Przepis na deser trifle z owocami

Trifle, to deser popularny w Anglii.

Jest jego mnóstwo odmian, ale w każdym przepisie występuje biszkopt (ewentualnie biszkopty), owoce i krem.

W wersji dla dorosłych biszkopt nasącza się alkoholem (jeśli deser mają jeść dzieci, to proponuję nasączyć ciasto sokiem jabłkowym, albo wodą z cukrem i sokiem z cytryny).

Deser trifle układa się warstwami w szklanym naczyniu albo w mniejszych salaterkach, a następnie schładza się w lodówce.

Ja przygotowałam w domu najprostszą wersję – biszkopt nasączony rumem, przełożony świeżymi truskawkami i borówkami oraz kremem ze śmietany kremówki i mascarpone – deserek wyszedł pyszny, orzeźwiający i pachnący latem :)

Przygotujcie sobie wcześniej biszkopt (np. z tego przepisu), a tak na szybko możecie wykorzystać kupione biszkopty.

Podaję porcję na 2-3 porcje (zależnie od wielkości pucharków).

Zachęcam was również do wypróbowania innych moich przepisów na desery, znajdziecie tam między innymi inny pyszny deser angielski – Eton Mess.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

trifle_4

deser trifle

trifle z truskawkami

trifle_7

Prosty deser trifle przepis do druku

trifle 5

Prosty deser trifle

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny deser warstwowy z biszkoptem, kremem i owocami.
5 z 2 ocen
Porcje 4

Składniki

trifle:

nasączenie biszkoptu:

  • 0,5 szklanki wody ciepłej
  • kilka łyżek białego rumu
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok jabłkowy lub woda z cukrem i cytryną - w wersji dla dzieci

Instrukcja
 

  • Biszkopt pokrój w grubą kostkę, albo wytnij szklanką duże koła.
    biszkopt
  • Składniki ponczu połącz razem.
    0,5 szklanki wody, kilka łyżek białego rumu, 2 łyżeczki cukru
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj, pod koniec dodaj cukier i serek mascarpone - krótko zmiksuj.
    250 ml śmietany kremówki, 125 g serka mascarpone, 1-2 łyżki cukru pudru
  • Na dno szklanek ułóż warstwę biszkopta i nasącz ją mocno ponczem (moje lekko "pływały" :)).
  • Ułóż warstwę umytych i ewentualnie lekko pokrojonych owoców, a następnie warstwę bitej śmietany.
    około 300 g owoców
  • Przykryj śmietanę drugą warstwą biszkopta i powtórz ponownie wszystkie czynności.
  • Deser możesz dodatkowo posypać po wierzchu siekanymi orzechami - nadadzą mu fajnej chrupkości :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!