Przepis na pyszny jabłecznik na półkruchym cieście

najlepsza szarlotka


Jabłecznik na półkruchym cieście, to bardzo pyszne ciacho – szczególnie gdy jest jeszcze ciepłe i podacie je z lodami.

Sami widzicie, że takiej porcji nikt się nie oprze – a na pewno nie ja lub moja córka :D

Uwielbiam ciasta z jabłkami, a blogerskie życie sprawia, że nie robię ich tak często jak bym chciała.

W końcu nie mogę was zasypywać jedynie przepisami na ciasta i wypieki z jabłkami.

Zresztą takich przepisów z jabłkami jest na blogu już mnóstwo – sami się przekonajcie :)

Ale jak za długo nie upiekę jakieś jabłecznika, to zaczyna mnie to męczyć i nie wiadomo kiedy już coś się piecze.

I tak było też tym razem.

szarlotkę przygotowałam na cieście półkruchym.

Od kruchego różni się tym, że jest bardziej miękkie, leciutko puszyste i wyrośnięte – dzięki proszkowi do pieczenia.

Ciasto możecie przygotować na maśle albo na margarynie do pieczenia.  Ja użyłam margarynę, która może nie ma aż takich walorów smakowych jak masło, ale dodaje ciastu więcej miękkości.

Kto się pisze na taki jabłecznik na cieście półkruchym?

Koniecznie wypróbujcie również inne przepisy – np. na szarlotkę po amarykańsku, puszystą szarlotkę, ciasto kajmakowe z jabłkami, jabłkową bajkę albo strudel z jabłkami.

PEŁNY PRZEPIS POD ZDJĘCIAMI ↓↓↓


jabłecznik na półkruchym cieście

jabłecznik z lodami

najlepsza szarlotka

prosty jabłecznik

jabłecznik na półkruchym cieście

Jabłecznik na półkruchym cieście przepis do druku

prosta szarlotka

Jabłecznik na półkruchym cieście

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną szarlotkę z kruszonką.
4 z 3 ocen
Czas przygotowania 40 minut
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 1 godz 30 minut
Danie Ciasta
Porcje 25
Kalorie 197 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm - lub trochę większą.

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Z mąki, proszku do pieczenia, cukru, jajek i margaryny wyrób ciasto - będzie gęste i kleiste.
  • Odłóż mniej więcej 1/3 ciasta do foliowego woreczka, a następnie schowaj go do zamrażarki.
  • Formę do pieczenia o wielkości około 20/30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Przełóż resztę ciasta do foremki i wygnieć nim dno formy (mi pomagało oprószanie rąk mąką :)).
  • Posyp wierzch ciasta odrobiną mąki ziemniaczanej.
  • Jabłka umyj i obierz ze skórki.
  • Zetrzyj je na grubej tarce.
  • Lekko odciskaj w rękach starte jabłka (jeśli mają dużo soku) i układaj je na cieście równą warstwą.
  • Wyjmij z zamrażarki ciasto i zetrzyj je na tarce o grubych oczkach prosto na jabłka (moje ciasto dalej było za miękkie i nie nadawało się do tarcia, więc urywałam z niego małe kawałeczki i układałam na jabłkach).
  • Ciasto piecz w 180 stopniach (góra-dół) przez około 50 minut - aż wierzch będzie rumiany.
  • Po upieczeniu lekko ostudź.
  • Możesz podawać ciasto na ciepło z dodatkiem lodów :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 197kcalWeglowodany: 27gBiałko: 3gTłuszcz: 9gBłonnik: 1.6g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!