Ciasto czekoladowe z coca colą

Ciasto dla wielbicieli murzynków i czekolady – czekoladowe ciasto z coca colą.

Co prawda w oryginalnym przepisie nie ma czekolady, ale jeśli chcecie to możecie ją dodać, a na pewno ciasto na tym zyska :)

Przepis pochodzi z książki Jamesa Martina „Desserts”.

Podana porcja jest na tortownicę o średnicy 26 cm, albo na średnią blaszkę.

 

 

 

 

Ciasto czekoladowe z coca colą

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

składniki ciasta:

składniki sosu:

  • 1 czekolada z karmelem (ja kupiłam Alpen Gold karmelową i się kiepsko rozpuszczała, można użyć zwykłej mlecznej czekolady)
  • 2 łyżki lub więcej śmietany kremówki

Instrukcja
 

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Mąkę, cukier, kakao, proszek i sodę wymieszaj.
  • Masło, wanilię, colę, mleko i jajka wymieszaj razem, dodaj do suchych składników i delikatnie wymieszaj.
  • Przełóż do formy. Piecz około 40 minut. Wystudź.
  • Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj śmietanę, wymieszaj. Wylej gorącą na ciasto.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!