Mam nadzieję, że nie znudziły się Wam jeszcze ciasta z jabłkami, bo mam kolejny przepis :)
Tym razem to ciasto kokosowe z jabłkami – z dodatkiem mleczka kokosowego i wiórek kokosowych (zróbcie sobie odpowiednie zakupy).
Jest to bardzo szybkie i proste ciasto, smaczne i mało słodkie (więc możecie dać więcej cukru niż w przepisie, jeśli lubicie słodkie ciasta i na pewno nie rezygnujcie z lukru :))
Pamiętajcie o haśle „Jedz jabłka” i szybko upieczcie ciasto kokosowe z jabłkami :)
Podaję przepis na foremkę o średnicy 26 cm.

Ciasto kokosowe z jabłkami
Składniki
ciasto:
- 125 g miękkiego masła (ja swoje nawet lekko rozpuściłam)
- 80 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g wiórek kokosowych
- 100 ml mleczka kokosowego
- 4 średnie jabłka
lukier:
- 80 g cukru pudru
- około 3 łyżki mleczka kokosowego
Instrukcja
ciasto:
- Masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj cukier waniliowy lub ekstrakt oraz pojedynczo jajka.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i wiórkami.
- Dodaj porcjami do masy maślanej na zmianę z mleczkiem kokosowym (puszkę z mleczkiem po otwarciu dokładnie wymieszaj, aby mleczko miało jednolitą konsystencję).
- Jabłka obierz, przedziel na połówki lub ćwiartki, usuń gniazdo nasienne, każdy kawałek jabłka natnij lekko wzdłuż - nie przecinaj do końca.
- Przelej ciasto do przygotowanej foremki o średnicy 26 cm (wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą).
- Na wierzchu ułóż jabłka rozcięciem do góry.
- Piecz w 170 stopniach przez około 45 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu wystudź.
- Składniki lukru zmieszaj razem i polej nim ciasto.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
Przepis (z moimi drobnymi zmianami) pochodzi ze strony Made by mom and son.