze

  1. Kasia 2018/03/29 at 09:39 - Reply

    Super wyglądają te babeczki, na pewno przetestuję teraz na niedzielę świąteczną ten przepis 🙂 Mam nadzieję że wyjdą mi dobre.

    • wypiekibeaty 2018/03/29 at 10:30 - Reply

      Ja już robiłam te babeczki cztery razy – zawsze wychodzą przepysznie 🙂

  2. Candy Pandas 2018/03/27 at 10:47 - Reply

    Piękne babeczki i koniecznie chcemy takie z truskawką na górze 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: