Tarta sernikowa z malinami i kruszonką
Ależ pyszna była ta tarta sernikowa z malinami i kruszonką.
Delikatna, rozpływająca się w ustach.
Idealnie słodka i delikatnie kwaskowata od malin.
Po prostu ideał.
A do tego dość prosta i szybka do przygotowania – koniecznie musicie upiec sobie taką tartę :)
A potem wypróbujcie również inne pyszne przepisy na tarty – np. na tartę migdałową z rabarbarem, tartę czekoladową z malinami, tartę z twarogiem bez pieczenia, tartę z białą czekoladą i owocami albo tartę czekoladowo-pomarańczową.
Tarta sernikowa z malinami
- 225 g (1,5 szklanki) mąki
- 70 g (5 łyżek) cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
- 750 g twarogu na serniki z wiaderka
- 150 g (2/3 szklanki) cukru
- 1 budyń śmietankowy (taki na pół litra mleka)
- 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
- około 400-500 g świeżych malin
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto.
- Oddziel od niego mniej więcej ⅓ ciasta, włóż ją do woreczka i schowaj do zamrażarki.
- Resztę ciasta zawiń w folię i schowaj do lodówki.
- Przygotuj masę sernikową - twaróg zmiksuj dokładnie z cukrem i budyniem.
- Dodaj jajko i zmiksuj.
- Dno tortownicy o wielkości 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Wyjmij większy kawałek ciasta i wylep nim dno i boki formy - do wysokości około 2-3 cm (możesz rozwałkować ciasto, albo rwać go na kawałki i wylepiać).
- Wlej na ciasto masę sernikową.
- Na wierzchu ułóż maliny.
- Wyjmij z zamrażarki odłożone ciasto - zetrzyj je na tarce i posyp wierzch malin.
- Piecz tartę w 180 stopniach przez około 50-55 minut - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Źródło – Kwestia smaku – podaję z drobnymi zmianami
Czy maliny mrożone też sprawdzą się w tym serniku?
Tak, nie musisz ich wcześniej rozmrażać
Dziękuję pani Beato. Przepis jest świetny. Ciasto za każdym razem było smaczne i szybko znikało z talerzyków.
Ciasto z tego przepisu jest świetne. Smakuje wszystkim moim domownikom i zawsze jest szybko i ze smakiem zjedzone. Pani Beato bardzo dziękuję. Przepis na 6+++. Zawsze wychodzi. Pozdrawiam
dziękuję bardzo i cieszę się, że ciasto tak zasmakowało :)
Czy do masy sernikowej dodajemy budyń już zrobiony czy tylko wsypujemy ten proszek do środka i miksujemy?
Wsypujemy samy proszek i mieszamy.
Ciasto rewelacyjne, podobnie jak sernik buraczkowy, zagości podczas rodzinnych imprez :)
Dodam jeszcze, że na sobotnią imprezę rodzinną upiekę 2, bo ostatnio zniknęła w mig i nie wszyscy mieli okazję skosztować
O super, że ciasta zasmakowały :) a ta tarta faktycznie jakoś sama znika :)
Nie mogę tu wchodzić, od razu się uśliniłam brzydko mówiąc ;) Żałuję, że w miejscowej cukierni nie ma takich rarytasów, kupiłabym kawałeczek i już. Codziennie coś nowego na spróbowanie :D
Hi, hi trzeba sobie w domu cukierenkę zrobić :)
:) Nie jemy dużo słodyczy, ale zniknęła w ciągu jednego dnia. Trzy osoby sobie tak z nią poradziły.
U mnie też tak szybko znikała :)
Wow, ciasto na zdjęciach wygląda tak apetycznie, że mam ochotę rzucić się na laptopa ;). Chętnie wypróbuję przepis w weekend.
Super :) daj znać jak ci smakowała :)