Mazurek kajmakowo-czekoladowy

 

mazurek kajmakowo-czekoladowy 8

Mazurek kajmakowo-czekoladowy jest pierwszym mazurkiem na moim blogu.

A to dlatego, że nie przepadam za mazurkami….

Jak to się mówi – tylko krowa nie zmienia poglądów, więc i ja postanowiłam zmierzyć się z tym tematem.

Na pierwszy raz postawiłam na prostotę – bardzo delikatny kruchy spód, masa kajmakowa, gorzka czekolada (dla równowagi), a na wierzch pralina karmelowa – żeby było ładniej i aby osłodzić tą gorzką czekoladę ;) w końcu mazurek powinien być słodki :)

Eksperyment uważam za bardzo udany, więc myślę, że w przyszłych latach będzie się pojawiać więcej ciekawych mazurków :)

A co Wy myślicie o takim połączeniu smaków :)

Więcej wielkanocnych przepisów znajdziecie w kategorii Wielkanoc – gorąco Was zachęcam do zajrzenia, bo uzbierało się już sporo ciekawych i prostych przepisów – każdy znajdzie coś dla siebie :D

 

mazurek kajmakowo-czekoladowy

mazurek kajmakowo-czekoladowy 1

mazurek kajmakowo-czekoladowy 4

mazurek kajmakowo-czekoladowy 6

mazurek kajmakowo-czekoladowy 7

chocolate caramel tart

Mazurek kajmakowo-czekoladowy

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

spód:

masa:

pralina karmelowa:

Instrukcja
 

  • Ze składników spodu szybko zagnieć ciasto, jeśli nie chce lepić się w kulkę, to dodaj trochę zimnej wody.
  • Gotowe ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię i schłódź przez około godzinę (możesz też przygotować je wcześniej i przechować w lodówce).
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj na cienki blat (najłatwiej zrobić to między dwoma kawałkami papieru do pieczenia).
  • Ostrym nożem wytnij kwadrat o wielkości około 20/30 cm. Z odciętym boczków uformuj wałek i przyklej go wzdłuż boków ciasta.
  • Ciasto razem ze spodnim papierem do pieczenia przełóż na blachę.
  • Widelcem nakłuj ciasto w kilku miejscach.
  • Piecz w 200 stopniach przez około 15 minut - aż ciasto będzie rumiane.
  • Gotowe ciasto ostudź.
  • Śmietanę kremówkę pogrzej w rondelku, gdy będzie gorąca, dodaj do niej połamaną na kawałki czekoladę - mieszaj, aż się rozpuści.
  • Odstaw czekoladę do wystudzenia.
  • Ostudzony spód posmaruj masą kajmakową, na nią wylej przestudzoną czekoladę i wyrównaj powierzchnię mazurka.
  • Cukier wysyp do rondelka albo na patelnię i zacznij go podgrzewać, aż się rozpuści i nabierze karmelowego koloru - cukru nie mieszaj łyżką, jedynie łagodnie ruszaj patelnią, aby cukier się równomiernie topił - uważaj, aby cukru nie trzymać zbyt długo - gdy zrobi się ciemno brązowy zgorzknieje i nie będzie smaczny do jedzenia.
  • Rozpuszczony cukier wylej na papier do pieczenia i lekko rozprowadź nożem, pozostaw do zastygnięcia.
  • Połam masę na kawałki, a następnie zmiksuj albo rozgnieć za pomocą wałka.
  • Okruszkami posyp wierzch mazurka.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!