Kajmakowe ciasto z jabłkami

 

ciasto z masą kajmakową i jabłkami

 

Dostałam ostatnio kilka puszek masy kajmakowej od sąsiadki, więc musiałam zacząć ją wykorzystywać :)

Na święta piekłam pyszne babki kajmakowe i dodatek kajmaku w cieście tak mi zasmakował, że postanowiłam wykorzystać znowu ten pomysł.

Postawiłam na kajmakowe ciasto z jabłkami – jabłka pokroiłam w większą kostkę i zmieszałam z ciastem.

Takie jabłka wmieszane znacznie poprawiają wilgotność ciasta i wydłużają jego świeżość – piekłam ciacho w piątek, a jeszcze w poniedziałek było super i powędrowało z mężem do pracy :)

Nie bójcie się też tego kajmaku, bo ciasto wcale nie jest przeraźliwie słodkie – sądzę, że znajdą się również tacy, dla których może być za mało słodkie (w takich przypadkach polecam dosłodzenie ciasta przed przelaniem go do foremki do pieczenia :)).

Polecam również inne proste i szybkie ciasta z jabłkami – np. ciasto z jabłkami i kardamonem, irlandzkie ciasto z jabłkami, biszkoptowe ciasto z jabłkami, ciasto z jabłkami i ricottą albo kokosowe ciasto z jabłkami.

 

kajmakowe ciasto z jabłkami

 

kajmakowe ciasto z jabłkami

 

jabłecznik z masą kajmakową

 

jabłecznik z kajmakiem

 

karmelowe ciasto z jabłkami

Kajmakowe ciasto z jabłkami

Wypieki Beaty
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
4.2 z 5 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 238 kcal

Składniki
  

  • 200 g (1 szklanka) oleju
  • 250 g masy kajmakowej
  • 100 g (pół szklanki) cukru - lub do smaku
  • 4 duże jajka
  • 300 g (1 szklanka) jogurtu naturalnego
  • 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 700 g jabłek - miałam 3 bardzo duże

Instrukcja
 

  • Zmiksuj razem olej, masę kajmakową, cukier, jogurt i jajka.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj w porcjach do mokrych składników - krótko zmiksuj.
  • Jabłka pokrój w większą kostkę - część możesz pokroić w plasterki.
  • Dodaj do ciasta jabłka pokrojone w kostkę i wymieszaj łyżką.
  • Przełóż ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ułóż jabłko pokrojone w plasterki.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu dostudź,a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Porcja: 100gKalorie: 238kcalWeglowodany: 27gBiałko: 2.5gTłuszcz: 12.5gBłonnik: 1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

jabłecznik kajmakowy