Przepis na niebywałe magiczne ciasto czekoladowe

magiczne ciasto czekoladowe


Skąd się wzięło to magiczne ciasto czekoladowe?

Otóż kilka lat temu był w internecie prawdziwy boom na magiczne ciasto.

Ja też wtedy zrobiłam sobie wersję waniliową, ale ciasto niezbyt mi podeszło i nie publikowałam przepisu.

Teraz skusiłam się na wersję czekoladową i ta mi zdecydowanie bardziej smakuje.

A zrobiłam go przez mojego syna – przyszedł do mnie i poprosił, abym upiekła jakieś ciasto czekoladowe.

Rzadko powtarzam przepisy, a nie chciało mi się kombinować z niczym skomplikowanym.

Upiekłam więc to czekoladowe magiczne ciasto.

Tylko o co chodzi z tą magią?

Jak widać na zdjęciach ciacho ma widoczne warstwy, a powstają one samoczynnie podczas pieczenia ciasta.

Nie musicie robić kremów, gotować budyniu itp.

Robicie jedno ciasto, a ono po upieczeniu wygląda dokładnie tak! 😁😁

Część ciasta ma konsystencję bardziej puddingową, a wierzch jest delikatniejszy i biszkoptowy.

Sami spróbujcie, bo ciasto jest bardzo proste do przygotowania.

A potem zapraszam was jeszcze na inne pyszne czekoladowe ciasta z bloga :D

Ps.

Jeśli lubicie czekoladowe słodkości, to zobaczcie również mój e-book Czekoladowe wypieki Beaty – gdzie znajdziecie same czekoladowe ciasta i inne wypieki.


 

proste i szybkie ciasto czekoladowe warstwowe ciasto czekoladowe

 

niezwykłe ciasto czekoladowe ciasto czekoladowe i czereśnie

szybkie ciasto czekoladowe proste ciasto czekoladowe

 

 

Magiczne ciasto czekoladowe – przepis do druku

magiczne ciasto czekoladowe

Magiczne ciasto czekoladowe

Wypieki Beaty
Przepis na proste i szybkie ciasto czekoladowe z warstwą puddingową i biszkoptową.
4.84 z 6 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 11
Kalorie 205 kcal

Wyposażenie

  • Przepis na formę o wielkości około 20/20 cm.

Składniki

Instrukcja
 

  • Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
    4 żółtka, 150 g cukru
  • Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao.
    75 g mąki, 20 g gorzkiego kakao
  • Do utartych żółtek wlej ostudzone masło i krótko zmiksuj.
    100 g masła
  • Wsyp mąkę z kakao i zmiksuj na niskich obrotach.
  • Wlej powoli mleko i zmiksuj - ciasto zrobi się rzadkie.
    2 szklanki mleka
  • Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
    4 białka
  • Dodaj ubite białka do ciasta - delikatnie wymieszaj.
  • Formę do pieczenia o rozmiarze około 20/20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  • Wlej ciasto.
  • Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 40 minut.
  • Po upieczeniu ciasto może lekko opaść - po wystudzeniu i przekrojeniu ciasto powinno mieć warstwy - spód bardziej dopieczony, środek o konsystencji flanu i biszkoptowy wierzch :)

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 205kcalWeglowodany: 21gBiałko: 6gTłuszcz: 11g
Słowa kluczowe ciasto puddingowe, magiczne ciasto
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Szwajcarskie ciasto czekoladowe

Sprawdź ten przepis
szwajcarskie ciasto czekoladowe

Czekoladowe ciasto z dżemem

Sprawdź ten przepis
ciasto czekoladowe z dżemem

Szybkie ciasto czekoladowe

Sprawdź ten przepis
ciasto podwójnie czekoladowe