Przepis na tartę sernikowa z malinami i kruszonką
Dziś się u mnie rozgościła przepyszna tarta sernikowa z malinami i chrupiącą słodką kruszonką. To przepyszne kruche ciasto z lekkim sernikowym nadzieniem doskonale smakuje z lekko kwaskowymi malinami. Ciasto sprawdzi się idealnie na deser w towarzystwie kawy albo herbaty. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Tarta sernikowa z malinami przepis krok po kroku
Jeśli lubicie pyszne kruche ciasta, a do tego uwielbiacie serniki, to koniecznie wypróbujcie połączenie tych dwóch pysznych ciast.
Tarta sernikowa z malinami przepis
Wyposażenie
- Przepis na tortownicę o wielkości 26 cm średnicy – najlepiej takiej z odpinanym rantem.
Składniki
składniki na półkruche ciasto do tarty
- 225 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
- 70 g cukru ((5 łyżek) )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g masła (zimnego – pokrojonego w kostkę)
- 1 jajko (rozmiar L)
składniki na nadzienie sernikowe do tarty
- 750 g twarogu ( na serniki z wiaderka – dobrej jakości – polecam Piątnicę)
- 150 g cukru ((2/3 szklanki) )
- 1 budyń śmietankowy ((taki na pół litra mleka))
- 1 jajko (rozmiar L)
- 400-500 g malin
Instrukcja
Jak zrobić tartę sernikową z malinami i kruszonką
- Z podanych składników szybko zagnieć ciasto.225 g mąki pszennej, 70 g cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 150 g masła, 1 jajko
- Oddziel od niego mniej więcej 1/3 ciasta, włóż ją do woreczka i schowaj do zamrażarki.
- Resztę ciasta zawiń w folię i schowaj do lodówki.
- Przygotuj masę sernikową – twaróg zmiksuj dokładnie z cukrem i budyniem.750 g twarogu, 150 g cukru, 1 budyń śmietankowy
- Dodaj jajko i zmiksuj.1 jajko
- Dno tortownicy o wielkości 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i wysyp mąką.
- Wyjmij większy kawałek ciasta i wylep nim dno i boki formy – do wysokości około 2-3 cm (możesz rozwałkować ciasto, albo rwać go na kawałki i wylepiać).
- Wlej na ciasto masę sernikową.
- Na wierzchu ułóż maliny.400-500 g malin
- Wyjmij z zamrażarki odłożone ciasto – zetrzyj je na tarce i posyp wierzch malin.
- Piecz tartę w 180 (tryb góra/dół) stopniach przez około 50-55 minut – aż ciasto będzie ładnie rumiane.
- Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Krucha tarta z twarogiem i malinami – uwagi
Ależ pyszna była ta tarta sernikowa z malinami i kruszonką.
Delikatna, rozpływająca się w ustach – boska.
Idealnie słodka i delikatnie kwaskowata od malin, na rozpływającym się kruchym spodzie.
Po prostu ideał.
A do tego dość prosta i szybka do przygotowania – koniecznie musicie upiec sobie taką tartę :)
Jak zrobić ciasto z twarogiem i malinami – wskazówki
Najpierw przygotujcie szybkie i proste kruche ciasto.
Jego częścią wylepcie foremkę, a mniejszą cześć schowajcie do lodówki – będzie na kruszonkę.
Teraz czas na sernik – szybko miksujemy twaróg z pozostałymi składnikami i wylewamy masę na kruchy spód.
Układamy maliny – jeśli macie mrożone, to nie musicie ich wcześniej rozmrażać – i dodajemy kruszonkę.
Pieczemy i gotowe!
Jak już upieczecie to ciasto i je zjecie, to koniecznie dajcie znać jak wam smakowało!
A potem wypróbujcie również inne pyszne przepisy na tarty – np. na tartę migdałową z rabarbarem, tartę czekoladową z malinami, tartę z twarogiem bez pieczenia, tartę z białą czekoladą i owocami albo tartę czekoladowo-pomarańczową.
Źródło – Kwestia smaku – podaję z drobnymi zmianami
Polecane przepisy na kruchą tartę
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne tarty pieczone z różnymi nadzieniami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy: