Jabłecznik na półkruchym cieście - Wypieki Beaty - przepisy i zdjęcia
Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Jabłecznik na półkruchym cieście

By | 2018-07-29T15:22:29+00:00 2018 Sierpień 10th|Ciasta kruche, Ciasta z jabłkami|

Jabłecznik na półkruchym cieście

 

najlepsza szarlotka

 

Jabłecznik na półkruchym cieście, to bardzo pyszne ciacho – szczególnie gdy jest jeszcze ciepłe i podacie je z lodami.

Sami widzicie, że takiej porcji nikt się nie oprze – a na pewno nie ja lub moja córka 😀

Uwielbiam ciasta z jabłkami, a blogerskie życie sprawia, że nie robię ich tak często jak bym chciała.

W końcu nie mogę was zasypywać jedynie przepisami na ciasta i wypieki z jabłkami – zresztą takich przepisów z jabłkami jest na blogu już mnóstwo – sami się przekonajcie 🙂

Tą szarlotkę przygotowałam na cieście półkruchym – od kruchego różni się tym, że jest bardziej miękkie, leciutko puszyste i wyrośnięte – dzięki proszkowi do pieczenia.

Ciasto możecie przygotować na maśle albo na margarynie do pieczenia (użyłam margarynę, która może nie ma aż takich walorów smakowych jak masło, ale dodaje ciastu więcej miękkości).

Kto się pisze na taki jabłecznik?

Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy – np. na szarlotkę po amarykańsku, puszystą szarlotkę, ciasto kajmakowe z jabłkami, jabłkową bajkę albo strudel z jabłkami.

 

jabłecznik na półkruchym cieście

 

jabłecznik z lodami

 

najlepsza szarlotka

 

prosty jabłecznik

 

jabłecznik na półkruchym cieście

 

Jabłecznik na półkruchym cieście
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm - lub trochę większą.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 25
Składniki
  • 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka (użyłam rozmiar L)
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 250 g margaryny do pieczenia lub masła
  • 1 - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • około 2 kg jabłek
Wykonanie
  1. Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, jajek i margaryny wyrób ciasto - będzie gęste i kleiste.
  2. Odłóż mniej więcej ⅓ ciasta do foliowego woreczka, a następnie schowaj go do zamrażarki.
  3. Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Przełóż resztę ciasta do foremki i wygnieć nim dno formy (mi pomagało oprószanie rąk mąką :)).
  5. Posyp wierzch ciasta odrobiną mąki ziemniaczanej.
  6. Jabłka umyj i obierz ze skórki.
  7. Zetrzyj je na grubej tarce.
  8. Lekko odciskaj w rękach starte jabłka (jeśli mają dużo soku) i układaj je na cieście równą warstwą.
  9. Wyjmij z zamrażarki ciasto i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach prosto na jabłka (moje ciasto dalej było za miękkie i nie nadawało się do tarcia, więc urywałam z niego małe kawałeczki i układałam na jabłkach).
  10. Ciasto piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 50 minut - aż wierzch będzie rumiany.
  11. Po upieczeniu lekko ostudź.
  12. Możesz podawać ciasto na ciepło z dodatkiem lodów 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 197 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 27 g Błonnik: 1,6 g Białka: 3 g

 

Reklama

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: