Przepis na deser na zimno karmelowy creme caramel
Creme caramel to jeden ze słynnych francuskich deserów.
Jest trochę podobny do creme brulee, ale to zupełnie inny deser.
Wymaga zaledwie kilku składników – mleka, jajek i cukru.
A mimo tak niewielkiej ilości produktów wychodzi nam takie cudo ❤❤
Jak zrobić creme caramel?
Najpierw robimy karmel, który wlewamy do kokilek.
Grzejemy mleko razem z cukrem i w trakcie tego ubijamy jajka.
Zalewamy je gorącym mlekiem, a następnie przelewamy przez sitko do przygotowanych kokilek.
Deser pieczemy w piekarniku w kąpieli wodnej, a następnie schładzamy.
Po upieczeniu i przełożeniu na talerzyk otrzymujemy delikatny flan oblany karmelem – po prostu niebo w gębie :)
Mam nadzieję, że przyda się wam ten przepis na karmelowy deser na zimno i będziecie go chętnie przygotowywać.
Szczególnie latem taki karmelowy deser na zimno to prawdziwa przyjemność!
Z tego przepisu otrzymacie 4 porcje deseru.
Zapraszam was również do zrobienia w domu creme brulee.
Wypróbujcie również inne moje przepisy na domowe desery.


Karmelowy creme caramel – przepis do druku

Karmelowy creme caramel
Składniki
karmel:
- 100 g cukru (pół szklanki)
- 2 łyżki wody
Instrukcja
- Na patelni lub rondelku podgrzej cukier z wodą - możesz przemieszać drewnianą łyżką.100 g cukru, 2 łyżki wody
- Poczekaj aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowej barwy.
- Wylej karmel do kokilek i dokładnie rozprowadź po dnie.
- Mleko podgrzej z cukrem i wanilią - tak aby było gorące, ale nie doprowadzaj do zagotowania.500 ml mleka, 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 70 g cukru
- Jajka i żółtka roztrzep trzepaczką, wlej gorące mleko i wymieszaj.3 żółtka, 2 jajka
- Przelej masę przez sitko (!!!) do przygotowanych kokilek.
- Ustaw kokilki w formie do pieczenia i wlej wodę do formy, tak aby sięgała mniej więcej do 2/3 kokilek.
- Piecz deser w 170 stopniach (tryb góra/dół) przez około 40 minut.
- Po upieczeniu wyjmij deser z piekarnika, ostudź, a następnie schłodź w lodówce przez przynajmniej 2-3 godziny.
- Przed podaniem ostrożnie przełóż deser na talerzyki - obkrój dookoła brzegi deseru, przyłóż talerzyk od spodu i energicznie obróć - jeśli trzeba, to lekko postukaj.
- Jeśli masz problem z wyjęciem deseru z kokilki, to możesz go rozciąć wzdłuż (tak jak widać na niektórych zdjęciach) - to ułatwi wyjęcie.