Ciasto z jabłkami i budyniem

 

ciasto z jabłkami i budyniem

 

Ciasto z jabłkami i budyniem zrobiłam na imprezkę grillową i wszyscy byli nim zachwyceni.

Delikatne, rozpływające się w ustach półkruche ciasto, duże kawałki jabłka, budyń i chrupiąca góra.

Wszystko idealnie ze sobą współgra i wyśmienicie smakuje, a do tego ciasto nie jest za słodkie (jeśli lubicie słodkie ciasta, to możecie dodatkowo posłodzić jabłka).

Z przepisu wychodzi spora blaszka ciacha – ja to ciasto z jabłkami i budyniem piekłam w foremce 20/30 cm.

Zapraszam was również do spojrzenia na inne przepisy na ciasta z jabłkami – między innymi na amerykańską szarlotkę, puszyste ciasto z jabłkami, cytrynową szarlotkę, czy strudel z jabłkami.

 

jabłecznik z budyniem na kruchym cieście

 

ciasto z jabłkami i budyniem

 

kruche ciasto z budyniem i jabłkami

 

szarlotka z budyniem

 

jabłecznik z budyniem

Przepis na ciasto z jabłkami i budyniem

prosty jabłecznik z budyniem

Ciasto z jabłkami i budyniem

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm - podaję kaloryczność dla kawałka o wielkości niecałych 100 g.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 2 godz 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 23
Kalorie 150 kcal

Składniki
  

ciasto:

  • 300 g (2 szklanki) mąki
  • 150 g masła
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru pudru
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

nadzienie:

  • około 750 g jabłek - u mnie to było 5 sporych jabłek
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok z połowy cytryny
  • ewentualnie trochę cukru jeśli jabłka są kwaśne

budyń:

  • 2 budynie waniliowe (opakowanie na pół litra mleka)
  • 750 ml mleka
  • cukier - wg przepisu na opakowaniu

Instrukcja
 

  • Z podanych składników zagnieć ciasto - jeśli składniki nie chcą się połączyć, to możesz dodać odrobinę zimnego mleka, lub zimnej wody.
  • Podziel ciasto na dwie części - mniej więcej 2/3 i 1/3 i schłódź je w zamrażarce przez około godzinę.
  • Jabłka obierz ze skórki, i potnij na większą kostkę.
  • Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny - wymieszaj.
  • Ugotuj budyń w 750 ml mleka i odstaw na bok - wierzch przykryj folią spożywczą, aby nie utworzyła się skorupka.
  • Wyjmij większy kawałek ciasta i albo go rozwałkuj na wielkość blaszki (20/30 cm), albo zetrzyj go na tarce o grubych oczkach - wyłóż ciastem przygotowaną formę.
  • Na ciasto wyłóż jabłka, a na jabłka budyń.
  • Na górę zetrzyj na tarce mniejszy kawałek ciasta.
  • Piecz całość w 180 stopniach przez około 50 minut.
  • Po upieczeniu ostudź.

Składniki Odżywcze

Porcja: 1gKalorie: 150kcalWeglowodany: 20gBiałko: 3gTłuszcz: 7gBłonnik: 1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

bzy i bezy