Delikatna tarta z malinami, jeżynami i kremem z białej czekolady.

white chocolate raspberry tart

Oto drugi przepis na tartę czekoladową z książki „Czekolada” Erica Lanlarda.

Niedawno podawałam wam przepis na mega czekoladową tartę z malinami – na kruchym czekoladowym spodzie i z wyrazistą, mocną w smaku masą czekoladową z gorzkiej czekolady.

Teraz przetestowałam przepis na zupełnie inne ciasto. Tarta jest delikatna w smaku i słodsza od poprzedniej.

Tamtą można określić mianem diabelskiej, a tej anielskiej :)

Maślany, delikatny spód, kwaskowaty mus z malin, lekki krem z wyraźną nutą białej czekolady, a na zakończenie masa świeżych malin i jeżyn.

Jak dla mnie rewelacja, a moje dzieci same zjadły ponad połowę ciasta :)

Wypróbujcie obydwa przepisy i dajcie znać, który wam lepiej odpowiada.

tarta z malinami i jeżynami_5

white chocolate raspberry tart

tarta z malinami i jeżynami_8

tarta z malinami i jeżynami_9

tarta z malinami i jeżynami_12

white chocolate raspberry tart

Tarta z malinami i jeżynami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

kruchy spód:

mus malinowy:

  • 50 g cukru
  • 200 g malin
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

krem z białej czekolady (chantilly):

Instrukcja
 

kruche ciasto:

  • Mąkę, cukier i pokrojone na kawałki masło rozgnieć palcami tworząc kruszonkę.
  • Dodaj żółtka, wodę i ekstrakt z wanilii i zagnieć ciasto.
  • Uformuj z ciasta kulę, włóż ją do woreczka i schłódź go przez przynajmniej 30 minut.
  • Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim foremkę o średnicy około 28-30 cm (albo 6 mniejszych foremek o średnicy około 10 cm).
  • Ciasto nakłuj i schłódź ponownie przez 15 minut - w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Spody przykryj papierem do pieczenia i wysyp na wierzch ziarna grochu, fasoli lub specjalne kuleczki.
  • Piecz przez 10 minut, po tym czasie zdejmij papier z obciążeniem i podpiecz spód przez kolejne 5 minut.
  • Wystudź.

mus:

  • Maliny i cukier włóż do rondelka, podgrzewaj aż owoce się rozpadną i zgęstnieją.

krem:

  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
  • Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj 1/4 do wystudzonej czekolady - delikatnie wymieszaj.
  • Dodaj resztę śmietany i wymieszaj.

wykończenie:

  • Dno tarty posmaruj musem malinowym, wyłóż krem chantilly, a na wierzchu ułóż owoce.
  • Ciasto możesz dodatkowo schłodzić w lodówce.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

tarta z malinami i jeżynami_11