Babeczki cytrynowe idealne na Wielkanoc

 

babeczki cytrynowe na wielkanoc

 

Te babeczki cytrynowe będą idealne nie tylko na Wielkanoc, ale na każdą okazję – nawet na taką „zwykłą” okazję jak weekend :)

Ciasto jest delikatne, a aromat cytryn nie jest mocno przytłaczający.

Do tego krem z serka mascarpone, białej czekolady i śmietany kremówki.

Jak by tego mało, to w środku ukryłam malinową niespodziankę – każdą babeczkę lekko wydrążyłam i włożyłam po łyżeczce konfitury malinowej (możecie oczywiście wykorzystać inną konfiturę, albo na przykład domowy krem cytrynowy).

Moja córka stwierdziła, że babeczki są przepyszne – sądzę, że wam również będą smakowały.

Jeśli szukacie innych wielkanocnych inspiracji, to koniecznie przejrzyjcie kategorię Wielkanoc, a tam np. babeczki ponczowe, babeczki kokosowe albo mazurek cytrynowy.

Koniecznie też zajrzyjcie do mojego darmowego e-booka z wielkanocnymi przepisami – możecie go wydrukować lub pobrać na dysk :)

 

łatwe babeczki cytrynowe

 

wielkanocne babeczki cytrynowe

 

babeczki cytrynowe

 

babeczki cytrynowe

 

proste babeczki cytrynowe z kremem

 

babeczki cytrynowe z bitą śmietaną

Babeczki cytrynowe

Wypieki Beaty
Przepis na około 16 babeczek - mi tyle wyszło.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 20 minut
Czas całkowity 50 minut
Danie Babeczki
Porcje 16
Kalorie 293 kcal

Składniki
  

babeczki:

  • 200 g (1 i 1/4 szklanki) mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru - użyłam cukier puder
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • skórka i sok z jednej cytryny

krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 100 g białej czekolady

dodatkowo:

  • konfitura malinowa
  • jajeczka do dekoracji lub truskawki

Instrukcja
 

  • Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i krótko zmiksuj.
  • Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz połowę mąki - zmiksuj.
  • Dodaj mleko i resztę mąki - krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  • Nałóż ciasto do papilotek - tak do 2/3 wysokości.
  • Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Białą czekoladę rozpuść i ostudź.
  • Mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką (pamiętaj aby były porządnie zimne), dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
  • Babeczki lekko wydrąż łyżeczką i nałóż w dziurkę konfiturę malinową.
  • Krem przełóż do mocnego woreczka i wyciśnij na babeczki.
  • Udekoruj wg uznania.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 293kcalWeglowodany: 24gBiałko: 4gTłuszcz: 20gBłonnik: 0.3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!