Mazurek cytrynowy

 

mazurek z kremem cytrynowym

 

Mazurek cytrynowy to idealne ciasto na Wielkanoc :)

Kruchy, delikatny maślany spód a na nim krem cytrynowy z białą czekoladą.

Krem cytrynowy przygotowałam na bazie lemon curd, a część masła, którą standardowo dodaje się na koniec do kremu cytrynowego zastąpiłam rozpuszczoną białą czekoladą.

Mazurek wyszedł leciutki, orzeźwiający, mocno cytrynowy w smaku i w sumie wcale nie za słodki – mogłam więc bezkarnie udekorować go domowymi bezikami :)

Jeśli lubicie mazurki na świątecznym stole, to w tym roku wypróbujcie mój przepis na mazurka cytrynowego, ale pamiętajcie również o mazurku czekoladowo-karmelowym oraz o mazurku makowym babci mojego męża – to taki tradycyjny przepis będący w rodzinie męża od lat :)

Krem cytrynowy możecie przygotować wcześniej i trzymać go w lodówce – po schłodzeniu będzie bardziej zwarty.

Spód do mazurka też możecie upiec wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku.

Jak zwykle kruchego ciasta trochę Wam zostanie po wyłożeniu nim formy do tarty – wtedy z tej reszty możecie upiec małe babeczki i je również nadziać kremem cytrynowym, albo możecie upiec ciasteczka i udekorować je lukrem :)

 

tarta z kremem cytrynowym

 

mazurek na wielkanoc

 

mazurek cytrynowy

 

kruche ciasto z kremem

 

mazurek cytrynowy

 

tarta cytrynowa

 

mazurek cytrynowy

Mazurek cytrynowy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

kruche ciasto:

  • 180 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 115 g zimnego masła pokrojonego w kawałki
  • 1 duże jajko

krem cytrynowy:

  • 3 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • 120 g cukru
  • pół szklanki soku z cytryny (u mnie z dwóch bardzo dużych cytryn)
  • 50 g białej czekolady
  • 60 g miękkiego masła

Instrukcja
 

kruche ciasto:

  • Mąkę, cukier, sól i masło krótko połącz ze sobą - najlepiej siekając nożem - tak aby powstała kruszonka.
  • Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto.
  • Uformuj ciasto w płaski dysk, zawiń w folię i schłódź w lodówce przez przynajmniej pół godziny.
  • Wyjmij schłodzone ciasto, daj mu odtajać przez jakieś 10 minut, a następnie cienko rozwałkuj.
  • Ciastem wylep podłużną formę do tarty - albo tradycyjną okrągłą.
  • Usuń nadmiar ciasta - możesz z niego upiec mniejsze babeczki lub ciasteczka.
  • Foremkę z ciastem schowaj do lodówki na około pół godziny.
  • Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
  • Schłodzone ciasto nakłuj widelcem, na wierzch połóż kawałek folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, a na to wyłóż ziarna grochu lub kulki ceramiczne.
  • Piecz tak spód przez 20 minut.
  • Po tym czasie zdejmij obciążenie razem z folią i podpiecz spód przez kolejne 10-20 minut - aż będzie ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź.

krem cytrynowy:

  • W rondelku z grubym dnem (albo w kąpieli wodnej) umieść jajka, cukier i sok z cytryny - gotuj na małym ogniu aż krem zgęstnieje - uważaj, aby krem nie był za gorący inaczej z jajek zrobi się jajecznica.
  • Gotowy krem od razu przetrzyj przez gęste sito.
  • Dodaj do kremu rozpuszczoną białą czekoladę i masło - dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  • Krem schłódź w lodówce.
  • Nałóż krem na wystudzony kruchy spód.
  • Udekoruj małymi bezikami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!