Przepis na mazurka makowego babci

Takiego mazurka makowego robiła na święta babcia mojego męża – babci już nie ma z nami, więc zrobiłam go teraz ja.

Wielbiciele maku się nie zawiodą – mazurek jest bowiem przygotowany głównie z tego składnika :)

Mimo to – ciasto jest leciutkie, wilgotne i jednocześnie lekko puszyste :)

Babcia robiłam go w prostokątnej formie i zawsze w większej ilości.

Ja je dla odmiany upiekłam w okrągłej tortownicy, bo było mniej osób do wykarmienia :)

Podana porcja jest na tortownicę 26-28 cm, albo odpowiednią blaszkę prostokątną.

Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na ciasta z makiem.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
4.5 z 4 ocen
Postaw mi kawę

mazurek makowy babci6

mazurek makowy babci4

mazurek makowy babci5

mazurek makowy babci7

Mazurek makowy przepis do druku

makowiec

Mazurek makowy babci Halinki

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto makowe na święta z przepisu babci.
4.5 z 4 ocen
Czas przygotowania 1 godz
Czas wykonania 30 minut
2 godz
Czas całkowity 3 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 20

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia o średnicy 26 cm, albo kwadratowa o wielkości 24/24.

Składniki

Instrukcja
 

  • Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, a następnie ostudź.
    200 g maku niebieskiego
  • Odsącz na sicie i zmiel 2-3 krotnie w maszynce.
  • Masło rozpuść i dodaj do maku, dokładnie wymieszaj.
    150 g masła
  • Cukier zmiksuj z żółtkami i dodaj do maku.
    200 g cukru, 5 żółtek
  • Do masy makowej dodaj miód, olejek migdałowy, cukier waniliowy i bułkę tartą.
    1 łyżka miodu, 2 czubate łyżki bułki tartej, parę kropli olejku migdałowego, 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Białka ubij ze szczyptą soli, gdy będą gęste dodaj porcjami do masy makowej, za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając.
    5 białek
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu przestudź i udekoruj według uznania.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!