mazurek makowy babci6

Przepis na mazurka makowego babci

Mazurek makowy z przepisu babci to tradycyjny wypiek, który zachwyca aromatem i smakiem. Delikatne ciasto składa się z wilgotnej i jednocześnie puszystej masy makowej o lekko migdałowym aromacie. To pyszny i klasyczny polski przepis na mazurka, który doskonale komponuje się z kawą lub herbatą. Odkryj smak rodzinnych tradycji w każdym kęsie!

mazurek makowy babci4

Mazurek makowy przepis krok po kroku

Jeśli lubisz stare i tradycyjne polskie przepisy, to na te święta upiecz takiego makowego mazurka z dużej ilości maku.

makowiec

Mazurek makowy babci Halinki przepis

Wypieki Beaty
Przepis na ciasto makowe na święta z przepisu babci.
4.20 z 5 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 30 minut
2 hours
Czas całkowity 3 hours 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o średnicy 26 cm, albo kwadratowa o wielkości 24/24.
Składniki

składniki na makowego mazurka

Instrukcja
 

Jak zrobić mazurka z maku

  • Mak zaparz gorącą wodą, zagotuj, a następnie ostudź.
    200 g maku niebieskiego
  • Odsącz na sicie i zmiel 2-3 krotnie w maszynce.
  • Masło rozpuść i dodaj do maku, dokładnie wymieszaj.
    150 g masła
  • Cukier zmiksuj z żółtkami i dodaj do maku.
    200 g cukru, 5 żółtek
  • Do masy makowej dodaj miód, olejek migdałowy, cukier waniliowy i bułkę tartą.
    1 łyżka miodu, 2 czubate łyżki bułki tartej, parę kropli olejku migdałowego, 1 opakowanie cukru waniliowego
  • Białka ubij ze szczyptą soli, gdy będą gęste dodaj porcjami do masy makowej, za każdym razem delikatnie i dokładnie mieszając.
    5 białek
  • Przełóż ciasto do przygotowanej foremki.
  • Piecz mazurka w 170 stopniach (termoobieg – lub 180 stopni w trybie góra/dół) przez około 30 minut.
  • Po upieczeniu przestudź i udekoruj według uznania.
Prywatne
Słowa kluczowe mazurek z maku
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
mazurek makowy babci5

Mazurek z maku – uwagi

Takiego mazurka makowego robiła na święta babcia mojego męża – babci już nie ma z nami, więc zrobiłam go teraz ja. Wielbiciele maku się nie zawiodą – mazurek jest bowiem przygotowany głównie z tego składnika. Mimo to – ciasto jest leciutkie, wilgotne i jednocześnie lekko puszyste. Babcia robiła go w prostokątnej formie i zawsze w większej ilości. Ja je dla odmiany upiekłam w okrągłej tortownicy, bo było mniej osób do wykarmienia. Podana porcja jest na tortownicę 26-28 cm, albo odpowiednią blaszkę prostokątną.

Przy okazji polecam wam również inne moje przepisy na ciasta z makiem.

mazurek makowy babci7

Polecane przepisy na mazurki świąteczne

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na świąteczne mazurki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: