Makowiec japoński

z jabłkami

 

makowiec japoński

 

Nie wiem, czy makowiec japoński faktycznie pochodzi z Japonii, czy nie 🙂

Nie zdziwiłabym się, gdyby się okazało, że tam wcale tego ciasta nie znają 😂🤣

Zwał jak zwał, ale ciasto jest godne uwagi.

Po pierwsze – potrzeba do niego minimalnej ilości składników.

Po drugie – jeśli wykorzystacie gotową masę makową, to robi się go bardzo szybko.

Po trzecie – to ciacho jest dietetyczne 😮😁 Jeden kawałek ma zaledwie około 240 kalorii – nic tylko żryć 🤣🤣

Jeśli macie ochotę, to masę makową możecie zrobić sami – ze swojego ulubionego przepisu – albo z mojego (podaję przepis przy seromakowcu).

Jeśli więc lubicie ciasta z makiem, ale macie mało czasu, albo powątpiewacie w swoje zdolności cukiernicze, to spróbujcie tego makowca 🙂

Ps. Tylko wykażcie się trochę większą cierpliwością niż ja i poczekajcie aż polewa czekoladowa zastygnie 🙂 I nie dobierajcie się do ciacha jak jest płynna, no chyba że wam nie przeszkadza bałagan 😀

 

makowiec z jabłkami prosty makowiec
 

makowiec z polewą czekoladową ciasto z jabłkami i makiem
 

jabłecznik z makiem dietetyczny makowiec
 

ciasto z makiem i jabłkami makowiec z jabłkami
 

Makowiec japoński – przepis do druku

Makowiec japoński

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 22/22 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 16
Składniki
  • puszka masy makowej - tak około 850 g
  • 5 dużych jajek - rozmiar L
  • 100 g (pół szklanki) kaszy manny
  • 5 średnich jabłek
  • sok z połowy cytryny
  • 100 g czekolady
  • 100 ml śmietany kremówki
Wykonanie
  1. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na grubych oczkach tartki, zmieszaj z sokiem z cytryny oraz kaszą manną.
  2. Żółtka zmiksuj mikserem aż zrobią się jasne i puszyste, dodaj je do masy makowej i wymieszaj łyżką.
  3. Dodaj do masy jabłka i dokładnie wymieszaj.
  4. Białka ubij ze szczyptą soli aż będą bardzo gęste.
  5. Dodaj je w dwóch porcjach do masy makowej i delikatnie wymieszaj.
  6. Formę do pieczenia o wielkości około 22/22 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  7. Przełóż ciasto i piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40-50 minut.
  8. Po upieczeniu ciasto ostudź.
  9. W rondelku podgrzej śmietanę, dodaj połamaną czekoladę i mieszaj aż się rozpuści.
  10. Polej czekoladą makowca.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 242 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 30 g Białka: 6 g