Karmelowy creme caramel

 

karmelowy creme caramel

 

Creme caramel to jeden ze słynnych francuskich deserów.

Jest trochę podobny do creme brulee, ale to zupełnie inny deser.

Wymaga zaledwie kilku składników – mleka, jajek i cukru. A mimo tak niewielkiej ilości produktów wychodzi nam takie cudo ❤❤

Deser pieczemy w piekarniku w kąpieli wodnej, a następnie schładzamy.

Po upieczeniu i przełożeniu na talerzyk otrzymujemy delikatny flan oblany karmelem – po prostu niebo w gębie 🙂

Z tego przepisu otrzymacie 4 porcje deseru.

Zapraszam was również do zrobienia w domu creme brulee.

 

creme caremel z karmelem francuski deser pieczony
 

pieczony deser karmelowy deser karmelowy
 

francuski deser creme caramel deser creme caramele
 

Karmelowy creme caramel – przepis do druku

Karmelowy creme caramel

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na 4 porcje.
Autor:
Typ przepisu: Deser
Ilość: 4
Składniki
karmel:
  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 2 łyżki wody
krem:
  • 500 ml mleka (użyłam półtłuste)
  • 2 jajka
  • 3 żółtka - użyłam jajka w rozmiarze L
  • 70 g (1/3 szklanki) cukru
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wykonanie
  1. Na patelni lub rondelku podgrzej cukier z wodą - możesz przemieszać drewnianą łyżką.
  2. Poczekaj aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy.
  3. Wylej karmel do kokilek i dokładnie rozprowadź po dnie.
  4. Mleko podgrzej z cukrem i wanilią - tak aby było gorące, ale nie doprowadzaj do zagotowania.
  5. Jajka i żółtka roztrzep trzepaczką, wlej gorące mleko i wymieszaj.
  6. Przelej masę przez sitko (!!!) do przygotowanych kokilek.
  7. Ustaw kokilki w formie do pieczenia i wlej wodę do formy, tak aby sięgała mniej więcej do ⅔ kokilek.
  8. Piecz deser w 170 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut.
  9. Po upieczeniu wyjmij deser z piekarnika, ostudź, a następnie schłódź w lodówce przez przynajmniej 2-3 godziny.
  10. Przed podaniem ostrożnie przełóż deser na talerzyki - obkrój dookoła brzegi deseru, przyłóż talerzyk od spodu i energicznie obróć - jeśli trzeba, to lekko postukaj.
  11. Jeśli masz problem z wyjęciem deseru z kokilki, to możesz go rozciąć wzdłuż (tak jak widać na niektórych zdjęciach) - to ułatwi wyjęcie.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 300 Tłuszcze: 9 g Węglowodany: 44 g Białka: 11 g

 

 

Inspiracja.