Przepis na proste babeczki cytrynowe idealne na Wielkanoc
Te babeczki cytrynowe będą idealne nie tylko na Wielkanoc, ale na każdą okazję – nawet na taką „zwykłą” okazję jak weekend :)
Ciasto jest delikatne, a aromat cytryn nie jest mocno przytłaczający.
Do tego krem z serka mascarpone, białej czekolady i śmietany kremówki.
Jak by tego mało, to w środku ukryłam malinową niespodziankę – każdą babeczkę lekko wydrążyłam i włożyłam po łyżeczce konfitury malinowej (możecie oczywiście wykorzystać inną konfiturę, albo na przykład domowy krem cytrynowy).
Moja córka stwierdziła, że babeczki są przepyszne – sądzę, że wam również będą smakowały.
Jeśli szukacie innych wielkanocnych inspiracji, to koniecznie przejrzyjcie kategorię Wielkanoc, a tam np. babeczki ponczowe, babeczki kokosowe albo mazurek cytrynowy.
Koniecznie też zajrzyjcie do mojego darmowego e-booka z wielkanocnymi przepisami – możecie go wydrukować lub pobrać na dysk :)
Babeczki cytrynowe przepis do druku

Babeczki cytrynowe
Składniki
babeczki:
- 200 g mąki pszennej (1 i 1/4 szklanki)
- 100 g masła miękkiego
- 150 g cukru (3/4 szklanki) - użyłam cukier puder
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 szklanki mleka
- skórka i sok z jednej cytryny
krem:
- 250 g serka mascarpone zimnego
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 100 g białej czekolady
dodatkowo:
- konfitura malinowa
- jajeczka do dekoracji lub truskawki
Instrukcja
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.100 g masła, 150 g cukru
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i krótko zmiksuj.2 jajka
- Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz połowę mąki - zmiksuj.skórka
- Dodaj mleko i resztę mąki - krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.0,5 szklanki mleka
- Nałóż ciasto do papilotek - tak do 2/3 wysokości.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Białą czekoladę rozpuść i ostudź.100 g białej czekolady
- Mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką (pamiętaj aby były porządnie zimne), dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki
- Babeczki lekko wydrąż łyżeczką i nałóż w dziurkę konfiturę malinową.konfitura malinowa
- Krem przełóż do mocnego woreczka i wyciśnij na babeczki.
- Udekoruj wg uznania.jajeczka