Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...

Kajmakowe ciasto z jabłkami

By |2018-04-23T06:50:25+00:002018 Kwiecień 23rd|Ciasta owocowe, Ciasta ucierane, Ciasta z jabłkami|

Kajmakowe ciasto z jabłkami

 

ciasto z masą kajmakową i jabłkami

 

Dostałam ostatnio kilka puszek masy kajmakowej od sąsiadki, więc musiałam zacząć ją wykorzystywać 🙂

Na święta piekłam pyszne babki kajmakowe i dodatek kajmaku w cieście tak mi zasmakował, że postanowiłam wykorzystać znowu ten pomysł.

Postawiłam na kajmakowe ciasto z jabłkami – jabłka pokroiłam w większą kostkę i zmieszałam z ciastem.

Takie jabłka wmieszane znacznie poprawiają wilgotność ciasta i wydłużają jego świeżość – piekłam ciacho w piątek, a jeszcze w poniedziałek było super i powędrowało z mężem do pracy 🙂

Nie bójcie się też tego kajmaku, bo ciasto wcale nie jest przeraźliwie słodkie – sądzę, że znajdą się również tacy, dla których może być za mało słodkie (w takich przypadkach polecam dosłodzenie ciasta przed przelaniem go do foremki do pieczenia :)).

Polecam również inne proste i szybkie ciasta z jabłkami – np. ciasto z jabłkami i kardamonem, irlandzkie ciasto z jabłkami, biszkoptowe ciasto z jabłkami, ciasto z jabłkami i ricottą albo kokosowe ciasto z jabłkami.

 

kajmakowe ciasto z jabłkami

 

kajmakowe ciasto z jabłkami

 

jabłecznik z masą kajmakową

 

jabłecznik z kajmakiem

 

Kajmakowe ciasto z jabłkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 20
Składniki
  • 200 g (1 szklanka) oleju
  • 250 g masy kajmakowej
  • 100 g (pół szklanki) cukru - lub do smaku
  • 4 duże jajka
  • 300 g (1 szklanka) jogurtu naturalnego
  • 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • około 700 g jabłek - miałam 3 bardzo duże
Wykonanie
  1. Zmiksuj razem olej, masę kajmakową, cukier, jogurt i jajka.
  2. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj w porcjach do mokrych składników - krótko zmiksuj.
  3. Jabłka pokrój w większą kostkę - część możesz pokroić w plasterki.
  4. Dodaj do ciasta jabłka pokrojone w kostkę i wymieszaj łyżką.
  5. Przełóż ciasto do formy o wielkości około 20/30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Na wierzchu ułóż jabłko pokrojone w plasterki.
  7. Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 40 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu dostudź,a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 238 Tłuszcze: 12,5 g Węglowodany: 27 g Błonnik: 1 g Białka: 2,5 g

 

 

jabłecznik kajmakowy

Reklama

5 komentarzy

  1. Majka 2018/04/29 at 13:23 - Reply

    Pychotka Przypomina mi trochę „Salceson”

  2. Ewa 2018/04/24 at 21:53 - Reply

    Czy można upiec w formie muffinek? Jeśli tak to jaki czas pieczenia ?

    • wypiekibeaty 2018/04/25 at 13:24 - Reply

      Możesz, ale wtedy wyjdzie ci sporo tych muffinek – lepiej zrobić wtedy z połowy porcji. Czas pieczenia to około 20 minut.

  3. Gosia (@Codojedzenia) 2018/04/23 at 22:56 - Reply

    Pyszne to ciasto!

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: