Trifle, to deser popularny w Anglii. Jest jego mnóstwo odmian, ale w każdym przepisie występuje biszkopt (ewentualnie biszkopty), owoce i krem.

W wersji dla dorosłych biszkopt nasącza się alkoholem (jeśli deser mają jeść dzieci, to proponuję nasączyć ciasto sokiem jabłkowym, albo wodą z cukrem i sokiem z cytryny).

Deser układa się warstwami w szklanym naczyniu albo w mniejszych salaterkach, a następnie schładza się w lodówce.

Ja przygotowałam w domu najprostszą wersję – biszkopt nasączony rumem, przełożony świeżymi truskawkami i borówkami oraz kremem ze śmietany kremówki i mascarpone – deserek wyszedł pyszny, orzeźwiający i pachnący latem :)

Przygotujcie sobie wcześniej biszkopt (np z tego przepisu), a tak na szybko możecie wykorzystać kupione biszkopty.

Podaję porcję na 2-3 porcje (zależnie od wielkości pucharków).

 

trifle_4

trifle_1

trifle_6

trifle_7

Prosty deser trifle

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

trifle:

nasączenie biszkoptu:

  • pół szklanki ciepłej wody
  • pół szklanki białego rumu
  • 2 łyżeczki cukru
  • w wersji dla dzieci - sok jabłkowy lub woda z cukrem i cytryną

Instrukcja
 

  • Biszkopt pokrój w grubą kostkę, albo wytnij szklanką duże koła.
  • Składniki ponczu połącz razem.
  • Śmietanę kremówkę zmiksuj, pod koniec dodaj cukier i serek mascarpone - krótko zmiksuj.
  • Na dno szklanek ułóż warstwę biszkopta i nasącz ją mocno ponczem (moje lekko "pływały" :)).
  • Ułóż warstwę umytych i ewentualnie lekko pokrojonych owoców, a następnie warstwę bitej śmietany.
  • Przykryj śmietanę drugą warstwą biszkopta i powtórz ponownie wszystkie czynności.
  • Deser możesz dodatkowo posypać po wierzchu siekanymi orzechami - nadadzą mu fajnej chrupkości :)
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!