Tarta sernikowa z malinami i kruszonką

 

tarta z malinami i białym serem

 

Ależ pyszna była ta tarta sernikowa z malinami i kruszonką.

Delikatna, rozpływająca się w ustach.

Idealnie słodka i delikatnie kwaskowata od malin.

Po prostu ideał.

A do tego dość prosta i szybka do przygotowania – koniecznie musicie upiec sobie taką tartę 🙂

A potem wypróbujcie również inne pyszne przepisy na tarty – np. na tartę migdałową z rabarbarem, tartę czekoladową z malinami, tartę z twarogiem bez pieczenia, tartę z białą czekoladą i owocami albo tartę czekoladowo-pomarańczową.

 

tarta z malinami

 

tarta sernikowa

 

sernik z malinami i kruszonką

 

sernik z malinami

sernik z malinami i kruszonką

 

Tarta sernikowa z malinami

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na tortownicę o wielkości 26 cm średnicy - najlepiej takiej z odpinanym rantem.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
ciasto:
  • 225 g (1,5 szklanki) mąki
  • 70 g (5 łyżek) cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
masa sernikowa:
  • 750 g twarogu na serniki z wiaderka
  • 150 g (2/3 szklanki) cukru
  • 1 budyń śmietankowy (taki na pół litra mleka)
  • 1 duże jajko - użyłam rozmiar L
dodatkowo:
  • około 400-500 g świeżych malin
Wykonanie
  1. Z podanych składników szybko zagnieć ciasto.
  2. Oddziel od niego mniej więcej ⅓ ciasta, włóż ją do woreczka i schowaj do zamrażarki.
  3. Resztę ciasta zawiń w folię i schowaj do lodówki.
  4. Przygotuj masę sernikową - twaróg zmiksuj dokładnie z cukrem i budyniem.
  5. Dodaj jajko i zmiksuj.
  6. Dno tortownicy o wielkości 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i wysyp mąką.
  7. Wyjmij większy kawałek ciasta i wylep nim dno i boki formy - do wysokości około 2-3 cm (możesz rozwałkować ciasto, albo rwać go na kawałki i wylepiać).
  8. Wlej na ciasto masę sernikową.
  9. Na wierzchu ułóż maliny.
  10. Wyjmij z zamrażarki odłożone ciasto - zetrzyj je na tarce i posyp wierzch malin.
  11. Piecz tartę w 180 stopniach przez około 50-55 minut - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
  12. Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 296 Tłuszcze: 13 g Węglowodany: 43 g Błonnik: 2,9 g Białka: 4 g

 

Źródło. – podaję z drobnymi zmianami