Tego mazurka makowego robiła na święta babcia mojego męża – babci już nie ma z nami, więc zrobiłam go teraz ja.

Wielbiciele maku się nie zawiadą – mazurek jest bowiem przygotowany głównie z tego składnika :)

Mimo to – ciasto jest leciutkie, wilgotne i jednocześnie lekko puszyste :)

Ja je dla odmiany upiekłam w okrągłej tortownicy, a nie w prostokątnej blaszce.

Podana porcja jest na tortownicę 26-28 cm, albo odpowiednią blaszkę prostokątną.

mazurek makowy babci6

mazurek makowy babci4

mazurek makowy babci5

mazurek makowy babci7

 

makowiec

Mazurek makowy babci Halinki

Wypieki Beaty
4.34 z 3 ocen

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, a następnie ostudź. Odsącz na sicie i zmiel 2-3 krotnie w maszynce.
  • Masło rozpuść i dodaj do maku, dokładnie wymieszaj. Cukier zmiksuj z żółtkami i dodaj do maku. Do masy makowej dodaj miód, olejek migdałowy, cukier waniliowy i bułkę tartą.
  • Białka ubij ze szczyptą soli, gdy będą gęste dodaj porcjami do masy makowej, za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając.
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki. Piecz w 170 stopniach przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu przestudź i udekoruj według uznania.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!