Babeczki cytrynowe idealne na Wielkanoc
Te babeczki cytrynowe będą idealne nie tylko na Wielkanoc, ale na każdą okazję – nawet na taką „zwykłą” okazję jak weekend :)
Ciasto jest delikatne, a aromat cytryn nie jest mocno przytłaczający.
Do tego krem z serka mascarpone, białej czekolady i śmietany kremówki.
Jak by tego mało, to w środku ukryłam malinową niespodziankę – każdą babeczkę lekko wydrążyłam i włożyłam po łyżeczce konfitury malinowej (możecie oczywiście wykorzystać inną konfiturę, albo na przykład domowy krem cytrynowy).
Moja córka stwierdziła, że babeczki są przepyszne – sądzę, że wam również będą smakowały.
Jeśli szukacie innych wielkanocnych inspiracji, to koniecznie przejrzyjcie kategorię Wielkanoc, a tam np. babeczki ponczowe, babeczki kokosowe albo mazurek cytrynowy.
Koniecznie też zajrzyjcie do mojego darmowego e-booka z wielkanocnymi przepisami – możecie go wydrukować lub pobrać na dysk :)

Babeczki cytrynowe
Składniki
babeczki:
- 200 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
- 100 g miękkiego masła
- 150 g (3/4 szklanki) cukru - użyłam cukier puder
- 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół szklanki mleka
- skórka i sok z jednej cytryny
krem:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
- 100 g białej czekolady
dodatkowo:
- konfitura malinowa
- jajeczka do dekoracji lub truskawki
Instrukcja
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i krótko zmiksuj.
- Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz połowę mąki - zmiksuj.
- Dodaj mleko i resztę mąki - krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
- Nałóż ciasto do papilotek - tak do 2/3 wysokości.
- Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Białą czekoladę rozpuść i ostudź.
- Mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką (pamiętaj aby były porządnie zimne), dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
- Babeczki lekko wydrąż łyżeczką i nałóż w dziurkę konfiturę malinową.
- Krem przełóż do mocnego woreczka i wyciśnij na babeczki.
- Udekoruj wg uznania.
Składniki Odżywcze
Przepiękne zdjęcia… :) a babeczki na pewno pyszne :)
Bardzo dziękuję :)
Super wyglądają te babeczki, na pewno przetestuję teraz na niedzielę świąteczną ten przepis :) Mam nadzieję że wyjdą mi dobre.
Ja już robiłam te babeczki cztery razy – zawsze wychodzą przepysznie :)
Piękne babeczki i koniecznie chcemy takie z truskawką na górze :)
Koniecznie :D