Przepis na pyszne ciasto dyniowo-czekoladowe
Zapraszam na przepyszne, bardzo proste i szybkie ciasto dyniowe z czekoladą (poniżej znajdziecie filmik z robienia tego ciasta, to sami się naocznie przekonacie jak jest proste).
Nie dość, że proste i szybkie, to do tego pyszne i wilgotne, a do tego jakby nie było – z warzywem :D
Możecie podać je dzieciom i nie będą protestować – wierzcie mi na słowo.
A mój mąż jak zjadł to czekoladowe ciasto z dynią, to powiedział – smaczny piernik – także ten tego – brać, bo dobre!
Zamiast przypraw podanych w przepisie możecie użyć 1 łyżeczkę mielonego cynamonu i dwie łyżeczki przyprawy do piernika :)
Będziecie do niego potrzebować puree z dyni – teraz na blogu znajdziecie już dokładny przepis – na dodatek z filmem – na przygotowanie domowego puree, więc koniecznie tam zajrzyjcie.
A jak już zrobicie sobie zapas puree, to wtedy możecie upiec sobie jeszcze dyniowe ciasto fit, ciasto dyniowo-pomarańczowe, albo drożdżowe ciasto dyniowe :)
CIASTO DYNIOWE Z CZEKOLADĄ –
Ciasto dyniowe z czekoladą przepis do druku

Ciasto dyniowe z czekoladą
Wyposażenie
- Forma keksowa o długości około 25 cm.
Składniki
Instrukcja
- W dużej misce zmieszaj wszystkie suche składniki - oprócz cukru.220 g mąki, 1 łyżeczka sody, 2 łyżeczki cynamonu, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki goździków, 3/4 łyżeczki soli
- W drugiej misce zmieszaj razem puree z dyni, jajka, olej, mleko i obydwa cukry.2 jajka, 150 g cukru, 100 g cukru, 340 g puree z dyni, 120 ml oleju, 60 ml mleka
- Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj łopatką.
- Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj.100 g czekolady
- Przelej ciasto do formy keksowej o długości min. 25 cm.
- Piecz w 180 stopniach przez około 60-70 minut - do suchego patyczka (mniej więcej w połowie pieczenia możesz ciasto przykryć folią aluminiową, aby ciasto się za bardzo nie spiekło).
- Po upieczeniu ostudź.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.