Szarlotka cytrynowa
Jest zimno – musi też być szarlotka :)
Tym razem w wydaniu lekko cytrynowym, z lekkim, rozpływającym się w ustach ciastem miodowym i masą jabłek.
Cytrynowy aromat pochodzi z cytrynowej galaretki, która pomaga jabłkom zachować odpowiednią strukturę oraz z cytrynowego lukru, którym wykończona jest szarlotka.
Ciasto jest najlepsze, gdy jest przechowywane w temperaturze pokojowej, wtedy ciasto jest bardzo kruche, delikatne i właśnie rozpływające się.
Jeśli boicie się o jego zepsucie, to najlepiej wyjmijcie je z lodówki trochę wcześniej, aby ciasto lekko zmiękło.
Szarlotkę cytrynową upieczecie bardzo szybko, bo zajmie to Wam w sumie jakieś 20 minut :) Za to musi trochę potem postać, aby miodowe ciasto namiękło od jabłek (jabłka są smażone z galaretką cytrynową).
Z przepisu otrzymacie dużą blachę ciasta – ja piekłam je w foremce 35/27 cm.
Wypróbujcie również inne przepisy na szarlotki i ciasta z jabłkami, które znajdziecie tutaj.

Szarlotka cytrynowa
Składniki
ciasto miodowe:
- 65 g miodu
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 200 g masła
- 500 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 duże jajka
jabłka:
- 2,5 kg jabłek
- 50 g brązowego cukru
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 galaretka cytrynowa
lukier:
Instrukcja
ciasto:
- W rondelku rozpuść masło, miód, mleko i sodę - przestudź.
- Mąkę zmieszaj z cukrem, dodaj roztrzepane jajka i ostudzone masło z miodem - zagnieć lub zmiksuj mikserem na niskich obrotach.
- Podziel ciasto na dwie równe części.
- Jedną wylep dno formy wyłożonej papierem do pieczenia o wielkości około 35/27 - ciasto jest bardzo plastyczne i można go dobrze ugnieść.
- Piecz spód w 180 stopniach przez około 10 minut.
- Ciasto wyjmij, formę wyłóż nowym papierem, wyłóż drugą część ciasta i ją upiecz.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Włóż je do dużego garnka, dodaj cukier i gotuj na małym ogniu aż zmiękną i puszczą sok.
- Mąkę ziemniaczaną zmieszaj z galaretką cytrynową i dodaj do jabłek - energicznie wymieszaj..
- Na spód ciasta włożony do foremki wyłóż gorące jabłka, przykryj drugim blatem ciasta.
- Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny - dodawaj go stopniowo.
- Lukrem posmaruj wierzch ciasta.
- Szarlotkę odstaw na kilka godzin do zmięknięcia.
Inspiracja przepisu – blog Nastoletnie wypiekanie
[…] do sosu szarlotkę cytrynową, szarlotkę na kruchym spodzie albo strudel z jabłkami […]
Jak tak patrzymy na tą szarlotkę z lukrem to mamy mega ochotę na ciacho naszej babci, bo wygląda wręcz identycznie :D Musimy sprzedać jej pomysł z cytryną :D
Koniecznie, chociaż zwykle ciast babć nie trzeba ulepszać :D