Przepis na proste ciasto dyniowo-kokosowe

z kokosowym karmelem

ciasto dyniowo-kokosowe

Miałam napoczętą puszkę mleka kokosowego i zastanawiałam się jak ją wykorzystać, aby się nie zmarnowała.

Myślałam, myślałam i postanowiłam upiec ciasto dyniowo-kokosowe. Z dodatkiem tego właśnie mleczka kokosowego :)

A potem dorobiłam jeszcze do niego karmel kokosowy, który wypatrzyłam kiedyś u dziewczyn z Domowych Wypieków 😋😋

Taki karmel kokosowy jest nieziemski w smaku. Cięższy, ciemniejszy i lekko kawowy w smaku.

To wszystko jest zasługą cukru kokosowego, który ma ciemną barwę i taki właśnie kawowo-melasowy smak.

Dla mnie ten karmel smakował bombowo i świetnie pasował do ciasta dyniowego.

Jeśli macie w domu cukier kokosowy, to koniecznie spróbujcie.

Polecam wam także inne ciasta dyniowe z bloga, między innymi: ciasto dyniowe z czekoladą, ciasto dyniowo-pomarańczowe albo ciasto dyniowe z kruszonką.

ciasto z dynią i mleczkiem kokosowym ciasto kokosowe z dynią

kokosowe ciasto dyniowe kokosowe ciasto z dynią

ciasto dyniowe na mleku kokosowym ciasto dyniowe z karmelem kokosowym

Ciasto dyniowo-kokosowe – przepis do druku

ciasto dyniowo-kokosowe

Ciasto dyniowo-kokosowe

Wypieki Beaty
Przepis na długą formę keksową o długości około 30 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
Czas całkowity 1 godz 40 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 283 kcal

Składniki
  

ciasto dyniowe:

karmel kokosowy:

  • 125 g (3/4 szklanki) cukru kokosowego
  • 1 łyżka wody
  • 150 g (około 2/3 szklanki) mleka kokosowego z puszki
  • 1 łyżka masła
  • pół łyżeczki soli (opcjonalnie)

Instrukcja
 

  • Przygotuj ciasto - jednej misce umieść suche składniki i wymieszaj.
  • W drugiej misce zmieszaj puree z dyni z olejem, mleczkiem kokosowym i jajkami.
  • Wlej mokre składniki do suchych i dokładnie wymieszaj - ciasto będzie gęste (ja używałam puree z dyni hokkaido, które jest gęste i mało wilgotne).
  • Przełóż ciasto do keksowej foremki do pieczenia o długości około 30 cm.
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 60-70 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Aby zrobić karmel kokosowy przełóż do rondelka cukier kokosowy i dodaj łyżkę wody.
  • Podgrzewaj aż cukier się rozpuści - u mnie utworzył masę podobną do smoły :)
  • Dodaj mleczko kokosowe oraz masło i podgrzewaj razem aż karmel będzie jednolity.
  • Na koniec możesz dodać trochę soli jeśli lubisz karmel solony.
  • Karmel ostudź i polewaj nim ciasto przed podaniem.

Notatki

Podaję kaloryczność bez karmelu.
Aby zrobić puree z dyni wystarczy pokroić ją na mniejsze kawałki - dynię hokkaido przekrajam tylko na pół i usuwam nasiona - ułożyć na blaszce piekarnika i piec około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić, obrać jeśli trzeba i zmiksować.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 283kcalWeglowodany: 32gBiałko: 5gTłuszcz: 15g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!