karmelowy creme caramel

Przepis na deser na zimno karmelowy creme caramel

Dziś u mnie domowy deser creme caramel. Ten klasyczny deser ma swój korzenie we francuskiej kuchni i składa się z dwóch warstw: delikatnego karmelu na dnie i gładkiego, kremowego budyniu. Po schłodzeniu, creme caramel jest odwracane, aby karmel znalazł się na górze. Ten aksamitny deser ma bogaty smak i gładką teksturę, która wręcz rozpływa się w ustach. Creme caramel jest idealnym deserem do podania na specjalne okazje lub jako słodkie zakończenie codziennego posiłku. Gorąco polecam!

creme caremel z karmelem

Karmelowy creme caramel przepis krok po kroku

Już dziś zaskocz swoją rodzinę lub gości tym niezwykle pysznym francuskim deserem karmelowym.

karmelowy creme caramel

Karmelowy creme caramel przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny i prosty francuski deser karmelowy idealny na specjalne okazje i nie tylko.
5 z 4 ocen
Czas przygotowania 20 minut
Czas wykonania 40 minut
Czas całkowity 1 hour
Porcje 4
Kalorie 300 kcal
Składniki

składniki na karmel do creme caramel

  • 100 g cukru ((pół szklanki) )
  • 2 łyżki wody

składniki na krem do creme caramel

  • 500 ml mleka ((użyłam półtłuste))
  • 2 jajka ( – u mnie rozmiar L)
  • 3 żółtka ( – użyłam jajka w rozmiarze L)
  • 70 g cukru ((1/3 szklanki) )
  • 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Instrukcja
 

Jak zrobić karmelowe creme caramel

  • Na patelni lub rondelku podgrzej cukier z wodą – możesz przemieszać drewnianą łyżką.
    100 g cukru, 2 łyżki wody
  • Poczekaj aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy.
  • Wylej karmel do kokilek i dokładnie rozprowadź po dnie.
  • Mleko podgrzej z cukrem i wanilią – tak aby było gorące, ale nie doprowadzaj do zagotowania.
    500 ml mleka, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 70 g cukru
  • Jajka i żółtka roztrzep trzepaczką, wlej gorące mleko i wymieszaj.
    3 żółtka, 2 jajka
  • Przelej masę przez sitko (!!!) do przygotowanych kokilek.
  • Ustaw kokilki w formie do pieczenia i wlej wodę do formy, tak aby sięgała mniej więcej do 2/3 kokilek.
  • Piecz deser w 170 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut.
  • Po upieczeniu wyjmij deser z piekarnika, ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez przynajmniej 2-3 godziny.
  • Przed podaniem ostrożnie przełóż deser na talerzyki – obkrój dookoła brzegi deseru, przyłóż talerzyk od spodu i energicznie obróć – jeśli trzeba, to lekko postukaj.
  • Jeśli masz problem z wyjęciem deseru z kokilki, to możesz go rozciąć wzdłuż (tak jak widać na niektórych zdjęciach) – to ułatwi wyjęcie.
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 300kcalWeglowodany: 44gBiałko: 11gTłuszcz: 9g
Słowa kluczowe budyń karmelowy, deser karmelowy, francuski deser
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
francuski deser pieczony

Deser creme caramel – uwagi

Creme caramel to jeden ze słynnych francuskich deserów.

Jest trochę podobny do creme brulee, ale to zupełnie inny deser.

Wymaga zaledwie kilku składników – mleka, jajek i cukru.

A mimo tak niewielkiej ilości produktów wychodzi nam takie cudo ❤❤

pieczony deser karmelowy

Jak zrobić creme caramel – wskazówki

Najpierw robimy karmel, który wlewamy do kokilek.

Grzejemy mleko razem z cukrem i w trakcie tego ubijamy jajka.

Zalewamy je gorącym mlekiem, a następnie przelewamy przez sitko do przygotowanych kokilek.

Deser pieczemy w piekarniku w kąpieli wodnej, a następnie schładzamy.

Po upieczeniu i przełożeniu na talerzyk otrzymujemy delikatny flan oblany karmelem – po prostu niebo w gębie :)

Mam nadzieję, że przyda się wam ten przepis na karmelowy deser na zimno i będziecie go chętnie przygotowywać.

Szczególnie latem taki karmelowy deser na zimno to prawdziwa przyjemność!

Z tego przepisu otrzymacie 4 porcje deseru.

Zapraszam was również do zrobienia w domu creme brulee.

Wypróbujcie również inne moje przepisy na domowe desery.

 

deser karmelowy

francuski deser creme caramel
deser creme caramele

 

 

Inspiracja.

Polecane przepisy na desery

Koniecznie wypróbujcie również inne moje przepisy na pyszne desery – również na desery z różnych stron świata. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: