Mazurek kawowy
Wielkanocny mazurek z kremem czekoladowo-kawowym
Wielkanocny mazurek kawowy to tradycyjne polskie ciasto, które składa się z kruchego spodu, kremu czekoladowo-kawowego i dekoracji w postaci małych bezików i kolorowej posypki cukrowej. Aromatyczna kawa dodaje mu wyjątkowego smaku i zapachu, co sprawia, że jest idealnym wypiekiem na świąteczny stół. Ciasto to jest stosunkowo proste w przygotowaniu i z pewnością zadowoli podniebienia miłośników kawy i czekolady. Koniecznie wypróbujcie ten przepis i dajcie znać w komentarzu, jak Wam smakował.
Spis treści
Wielkanocny mazurek kawowy przepis krok po kroku
W te święta wielkanocne zrób rewelacyjny kawowy mazurek z pysznym i nie za mocno słodkim kremem czekoladowo-kawowym. Taki mazurek zasmakuje wszystkim wielbicielom czekoladowych i kawowych smaków. Gorąco polecam!
Mazurek kawowy przepis
Wyposażenie
- Forma do pieczenia tarty o średnicy około 28 cm. U mnie podłużna forma.
Składniki
składniki na kruche ciasto do mazurka
- 225 g mąki pszennej (- 1,5 szklanki)
- 2 łyżki cukru pudru
- 150 g masła (zimnego)
- 1 jajko (u mnie rozmiar L)
- woda (odrobina zimnej – opocjonalnie)
składniki na krem kawowy do mazurka
- 100 g mlecznej czekolady
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (lub do smaku)
dekoracja mazurka
- małe bezy
- posypki kolorowe
- czekoladowe jajeczka (itp.)
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto do mazurka kawowego
- Z mąki, cukru, jajka i masła podzielonego na kawałki zagnieć kruche ciasto.225 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru pudru, 150 g masła, 1 jajko
- Jeśli ciasto nie chce się połączyć w ładną masę, to dodaj troszkę zimnej wody.woda
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około godzinę.
- Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na wielkość troszkę większą od wielkości foremki.
- Foremkę posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
- Wylep ciastem foremkę i dociśnij dokładnie do brzegów.
- Nakłuj ciasto widelcem.
- Schowaj foremkę z ciastem do lodówki.
- W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).
- Przykryj ciasto papierem do pieczenia i wysyp na wierzch suche ziarna fasoli/grochu albo specjalne kuleczki ceramiczne do pieczenia.
- Piecz tak ciasto przez 15 minut. Po tym czasie ostrożnie zdejmij papier z kuleczkami i podpiecz ciasto przez kolejne 5 minut.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
Jak zrobić krem kawowy z czekoladą do mazurka
- Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej – na kuchence postaw nieduży garnek z nalaną na dno wodą – zagotuj wodę.100 g mlecznej czekolady
- Postaw na garnku z wodę miskę (żaroodporną) z połamaną czekoladą. Podgrzewaj aż czekolada się rozpuści.
- Serek mascarpone zmiksuj z kawą – możesz najpierw dodać do niego 1 łyżkę kawy.200 g serka mascarpone, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- Dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj. Jeśli krem wydaje ci się za mało kawowy, to dosyp więcej rozpuszczalnej kawy w proszku.
- Nałóż krem na wystudzony spód.
- Udekoruj wg uznania.małe bezy, posypki kolorowe, czekoladowe jajeczka
- Ciasto przechowuj w lodówce.
Notatki
Prywatne
Składniki Odżywcze
Kruchy kawowy mazurek – uwagi
Wielkanoc coraz bliżej, więc dziś mam dla was przepis na ciasto wielkanocne – mazurek kawowy. Mazurki to jedne z popularnych ciast przygotowywanych właśnie na Wielkanoc. Przeważnie są to kruche tarty ze słodkim nadzieniem. Ale można również spotkać mazurki bez pieczenia albo drożdżowe. Na blogu znajdziecie kilka przepisów na mazurki – między innymi przepis na mazurka chałwowego albo mazurka makowego z przepisu babci. Jeśli lubicie ciasta z makiem, to koniecznie zobaczcie ten babciny przepis na mazurka! Tym razem przygotowałam dla was mazurka na kruchym spodzie z nadzieniem z kremu czekoladowo-kawowego.
