Przepis na kruchą kokosową tartę z nadzieniem sernikowym i polewą czekoladową

wpis sponsorowany

tarta kokosowo-twarogowa

Krucha tarta kokosowo-twarogowa to kolejny przepis zrealizowany we współpracy ze sklepem SFD.

Tym razem wypróbowałam ich olej kokosowy oraz słodki krem Crispy Hazelnut inspirowany popularnymi batonikami.

Jak zwykle jestem zachwycona kremem – trzeba im to przyznać, że robią je przepyszne.

A do tego nie ma w nich białego cukru, tylko te naturalnie występujące (tutaj jest to maltitol).

Olej kokosowy Allnutriotion jest nierafinowany i tłoczony na zimno, a do tego obłędnie pachnie kokosem.

Kruche ciasto, które zrobiłam na jego bazie również pachniało pięknie kokosowo :)

Do swojej tarty kokosowo-sernikowej użyłam lekki i niskokaloryczny twaróg na serniki.

Dzięki temu – mimo słodkiego kremu i grubej warstwy czekolady na wierzchu ciasto wyszło dość niskokaloryczne.

Myślę, że 270 kalorii w 100 g to świetny wynik dla takiego ciasta :)

Krem Crispy Hazelnut jest już sam w sobie słodki, więc do masy twarogowej dodałam niedużo cukru (zaledwie 1/4 szklanki).

Jeśli nie macie pod ręką tego kremu, to możecie użyć dowolny inny do firmy Allnutrition, albo masło orzechowe.

Jeśli użyjecie masło orzechowe, to dodajcie więcej cukru do twarogu – myślę, że podwojenie porcji zupełnie wystarczy.

Upieczcie ciasto i dajcie znać w komentarzach jak wam smakowała ta tarta kokosowo-twarogowa :)

Zachęcam was również do wypróbowania innych przepisów na pyszne tarty oraz na serniki.


Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
tarta sernikowa z czekoladą
tarta z twarogiem i czekoladą
kruche ciasto z twarogiem i czekoladą
sernik z czekoladą
tarta sernikowa z czekoladą
kokosowe ciasto z twarogiem
kokosowa tarta z twarogiem
krucha tarta z twarogiem

Krucha tarta kokosowo-twarogowa przepis do druku

Tarta kokosowo-twarogowa

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną tartę na oleju kokosowym i z nadzieniem sernikowo-orzechowym.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 1 godz
1 godz
Czas całkowity 2 godz 40 minut
Porcje 10
Kalorie 270 kcal

Wyposażenie

  • Forma do tarty o średnicy około 25-26 cm.

Składniki
  

ciasto kokosowe

nadzienie sernikowe

  • 500 g lekkiego twarogu na serniki – chudego
  • 2 łyżki kremu Nutlove Crispy Hazelnut może też być masło orzechowe
  • 50 g cukru (1/4 szklanki) jeśli używasz masło orzechowe, to użyj 100 g cukru
  • 1 jajko rozmiar L
  • 20 g budyniu waniliowego proszku – pół opakowania

polewa czekoladowa

  • 100 g czekolada u mnie mleczna, może też być gorzka
  • 10 g oleju kokosowego 1 łyżeczka

Instrukcja
 

ciasto kokosowe

  • Z mąki, oleju kokosowego, cukru pudru i żółtka zagnieć ciasto.
  • Jeśli ciasto nie chce się skleić, to dodaj trochę zimnej wody i zagnieć.
  • Ciasto owiń w folię i schowaj do lodówki na godzinę.
  • Wyjmij schłodzone ciasto i cienko rozwałkuj.
  • Formę do pieczenia tarty posmaruj masłem i posyp bułką tartą.
  • Wylep ciastem foremkę.
  • Jeśli chcesz to możesz ciasto podpiec przez 10 minut w 200 stopniach (tryb góra-dół). Ja go nie podpiekałam, ale potem lekko zwilgotniało od nadzienia.

nadzienie sernikowe

  • Do miski przełóż twaróg, dodaj jajko, cukier, proszek budyniowy i krem Crispy Hazelnut lub masło orzechowe od Allnutrition.
  • Krótko zmiksuj składniki – tylko do połączenia.
  • Wyłóż masę na spód, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika.
  • Piecz w 180 stopniach (tryb góra-dół) przez około godzinę.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.

polewa czekoladowa

  • Czekoladę połam i przełóż do żaroodpornej miseczki, dodaj olej kokosowy.
  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej – do garnka nalej trochę wody, na górze postaw miseczkę z czekoladą i gotuj na parze, aż czekolada się rozpuści.
  • Polej rozpuszczoną czekoladę wierzch tarty.
  • Przed podaniem udekoruj wg uznania.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 270kcalWeglowodany: 21gBiałko: 11gTłuszcz: 16g
Słowa kluczowe krucha tarta
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!


Wpis przygotowany we współpracy ze sklepem SFD