Przepis na deser na zimno karmelowy creme caramel

karmelowy creme caramel


Creme caramel to jeden ze słynnych francuskich deserów.

Jest trochę podobny do creme brulee, ale to zupełnie inny deser.

Wymaga zaledwie kilku składników – mleka, jajek i cukru.

A mimo tak niewielkiej ilości produktów wychodzi nam takie cudo ❤❤

Jak zrobić creme caramel?

Najpierw robimy karmel, który wlewamy do kokilek.

Grzejemy mleko razem z cukrem i w trakcie tego ubijamy jajka.

Zalewamy je gorącym mlekiem, a następnie przelewamy przez sitko do przygotowanych kokilek.

Deser pieczemy w piekarniku w kąpieli wodnej, a następnie schładzamy.

Po upieczeniu i przełożeniu na talerzyk otrzymujemy delikatny flan oblany karmelem – po prostu niebo w gębie :)

Mam nadzieję, że przyda się wam ten przepis na karmelowy deser na zimno i będziecie go chętnie przygotowywać.

Szczególnie latem taki karmelowy deser na zimno to prawdziwa przyjemność!

Z tego przepisu otrzymacie 4 porcje deseru.

Zapraszam was również do zrobienia w domu creme brulee.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na domowe desery.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

 

creme caremel z karmelem francuski deser pieczony

 

pieczony deser karmelowy deser karmelowy

francuski deser creme caramel deser creme caramele

 

 

Karmelowy creme caramel – przepis do druku

karmelowy creme caramel

Karmelowy creme caramel

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i prosty francuski deser karmelowy.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz
Porcje 4
Kalorie 300 kcal

Składniki

karmel:

  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • 2 łyżki wody

krem:

  • 500 ml mleka (użyłam półtłuste)
  • 2 jajka - u mnie rozmiar L
  • 3 żółtka - użyłam jajka w rozmiarze L
  • 70 g cukru (1/3 szklanki)
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Instrukcja
 

  • Na patelni lub rondelku podgrzej cukier z wodą - możesz przemieszać drewnianą łyżką.
    100 g cukru, 2 łyżki wody
  • Poczekaj aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy.
  • Wylej karmel do kokilek i dokładnie rozprowadź po dnie.
  • Mleko podgrzej z cukrem i wanilią - tak aby było gorące, ale nie doprowadzaj do zagotowania.
    500 ml mleka, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 70 g cukru
  • Jajka i żółtka roztrzep trzepaczką, wlej gorące mleko i wymieszaj.
    3 żółtka, 2 jajka
  • Przelej masę przez sitko (!!!) do przygotowanych kokilek.
  • Ustaw kokilki w formie do pieczenia i wlej wodę do formy, tak aby sięgała mniej więcej do 2/3 kokilek.
  • Piecz deser w 170 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij deser z piekarnika, ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez przynajmniej 2-3 godziny.
  • Przed podaniem ostrożnie przełóż deser na talerzyki - obkrój dookoła brzegi deseru, przyłóż talerzyk od spodu i energicznie obróć - jeśli trzeba, to lekko postukaj.
  • Jeśli masz problem z wyjęciem deseru z kokilki, to możesz go rozciąć wzdłuż (tak jak widać na niektórych zdjęciach) - to ułatwi wyjęcie.

Składniki Odżywcze

Serving: 1porcjaKalorie: 300kcalWeglowodany: 44gBiałko: 11gTłuszcz: 9g
Słowa kluczowe budyń karmelowy, deser karmelowy, francuski deser
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

Inspiracja.

Deser ptasie mleczko

Sprawdź ten przepis
deser ptasie mleczko

Prosty deser trifle

Sprawdź ten przepis

Czekoladowe tiramisu

Sprawdź ten przepis
czekoladowe tiramisu