Przepis na kruchą kokosową tartę z nadzieniem sernikowym i polewą czekoladową
wpis sponsorowany

Krucha tarta kokosowo-twarogowa to kolejny przepis zrealizowany we współpracy ze sklepem SFD.
Tym razem wypróbowałam ich olej kokosowy oraz słodki krem Crispy Hazelnut inspirowany popularnymi batonikami.
Jak zwykle jestem zachwycona kremem – trzeba im to przyznać, że robią je przepyszne.
A do tego nie ma w nich białego cukru, tylko te naturalnie występujące (tutaj jest to maltitol).
Olej kokosowy Allnutriotion jest nierafinowany i tłoczony na zimno, a do tego obłędnie pachnie kokosem.
Kruche ciasto, które zrobiłam na jego bazie również pachniało pięknie kokosowo :)
Do swojej tarty kokosowo-sernikowej użyłam lekki i niskokaloryczny twaróg na serniki.
Dzięki temu – mimo słodkiego kremu i grubej warstwy czekolady na wierzchu ciasto wyszło dość niskokaloryczne.
Myślę, że 270 kalorii w 100 g to świetny wynik dla takiego ciasta :)
Krem Crispy Hazelnut jest już sam w sobie słodki, więc do masy twarogowej dodałam niedużo cukru (zaledwie 1/4 szklanki).
Jeśli nie macie pod ręką tego kremu, to możecie użyć dowolny inny do firmy Allnutrition, albo masło orzechowe.
Jeśli użyjecie masło orzechowe, to dodajcie więcej cukru do twarogu – myślę, że podwojenie porcji zupełnie wystarczy.
Upieczcie ciasto i dajcie znać w komentarzach jak wam smakowała ta tarta kokosowo-twarogowa :)
Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne tarty oraz na serniki.








Krucha tarta kokosowo-twarogowa przepis do druku

Tarta kokosowo-twarogowa
Wyposażenie
- Forma do tarty o średnicy około 25-26 cm.
Składniki
ciasto kokosowe
- 150 g mąki pszennej
- 60 g oleju kokosowego użyłam nierafinowany od Allnutrition
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 żółtko
- zimna woda trochę – do konsystencji
nadzienie sernikowe
- 500 g lekkiego twarogu na serniki – chudego
- 2 łyżki kremu Nutlove Crispy Hazelnut może też być masło orzechowe
- 50 g cukru (1/4 szklanki) jeśli używasz masło orzechowe, to użyj 100 g cukru
- 1 jajko rozmiar L
- 20 g budyniu waniliowego proszku – pół opakowania
polewa czekoladowa
- 100 g czekolada u mnie mleczna, może też być gorzka
- 10 g oleju kokosowego 1 łyżeczka
Instrukcja
ciasto kokosowe
- Z mąki, oleju kokosowego, cukru pudru i żółtka zagnieć ciasto.
- Jeśli ciasto nie chce się skleić, to dodaj trochę zimnej wody i zagnieć.
- Ciasto owiń w folię i schowaj do lodówki na godzinę.
- Wyjmij schłodzone ciasto i cienko rozwałkuj.
- Formę do pieczenia tarty posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
- Wylep ciastem foremkę.
- Jeśli chcesz to możesz ciasto podpiec przez 10 minut w 200 stopniach (tryb góra-dół). Ja go nie podpiekałam, ale potem lekko zwilgotniało od nadzienia.
nadzienie sernikowe
- Do miski przełóż twaróg, dodaj jajko, cukier, proszek budyniowy i krem Crispy Hazelnut lub masło orzechowe od Allnutrition.
- Krótko zmiksuj składniki – tylko do połączenia.
- Wyłóż masę na spód, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około godzinę.
- Po upieczeniu ciasto ostudź.
polewa czekoladowa
- Czekoladę połam i przełóż do żaroodpornej miseczki, dodaj olej kokosowy.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej – do garnka nalej trochę wody, na górze postaw miseczkę z czekoladą i gotuj na parze, aż czekolada się rozpuści.
- Polej rozpuszczoną czekoladę wierzch tarty.
- Przed podaniem udekoruj wg uznania.
Składniki Odżywcze
Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD
