Przepis na mazurka makowego babci
Takiego mazurka makowego robiła na święta babcia mojego męża – babci już nie ma z nami, więc zrobiłam go teraz ja.
Wielbiciele maku się nie zawiodą – mazurek jest bowiem przygotowany głównie z tego składnika :)
Mimo to – ciasto jest leciutkie, wilgotne i jednocześnie lekko puszyste :)
Babcia robiłam go w prostokątnej formie i zawsze w większej ilości.
Ja je dla odmiany upiekłam w okrągłej tortownicy, bo było mniej osób do wykarmienia :)
Podana porcja jest na tortownicę 26-28 cm, albo odpowiednią blaszkę prostokątną.
Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na ciasta z makiem.
Mazurek makowy przepis do druku

Mazurek makowy babci Halinki
Przepis na ciasto makowe na święta z przepisu babci.
Wyposażenie
- Forma do pieczenia o średnicy 26 cm, albo kwadratowa o wielkości 24/24.
Składniki
- 200 g maku niebieskiego niemielonego
- 200 g cukru
- 150 g masła
- 5 białek z jajek rozmiar L
- 5 żółtek
- 1 łyżka miodu
- 2 czubate łyżki bułki tartej
- parę kropli olejku migdałowego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Instrukcja
- Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, a następnie ostudź.200 g maku niebieskiego
- Odsącz na sicie i zmiel 2-3 krotnie w maszynce.
- Masło rozpuść i dodaj do maku, dokładnie wymieszaj.150 g masła
- Cukier zmiksuj z żółtkami i dodaj do maku.200 g cukru, 5 żółtek
- Do masy makowej dodaj miód, olejek migdałowy, cukier waniliowy i bułkę tartą.1 łyżka miodu, 2 czubate łyżki bułki tartej, parę kropli olejku migdałowego, 1 opakowanie cukru waniliowego
- Białka ubij ze szczyptą soli, gdy będą gęste dodaj porcjami do masy makowej, za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając.5 białek
- Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut.
- Po upieczeniu przestudź i udekoruj według uznania.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!