Ciasto dyniowo-kokosowe

z kokosowym karmelem

 

ciasto dyniowo-kokosowe

 

Miałam napoczętą puszkę mleka kokosowego i zastanawiałam się jak ją wykorzystać, aby się nie zmarnowała.

Myślałam, myślałam i postanowiłam upiec ciasto dyniowo-kokosowe. Z dodatkiem tego właśnie mleczka kokosowego :)

A potem dorobiłam jeszcze do niego karmel kokosowy, który wypatrzyłam kiedyś u dziewczyn z Domowych Wypieków 😋😋

Taki karmel kokosowy jest nieziemski w smaku. Cięższy, ciemniejszy i lekko kawowy w smaku.

To wszystko jest zasługą cukru kokosowego, który ma ciemną barwę i taki właśnie kawowo-melasowy smak.

Dla mnie ten karmel smakował bombowo i świetnie pasował do ciasta dyniowego.

Jeśli macie w domu cukier kokosowy, to koniecznie spróbujcie.

Polecam wam także inne ciasta dyniowe z bloga, między innymi: ciasto dyniowe z czekoladą, ciasto dyniowo-pomarańczowe albo ciasto dyniowe z kruszonką.

 

ciasto z dynią i mleczkiem kokosowym ciasto kokosowe z dynią
 

kokosowe ciasto dyniowe kokosowe ciasto z dynią
 

ciasto dyniowe na mleku kokosowym ciasto dyniowe z karmelem kokosowym
 

Ciasto dyniowo-kokosowe – przepis do druku

 

Ciasto dyniowo-kokosowe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na długą formę keksową o długości około 30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
ciasto dyniowe:
  • 450 g (3 szklanki) mąki
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 400 g (2 szklanki) puree z dyni - robiłam z dyni hokkaido, więc było gęste
  • ⅔ szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka kokosowego z puszki
  • 2 duże jajka rozmiar L
karmel kokosowy:
  • 125 g (3/4 szklanki) cukru kokosowego
  • 1 łyżka wody
  • 150 g (około ⅔ szklanki) mleka kokosowego z puszki
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki soli (opcjonalnie)
Wykonanie
  1. Przygotuj ciasto - jednej misce umieść suche składniki i wymieszaj.
  2. W drugiej misce zmieszaj puree z dyni z olejem, mleczkiem kokosowym i jajkami.
  3. Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj - ciasto będzie gęste (ja używałam puree z dyni hokkaido, które jest gęste i mało wilgotne).
  4. Przełóż ciasto do keksowej foremki do pieczenia o długości około 30 cm.
  5. Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 60-70 minut - do suchego patyczka.
  6. Po upieczeniu ostudź.
  7. Aby zrobić karmel kokosowy przełóż do rondelka cukier kokosowy i dodaj łyżkę wody.
  8. Podgrzewaj aż cukier się rozpuści - u mnie utworzył masę podobną do smoły :)
  9. Dodaj mleczko kokosowe oraz masło i podgrzewaj razem aż karmel będzie jednolity.
  10. Na koniec możesz dodać trochę soli jeśli lubisz karmel solony.
  11. Karmel ostudź i polewaj nim ciasto przed podaniem.
Notatki
Podaję kaloryczność bez karmelu.
Aby zrobić puree z dyni wystarczy pokroić ją na mniejsze kawałki - dynię hokkaido przekrajam tylko na pół i usuwam nasiona - ułożyć na blaszce piekarnika i piec około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić, obrać jeśli trzeba i zmiksować.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 283 Tłuszcze: 15 g Węglowodany: 32 g Białka: 5 g