Ten jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie (tak, tak do ciasta dodaje się opakowanie serka homogenizowanego) nazwany jest przez Kasię z Gotuję, bo lubię, jako jabłecznik najlepszy.

Muszę przyznać, że też się skłaniam, ku temu, aby uznać go za jeden z najlepszych jabłeczników jakie jadłam :)

Powiem więcej – mój mąż nie za bardzo przepada za jabłecznikami, ale tego pochłonął w sekundę i orzekł, że mu bardzo smakował :)

Do ciasta dobraliśmy się już na gorąco – dlatego konieczny było dodatek lodów (bo inaczej nie można i już ;)) – połączenie jak dla mnie zawsze genialne.

Ciasto dzięki dodatkowi serka homogenizowanego jest bardziej delikatne od tradycyjnego ciasta kruchego, a mój mąż gdy wszedł do domu, to się pytał, czy piekę sernik :)

jabłecznik najlepszy3

jabłecznik najlepsz43

jabłecznik najlepszy2

 

jabłecznik najlepszy

Jabłecznik na kruchym twarożkowym spodzie

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

  • 2,5 szklanki mąki
  • 250 g masła
  • 200 g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 8 dużych , słodkich jabłek
  • cynamon
  • ewentualnie trochę brązowego lub zwykłego cukru do posypania jabłek

Instrukcja
 

  • Jabłka obierz, przekrój na pół i usuń gniazda nasienne.
  • Z mąki, masła, serka, cukru pudru, cukru waniliowego i serka zagnieć ciasto (ja dodałam trochę więcej mąki, bo ciasto wyszło mi bardzo lepkie).
  • Podziel ciasto na dwie części (moja jedna było nieco większa).
  • Ciasta się nie schładza w lodówce, a jest dość lepkie, więc proponuję ci rozwałkować je między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, a następnie przenieść ostrożnie do przygotowanej foremki (użyłam taką o wielkości 19/33 cm).
  • Na cieście ułóż jabłka - płaską stroną do dołu i oprósz je cynamonem oraz ewentualnie brązowym cukrem.
  • Drugą część ciasta rozwałkuj podobnie jak pierwszą i ostrożnie umieść na wierzchu jabłek - możesz lekko poutykać je po bokach foremki.
  • Ciasto miejscami nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  • Piecz 60 minut.
  • Po upieczeniu lekko przestudź i możesz od razu podać - najlepiej z lodami.
  • Kiedy ciasto przestygnie, posypujemy je cukrem pudrem lub lukrujemy.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!