Przepis na proste kajmakowe ciasto z jabłkami

kajmakowe ciasto z jabłkami


Dostałam ostatnio kilka puszek masy kajmakowej od sąsiadki, więc musiałam zacząć ją wykorzystywać :)

Na święta piekłam pyszne babki kajmakowe i dodatek kajmaku w cieście tak mi zasmakował, że postanowiłam wykorzystać znowu ten pomysł.

Postawiłam na kajmakowe ciasto z jabłkami.

Jak zrobić takie ciasto z masą kajmakową i jabłkami?

Otóż bardzo prosto :)

Najpierw mieszamy w jednej misce mokre składniki – olej, jajka, masę kajmakową i jogurt naturalny.

Potem łączymy mokre składniki z suchymi – wystarczy je nawet wymieszać łyżką.

Potem dodajemy już tylko jabłka.

Jabłka obrałam, pokroiłam w większą kostkę i zmieszałam z ciastem kajmakowym.

Takie jabłka wmieszane znacznie poprawiają wilgotność ciasta i wydłużają jego świeżość – piekłam ciacho w piątek, a jeszcze w poniedziałek było super i powędrowało z mężem do pracy :)

Nie bójcie się też tego kajmaku, bo ciasto wcale nie jest przeraźliwie słodkie – sądzę, że znajdą się również tacy, dla których może być za mało słodkie (w takich przypadkach polecam dosłodzenie ciasta przed przelaniem go do foremki do pieczenia :)).

Polecam również inne proste i szybkie ciasta z jabłkami – np. ciasto z jabłkami i kardamonem, irlandzkie ciasto z jabłkami, biszkoptowe ciasto z jabłkami, ciasto z jabłkami i ricottą albo kokosowe ciasto z jabłkami.

kajmakowe ciasto z jabłkami

kajmakowe ciasto z jabłkami

jabłecznik z masą kajmakową

jabłecznik z kajmakiem

Kajmakowe ciasto z jabłkami przepis do druku

karmelowe ciasto z jabłkami

Kajmakowe ciasto z jabłkami

Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie ciasto karmelowe z masą kajmakową i jabłkami.
4.34 z 6 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 20
Kalorie 238 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Zmiksuj razem olej, masę kajmakową, cukier, jogurt i jajka.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj w porcjach do mokrych składników - krótko zmiksuj.
  • Jabłka pokrój w większą kostkę - część możesz pokroić w plasterki.
  • Dodaj do ciasta jabłka pokrojone w kostkę i wymieszaj łyżką.
  • Przełóż ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzchu ułóż jabłko pokrojone w plasterki.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu dostudź,a przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 238kcalWeglowodany: 27gBiałko: 2.5gTłuszcz: 12.5gBłonnik: 1g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

jabłecznik kajmakowy