Wielkanocny mazurek z kremem czekoladowo-kawowym

mazurek kawowy

Wielkanoc coraz bliżej, więc dziś mam dla was przepis na ciasto wielkanocnemazurek kawowy.

Mazurki to jedne z popularnych ciast przygotowywanych właśnie na Wielkanoc.

Przeważnie są to kruche tarty ze słodkim nadzieniem. Ale można również spotkać mazurki bez pieczenia albo drożdżowe.

Na blogu znajdziecie kilka przepisów na mazurki – między innymi przepis na mazurka chałwowego albo mazurka makowego z przepisu babci.

Jeśli lubicie ciasta z makiem, to koniecznie zobaczcie ten babciny przepis na mazurka!

Tym razem przygotowałam dla was mazurka na kruchym spodzie z nadzieniem z kremu czekoladowo-kawowego.

Jak zrobić mazurek kawowy?

Przygotowanie tego ciasta nie jest trudne, a do tego jest dość szybkie.

Przygotujcie sobie wszystkie niezbędne składniki – zwłaszcza kremu – serek mascarpone, kawę i czekoladę.

Do kremu użyłam kawę rozpuszczalną w proszku i zmiksowałam ją z serkiem mascarpone oraz mleczną czekoladą.

Nie dodawałam już cukru do nadzienia – słodycz czekolady w zupełności mi tu wystarczyła.

Na krem użyłam dwie lekko czubate łyżki kawy i jak dla mnie krem miał fajny kawowy smak.

Wyczuwalny ale nie za mocno dominujący.

Proponuję dodawać kawę do kremu stopniowo – do uzyskania smaku odpowiedniego dla was.

Spód do mazurka możecie przygotować wcześniej i go przechować w szczelnym pojemniku, albo zawinięty w folię spożywczą. Taki kruchy spód może sobie spokojnie poleżeć.

Wtedy tuż przed świętami wystarczy przygotować krem i nałożyć na ciasto.

Mazurek kawowy przechowujcie w lodówce, ale dobrze jest go wyjąć z pół godziny wcześniej z lodówki przed podaniem. Tak aby kruche ciasto się lekko ogrzało. Wtedy mazurek kawowy będzie się wręcz rozpływał w ustach :)

Przed podaniem udekorujcie go wg uznania.

Ja postawiłam na małe beziki – kilka z nich rozkruszyłam i posypałam ciasto. Do tego troszkę kolorowej posypki cukrowej.

Całego mazurka posypałam również po wierzchu kawą rozpuszczalną w proszku.

Tak przygotowany mazurek smakował mi wybornie. Zabrałam go w gości i wszystkim również bardzo zasmakował.

Jeśli więc, szukacie przepisu na ciasto na Wielkanoc prostego ale z efektem WOW, to ten mazurek jest właśnie dla was!

Zachęcam was również do przejrzenia innych moich przepisów na Wielkanoc, możecie również zerknąć do mojego zestawienia 20 najlepszych przepisów na ciasta wielkanocne.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 4 ocen
Postaw mi kawę

Wielkanocny mazurek kawowy przepis

mazurek kawowy

Mazurek kawowy

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i kruchy mazurek wielkanocny z kremem czekoladowo-kawowym.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 50 minut
Czas wykonania 20 minut
1 godz 20 minut
Czas całkowity 2 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 10
Kalorie 425 kcal

Wyposażenie

  • Forma do pieczenia tarty o średnicy około 28 cm. U mnie podłużna forma.

Składniki

kruche ciasto

krem kawowy

dekoracja

  • małe bezy
  • posypki kolorowe
  • czekoladowe jajeczka itp.

Instrukcja
 

kruche ciasto

  • Z mąki, cukru, jajka i masła podzielonego na kawałki zagnieć kruche ciasto.
    225 g mąki pszennej, 2 łyżki cukru pudru, 150 g masła, 1 jajko
    jak zrobić kruche ciasto
  • Jeśli ciasto nie chce się połączyć w ładną masę, to dodaj troszkę zimnej wody.
    woda
    kruche ciasto
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do lodówki na około godzinę.
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na wielkość troszkę większą od wielkości foremki.
  • Foremkę posmaruj masłem i wysyp mąką lub bułką tartą.
  • Wylep ciastem foremkę i dociśnij dokładnie do brzegów.
  • Nakłuj ciasto widelcem.
    kruchy spód do mazurka
  • Schowaj foremkę z ciastem do lodówki.
  • W tym czasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni (termoobieg).
  • Przykryj ciasto papierem do pieczenia i wysyp na wierzch suche ziarna fasoli/grochu albo specjalne kuleczki ceramiczne do pieczenia.
    jak upiec kruchy spód do mazurka
  • Piecz tak ciasto przez 15 minut. Po tym czasie ostrożnie zdejmij papier z kuleczkami i podpiecz ciasto przez kolejne 5 minut.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.

krem kawowy

  • Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej – na kuchence postaw nieduży garnek z nalaną na dno wodą – zagotuj wodę.
    100 g mlecznej czekolady
    jak rozpuścić czekoladę
  • Postaw na garnku z wodę miskę (żaroodporną) z połamaną czekoladą. Podgrzewaj aż czekolada się rozpuści.
  • Serek mascarpone zmiksuj z kawą – możesz najpierw dodać do niego 1 łyżkę kawy.
    200 g serka mascarpone, 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    jak zrobić krem kawowy
  • Dodaj rozpuszczoną czekoladę i zmiksuj. Jeśli krem wydaje ci się za mało kawowy, to dosyp więcej rozpuszczalnej kawy w proszku.
    krem kawowy do mazurka
  • Nałóż krem na wystudzony spód.
    jak zrobić mazurek na święta
  • Udekoruj wg uznania.
    małe bezy, posypki kolorowe, czekoladowe jajeczka
  • Ciasto przechowuj w lodówce.

Notatki

Jeśli zostanie ci ciasto po wylepieniu foremki, to możesz z niego upiec ciasteczka :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 425kcalWeglowodany: 30gBiałko: 6gTłuszcz: 31g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!