Magiczne ciasto czekoladowe

 

magiczne ciasto czekoladowe

 

Skąd się wzięło to magiczne ciasto czekoladowe?

Otóż kilka lat temu był w internecie prawdziwy boom na magiczne ciasto. Ja też wtedy zrobiłam sobie wersję waniliową, ale ciasto niezbyt mi podeszło i nie publikowałam przepisu.

Teraz skusiłam się na wersję czekoladową i ta jest dla mnie dużo bardziej smaczna.

A zrobiłam go przez mojego syna – przyszedł do mnie i poprosił, abym upiekła jakieś ciasto czekoladowe.

Rzadko powtarzam przepisy, a nie chciało mi się kombinować z niczym skomplikowanym. Upiekłam więc to magiczne ciasto.

Tylko o co chodzi z tą magią?

Jak widać na zdjęciach ciacho ma widoczne warstwy, a powstają one samoczynnie podczas pieczenia ciasta. Nie musicie robić kremów, gotować budyniu itp.

Robicie jedno ciasto, a ono po upieczeniu wygląda dokładnie tak! 😁😁

Sami spróbujcie.

A potem zapraszam was jeszcze na inne pyszne czekoladowe ciasta z bloga 😀

 

proste i szybkie ciasto czekoladowe warstwowe ciasto czekoladowe
 

niezwykłe ciasto czekoladowe ciasto czekoladowe i czereśnie
 

szybkie ciasto czekoladowe proste ciasto czekoladowe
 

Magiczne ciasto czekoladowe – przepis do druku

 

Magiczne ciasto czekoladowe

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 20/20 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 11
Składniki
  • 4 duże jajka rozmiar L - żółtka i białka oddzielnie
  • 150 g (3/4 szklanki) cukru
  • 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 75 g (pół szklanki) mąki
  • 20 g (1/4 szklanki) gorzkiego kakao
  • 2 szklanki lekko ciepłego mleka
Wykonanie
  1. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę.
  2. Mąkę przesiej przez sito razem z gorzkim kakao.
  3. Do utartych żółtek wlej ostudzone masło i krótko zmiksuj.
  4. Wsyp mąkę z kakao i zmiksuj na niskich obrotach.
  5. Wlej powoli mleko i zmiksuj - ciasto zrobi się rzadkie.
  6. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli.
  7. Dodaj ubite białka do ciasta - delikatnie wymieszaj.
  8. Formę do pieczenia o rozmiarze około 20/20 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  9. Wlej ciasto.
  10. Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około 40 minut.
  11. Po upieczeniu ciasto może lekko opaść - po wystudzeniu i przekrojeniu ciasto powinno mieć warstwy - spód bardziej dopieczony, środek o konsystencji flanu i biszkoptowy wierzch 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 205 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 21 g Białka: 6 g