Delikatna tarta z malinami, jeżynami i kremem z białej czekolady.
Oto drugi przepis na tartę czekoladową z książki „Czekolada” Erica Lanlarda.
Niedawno podawałam wam przepis na mega czekoladową tartę z malinami – na kruchym czekoladowym spodzie i z wyrazistą, mocną w smaku masą czekoladową z gorzkiej czekolady.
Teraz przetestowałam przepis na zupełnie inne ciasto. Tarta jest delikatna w smaku i słodsza od poprzedniej.
Tamtą można określić mianem diabelskiej, a tej anielskiej :)
Maślany, delikatny spód, kwaskowaty mus z malin, lekki krem z wyraźną nutą białej czekolady, a na zakończenie masa świeżych malin i jeżyn.
Jak dla mnie rewelacja, a moje dzieci same zjadły ponad połowę ciasta :)
Wypróbujcie obydwa przepisy i dajcie znać, który wam lepiej odpowiada.

Tarta z malinami i jeżynami
Składniki
kruchy spód:
- 300 g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki zimnej wody
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
krem z białej czekolady (chantilly):
- 100 g białej czekolady
- 250 ml śmietany kremówki
- około 150 g malin i jeżyn
Instrukcja
kruche ciasto:
- Mąkę, cukier i pokrojone na kawałki masło rozgnieć palcami tworząc kruszonkę.
- Dodaj żółtka, wodę i ekstrakt z wanilii i zagnieć ciasto.
- Uformuj z ciasta kulę, włóż ją do woreczka i schłódź go przez przynajmniej 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj i wylep nim foremkę o średnicy około 28-30 cm (albo 6 mniejszych foremek o średnicy około 10 cm).
- Ciasto nakłuj i schłódź ponownie przez 15 minut - w tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Spody przykryj papierem do pieczenia i wysyp na wierzch ziarna grochu, fasoli lub specjalne kuleczki.
- Piecz przez 10 minut, po tym czasie zdejmij papier z obciążeniem i podpiecz spód przez kolejne 5 minut.
- Wystudź.
mus:
- Maliny i cukier włóż do rondelka, podgrzewaj aż owoce się rozpadną i zgęstnieją.
krem:
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw do wystudzenia.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dodaj 1/4 do wystudzonej czekolady - delikatnie wymieszaj.
- Dodaj resztę śmietany i wymieszaj.
wykończenie:
- Dno tarty posmaruj musem malinowym, wyłóż krem chantilly, a na wierzchu ułóż owoce.
- Ciasto możesz dodatkowo schłodzić w lodówce.