babeczki cytrynowe na wielkanoc

Przepis na proste cytrynowe babeczki z kremem idealne na Wielkanoc

Proste babeczki cytrynowe z kremem to uroczy deser, który osłodzi Twoje świąteczne śniadanie wielkanocne. Delikatne i puszyste ciasto babeczek pełne cytrynowego aromatu sprawi, że każdy kęs będzie pełen świeżości i lekkości. Krem dodaje bogactwa i wyjątkowego smaku, tworząc harmonijną kompozycję. Te babeczki są nie tylko smaczne, ale również piękne, idealne na podkreślenie radosnego nastroju świąt. Wypróbuj ten prosty przepis i ciesz się świeżością cytryn w każdym kawałku.

łatwe babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe przepis krok po kroku

Jeśli lubisz nieduże słodkości i szukasz wyjątkowego przepisu na Wielkanoc, to koniecznie upiecz takie babeczki.

babeczki cytrynowe z bitą śmietaną

Babeczki cytrynowe przepis

Wypieki Beaty
Przepis na puszyste i pyszne babeczki cytrynowe z malinami i kremem.
5 z 3 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Porcje 16
Kalorie 293 kcal
Składniki

składniki na cytrynowe babeczki:

składniki na krem śmietankowy

dodatkowe składniki do babeczek cytrynowych

Instrukcja
 

Jak zrobić babeczki cytrynowe

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    100 g masła, 150 g cukru pudru
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
    200 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i krótko zmiksuj.
    2 jajka
  • Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz połowę mąki – zmiksuj.
    skórka
  • Dodaj mleko i resztę mąki – krótko zmiksuj – tylko do połączenia składników.
    120 ml mleka
  • Nałóż ciasto do papilotek – tak do 2/3 wysokości.
  • Piecz babeczki cytrynowe w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra/dół) przez około 20 minut – do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Jak zrobić krem śmietankowy do babeczek cytrynowych

  • Białą czekoladę rozpuść i ostudź.
    100 g białej czekolady
  • Mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką (pamiętaj aby były porządnie zimne), dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
    250 g serka mascarpone, 250 ml śmietany kremówki
  • Babeczki lekko wydrąż łyżeczką i nałóż w dziurkę konfiturę malinową.
    konfitura malinowa
  • Krem przełóż do mocnego woreczka i wyciśnij na babeczki.
  • Udekoruj wg uznania.
    jajeczka
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1sztukaKalorie: 293kcalWeglowodany: 24gBiałko: 4gTłuszcz: 20gBłonnik: 0.3g
Słowa kluczowe babeczki wielkanocne
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
wielkanocne babeczki cytrynowe

Puszyste cytrynowe babeczki z kremem – uwagi

Te cytrynowe babeczki będą idealne nie tylko na Wielkanoc, ale na każdą okazję – nawet na taką „zwykłą” okazję jak weekend. Ciasto jest delikatne, a aromat cytryn nie jest mocno przytłaczający. Do tego krem z serka mascarpone, białej czekolady i śmietany kremówki.

Jak by tego mało, to w środku ukryłam malinową niespodziankę – każdą babeczkę lekko wydrążyłam i włożyłam po łyżeczce konfitury malinowej (możecie oczywiście wykorzystać inną konfiturę, albo na przykład domowy krem cytrynowy). Moja córka stwierdziła, że babeczki są przepyszne – sądzę, że wam również będą smakowały.

Jeśli szukacie innych wielkanocnych inspiracji, to koniecznie przejrzyjcie kategorię Wielkanoc, a tam np. babeczki ponczowe, babeczki kokosowe albo mazurek cytrynowy.

Koniecznie też zajrzyjcie do mojego darmowego e-booka z wielkanocnymi przepisami – możecie go wydrukować lub pobrać na dysk.

babeczki cytrynowe
babeczki cytrynowe
proste babeczki cytrynowe z kremem

Polecane przepisy na babeczki z kremem

Koniecznie wypróbuj inne moje przepisy na pyszne i piękne babeczki, które będą ozdobą każdego stołu. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: