Mam nadzieję,  że nie znudziły się Wam jeszcze ciasta z jabłkami, bo mam kolejny przepis :)

Tym razem to ciasto kokosowe z jabłkami – z dodatkiem mleczka kokosowego i wiórek kokosowych (zróbcie sobie odpowiednie zakupy).

Jest to bardzo szybkie i proste ciasto, smaczne i mało słodkie (więc możecie dać więcej cukru niż w przepisie, jeśli lubicie słodkie ciasta i na pewno nie rezygnujcie z lukru :))

Pamiętajcie o haśle “Jedz jabłka” i szybko upieczcie ciasto kokosowe z jabłkami :)

Podaję przepis na foremkę o średnicy 26 cm.

 

kokosowo-jabłkowe2

kokosowo-jabłkowe1

kokosowo-jabłkowe3

kokosowo-jabłkowe4

ciasto z jabłkami

Ciasto kokosowe z jabłkami

Wypieki Beaty
5 z 2 ocen
Czas wykonania 45 minut
Czas całkowity 45 minut

Składniki
  

ciasto:

lukier:

Instrukcja
 

ciasto:

  • Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
  • Dodaj cukier waniliowy lub ekstrakt oraz pojedynczo jajka.
  • Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami.
  • Dodaj porcjami do masy maślanej na zmianę z mleczkiem kokosowym (puszkę z mleczkiem po otwarciu dokładnie wymieszaj, aby mleczko miało jednolitą konsystencję).
  • Jabłka obierz, przedziel na połówki lub ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, każdy kawałek jabłka natnij lekko wzdłuż - nie przecinaj do końca.
  • Przelej ciasto do przygotowanej foremki o średnicy 26 cm (wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą).
  • Na wierzchu ułóż jabłka rozcięciem do góry.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 45 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu wystudź.
  • Składniki lukru zmieszaj razem i polej nim ciasto.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

Przepis (z moimi drobnymi zmianami) pochodzi z tej strony.