Karmelowy creme caramel
Creme caramel to jeden ze słynnych francuskich deserów.
Jest trochę podobny do creme brulee, ale to zupełnie inny deser.
Wymaga zaledwie kilku składników – mleka, jajek i cukru. A mimo tak niewielkiej ilości produktów wychodzi nam takie cudo ❤❤
Deser pieczemy w piekarniku w kąpieli wodnej, a następnie schładzamy.
Po upieczeniu i przełożeniu na talerzyk otrzymujemy delikatny flan oblany karmelem – po prostu niebo w gębie :)
Z tego przepisu otrzymacie 4 porcje deseru.
Zapraszam was również do zrobienia w domu creme brulee.






Karmelowy creme caramel – przepis do druku

Karmelowy creme caramel
Przepis na 4 porcje.
Składniki
karmel:
- 100 g (pół szklanki) cukru
- 2 łyżki wody
krem:
- 500 ml mleka (użyłam półtłuste)
- 2 jajka
- 3 żółtka - użyłam jajka w rozmiarze L
- 70 g (1/3 szklanki) cukru
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Instrukcja
- Na patelni lub rondelku podgrzej cukier z wodą - możesz przemieszać drewnianą łyżką.
- Poczekaj aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy.
- Wylej karmel do kokilek i dokładnie rozprowadź po dnie.
- Mleko podgrzej z cukrem i wanilią - tak aby było gorące, ale nie doprowadzaj do zagotowania.
- Jajka i żółtka roztrzep trzepaczką, wlej gorące mleko i wymieszaj.
- Przelej masę przez sitko (!!!) do przygotowanych kokilek.
- Ustaw kokilki w formie do pieczenia i wlej wodę do formy, tak aby sięgała mniej więcej do 2/3 kokilek.
- Piecz deser w 170 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut.
- Po upieczeniu wyjmij deser z piekarnika, ostudź, a następnie schłódź w lodówce przez przynajmniej 2-3 godziny.
- Przed podaniem ostrożnie przełóż deser na talerzyki - obkrój dookoła brzegi deseru, przyłóż talerzyk od spodu i energicznie obróć - jeśli trzeba, to lekko postukaj.
- Jeśli masz problem z wyjęciem deseru z kokilki, to możesz go rozciąć wzdłuż (tak jak widać na niektórych zdjęciach) - to ułatwi wyjęcie.
Składniki Odżywcze
Serving: 1gKalorie: 300kcalWeglowodany: 44gBiałko: 11gTłuszcz: 9g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!