Przepis na makowiec japoński z jabłkami

makowiec japoński

Nie wiem, czy makowiec japoński faktycznie pochodzi z Japonii, czy nie :)

Nie zdziwiłabym się, gdyby się okazało, że tam wcale tego ciasta nie znają 😂🤣

Zwał jak zwał, ale ciasto jest godne uwagi.

Po pierwsze – potrzeba do niego minimalnej ilości składników.

Po drugie – jeśli wykorzystacie gotową masę makową, to robi się go bardzo szybko.

Po trzecie – to ciacho jest dietetyczne 😮😁 Jeden kawałek ma zaledwie około 240 kalorii – nic tylko żryć 🤣🤣

Jeśli macie ochotę, to masę makową możecie zrobić sami – ze swojego ulubionego przepisu – albo z mojego (podaję przepis przy seromakowcu).

Jeśli więc lubicie ciasta z makiem, ale macie mało czasu, albo powątpiewacie w swoje zdolności cukiernicze, to spróbujcie tego makowca :)

Jak zrobić taki makowiec z jabłkami?

Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

Masę makową zmieszaj z ubitymi żółtkami, a na koniec dodaj jabłka i wszystko przemieszaj.

Dodaj ubite białka, wymieszaj, upiecz i ciesz się pysznym makowcem!

To ciasto z makiem jest nie tylko proste i szybkie, ale jest też wilgotne i delikatne.

Do tego może postać i nie będzie obsychać!

Idealne ciasto dla tych co mają mało czasu, albo powątpiewają w swoje cukiernicze zdolności.

Spróbujcie koniecznie i dajcie znać w komentarzach, jak wam smakowało.

Ps. Tylko wykażcie się trochę większą cierpliwością niż ja i poczekajcie aż polewa czekoladowa zastygnie :) I nie dobierajcie się do ciacha jak jest płynna, no chyba że wam nie przeszkadza bałagan :D

Zapraszam was także do wypróbowania innych moich przepisów na ciasta z makiem.

makowiec z jabłkami prosty makowiec

makowiec z polewą czekoladową ciasto z jabłkami i makiem

jabłecznik z makiem dietetyczny makowiec

ciasto z makiem i jabłkami makowiec z jabłkami

Makowiec japoński – przepis do druku

makowiec japoński

Makowiec japoński

Wypieki Beaty
Przepis na prosty i wilgotny makowiec bez spodu za to z tartymi jabłkami.
3.79 z 14 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Ciasta
Kuchnia Kuchania polska
Porcje 16
Kalorie 242 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 22/22 cm.

Składniki
  

  • 1 puszka masy makowej tak około 850 g
  • 5 jajek rozmiar L
  • 100 g kaszy manny pół szklanki
  • 5 jabłek średnich
  • sok z cytryny u mnie z połowy
  • 100 g czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki

Instrukcja
 

  • Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tartki, zmieszaj z sokiem z cytryny oraz kaszą manną.
  • Żółtka zmiksuj mikserem aż zrobią się jasne i puszyste, dodaj je do masy makowej i wymieszaj łyżką.
  • Dodaj do masy jabłka i dokładnie wymieszaj.
  • Białka ubij ze szczyptą soli aż będą bardzo gęste.
  • Dodaj je w dwóch porcjach do masy makowej i delikatnie wymieszaj.
  • Formę do pieczenia o wielkości około 22/22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż ciasto i piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40-50 minut.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź.
  • W rondelku podgrzej śmietanę, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  • Polej czekoladą makowca.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 242kcalWeglowodany: 30gBiałko: 6gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe wilgotne ciasto, zimowe ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!