Mazurek kajmakowo-czekoladowy
Przepis na kruchego mazurka kajmakowo-czekoladowego
Dziś u mnie rozgościł się mazurek kajmakowo-czekoladowy będący połączeniem tradycyjnego smaku kruchego ciasta z intensywnym aromatem kajmaku i głębią gorzkiej czekolady. Ten wyjątkowy deser zachwyca nie tylko doskonałym połączeniem smaków, ale także kontrastem kruchości ciasta i kremowej konsystencji kajmaku. Idealny na świąteczny stół lub jako słodka przekąska na specjalne okazje. Gotowy mazurek to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także prawdziwa uczta dla oczu dzięki swojemu pięknemu wyglądowi i niepowtarzalnemu smakowi. Gorąco polecam!
Spis treści
Mazurek kajmakowo-czekoladowy przepis krok po kroku
Jeśli szukasz pomysłu na mazurka w bardziej nowoczesnym wydaniu, to koniecznie wypróbuj ten przepis!
Mazurek kajmakowo-czekoladowy przepis
Składniki
składniki na kruchy spód do mazurka
- 200 g mąki pszennej (1 i 2/3 szklanki)
- 80 g masła
- 20 g margaryny
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru
- zimna woda ( – do nadania konsystencji)
składniki na wierzch do mazurka
- około 250 g masy kajmakowej (z puszki)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietany kremówki
składniki na pralinę karmelową
- 100 g cukru
Instrukcja
Jak zrobić mazurka z nadzieniem kajmakowo-czekoladowym
- Ze składników spodu szybko zagnieć ciasto, jeśli nie chce lepić się w kulkę, to dodaj trochę zimnej wody.200 g mąki pszennej, 80 g masła, 20 g margaryny, 1 szczypta soli, 1 łyżka cukru pudru, zimna woda
- Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i schłodź przez około godzinę (możesz też przygotować je wcześniej i przechować w lodówce).
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki blat (najłatwiej zrobić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia).
- Ostrym nożem wytnij kwadrat o wielkości około 20/30 cm. Z odciętych boczków uformuj wałek i przyklej go wzdłuż boków ciasta.
- Ciasto razem ze spodnim papierem do pieczenia przełóż na blachę.
- Widelcem nakłuj ciasto w kilku miejscach.
- Piecz spód od mazurka w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (góra/dół) przez około 15 minut – aż ciasto będzie rumiane.
- Gotowe ciasto ostudź.
- Śmietanę kremówkę pogrzej w rondelku, gdy będzie gorąca, dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę – mieszaj, aż się rozpuści.100 g śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
- Odstaw czekoladę do wystudzenia.
- Ostudzony spód posmaruj masą kajmakową, na nią wylej przestudzoną czekoladę i wyrównaj powierzchnię mazurka.około 250 g masy kajmakowej
Jak zrobić pralinę karmelową do dekoracji mazurka
- Cukier wysyp do rondelka albo na patelnię i zacznij go podgrzewać, aż się rozpuści i nabierze karmelowego koloru – cukru nie mieszaj łyżką, jedynie łagodnie ruszaj patelnią, aby cukier się równomiernie topił – uważaj, aby cukru nie trzymać zbyt długo – gdy zrobi się ciemno brązowy zgorzknieje i nie będzie smaczny do jedzenia.100 g cukru
- Rozpuszczony cukier wylej na papier do pieczenia i lekko rozprowadź nożem, pozostaw do zastygnięcia.
- Połam masę na kawałki, a następnie zmiksuj albo rozgnieć za pomocą wałka.
- Okruszkami posyp wierzch mazurka.
Prywatne
Mazurek czekoladowy z kajmakiem – uwagi
Mazurek kajmakowo-czekoladowy jest pierwszym mazurkiem na moim blogu. A to dlatego, że nie przepadam za mazurkami…. Jak to się mówi – tylko krowa nie zmienia poglądów, więc i ja postanowiłam zmierzyć się z tym tematem.
Na pierwszy raz postawiłam na prostotę – bardzo delikatny kruchy spód, masa kajmakowa, gorzka czekolada (dla równowagi), a na wierzch pralina karmelowa – żeby było ładniej i aby osłodzić tą gorzką czekoladę ;) w końcu mazurek powinien być słodki. Eksperyment uważam za bardzo udany, więc myślę, że w przyszłych latach będzie się pojawiać więcej ciekawych mazurków.
A co Wy myślicie o takim połączeniu smaków :)
Więcej wielkanocnych przepisów znajdziecie w kategorii Wielkanoc – gorąco Was zachęcam do zajrzenia, bo uzbierało się już sporo ciekawych i prostych przepisów – każdy znajdzie coś dla siebie!
Polecane przepisy na mazurka
Wypróbujcie również inne moje przepisy na mazurki, a także słodkie kruche tarty z różnymi nadzieniami. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Mazurek kajmakowo-czekoladowy
Przepis na prosty kruchy mazurek z masą kajmakową i czekoladową polewą. Masa kajmakowa zapewnia mazurkowi słodycz, a polewa z gorzkiej czekolady balansuje ją, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Jeśli więc, do tej pory nie jedliście mazurków, bo były dla was za słodkie, to wypróbujcie mój przepis na mazurka. Mazurek kajmakowo-czekoladowy to świetne połączenie smaków, które zasmakuje każdemu.
Mazurek z kajmakiem i czekoladą
Ten kruchy mazurek na Wielkanoc jest nie tylko pyszny, ale do tego prosty. Przygotowujecie najpierw szybkie kruche ciasto, które potem schładzacie i pieczecie. Mazurka smarujemy gotową masą kajmakową z puszki i polewamy polewą czekoladową. Ja wierzch posypałam praliną karmelową - to nic innego niż skarmelizowany cukier, który po wylaniu na papier do pieczenia zastygł w twarda masę. Wtedy go połamałam i lekko zmiksowałam i posypałam wierzch mazurka czekoladowego. Kruszony karmel dodał mazurkowi chrupkości oraz karmelowego smaku. Jeśli się boicie przygotowywać samodzielnie karmel, to możecie zrezygnować z praliny i posypać ciasto gotową posypką cukrową.
Jeśli szukacie inspiracji na ciasta na Wielkanoc, to zajrzyjcie do moich przepisów, polecam wam również przepisy na pyszne babki.