Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Ciasto z jabłkami i budyniem

By | 2018-05-08T11:01:36+00:00 2018 Maj 11th|Ciasta kruche, Ciasta owocowe, Ciasta z jabłkami|

Ciasto z jabłkami i budyniem

 

ciasto z jabłkami i budyniem

 

Ciasto z jabłkami i budyniem zrobiłam na imprezkę grillową i wszyscy byli nim zachwyceni.

Delikatne, rozpływające się w ustach półkruche ciasto, duże kawałki jabłka, budyń i chrupiąca góra.

Wszystko idealnie ze sobą współgra i wyśmienicie smakuje, a do tego ciasto nie jest za słodkie (jeśli lubicie słodkie ciasta, to możecie dodatkowo posłodzić jabłka).

Z przepisu wychodzi spora blaszka ciacha – ja to ciasto z jabłkami i budyniem piekłam w foremce 20/30 cm.

Zapraszam was również do spojrzenia na inne przepisy na ciasta z jabłkami – między innymi na amerykańską szarlotkę, puszyste ciasto z jabłkami, cytrynową szarlotkę, czy strudel z jabłkami.

 

jabłecznik z budyniem na kruchym cieście

 

ciasto z jabłkami i budyniem

 

kruche ciasto z budyniem i jabłkami

 

szarlotka z budyniem

 

jabłecznik z budyniem

 

Ciasto z jabłkami i budyniem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm - podaję kaloryczność dla kawałka o wielkości niecałych 100 g.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 23
Składniki
ciasto:
  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 150 g masła
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru pudru
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
  • około 750 g jabłek - u mnie to było 5 sporych jabłek
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • ewentualnie trochę cukru jeśli jabłka są kwaśne
budyń:
  • 2 budynie waniliowe (opakowanie na pół litra mleka)
  • 750 ml mleka
  • cukier - wg przepisu na opakowaniu
Wykonanie
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto - jeśli składniki nie chcą się połączyć, to możesz dodać odrobinę zimnego mleka, lub zimnej wody.
  2. Podziel ciasto na dwie części - mniej więcej ⅔ i ⅓ i schłódź je w zamrażarce przez około godzinę.
  3. Jabłka obierz ze skórki, i potnij na większą kostkę.
  4. Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny - wymieszaj.
  5. Ugotuj budyń w 750 ml mleka i odstaw na bok - wierzch przykryj folią spożywczą, aby nie utworzyła się skorupka.
  6. Wyjmij większy kawałek ciasta i albo go rozwałkuj na wielkość blaszki (20/30 cm), albo zetrzyj go na tarce o grubych oczkach - wyłóż ciastem przygotowaną formę.
  7. Na ciasto wyłóż jabłka, a na jabłka budyń.
  8. Na górę zetrzyj na tarce mniejszy kawałek ciasta.
  9. Piecz całość w 180 stopniach przez około 50 minut.
  10. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 150 Tłuszcze: 7 g Węglowodany: 20 g Błonnik: 1 g Białka: 3 g

 

 

bzy i bezy

Reklama

2 komentarze

  1. okularnicawkapciach 2018/05/11 at 21:06 - Reply

    jakie piękne ciasto!

Leave A Comment

%d bloggers like this: