Tego mazurka makowego robiła na święta babcia mojego męża – babci już nie ma z nami, więc zrobiłam go teraz ja.
Wielbiciele maku się nie zawiadą – mazurek jest bowiem przygotowany głównie z tego składnika :)
Mimo to – ciasto jest leciutkie, wilgotne i jednocześnie lekko puszyste :)
Ja je dla odmiany upiekłam w okrągłej tortownicy, a nie w prostokątnej blaszce.
Podana porcja jest na tortownicę 26-28 cm, albo odpowiednią blaszkę prostokątną.

Mazurek makowy babci Halinki
Składniki
- 200 g maku niebieskiego
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 5 jajek - żółtka i białka oddzielnie
- łyżka miodu
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- parę kropli olejku migdałowego
- cukier waniliowy
Instrukcja
- Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, a następnie ostudź. Odsącz na sicie i zmiel 2-3 krotnie w maszynce.
- Masło rozpuść i dodaj do maku, dokładnie wymieszaj. Cukier zmiksuj z żółtkami i dodaj do maku. Do masy makowej dodaj miód, olejek migdałowy, cukier waniliowy i bułkę tartą.
- Białka ubij ze szczyptą soli, gdy będą gęste dodaj porcjami do masy makowej, za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając.
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki. Piecz w 170 stopniach przez około 30 minut.
- Po upieczeniu przestudź i udekoruj według uznania.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
I nie ppotrzeba mąki??
Nie
To ciasto jest dla mnie pierwszym zwiastunem Świąt.. Dlatego zaczynam piec ciasta z makiem już na jesień. To jest bardzo lubiane w moim domu, bo lubiany jest mak. Przyznaję, ze lekko modyfikuje ten przepis dodając starte jabłko. Najlepiej na drobnych oczkach. Sprawia to, ze ciasto jest bardziej wilgotne, a tak lubimy. Ale to zależy od preferencji. Ciasto polecam jednym słowem. Poza tym jest naprawdę szybkie.
piekny!
Wygląda imponująco:) Pychota!