Szarlotka cytrynowa przepis

Zaktualizowany: 2023 31 października
ciasto z jabłkami

Przepis na kruchą szarlotkę cytrynową

Dziś u mnie niezwykle pyszna szarlotka cytrynowa. Ta szarlotka przygotowana jest na bazie dwóch blatów ciasta miodowego, które przełożone są masą z tartych jabłek zmieszanych z galaretką cytrynową. To daje niezwykle smakowite i orzeźwiające ciasto z jabłkami, któremu nie oprze się absolutnie nikt!

jabłecznik

Szarlotka cytrynowa przepis krok po kroku

Jeśli lubisz kruche i smakowite szarlotki, to koniecznie przygotuj taką z tartymi jabłkami z galaretką cytrynową.

ciasto z jabłkami

Szarlotka cytrynowa przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną, kruchą szarotkę na cieście miodowym.
4.22 z 19 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 20 minut
12 hours
Czas całkowity 13 hours 20 minut
Danie Ciasta
Porcje 30
Wyposażenie
  • Forma do pieczenia o wielkości około 35/27 cm.
Składniki

składniki na ciasto miodowe do szarlotki

składniki na masę z jabłek do szarlotki

składniki na lukier do szarlotki

Instrukcja
 

Jak zrobić miodowe ciasto do szarlotki

  • W rondelku rozpuść masło, miód, mleko i sodę – przestudź.
    65 g miodu, 2 łyżki mleka, 200 g masła, 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • Mąkę zmieszaj z cukrem, dodaj roztrzepane jajka i ostudzone masło z miodem – zagnieć lub zmiksuj mikserem na niskich obrotach.
    500 g mąki pszennej, 150 g cukru, 2 jajka
  • Podziel ciasto na dwie równe części.
  • Jedną wylep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia o wielkości około 35/27 – ciasto jest bardzo plastyczne i można go dobrze ugnieść.
  • Piecz spód w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (tryb góra dół) przez około 10 minut.
  • Ciasto wyjmij, formę wyłóż nowym papierem, wyłóż drugą część ciasta i ją upiecz.

Jak zrobić nadzienie z jabłek do szarlotki

  • Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
    2,5 kg jabłek
  • Włóż je do dużego garnka, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu aż zmiękną i puszczą sok.
    50 g cukru trzcinowego
  • Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z galaretką cytrynową (proszkiem) i dodaj do jabłek – energicznie wymieszaj..
    1 opakowanie galaretki cytrynowej, 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Jak zrobić szarlotkę cytrynową – wykończenie

  • Na spód ciasta włożony do foremki wyłóż gorące jabłka, przykryj drugim blatem ciasta.
  • Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny – dodawaj go stopniowo.
    150 g cukru pudru, sok z połowy cytryny
  • Lukrem posmaruj wierzch ciasta.
  • Szarlotkę odstaw na kilka godzin do zmięknięcia.
Prywatne
Słowa kluczowe szarlotka na cieście miodowym, szarlotka z galaretką
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
jabłecznik

Szarlotka z cytrynową galaretką

Jest zimno – musi też być szarlotka. Tym razem szarlotka cytrynowa z lekkim, rozpływającym się w ustach ciastem miodowym i masą jabłek. Cytrynowy aromat pochodzi z cytrynowej galaretki, która pomaga jabłkom zachować odpowiednią strukturę oraz z cytrynowego lukru, którym wykończona jest szarlotka. Ciasto jest najlepsze, gdy jest przechowywane w temperaturze pokojowej, wtedy ciasto jest bardzo kruche, delikatne i właśnie rozpływające się. Jeśli boicie się o jego zepsucie, to najlepiej wyjmijcie je z lodówki trochę wcześniej, aby ciasto z jabłkami lekko zmiękło.

szarlotka-cytrynowa-5

Przygotowanie szarlotki cytrynowej – wskazówki

Szarlotkę cytrynową upieczecie bardzo szybko, bo zajmie to Wam w sumie jakieś 20 minut. Musicie tu przygotować ciasto miodowe, które dzielimy na dwie mniej więcej równe porcje i rozwałkowujemy na wielkość formy do pieczenia. Pieczemy blaty ciasta w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni w trybie góra dół i studzimy. Takie blaty możecie upiec z wyprzedzeniem i przechować w temperaturze pokojowej zawinięte w folię spożywczą. W formie do pieczenia układamy jeden blat ciasta miodowego i wykładamy na niego gorące jabłka z galaretką cytrynową. Przykrywamy drugim blatem miodowym i zostawiamy ciasto na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby ciasto zmiękło od jabłek. Z przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta – ja piekłam je w foremce 35/27 cm.

Ps. Wypróbujcie również inne przepisy na szarlotki i ciasta z jabłkami. Na blogu jest ich już ogromny wybór.

szarlotka
jabłecznik
szarlotka cytrynowa
szarlotka

Inspiracja przepisu – blog Nastoletnie wypiekanie

Polecane przepisy na szarlotki

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne szarlotki. Tutaj polecam między innymi takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2017 13 stycznia

Podziel się przepisem

4.22 from 19 votes (19 ratings without comment)
Subskrybuj
Powiadom o
guest
Ocena Przepisu




Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu publikacji komentarza

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

3 komentarzy
Najbardziej cenione
Najnowsze Najstarsze
Inline Feedbacks
View all comments

Popularne Przepisy

Polecane przepisy

Szarlotka cytrynowa przepis

Przepis na kruchą szarlotkę z galaretką i lukrem cytrynowym. Ta szarlotka to prawdziwy sztos! Pieczemy dwa blaty ciasta miodowego, a następnie przekładamy je jabłkami gotowanymi z galaretką cytrynową. Ciasto miodowe nasiąka i mięknie od jabłek, a całość smakuje wyśmienicie. Koniecznie posmarujcie to cytrynowe ciasto z jabłkami lukrem cytrynowym! Szarlotka cytrynowa jest lepsza im dłużej stoi. Bo ciasto miodowe staje się coraz delikatniejsze.

Proste ciasto z jabłkami i galaretką

Jabłek nie pieczemy z ciastem, dlatego przygotowanie tego ciasta z jabłkami jest takie szybkie. Pieczemy krótko same ciasto miodowe, a potem przekładamy je gorącymi, gotowanymi jabłkami z galaretką cytrynową. Taka cytrynowa szarlotka smakuje orzeźwiająco i jest przepyszna! Koniecznie wypróbujcie mój przepis na szarlotkę z galaretką cytrynową.

Wypróbujcie również inne moje wypieki na ciasta z jabłkami - polecam wam kisielowe ciasto z jabłkami, strudel z jabłkami, szarlotkę tatrzańską, ciasto z połówkami jabłek, ciasto kokosowe z jabłkami albo irlandzkie ciasto z jabłkami.