Przepis na kruchego mazurka kajmakowo-czekoladowego
Mazurek kajmakowo-czekoladowy jest pierwszym mazurkiem na moim blogu.
A to dlatego, że nie przepadam za mazurkami….
Jak to się mówi – tylko krowa nie zmienia poglądów, więc i ja postanowiłam zmierzyć się z tym tematem.
Na pierwszy raz postawiłam na prostotę – bardzo delikatny kruchy spód, masa kajmakowa, gorzka czekolada (dla równowagi), a na wierzch pralina karmelowa – żeby było ładniej i aby osłodzić tą gorzką czekoladę ;) w końcu mazurek powinien być słodki :)
Eksperyment uważam za bardzo udany, więc myślę, że w przyszłych latach będzie się pojawiać więcej ciekawych mazurków :)
A co Wy myślicie o takim połączeniu smaków :)
Więcej wielkanocnych przepisów znajdziecie w kategorii Wielkanoc – gorąco Was zachęcam do zajrzenia, bo uzbierało się już sporo ciekawych i prostych przepisów – każdy znajdzie coś dla siebie :D
Mazurek kajmakowo-czekoladowy przepis do druku

Mazurek kajmakowo-czekoladowy
Składniki
spód:
- 200 g mąki pszennej
- 80 g masła
- 20 g margaryny
- 1 szczypta soli
- 1 łyżka cukru pudru
- zimna woda - do nadania konsystencji
masa:
- około 0,5 puszki masy kajmakowej użyłam z Gostynia
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietany kremówki
pralina karmelowa:
- 100 g cukru
Instrukcja
- Ze składników spodu szybko zagnieć ciasto, jeśli nie chce lepić się w kulkę, to dodaj trochę zimnej wody.200 g mąki pszennej, 80 g masła, 20 g margaryny, 1 szczypta soli, 1 łyżka cukru pudru, zimna woda
- Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i schłodź przez około godzinę (możesz też przygotować je wcześniej i przechować w lodówce).
- Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki blat (najłatwiej zrobić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia).
- Ostrym nożem wytnij kwadrat o wielkości około 20/30 cm. Z odciętych boczków uformuj wałek i przyklej go wzdłuż boków ciasta.
- Ciasto razem ze spodnim papierem do pieczenia przełóż na blachę.
- Widelcem nakłuj ciasto w kilku miejscach.
- Piecz w 200 stopniach przez około 15 minut - aż ciasto będzie rumiane.
- Gotowe ciasto ostudź.
- Śmietanę kremówkę pogrzej w rondelku, gdy będzie gorąca, dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę - mieszaj, aż się rozpuści.100 g śmietany kremówki, 100 g gorzkiej czekolady
- Odstaw czekoladę do wystudzenia.
- Ostudzony spód posmaruj masą kajmakową, na nią wylej przestudzoną czekoladę i wyrównaj powierzchnię mazurka.około 0,5 puszki masy kajmakowej
- Cukier wysyp do rondelka albo na patelnię i zacznij go podgrzewać, aż się rozpuści i nabierze karmelowego koloru - cukru nie mieszaj łyżką, jedynie łagodnie ruszaj patelnią, aby cukier się równomiernie topił - uważaj, aby cukru nie trzymać zbyt długo - gdy zrobi się ciemno brązowy zgorzknieje i nie będzie smaczny do jedzenia.100 g cukru
- Rozpuszczony cukier wylej na papier do pieczenia i lekko rozprowadź nożem, pozostaw do zastygnięcia.
- Połam masę na kawałki, a następnie zmiksuj albo rozgnieć za pomocą wałka.
- Okruszkami posyp wierzch mazurka.