trifle z truskawkami

Przepis na deser trifle bitą śmietaną i z owocami

Trifle to prawdziwy hit! Wszystko co najlepsze w jednym – puszysty i mięciutki biszkopt, bita śmietana z serkiem mascarpone i soczyste owoce! To lekki i orzeźwiający deser, który doskonale pasuje na każdą okazję – od rodzinnej uroczystości do spotkania z przyjaciółmi. Spróbuj już dziś!

deser trifle

Przepis na prosty deser z bitą śmietaną i owocami

Jeśli masz ochotę na coś pysznego, szybkiego i prostego do przygotowania, to koniecznie zrób ten angielski deser. Możesz tu użyć gotowe biszkopciki, aby było jeszcze szybciej!

trifle 5

Prosty deser trifle przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny deser warstwowy z biszkoptem, kremem i owocami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 15 minut
Czas całkowity 15 minut
Porcje 4
Składniki

składniki na deser trifle:

składniki na nasączenie biszkoptu:

  • 0,5 szklanki wody (ciepłej)
  • kilka łyżek białego rumu (- jeśli deser będą jadły dzieci, to go pomijamy)
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok jabłkowy ( lub woda z cukrem i cytryną – w wersji dla dzieci )
Instrukcja
 

Jak zrobić trifle z bitą śmietaną i owocami

  • Biszkopt pokrój w grubą kostkę, albo wytnij szklanką duże koła.
    biszkopt
  • Składniki ponczu połącz razem.
    0,5 szklanki wody, kilka łyżek białego rumu, 2 łyżeczki cukru
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj, pod koniec dodaj cukier i serek mascarpone – krótko zmiksuj.
    250 ml śmietany kremówki, 125 g serka mascarpone, 1-2 łyżki cukru pudru
  • Na dno szklanek ułóż warstwę biszkopta i nasącz ją mocno ponczem (moje lekko "pływały" :)).
  • Ułóż warstwę umytych i ewentualnie lekko pokrojonych owoców, a następnie warstwę bitej śmietany.
    około 300 g owoców
  • Przykryj śmietanę drugą warstwą biszkopta i powtórz ponownie wszystkie czynności.
  • Deser możesz dodatkowo posypać po wierzchu siekanymi orzechami – nadadzą mu fajnej chrupkości :)
Prywatne
Słowa kluczowe angielski deser, deser owocowy, deser z bitą śmietaną
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
trifle_4

Deser trifle z owocami – uwagi

Trifle, to deser popularny w Anglii.

Jest jego mnóstwo odmian, ale w każdym przepisie występuje biszkopt (ewentualnie biszkopty), owoce i krem.

W wersji dla dorosłych biszkopt nasącza się alkoholem (jeśli deser mają jeść dzieci, to proponuję nasączyć ciasto sokiem jabłkowym, albo wodą z cukrem i sokiem z cytryny).

Deser trifle układa się warstwami w szklanym naczyniu albo w mniejszych salaterkach, a następnie schładza się w lodówce.

Ja przygotowałam w domu najprostszą wersję – biszkopt nasączony rumem, przełożony świeżymi truskawkami i borówkami oraz kremem ze śmietany kremówki i mascarpone – deserek wyszedł pyszny, orzeźwiający i pachnący latem :)

Przygotujcie sobie wcześniej biszkopt (np. z tego przepisu na biszkopt), a tak na szybko możecie wykorzystać kupione biszkopty.

Podaję porcję na 2-3 porcje (zależnie od wielkości pucharków).

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na desery, znajdziecie tam między innymi inny pyszny deser angielski – Eton Mess.


trifle_7

Polecane przepisy na desery w pucharkach

Gorąco polecam również inne przepisy na pyszne desery serwowane w szklaneczkach lub pucharkach. Takie indywidualne desery to świetny pomysł na słodki stół, ale nie tylko! Zobaczcie między innymi takie przepisy: