Przepis na proste kajmakowe ciasto z jabłkami
Dostałam ostatnio kilka puszek masy kajmakowej od sąsiadki, więc musiałam zacząć ją wykorzystywać :)
Na święta piekłam pyszne babki kajmakowe i dodatek kajmaku w cieście tak mi zasmakował, że postanowiłam wykorzystać znowu ten pomysł.
Postawiłam na kajmakowe ciasto z jabłkami.
Jak zrobić takie ciasto z masą kajmakową i jabłkami?
Otóż bardzo prosto :)
Najpierw mieszamy w jednej misce mokre składniki – olej, jajka, masę kajmakową i jogurt naturalny.
Potem łączymy mokre składniki z suchymi – wystarczy je nawet wymieszać łyżką.
Potem dodajemy już tylko jabłka.
Jabłka obrałam, pokroiłam w większą kostkę i zmieszałam z ciastem kajmakowym.
Takie jabłka wmieszane znacznie poprawiają wilgotność ciasta i wydłużają jego świeżość – piekłam ciacho w piątek, a jeszcze w poniedziałek było super i powędrowało z mężem do pracy :)
Nie bójcie się też tego kajmaku, bo ciasto wcale nie jest przeraźliwie słodkie – sądzę, że znajdą się również tacy, dla których może być za mało słodkie. W takich przypadkach polecam dosłodzenie ciasta przed przelaniem go do foremki do pieczenia :).
Polecam również inne proste i szybkie ciasta z jabłkami – np. ciasto z jabłkami i kardamonem, irlandzkie ciasto z jabłkami, biszkoptowe ciasto z jabłkami, ciasto z jabłkami i ricottą albo kokosowe ciasto z jabłkami.
Kajmakowe ciasto z jabłkami przepis do druku

Kajmakowe ciasto z jabłkami
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Składniki
- 200 g oleju (1 szklanka)
- 250 g masy kajmakowej
- 100 g cukru (pół szklanki) - lub do smaku
- 4 jajka rozmiar L
- 300 g jogurtu naturalnego (1 szklanka)
- 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 700 g jabłek - miałam 3 bardzo duże
Instrukcja
- Zmiksuj razem olej, masę kajmakową, cukier, jogurt i jajka.200 g oleju, 250 g masy kajmakowej, 100 g cukru, 4 jajka, 300 g jogurtu naturalnego
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj w porcjach do mokrych składników - krótko zmiksuj.450 g mąki pszennej, 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- Jabłka pokrój w większą kostkę - część możesz pokroić w plasterki.700 g jabłek
- Dodaj do ciasta jabłka pokrojone w kostkę i wymieszaj łyżką.
- Przełóż ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułóż jabłko pokrojone w plasterki.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.