Jak zrobić mazurek kawowy – wskazówki
Przygotowanie tego ciasta nie jest trudne, a do tego jest dość szybkie. Przygotujcie sobie wszystkie niezbędne składniki – zwłaszcza kremu – serek mascarpone, kawę i czekoladę. Do kremu użyłam kawę rozpuszczalną w proszku i zmiksowałam ją z serkiem mascarpone oraz mleczną czekoladą. Nie dodawałam już cukru do nadzienia – słodycz czekolady w zupełności mi tu wystarczyła. Na krem użyłam dwie lekko czubate łyżki kawy i jak dla mnie krem miał fajny kawowy smak. Wyczuwalny ale nie za mocno dominujący. Proponuję dodawać kawę do kremu stopniowo – do uzyskania smaku odpowiedniego dla was.
Jak zrobić spód do mazurka?
Spód do mazurka możecie przygotować wcześniej i go przechować w szczelnym pojemniku, albo zawinięty w folię spożywczą. Tu przygotowałam prosty kruchy spód z odrobiną cukru pudru dla słodyczy. Taki kruchy spód może sobie spokojnie poleżeć. Wtedy tuż przed świętami wystarczy przygotować krem i nałożyć na ciasto.
Jak przechowywać mazurka?
Mazurek kawowy przechowujcie w lodówce, ale dobrze jest go wyjąć z pół godziny wcześniej z lodówki przed podaniem. Tak aby kruche ciasto się lekko ogrzało. Wtedy mazurek kawowy będzie się wręcz rozpływał w ustach. Przed podaniem udekorujcie go wg uznania. Ja postawiłam na małe beziki – kilka z nich rozkruszyłam i posypałam ciasto. Do tego troszkę kolorowej posypki cukrowej. Całego mazurka posypałam również po wierzchu kawą rozpuszczalną w proszku. Tak przygotowany mazurek smakował mi wybornie. Zabrałam go w gości i wszystkim również bardzo zasmakował. Jeśli więc, szukacie przepisu na ciasto na Wielkanoc prostego ale z efektem WOW, to ten mazurek jest właśnie dla was!
Zachęcam was również do przejrzenia innych moich przepisów na Wielkanoc, możecie również zerknąć do mojego zestawienia 20 najlepszych przepisów na ciasta wielkanocne.
Polecane przepisy na kruche ciasta
Koniecznie wypróbujcie inne moje przepisy na smakowite kruche ciasta pod postacią kruchych tart, czy też mazurków. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy, a więcej na blogu. Serdecznie zapraszam.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Mazurek wielkanocny przepis
Dziś mam dla was przepis na ciasto na Wielkanoc. Tradycyjny polski mazurek pojawia się na wielu stołach. Zwykle mazurek to kruche ciasto, a na nim bardzo słodkie nadzienie. Na blogu znajdziecie przepis na mazurka kajmakowego z czekoladą albo na mazurka cytrynowego. Teraz dołącza do nich mazurek kawowy z kremem czekoladowo-kawowym. Ten mazurek jest bardzo prosty do zrobienia i wymaga jedynie podstawowych składników. Kiedyś mazurki to nie była moja bajka. Były dla mnie zdecydowanie za słodkie i suche. Ale odkąd robię je sama, to przygotowuję je takie, aby mi smakowały. Słodkie, ale nie za słodkie i rozpływające się w ustach. Jaki powinien być spód pod mazurek? Najlepiej z kruchego ciasta, wtedy będzie lekki, niezbyt gruby i rozpływający się w ustach. Aby przygotować idealne kruche ciasto na mazurka należy ciasto mocno schłodzić, a po wyłożeniu foremki ciastem ponownie schować do lodówki. Wtedy masło dodane do ciasta mocno się schłodzi i nie roztopi się mocno podczas pieczenia.
Wielkanocny mazurek kawowy
Zobaczcie mój przepis na mazurka na Wielkanoc i sprawdźcie jak zrobić mazurka idealnego na święta. Kruchy spód możecie upiec z wyprzedzeniem i przechować go zawiniętego w folię. Sam krem możecie przygotować tuż przed świętami. Jeśli lubicie kawę i ciasta z kawą, to ten kawowy mazurek również wam zasmakuje. Do kremu użyłam sporo kawy rozpuszczalnej i jest ona mocno wyczuwalna. Mojego mazurka z czekoladą zajadało kilka osób i wszystkim bardzo smakował. Koniecznie więc wypróbujcie mój przepis na mazurka. Mój mazurek wielkanocny inaczej bo przygotowany z kawą zasmakuje i wam i waszym gościom. Sami się przekonajcie.