Mazurek cytrynowy
Mazurek cytrynowy to idealne ciasto na Wielkanoc :)
Kruchy, delikatny maślany spód a na nim krem cytrynowy z białą czekoladą.
Krem cytrynowy przygotowałam na bazie lemon curd, a część masła, którą standardowo dodaje się na koniec do kremu cytrynowego zastąpiłam rozpuszczoną białą czekoladą.
Mazurek wyszedł leciutki, orzeźwiający, mocno cytrynowy w smaku i w sumie wcale nie za słodki – mogłam więc bezkarnie udekorować go domowymi bezikami :)
Jeśli lubicie mazurki na świątecznym stole, to w tym roku wypróbujcie mój przepis na mazurka cytrynowego, ale pamiętajcie również o mazurku czekoladowo-karmelowym oraz o mazurku makowym babci mojego męża – to taki tradycyjny przepis będący w rodzinie męża od lat :)
Krem cytrynowy możecie przygotować wcześniej i trzymać go w lodówce – po schłodzeniu będzie bardziej zwarty.
Spód do mazurka też możecie upiec wcześniej i przechować w szczelnym pojemniku.
Jak zwykle kruchego ciasta trochę Wam zostanie po wyłożeniu nim formy do tarty – wtedy z tej reszty możecie upiec małe babeczki i je również nadziać kremem cytrynowym, albo możecie upiec ciasteczka i udekorować je lukrem :)

Mazurek cytrynowy
Składniki
kruche ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 50 g cukru pudru
- szczypta soli
- 115 g zimnego masła pokrojonego w kawałki
- 1 duże jajko
krem cytrynowy:
- 3 duże jajka (użyłam rozmiar L)
- 120 g cukru
- pół szklanki soku z cytryny (u mnie z dwóch bardzo dużych cytryn)
- 50 g białej czekolady
- 60 g miękkiego masła
Instrukcja
kruche ciasto:
- Mąkę, cukier, sól i masło krótko połącz ze sobą - najlepiej siekając nożem - tak aby powstała kruszonka.
- Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto.
- Uformuj ciasto w płaski dysk, zawiń w folię i schłódź w lodówce przez przynajmniej pół godziny.
- Wyjmij schłodzone ciasto, daj mu odtajać przez jakieś 10 minut, a następnie cienko rozwałkuj.
- Ciastem wylep podłużną formę do tarty - albo tradycyjną okrągłą.
- Usuń nadmiar ciasta - możesz z niego upiec mniejsze babeczki lub ciasteczka.
- Foremkę z ciastem schowaj do lodówki na około pół godziny.
- Piekarnik rozgrzej do 190 stopni.
- Schłodzone ciasto nakłuj widelcem, na wierzch połóż kawałek folii aluminiowej lub papieru do pieczenia, a na to wyłóż ziarna grochu lub kulki ceramiczne.
- Piecz tak spód przez 20 minut.
- Po tym czasie zdejmij obciążenie razem z folią i podpiecz spód przez kolejne 10-20 minut - aż będzie ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź.
krem cytrynowy:
- W rondelku z grubym dnem (albo w kąpieli wodnej) umieść jajka, cukier i sok z cytryny - gotuj na małym ogniu aż krem zgęstnieje - uważaj, aby krem nie był za gorący inaczej z jajek zrobi się jajecznica.
- Gotowy krem od razu przetrzyj przez gęste sito.
- Dodaj do kremu rozpuszczoną białą czekoladę i masło - dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
- Krem schłódź w lodówce.
- Nałóż krem na wystudzony kruchy spód.
- Udekoruj małymi bezikami.
Przepiękny! Uwielbiam cytrusowe wypieki za ich orzeźwiający smak. Ten mazurek wygląda orzeźwiająco już na sam widok :)
Dziękuję Gosia :) faktycznie jest mega orzeźwiający :)
U nas za mazurki odpowiedzialna jest młodsza siostra, robi je przepyszne ale ten też prezentuje się genialnie :D
Dziękuję bardzo :)