tarta kokosowo-twarogowa

Przepis na kruchą kokosową tartę z nadzieniem sernikowym i polewą czekoladową

wpis sponsorowany

Dziś u mnie pyszna i piękna tarta kokosowo-twarogowa. To krucha tarta bez masła – zrobiona na oleju kokosowym, który dodaje jej fajnego i lekko kokosowego smaku. Nadzienie tej tarty to lekki sernik z odrobiną kremu orzechowego i do tego obłędna rozpuszczona czekolada z olejem kokosowym. To połączenie smaków jest nieziemskie! Spróbuj koniecznie.

sernik z czekoladą

Krucha tarta kokosowo-twarogowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz połączenie smaku czekolady i kokosa, to koniecznie upiecz tą pyszną tartę.

tarta kokosowo twarogowa 10

Tarta kokosowo-twarogowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną tartę na oleju kokosowym i z nadzieniem sernikowo-orzechowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 hour
1 hour
Czas całkowity 2 hours 40 minut
Porcje 10
Kalorie 270 kcal
Wyposażenie
  • Forma do tarty o średnicy około 25-26 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto kokosowe

składniki na nadzienie sernikowe do tarty

  • 500 g lekkiego twarogu (na serniki – chudego – u mnie o zawartości tłuszczu 6%)
  • 2 łyżki kremu Nutlove Crispy Hazelnut (może też być masło orzechowe)
  • 50 g cukru ((1/4 szklanki) jeśli używasz masło orzechowe, to użyj 100 g cukru)
  • 1 jajko (rozmiar L)
  • 20 g budyniu waniliowego (proszku – pół opakowania)

składniki na polewę czekoladową

  • 100 g czekolada (u mnie mleczna, może też być gorzka)
  • 10 g oleju kokosowego (1 łyżeczka)
Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto kokosowe do tarty

  • Z mąki, oleju kokosowego, cukru pudru i żółtka zagnieć ciasto.
    150 g mąki pszennej, 60 g oleju kokosowego, 1 łyżka cukru pudru, 1 żółtko
  • Jeśli ciasto nie chce się skleić, to dodaj trochę zimnej wody i zagnieć.
    zimna woda
  • Ciasto owiń w folię i schowaj do lodówki na godzinę.
  • Wyjmij schłodzone ciasto i cienko rozwałkuj.
  • Formę do pieczenia tarty posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  • Wylep ciastem foremkę.
  • Jeśli chcesz to możesz ciasto podpiec przez 10 minut w 200 stopniach (tryb góra-dół). Ja go nie podpiekałam, ale potem lekko zwilgotniało od nadzienia.

Jak zrobić nadzienie sernikowe do tarty

  • Do miski przełóż twaróg, dodaj jajko, cukier, proszek budyniowy i krem Crispy Hazelnut lub masło orzechowe od Allnutrition.
    500 g lekkiego twarogu, 2 łyżki kremu Nutlove Crispy Hazelnut, 50 g cukru, 1 jajko, 20 g budyniu waniliowego
  • Krótko zmiksuj składniki – tylko do połączenia.
  • Wyłóż masę na spód, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około godzinę.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.

Jak zrobić polewę czekoladową na tartę

  • Czekoladę połam i przełóż do żaroodpornej miseczki, dodaj olej kokosowy.
    100 g czekolada, 10 g oleju kokosowego
  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej – do garnka nalej trochę wody, na górze postaw miseczkę z czekoladą i gotuj na parze, aż czekolada się rozpuści.
  • Polej rozpuszczoną czekoladę wierzch tarty.
  • Przed podaniem udekoruj wg uznania.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 270kcalWeglowodany: 21gBiałko: 11gTłuszcz: 16g
Słowa kluczowe krucha tarta
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
kruche ciasto z twarogiem i czekoladą

Kokosowa tarta z twarogiem – uwagi

Krucha tarta kokosowo-twarogowa to kolejny przepis zrealizowany we współpracy ze sklepem SFD.

Tym razem wypróbowałam ich olej kokosowy oraz słodki krem Crispy Hazelnut inspirowany popularnymi batonikami.

Jak zwykle jestem zachwycona kremem – trzeba im to przyznać, że robią je przepyszne.

A do tego nie ma w nich białego cukru, tylko te naturalnie występujące (tutaj jest to maltitol).

Olej kokosowy Allnutriotion jest nierafinowany i tłoczony na zimno, a do tego obłędnie pachnie kokosem.

Kruche ciasto, które zrobiłam na jego bazie również pachniało pięknie kokosowo :)

tarta z twarogiem i czekoladą

Do swojej tarty kokosowo-sernikowej użyłam lekki i niskokaloryczny twaróg na serniki.

Dzięki temu – mimo słodkiego kremu i grubej warstwy czekolady na wierzchu ciasto wyszło dość niskokaloryczne.

Myślę, że 270 kalorii w 100 g to świetny wynik dla takiego ciasta :)

Krem Crispy Hazelnut jest już sam w sobie słodki, więc do masy twarogowej dodałam niedużo cukru (zaledwie 1/4 szklanki).

Jeśli nie macie pod ręką tego kremu, to możecie użyć dowolny inny do firmy Allnutrition, albo masło orzechowe.

Jeśli użyjecie masło orzechowe, to dodajcie więcej cukru do twarogu – myślę, że podwojenie porcji zupełnie wystarczy.

Upieczcie ciasto i dajcie znać w komentarzach jak wam smakowała ta tarta kokosowo-twarogowa :)

Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne tarty oraz na serniki.

tarta sernikowa z czekoladą
tarta sernikowa z czekoladą
kokosowe ciasto z twarogiem
kokosowa tarta z twarogiem
krucha tarta z twarogiem

Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD

sklep sfd


Polecane przepisy na kruche tarty

Koniecznie zobacz inne moje przepisy na pyszne słodkie kruche tarty z różnymi nadzieniami. Tutaj polecam takie trzy przepisy: