Jabłecznik na półkruchym cieście

Zaktualizowany: 2023 12 października
najlepsza szarlotka

Przepis na pyszną szarlotkę na półkruchym cieście

Zapraszam na pyszny jabłecznik na półkruchym cieście. Ciasto półkruche jest trochę bardziej miękkie niż tradycyjne kruche ciasto i jest pieczone z dodatkiem proszku do pieczenia – przez to jest zwykle trochę wyższe. Sam jabłecznik jest niezwykle smakowity, a podany na ciepło z gałką lodów smakuje niebiańsko. Polecam!

jabłecznik z lodami

Jabłecznik na półkruchym cieście przepis krok po kroku

Jeśli lubicie ciasta z jabłkami i uwielbiacie, gdy jabłecznik ma dużo soczystych jabłek, to koniecznie wypróbujcie ten przepis!

prosta szarlotka

Jabłecznik na półkruchym cieście przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną szarlotkę zrobioną na cieście półkruchym i ze słodką kruszonką na wierzchu.
4.62 z 13 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 hour 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 25
Kalorie 197 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm – lub trochę większą.
Składniki

składniki na jabłecznik na półkruchym cieście

Instrukcja
 

Jak zrobić jabłecznik na cieście półkruchym

  • Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, jajek i margaryny wyrób ciasto – będzie gęste i kleiste.
    450 g mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, 150 g cukru, 250 g margaryny
  • Odłóż mniej więcej 1/3 ciasta do foliowego woreczka, a następnie schowaj go do zamrażarki.
  • Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż resztę ciasta do foremki i wygnieć nim dno formy (mi pomagało oprószanie rąk mąką :)).
  • Posyp wierzch ciasta odrobiną mąki ziemniaczanej.
    1 – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • Jabłka umyj i obierz ze skórki.
    2 kg jabłek
  • Zetrzyj je na grubej tarce.
  • Lekko odciskaj w rękach starte jabłka (jeśli mają dużo soku) i układaj je na cieście równą warstwą.
  • Wyjmij z zamrażarki ciasto i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach prosto na jabłka (moje ciasto dalej było za miękkie i nie nadawało się do tarcia, więc urywałam z niego małe kawałeczki i układałam na jabłkach).
  • Ciasto piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 50 minut – aż wierzch będzie rumiany.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Możesz podawać ciasto na ciepło z dodatkiem lodów :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 100gKalorie: 197kcalWeglowodany: 27gBiałko: 3gTłuszcz: 9gBłonnik: 1.6g
Słowa kluczowe kruche ciasto z jabłkami, prosta szarlotka, szarlotka na kruchym cieście
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
najlepsza szarlotka

Jabłecznik z tartymi jabłkami – uwagi

Jabłecznik na półkruchym cieście, to bardzo pyszne ciacho – szczególnie gdy jest jeszcze ciepłe i podacie je z lodami.

Sami widzicie, że takiej porcji nikt się nie oprze – a na pewno nie ja lub moja córka :D

Uwielbiam ciasta z jabłkami, a blogerskie życie sprawia, że nie robię ich tak często jak bym chciała.

W końcu nie mogę was zasypywać jedynie przepisami na ciasta i wypieki z jabłkami.

Zresztą takich przepisów z jabłkami jest na blogu już mnóstwo – sami się przekonajcie :)

Ale jak za długo nie upiekę jakieś jabłecznika, to zaczyna mnie to męczyć i nie wiadomo kiedy już coś się piecze.

I tak było też tym razem.

jabłecznik na półkruchym cieście

Ciasto kruche a półkruche – różnice

szarlotkę przygotowałam na cieście półkruchym.

Od kruchego różni się tym, że jest bardziej miękkie, leciutko puszyste i wyrośnięte – dzięki proszkowi do pieczenia.

Ciasto możecie przygotować na maśle albo na margarynie do pieczenia.  Ja użyłam margarynę, która może nie ma aż takich walorów smakowych jak masło, ale dodaje ciastu więcej miękkości.

Jak zrobić ciasto półkruche do jabłecznika?

Aby zrobić to ciasto wystarczy krótko zagnieść wszystkie składniki, tu ciasto w przeciwieństwie do kruchego ciasta może być lekko klejące. Jeśli chcesz nadać ciastu fajnego smaku, to zamiast części cukru możesz dodać do niego cukier waniliowy.

Oderwij od niego mniej więcej 1/3, włóż do woreczka i schowaj do lodówki albo nawet zamrażarki, aby się schłodziło.

Tą pozostałą większą część ciasta wyłóż do wyłożonej papierem do pieczenia foremki i dokładnie wylep ciastem dno formy. Ja zwykle nie podpiekam tego ciasta, ale jeśli masz mocno soczyste jabłka, to możesz podpiec ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.

prosty jabłecznik

Jak przygotować jabłka do jabłecznika?

Na ciasto wyłóż tarte na grubych oczkach jabłka. Ja swoje jabłka obieram ze skórki i trę. Jeśli chcesz to możesz wcześniej przekroić jabłka i usunąć z nich gniazda nasienne, ale nie jest to koniecznie. Ja jabłka trę na tarce i gdy docieram do gniazda nasiennego to zmieniam stronę jabłka i tak na koniec zostaje mi sam ogryzek.

Jakie jabłka będą dobre do jabłecznika? Polecam tu jabłka twarde, takie żeby się nie rozpadały mocno podczas pieczenia. Świetna będzie np. szara reneta, ligol, antonówka czy też papierówka. Ale jeśli ich nie masz, to spokojnie wykorzystaj jabłka jakie masz – na pewno jabłecznik będzie smakowity!

Jabłecznik na półkruchym cieście po upieczeniu posyp cukrem pudrem i podaj je już na ciepło. Wtedy polecam je w towarzystwie ulubionych lodów. Takie ciasto z jabłkami będzie stanowić doskonały deser.

Kto się pisze na taki jabłecznik na cieście półkruchym?

Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy – np. na szarlotkę po amarykańsku, puszystą szarlotkę, ciasto kajmakowe z jabłkami, jabłkową bajkę albo strudel z jabłkami.

jabłecznik na półkruchym cieście

Polecane przepisy na szarlotkę

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne szarlotki (również ze świata) – tutaj polecam takie trzy przepisy:

Opublikowano: 2018 10 sierpnia

Podziel się przepisem

4 komentarze

  1. 0e92039f6f4f000dae99404ac29c0963?s=54&d=mm&r=g
    Łukasz 2018 13 sierpnia w 09:30- Odpowiedz

    Ciasto, jak ciasto – piękne, ale ten talerzyk jest przecudny! <3

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 22 sierpnia w 14:33- Odpowiedz

      :) dziękuję

  2. c527734dbf9c14c89e8f2b7ed59a80da?s=54&d=mm&r=g
    madlene17 2018 11 sierpnia w 14:28- Odpowiedz

    Moja mama piecze podobny jabłecznik:)

    • dfba35ebfb48eae2fdbde904668fafbc?s=54&d=mm&r=g
      Beata 2018 22 sierpnia w 14:34- Odpowiedz

      To taki właśnie jabłecznik w starym dobrym stylu :)

Zostaw komentarz

Ocena Przepisu




Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Polecane przepisy