Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe idealne na Wielkanoc

 

babeczki cytrynowe na wielkanoc

 

Te babeczki cytrynowe będą idealne nie tylko na Wielkanoc, ale na każdą okazję – nawet na taką „zwykłą” okazję jak weekend 🙂

Ciasto jest delikatne, a aromat cytryn nie jest mocno przytłaczający.

Do tego krem z serka mascarpone, białej czekolady i śmietany kremówki.

Jak by tego mało, to w środku ukryłam malinową niespodziankę – każdą babeczkę lekko wydrążyłam i włożyłam po łyżeczce konfitury malinowej (możecie oczywiście wykorzystać inną konfiturę, albo na przykład domowy krem cytrynowy).

Moja córka stwierdziła, że babeczki są przepyszne – sądzę, że wam również będą smakowały.

Jeśli szukacie innych wielkanocnych inspiracji, to koniecznie przejrzyjcie kategorię Wielkanoc, a tam np. babeczki ponczowe, babeczki kokosowe albo mazurek cytrynowy.

Koniecznie też zajrzyjcie do mojego darmowego e-booka z wielkanocnymi przepisami – możecie go wydrukować lub pobrać na dysk 🙂

 

łatwe babeczki cytrynowe

 

wielkanocne babeczki cytrynowe

 

babeczki cytrynowe

 

babeczki cytrynowe

 

proste babeczki cytrynowe z kremem

 

Babeczki cytrynowe
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 16 babeczek - mi tyle wyszło.
Autor:
Typ przepisu: Babeczki
Ilość: 16
Składniki
babeczki:
  • 200 g (1 i ¼ szklanki) mąki pszennej
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru - użyłam cukier puder
  • 2 duże jajka - użyłam rozmiar L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • skórka i sok z jednej cytryny
krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietany kremówki - użyłam 30 %
  • 100 g białej czekolady
dodatkowo:
  • konfitura malinowa
  • jajeczka do dekoracji lub truskawki
Wykonanie
  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  3. Do masy maślanej dodaj po jednym jajku i krótko zmiksuj.
  4. Dodaj sok i skórkę z cytryny oraz połowę mąki - zmiksuj.
  5. Dodaj mleko i resztę mąki - krótko zmiksuj - tylko do połączenia składników.
  6. Nałóż ciasto do papilotek - tak do ⅔ wysokości.
  7. Piecz w 180 stopniach (góra/dół) przez około 20 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
  9. Białą czekoladę rozpuść i ostudź.
  10. Mascarpone zmiksuj ze śmietaną kremówką (pamiętaj aby były porządnie zimne), dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj.
  11. Babeczki lekko wydrąż łyżeczką i nałóż w dziurkę konfiturę malinową.
  12. Krem przełóż do mocnego woreczka i wyciśnij na babeczki.
  13. Udekoruj wg uznania.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 sztuka Kalorie: 293 Tłuszcze: 20 g Węglowodany: 24 g Błonnik: 0,3 g Białka: 4 g

 

Reklama

4 komentarze

  1. Kasia 2018/03/29 at 09:39 - Reply

    Super wyglądają te babeczki, na pewno przetestuję teraz na niedzielę świąteczną ten przepis 🙂 Mam nadzieję że wyjdą mi dobre.

    • wypiekibeaty 2018/03/29 at 10:30 - Reply

      Ja już robiłam te babeczki cztery razy – zawsze wychodzą przepysznie 🙂

  2. Candy Pandas 2018/03/27 at 10:47 - Reply

    Piękne babeczki i koniecznie chcemy takie z truskawką na górze 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: