Mazurek kawowy

Zaktualizowany: 2024 2 marca
mazurek kawowy

Wielkanocny mazurek z kremem czekoladowo-kawowym

Wielkanocny mazurek kawowy to tradycyjne polskie ciasto, które składa się z kruchego spodu, kremu czekoladowo-kawowego i dekoracji w postaci małych bezików i kolorowej posypki cukrowej. Aromatyczna kawa dodaje mu wyjątkowego smaku i zapachu, co sprawia, że jest idealnym wypiekiem na świąteczny stół. Ciasto to jest stosunkowo proste w przygotowaniu i z pewnością zadowoli podniebienia miłośników kawy i czekolady. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać w komentarzu, jak Wam smakował.

kruche ciasto z kremem kawowym

Wielkanocny mazurek kawowy przepis krok po kroku

W te święta wielkanocne zrób rewelacyjny kawowy mazurek z pysznym i nie za mocno słodkim kremem czekoladowo-kawowym. Taki mazurek zasmakuje wszystkim wielbicielom czekoladowych i kawowych smaków. Gorąco polecam!

mazurek kawowy

Mazurek kawowy przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i kruchy mazurek wielkanocny z kremem czekoladowo-kawowym.
5 z 5 ocen
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 20 minut
1 hour 20 minut
Czas całkowity 2 hours 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 10
Kalorie 425 kcal
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia tarty o średnicy około 28 cm. U mnie podłużna forma.
Składniki

składniki na kruche ciasto do mazurka

składniki na krem kawowy do mazurka

dekoracja mazurka

  • małe bezy
  • posypki kolorowe
  • czekoladowe jajeczka (itp.)
Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto do mazurka kawowego

  • Z mąki, cukru, jajka i masła podzielonego na kawałki zagnieć kruche ciasto.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru pudru, 150 g masła, 1 jajko
    jak zrobić kruche ciasto
  • Jeśli ciasto nie chce się połączyć w ładną masę, to dodaj troszkę zimnej wody.
    woda
    kruche ciasto
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około godzinę.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na wielkość troszkę większą od wielkości foremki.
  • Foremkę posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
  • Wylep ciastem foremkę i dociśnij dokładnie do brzegów.
  • Nakłuj ciasto widelcem.
    kruchy spód do mazurka
  • Schowaj foremkę z ciastem do lodówki.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).
  • Przykryj ciasto papierem do pieczenia i wysyp na wierzch suche ziarna fasoli/grochu albo specjalne kuleczki ceramiczne do pieczenia.
    jak upiec kruchy spód do mazurka
  • Piecz tak ciasto przez 15 minut. Po tym czasie ostrożnie zdejmij papier z kuleczkami i podpiecz ciasto przez kolejne 5 minut.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.

Jak zrobić krem kawowy z czekoladą do mazurka

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej – na kuchence postaw nieduży garnek z nalaną na dno wodą – zagotuj wodę.
    100 g mlecznej czekolady
    jak rozpuścić czekoladę
  • Postaw na garnku z wodę miskę (żaroodporną) z połamaną czekoladą. Podgrzewaj aż czekolada się rozpuści.
  • Serek mascarpone zmiksuj z kawą – możesz najpierw dodać do niego 1 łyżkę kawy.
    200 g serka mascarpone, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    jak zrobić krem kawowy
  • Dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj. Jeśli krem wydaje ci się za mało kawowy, to dosyp więcej rozpuszczalnej kawy w proszku.
    krem kawowy do mazurka
  • Nałóż krem na wystudzony spód.
    jak zrobić mazurek na święta
  • Udekoruj wg uznania.
    małe bezy, posypki kolorowe, czekoladowe jajeczka
  • Ciasto przechowuj w lodówce.
Notatki
Jeśli zostanie ci ciasto po wylepieniu foremki, to możesz z niego upiec ciasteczka :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 425kcalWeglowodany: 30gBiałko: 6gTłuszcz: 31g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
czekoladowy mazurek z kawą

Kruchy kawowy mazurek – uwagi

Wielkanoc coraz bliżej, więc dziś mam dla was przepis na ciasto wielkanocnemazurek kawowy. Mazurki to jedne z popularnych ciast przygotowywanych właśnie na Wielkanoc. Przeważnie są to kruche tarty ze słodkim nadzieniem. Ale można również spotkać mazurki bez pieczenia albo drożdżowe. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na mazurki – między innymi przepis na mazurka chałwowego albo mazurka makowego z przepisu babci. Jeśli lubicie ciasta z makiem, to koniecznie zobaczcie ten babciny przepis na mazurka! Tym razem przygotowałam dla was mazurka na kruchym spodzie z nadzieniem z kremu czekoladowo-kawowego.

mazurek czekoladowo-kawowy

Jak zrobić mazurek kawowy – wskazówki

Przygotowanie tego ciasta nie jest trudne, a do tego jest dość szybkie. Przygotujcie sobie wszystkie niezbędne składniki – zwłaszcza kremu – serek mascarpone, kawę i czekoladę. Do kremu użyłam kawę rozpuszczalną w proszku i zmiksowałam ją z serkiem mascarpone oraz mleczną czekoladą. Nie dodawałam już cukru do nadzienia – słodycz czekolady w zupełności mi tu wystarczyła. Na krem użyłam dwie lekko czubate łyżki kawy i jak dla mnie krem miał fajny kawowy smak. Wyczuwalny ale nie za mocno dominujący. Proponuję dodawać kawę do kremu stopniowo – do uzyskania smaku odpowiedniego dla was.

kruche ciasto z kremem czekoladowo-kawowym

Jak zrobić spód do mazurka?

