Szarlotka cytrynowa

ciasto z jabłkami

 

Jest zimno – musi też być szarlotka :)

Tym razem w wydaniu lekko cytrynowym, z lekkim, rozpływającym się w ustach ciastem miodowym i masą jabłek.

Cytrynowy aromat pochodzi z cytrynowej galaretki, która pomaga jabłkom zachować odpowiednią strukturę oraz z cytrynowego lukru, którym wykończona jest szarlotka.

Ciasto jest najlepsze, gdy jest przechowywane w temperaturze pokojowej, wtedy ciasto jest bardzo kruche, delikatne i właśnie rozpływające się.

Jeśli boicie się o jego zepsucie, to najlepiej wyjmijcie je z lodówki trochę wcześniej, aby ciasto lekko zmiękło.

Szarlotkę cytrynową upieczecie bardzo szybko, bo zajmie to Wam w sumie jakieś 20 minut :) Za to musi trochę potem postać, aby miodowe ciasto namiękło od jabłek (jabłka są smażone z galaretką cytrynową).

Z przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta – ja piekłam je w foremce 35/27 cm.

Wypróbujcie również inne przepisy na szarlotki i ciasta z jabłkami, które znajdziecie tutaj.

jabłecznik

 

jabłecznik

 

szarlotka-cytrynowa-5

 

szarlotka

 

jabłecznik

 

szarlotka cytrynowa

 

ciasto z jabłkami

Szarlotka cytrynowa

Wypieki Beaty
3.91 z 11 ocen

Składniki
  

ciasto miodowe:

Instrukcja
 

ciasto:

  • W rondelku rozpuść masło, miód, mleko i sodę - przestudź.
  • Mąkę zmieszaj z cukrem, dodaj roztrzepane jajka i ostudzone masło z miodem - zagnieć lub zmiksuj mikserem na niskich obrotach.
  • Podziel ciasto na dwie równe części.
  • Jedną wylep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia o wielkości około 35/27 - ciasto jest bardzo plastyczne i można go dobrze ugnieść.
  • Piecz spód w 180 stopniach przez około 10 minut.
  • Ciasto wyjmij, formę wyłóż nowym papierem, wyłóż drugą część ciasta i ją upiecz.
  • Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  • Włóż je do dużego garnka, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu aż zmiękną i puszczą sok.
  • Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z galaretką cytrynową i dodaj do jabłek - energicznie wymieszaj..
  • Na spód ciasta włożony do foremki wyłóż gorące jabłka, przykryj drugim blatem ciasta.
  • Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny - dodawaj go stopniowo.
  • Lukrem posmaruj wierzch ciasta.
  • Szarlotkę odstaw na kilka godzin do zmięknięcia.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

szarlotka

 

Inspiracja przepisu – blog Nastoletnie wypiekanie