ciasto z jabłkami i budyniem

Przepis na pyszny i prosty jabłecznik z budyniem

Zapraszam Was dziś na przepyszne ciasto z jabłkami i budyniem. To rozpływające się w ustach smakowite ciasto zrobione jest na kruchym spodzie, na który wyłożyłam pokrojone jabłka i przykryłam je budyniem waniliowym. Ta szarlotka z budyniem po upieczeniu i ostudzeniu smakuje obłędnie i jestem przekonana, że również Wam zasmakuje. Spróbujcie koniecznie!

jabłecznik z budyniem na kruchym cieście

Przepis na ciasto z jabłkami i budyniem

Jeśli lubicie ciasta z jabłkami, to już dziś wypróbujcie ten przepis na niezwykle pyszną szarlotkę z budyniem i kruchym ciastem.

prosty jabłecznik z budyniem

Ciasto z jabłkami i budyniem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na przepyszny jabłecznik z budyniem i chrupiącym wierzchem.
4.63 z 8 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 2 hours 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 24
Kalorie 150 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm – podaję kaloryczność dla kawałka o wielkości niecałych 100 g.
Składniki

składniki na ciasto do szarlotki

składniki na nadzienie do szarlotki

  • około 750 g jabłek (- u mnie to było 5 sporych jabłek)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok (z połowy cytryny)
  • cukier (ewentualnie trochę – jeśli jabłka są kwaśne)

składniki na budyń do szarlotki

Instrukcja
 

Jak zrobić ciasto z jabłkami i budyniem

  • Z podanych składników zagnieć ciasto – jeśli składniki nie chcą się połączyć, to możesz dodać odrobinę zimnego mleka, lub zimnej wody.
    300 g mąki pszennej, 150 g masła, 50 g cukru pudru, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Podziel ciasto na dwie części – mniej więcej 2/3 i 1/3 i schłodź je w zamrażarce przez około godzinę.
  • Jabłka obierz ze skórki, i potnij na większą kostkę.
    około 750 g jabłek
  • Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny – wymieszaj.
    1 łyżka mąki ziemniaczanej, sok
  • Ugotuj budyń w 750 ml mleka i odstaw na bok – wierzch przykryj folią spożywczą, aby nie utworzyła się skorupka.
    2 budynie waniliowe, 750 ml mleka
  • Wyjmij większy kawałek ciasta i albo go rozwałkuj na wielkość blaszki (20/30 cm), albo zetrzyj go na tarce o grubych oczkach – wyłóż ciastem przygotowaną formę.
  • Na ciasto wyłóż jabłka, a na jabłka budyń.
  • Na górę zetrzyj na tarce mniejszy kawałek ciasta.
  • Piecz całość w 180 stopniach (góra/dół) przez około 50 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 150kcalWeglowodany: 20gBiałko: 3gTłuszcz: 7gBłonnik: 1g
Słowa kluczowe jabłecznik z budyniem, szarlotka z budyniem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
ciasto z jabłkami i budyniem

Szarlotka z budyniem uwagi

Ciasto z jabłkami i budyniem zrobiłam na imprezkę grillową i wszyscy byli nim zachwyceni.

Delikatne, rozpływające się w ustach półkruche ciasto, duże kawałki jabłka, budyń i chrupiąca góra.

Wszystko idealnie ze sobą współgra i wyśmienicie smakuje, a do tego ciasto nie jest za słodkie (jeśli lubicie słodkie ciasta, to możecie dodatkowo posłodzić jabłka).

Z przepisu wychodzi spora blaszka ciacha – ja to ciasto z jabłkami piekłam w foremce 20/30 cm.

Zapraszam was również do spojrzenia na inne przepisy na ciasta z jabłkami – między innymi na amerykańską szarlotkę, puszyste ciasto z jabłkami, cytrynową szarlotkę, czy strudel z jabłkami.

kruche ciasto z budyniem i jabłkami

szarlotka z budyniem
jabłecznik z budyniem

 

bzy i bezy

Polecane przepisy na ciasta z jabłkami

Wszystkich wielbicieli ciast z jabłkami i aromatycznych szarlotek zachęcam do wypróbowania innych moich przepisów. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: