Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Ciasto dyniowe z czekoladą

By |2017-10-16T10:35:23+00:002017 Październik 20th|Ciasta czekoladowe, Warzywa na słodko|

Ciasto dyniowe z czekoladą

 

proste ciasto dyniowe

 

Zapraszam na przepyszne, bardzo proste i szybkie ciasto dyniowe z czekoladą (poniżej znajdziecie filmik z robienia tego ciasta, to sami się naocznie przekonacie jak jest proste).

Nie dość, że proste i szybkie, to do tego pyszne i wilgotne, a do tego jakby nie było – z warzywem 😀

Możecie podać je dzieciom i nie będą protestować – wierzcie  mi na słowo.

A mój mąż jak go zjadł, to powiedział – smaczny piernik – także ten tego – brać, bo dobre!

Będziecie do niego potrzebować puree z dyni – teraz na blogu znajdziecie już dokładny przepis – na dodatek z filmem – na przygotowanie domowego puree, więc koniecznie tam zajrzyjcie.

A jak już zrobicie sobie zapas puree, to wtedy możecie upiec sobie jeszcze dyniowe ciasto fit, ciasto dyniowo-pomarańczowe, albo drożdżowe ciasto dyniowe 🙂

 

ciasto z dynią i czekoladą

 

ciasto dyniowe z czekoladą

 

ciasto dyniowe z czekoladą

 

wilgotne ciasto czekoladowe pachnące cynamonem

 

 

 

Ciasto dyniowe z czekoladą
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Forma keksowa o długości 25 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 10
Składniki
  • 220 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • ¼ goździków
  • ¾ łyżeczki soli
  • 2 duże jajka
  • 150 g cukru
  • 100 g brązowego cukru trzcinowego
  • 340 g puree z dyni
  • 120 ml oleju
  • 60 ml mleka
  • 100 g posiekanej czekolady - użyłam deserową
Wykonanie
  1. W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki - oprócz cukru.
  2. W drugiej misce zmieszaj razem puree z dyni, jajka, olej, mleko i obydwa cukry.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łopatką.
  4. Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.
  5. Przelej ciasto do formy keksowej o długości min. 25 cm.
  6. Piecz w 180 stopniach przez około 60-70 minut - do suchego patyczka (mniej więcej w połowie pieczenia możesz ciasto przykryć folią aluminiową, aby ciasto się za bardzo nie spiekło).
  7. Po upieczeniu ostudź.
  8. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100g Kalorie: 287 Tłuszcze: 11g Węglowodany: 52g Białka: 4,7g

 

 

ciasto dyniowe z czekoladą

 

Inspiracja.

 

 

 

 

Reklama

7 komentarzy

  1. Julia Nowakowska 2017/11/18 at 23:31 - Reply

    to ciasto jest cudowne! Kolejny idealny wypiek, dziękuję Beato:)

    • wypiekibeaty 2017/11/19 at 08:48 - Reply

      Cieszę się bardzo Julia, że ci smakowało 🙂

  2. Gosia www.rabarbarowo.pl 2017/10/20 at 17:55 - Reply

    Wspaniałe ciacho, mam teraz ochotę <3

  3. Z czekoladą do takiego ciasta trafiłaś idealnie 😀

  4. wypiekibeaty 2017/10/20 at 14:01 - Reply

    Też tak uważam – the best 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: