Przepis na tartę sernikowa z malinami i kruszonką

tarta sernikowa


Ależ pyszna była ta tarta sernikowa z malinami i kruszonką.

Delikatna, rozpływająca się w ustach – boska.

Idealnie słodka i delikatnie kwaskowata od malin, na rozpływającym się kruchym spodzie.

Po prostu ideał.

A do tego dość prosta i szybka do przygotowania – koniecznie musicie upiec sobie taką tartę :)

Jak zrobić sernik z malinami?

Najpierw przygotujcie szybkie i proste kruche ciasto.

Jego częścią wylepcie foremkę, a mniejszą cześć schowajcie do lodówki – będzie na kruszonkę.

Teraz czas na sernik – szybko miksujemy twaróg z pozostałymi składnikami i wylewamy masę na kruchy spód.

Układamy maliny – jeśli macie mrożone, to nie musicie ich wcześniej rozmrażać – i dodajemy kruszonkę.

Pieczemy i gotowe!

Jak już upieczecie to ciasto i je zjecie, to koniecznie dajcie znać jak wam smakowało!

A potem wypróbujcie również inne pyszne przepisy na tarty – np. na tartę migdałową z rabarbarem, tartę czekoladową z malinami, tartę z twarogiem bez pieczenia, tartę z białą czekoladą i owocami albo tartę czekoladowo-pomarańczową.

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


tarta z malinami

tarta sernikowa

sernik z malinami i kruszonką

sernik z malinami

sernik z malinami i kruszonką

Tarta sernikowa z malinami przepis do druku

tarta z twarogiem i malinami

Tarta sernikowa z malinami

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i prosty sernik na kruchym spodzie z malinami i kruszonką.
4.67 z 12 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 55 minut
Czas całkowity 1 godz 35 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 296 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na tortownicę o wielkości 26 cm średnicy - najlepiej takiej z odpinanym rantem.

Składniki
  

ciasto:

  • 225 g mąki (1,5 szklanki)
  • 70 g cukru (5 łyżek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g masła zimnego - pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko rozmiar L

masa sernikowa:

  • 750 g twarogu na serniki z wiaderka - dobrej jakości
  • 150 g cukru (2/3 szklanki)
  • 1 budyń śmietankowy (taki na pół litra mleka)
  • 1 jajko rozmiar L

dodatkowo:

Instrukcja
 

  • Z podanych składników szybko zagnieć ciasto.
  • Oddziel od niego mniej więcej 1/3 ciasta, włóż ją do woreczka i schowaj do zamrażarki.
  • Resztę ciasta zawiń w folię i schowaj do lodówki.
  • Przygotuj masę sernikową - twaróg zmiksuj dokładnie z cukrem i budyniem.
  • Dodaj jajko i zmiksuj.
  • Dno tortownicy o wielkości 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki posmaruj masłem i wysyp mąką.
  • Wyjmij większy kawałek ciasta i wylep nim dno i boki formy - do wysokości około 2-3 cm (możesz rozwałkować ciasto, albo rwać go na kawałki i wylepiać).
  • Wlej na ciasto masę sernikową.
  • Na wierzchu ułóż maliny.
  • Wyjmij z zamrażarki odłożone ciasto - zetrzyj je na tarce i posyp wierzch malin.
  • Piecz tartę w 180 stopniach przez około 50-55 minut - aż ciasto będzie ładnie rumiane.
  • Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 296kcalWeglowodany: 43gBiałko: 4gTłuszcz: 13gBłonnik: 2.9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Źródło – Kwestia smaku – podaję z drobnymi zmianami