Ten jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie (tak, tak do ciasta dodaje się opakowanie serka homogenizowanego) nazwany jest przez Kasię z Gotuję, bo lubię, jako jabłecznik najlepszy.
Muszę przyznać, że też się skłaniam, ku temu, aby uznać go za jeden z najlepszych jabłeczników jakie jadłam :)
Powiem więcej – mój mąż nie za bardzo przepada za jabłecznikami, ale tego pochłonął w sekundę i orzekł, że mu bardzo smakował :)
Do ciasta dobraliśmy się już na gorąco – dlatego konieczny było dodatek lodów (bo inaczej nie można i już ;)) – połączenie jak dla mnie zawsze genialne.
Ciasto dzięki dodatkowi serka homogenizowanego jest bardziej delikatne od tradycyjnego ciasta kruchego, a mój mąż gdy wszedł do domu, to się pytał, czy piekę sernik :)

Jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie
Składniki
- 2,5 szklanki mąki
- 250 g masła
- 200 g waniliowego serka homogenizowanego
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 opakowania cukru wanilinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 8 dużych , słodkich jabłek
- cynamon
- ewentualnie trochę brązowego lub zwykłego cukru do posypania jabłek
Instrukcja
- Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
- Z mąki, masła, serka, cukru pudru, cukru waniliowego i serka zagnieć ciasto (ja dodałam trochę więcej mąki, bo ciasto wyszło mi bardzo lepkie).
- Podziel ciasto na dwie części (moja jedna było nieco większa).
- Ciasta się nie schładza w lodówce, a jest dość lepkie, więc proponuję ci rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, a następnie przenieść ostrożnie do przygotowanej foremki (użyłam taką o wielkości 19/33 cm).
- Na cieście ułóż jabłka - płaską stroną do dołu i oprósz je cynamonem oraz ewentualnie brązowym cukrem.
- Drugą część ciasta rozwałkuj podobnie jak pierwszą i ostrożnie umieść na wierzchu jabłek - możesz lekko poutykać je po bokach foremki.
- Ciasto miejscami nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Piecz 60 minut.
- Po upieczeniu lekko przestudź i możesz od razu podać - najlepiej z lodami.
- Kiedy ciasto przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy.
[…] było trochę pracy i przygotowań – ciasto kruche przygotowałam z popularnego przepisu na spód twarożkowy (chociaż zmieniłam użyty ser), do tego uprażyłam jabłka i zrobiłam budyń […]
Czy zamiast waniliowego serka homogenizowanego można dać zmielony twaróg ?
Czy zamiast waniliowego serka homogenizowanego można dać zmielony twaróg wymieszany z cukrem waniliowym lub nasionkami z laski wanilii?
Można dać ale pamiętaj aby twaróg był zmielony. Ciasto będzie przypominać trochę ciasto francuskie :)
Ciepły jabłecznik (czy też szarlotka) z lodami to najcudowniejszy jesienny deser… Nie umiem się oprzeć :)
Ja też. Idealne połączenie :)