Ciasto z jabłkami i budyniem
Ciasto z jabłkami i budyniem zrobiłam na imprezkę grillową i wszyscy byli nim zachwyceni.
Delikatne, rozpływające się w ustach półkruche ciasto, duże kawałki jabłka, budyń i chrupiąca góra.
Wszystko idealnie ze sobą współgra i wyśmienicie smakuje, a do tego ciasto nie jest za słodkie (jeśli lubicie słodkie ciasta, to możecie dodatkowo posłodzić jabłka).
Z przepisu wychodzi spora blaszka ciacha – ja to ciasto z jabłkami i budyniem piekłam w foremce 20/30 cm.
Zapraszam was również do spojrzenia na inne przepisy na ciasta z jabłkami – między innymi na amerykańską szarlotkę, puszyste ciasto z jabłkami, cytrynową szarlotkę, czy strudel z jabłkami.
Przepis na ciasto z jabłkami i budyniem

Ciasto z jabłkami i budyniem
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm - podaję kaloryczność dla kawałka o wielkości niecałych 100 g.
Składniki
ciasto:
- 300 g (2 szklanki) mąki
- 150 g masła
- 50 g (1/4 szklanki) cukru pudru
- 2 jajka - użyłam rozmiar L
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
nadzienie:
- około 750 g jabłek - u mnie to było 5 sporych jabłek
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- sok z połowy cytryny
- ewentualnie trochę cukru jeśli jabłka są kwaśne
budyń:
- 2 budynie waniliowe (opakowanie na pół litra mleka)
- 750 ml mleka
- cukier - wg przepisu na opakowaniu
Instrukcja
- Z podanych składników zagnieć ciasto - jeśli składniki nie chcą się połączyć, to możesz dodać odrobinę zimnego mleka, lub zimnej wody.
- Podziel ciasto na dwie części - mniej więcej 2/3 i 1/3 i schłódź je w zamrażarce przez około godzinę.
- Jabłka obierz ze skórki, i potnij na większą kostkę.
- Dodaj do nich mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny - wymieszaj.
- Ugotuj budyń w 750 ml mleka i odstaw na bok - wierzch przykryj folią spożywczą, aby nie utworzyła się skorupka.
- Wyjmij większy kawałek ciasta i albo go rozwałkuj na wielkość blaszki (20/30 cm), albo zetrzyj go na tarce o grubych oczkach - wyłóż ciastem przygotowaną formę.
- Na ciasto wyłóż jabłka, a na jabłka budyń.
- Na górę zetrzyj na tarce mniejszy kawałek ciasta.
- Piecz całość w 180 stopniach przez około 50 minut.
- Po upieczeniu ostudź.
Składniki Odżywcze
Porcja: 1gKalorie: 150kcalWeglowodany: 20gBiałko: 3gTłuszcz: 7gBłonnik: 1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
jakie piękne ciasto!
Dziękuję bardzo :)