Ciasto dyniowo-kokosowe
z kokosowym karmelem
Miałam napoczętą puszkę mleka kokosowego i zastanawiałam się jak ją wykorzystać, aby się nie zmarnowała.
Myślałam, myślałam i postanowiłam upiec ciasto dyniowo-kokosowe. Z dodatkiem tego właśnie mleczka kokosowego :)
A potem dorobiłam jeszcze do niego karmel kokosowy, który wypatrzyłam kiedyś u dziewczyn z Domowych Wypieków 😋😋
Taki karmel kokosowy jest nieziemski w smaku. Cięższy, ciemniejszy i lekko kawowy w smaku.
To wszystko jest zasługą cukru kokosowego, który ma ciemną barwę i taki właśnie kawowo-melasowy smak.
Dla mnie ten karmel smakował bombowo i świetnie pasował do ciasta dyniowego.
Jeśli macie w domu cukier kokosowy, to koniecznie spróbujcie.
Polecam wam także inne ciasta dyniowe z bloga, między innymi: ciasto dyniowe z czekoladą, ciasto dyniowo-pomarańczowe albo ciasto dyniowe z kruszonką.






Ciasto dyniowo-kokosowe – przepis do druku
Ciasto dyniowo-kokosowe
- 450 g (3 szklanki) mąki
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 400 g (2 szklanki) puree z dyni - robiłam z dyni hokkaido, więc było gęste
- ⅔ szklanki oleju
- 1 szklanka mleka kokosowego z puszki
- 2 duże jajka rozmiar L
- 125 g (3/4 szklanki) cukru kokosowego
- 1 łyżka wody
- 150 g (około ⅔ szklanki) mleka kokosowego z puszki
- 1 łyżka masła
- pół łyżeczki soli (opcjonalnie)
- Przygotuj ciasto - jednej misce umieść suche składniki i wymieszaj.
- W drugiej misce zmieszaj puree z dyni z olejem, mleczkiem kokosowym i jajkami.
- Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj - ciasto będzie gęste (ja używałam puree z dyni hokkaido, które jest gęste i mało wilgotne).
- Przełóż ciasto do keksowej foremki do pieczenia o długości około 30 cm.
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 60-70 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
- Aby zrobić karmel kokosowy przełóż do rondelka cukier kokosowy i dodaj łyżkę wody.
- Podgrzewaj aż cukier się rozpuści - u mnie utworzył masę podobną do smoły :)
- Dodaj mleczko kokosowe oraz masło i podgrzewaj razem aż karmel będzie jednolity.
- Na koniec możesz dodać trochę soli jeśli lubisz karmel solony.
- Karmel ostudź i polewaj nim ciasto przed podaniem.
Aby zrobić puree z dyni wystarczy pokroić ją na mniejsze kawałki - dynię hokkaido przekrajam tylko na pół i usuwam nasiona - ułożyć na blaszce piekarnika i piec około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić, obrać jeśli trzeba i zmiksować.
Na jaką bezglutenową mąkę ( nie gotową mieszankę) mogę zamienić zwykłą mąkę ? Z góry dziękuję za odpowiedź
Myślę, że najlepsza będzie tu bezglutenowa mąka owsiana. Jeśli ciasto będzie za gęste, to dodaj trochę więcej wody.
Już czuję ten smak :) Cudo ❤
:)