Spód do mazurka możecie przygotować wcześniej i go przechować w szczelnym pojemniku, albo zawinięty w folię spożywczą. Tu przygotowałam prosty kruchy spód z odrobiną cukru pudru dla słodyczy. Taki kruchy spód może sobie spokojnie poleżeć. Wtedy tuż przed świętami wystarczy przygotować krem i nałożyć na ciasto.

mazurek kawowy na święta

Jak przechowywać mazurka?

Mazurek kawowy przechowujcie w lodówce, ale dobrze jest go wyjąć z pół godziny wcześniej z lodówki przed podaniem. Tak aby kruche ciasto się lekko ogrzało. Wtedy mazurek kawowy będzie się wręcz rozpływał w ustach. Przed podaniem udekorujcie go wg uznania. Ja postawiłam na małe beziki – kilka z nich rozkruszyłam i posypałam ciasto. Do tego troszkę kolorowej posypki cukrowej. Całego mazurka posypałam również po wierzchu kawą rozpuszczalną w proszku. Tak przygotowany mazurek smakował mi wybornie. Zabrałam go w gości i wszystkim również bardzo zasmakował. Jeśli więc, szukacie przepisu na ciasto na Wielkanoc prostego ale z efektem WOW, to ten mazurek jest właśnie dla was!

Zachęcam was również do przejrzenia innych moich przepisów na Wielkanoc, możecie również zerknąć do mojego zestawienia 20 najlepszych przepisów na ciasta wielkanocne.

kawowy mazurek na święta

Polecane przepisy na kruche ciasta

Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na smakowite kruche ciasta pod postacią kruchych tart, czy też mazurków. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.

Opublikowano: 2022 13 kwietnia

Podziel się przepisem

2 komentarze

  1. 26c2e274604bcc08be7ff63e7a7f2f40?s=54&d=mm&r=g
    bozena 2022 13 kwietnia w 13:16- Odpowiedz

    Wygląda bardzo apetycznie. Lubię przełamać krem jakimś dodatkiem owocowym, co by pasowało pod krem kawowy? Cienka warstwa frużeliny z czarnej porzeczki czy maliny?

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2022 13 kwietnia w 13:21- Odpowiedz

      Myślę, że i malina i porzeczka będą super

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy

Mazurek wielkanocny przepis

Dziś mam dla was przepis na ciasto na Wielkanoc. Tradycyjny polski mazurek pojawia się na wielu stołach. Zwykle mazurek to kruche ciasto, a na nim bardzo słodkie nadzienie. Na blogu znajdziecie przepis na mazurka kajmakowego z czekoladą albo na mazurka cytrynowego. Teraz dołącza do nich mazurek kawowy z kremem czekoladowo-kawowym. Ten mazurek jest bardzo prosty do zrobienia i wymaga jedynie podstawowych składników. Kiedyś mazurki to nie była moja bajka. Były dla mnie zdecydowanie za słodkie i suche. Ale odkąd robię je sama, to przygotowuję je takie, aby mi smakowały. Słodkie, ale nie za słodkie i rozpływające się w ustach. Jaki powinien być spód pod mazurek? Najlepiej z kruchego ciasta, wtedy będzie lekki, niezbyt gruby i rozpływający się w ustach. Aby przygotować idealne kruche ciasto na mazurka należy ciasto mocno schłodzić, a po wyłożeniu foremki ciastem ponownie schować do lodówki. Wtedy masło dodane do ciasta mocno się schłodzi i nie roztopi się mocno podczas pieczenia.

Wielkanocny mazurek kawowy

Zobaczcie mój przepis na mazurka na Wielkanoc i sprawdźcie jak zrobić mazurka idealnego na święta. Kruchy spód możecie upiec z wyprzedzeniem i przechować go zawiniętego w folię. Sam krem możecie przygotować tuż przed świętami. Jeśli lubicie kawę i ciasta z kawą, to ten kawowy mazurek również wam zasmakuje. Do kremu użyłam sporo kawy rozpuszczalnej i jest ona mocno wyczuwalna. Mojego mazurka z czekoladą zajadało kilka osób i wszystkim bardzo smakował. Koniecznie więc wypróbujcie mój przepis na mazurka. Mój mazurek wielkanocny inaczej bo przygotowany z kawą zasmakuje i wam i waszym gościom. Sami się przekonajcie.