Karmelowy creme caramel

 

karmelowy creme caramel

 

Creme caramel to jeden ze słynnych francuskich deserów.

Jest trochę podobny do creme brulee, ale to zupełnie inny deser.

Wymaga zaledwie kilku składników – mleka, jajek i cukru. A mimo tak niewielkiej ilości produktów wychodzi nam takie cudo ❤❤

Deser pieczemy w piekarniku w kąpieli wodnej, a następnie schładzamy.

Po upieczeniu i przełożeniu na talerzyk otrzymujemy delikatny flan oblany karmelem – po prostu niebo w gębie :)

Z tego przepisu otrzymacie 4 porcje deseru.

Zapraszam was również do zrobienia w domu creme brulee.

 

creme caremel z karmelem francuski deser pieczony
 

pieczony deser karmelowy deser karmelowy
 

francuski deser creme caramel deser creme caramele
 

Karmelowy creme caramel – przepis do druku

karmelowy creme caramel

Karmelowy creme caramel

Wypieki Beaty
Przepis na 4 porcje.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 godz
Danie Deser
Porcje 4
Kalorie 300 kcal

Składniki
  

karmel:

  • 100 g (pół szklanki) cukru
  • 2 łyżki wody

krem:

Instrukcja
 

  • Na patelni lub rondelku podgrzej cukier z wodą - możesz przemieszać drewnianą łyżką.
  • Poczekaj aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy.
  • Wylej karmel do kokilek i dokładnie rozprowadź po dnie.
  • Mleko podgrzej z cukrem i wanilią - tak aby było gorące, ale nie doprowadzaj do zagotowania.
  • Jajka i żółtka roztrzep trzepaczką, wlej gorące mleko i wymieszaj.
  • Przelej masę przez sitko (!!!) do przygotowanych kokilek.
  • Ustaw kokilki w formie do pieczenia i wlej wodę do formy, tak aby sięgała mniej więcej do 2/3 kokilek.
  • Piecz deser w 170 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij deser z piekarnika, ostudź, a następnie schłódź w lodówce przez przynajmniej 2-3 godziny.
  • Przed podaniem ostrożnie przełóż deser na talerzyki - obkrój dookoła brzegi deseru, przyłóż talerzyk od spodu i energicznie obróć - jeśli trzeba, to lekko postukaj.
  • Jeśli masz problem z wyjęciem deseru z kokilki, to możesz go rozciąć wzdłuż (tak jak widać na niektórych zdjęciach) - to ułatwi wyjęcie.

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 300kcalWeglowodany: 44gBiałko: 11gTłuszcz: 9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

Inspiracja.