Przepis na puszysty i lekki deser owocowy w szklankach
wpis sponsowany

Zrobiłam mojej rodzince taki fajny puszysty deser ptasie mleczko z galaretką wiśniową, wiśniami i dodatkową warstwą bitej śmietany.
Taki deserek podany w szklankach wygląda i smakuje wyśmienicie.
Wybierzcie jak ja przezroczyste szklanki, aby było widać warstwy tego ptasiego mleczka.
U mnie na spodzie znalazły się wiśnie od Stovit (możecie wybrać inną ulubioną konfiturę).
Na wiśnie wyłożyłam lekki i mega puszysty mus wiśniowy – zrobiony z bitej śmietany i galaretki wiśniowej.
Na wiśniowe ptasie mleczko nałożyłam trochę bitej śmietany, a na koniec jeszcze trochę konfitury wiśniowej.
Cały deser wiśniowy wyszedł przepyszny!
Bardzo lekki i puszysty (chociaż trochę kalorii ma ;)).
Koniecznie przygotujcie rodzinie ten deser ptasie mleczko z wiśniami.
Jeśli wybierzecie inny smak konfitury, to dobierzcie do niej odpowiedni smak galaretki – tak aby cały deser był spójny.
Mi ten wiśniowy deser musowy bardzo zasmakował. A wy na jaką wersję smakową byście mieli największą ochotę?
Ps.
Zachęcam wam także do wypróbowania innych moich przepisów na pyszne desery, polecam wam między innymi mus chałwowy, lekki mus orzechowy, truskawkową panna cottę, creme caramel, deser banoffee w szklankach albo domowy budyń waniliowy.






Deser ptasie mleczko przepis do druku

Deser ptasie mleczko
Składniki
wiśniowe ptasie mleczko
- 250 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej – użyłam 30%
- 1 opakowanie galaretki owocowej – u mnie wiśniowa
- 250 ml gorącej wody do galaretki
bita śmietana
- 125 ml śmietany kremówki mocno schłodzonej
- 2 łyżeczki cukru pudru lub do smaku
- 1 płaska łyżeczka żelatyny plus odrobina wody do jej zalania
dodatkowo
- 1 słoik konfitury u mnie wiśniowa od Stovit
Instrukcja
- Do gorącej wody dodaj galaretkę i dokładnie ją wymieszaj – odstaw do zupełnego wystudzenia i lekkiego zgęstnienia.1 opakowanie galaretki, 250 ml gorącej wody
- Zimną śmietanę kremówkę zmiksuj aż się napuszy.250 ml śmietany kremówki
- Dodaj do niej ostudzoną galaretkę i delikatnie wymieszaj.
- Na dno czterech szklaneczek nałóż po mniej więcej 2-3 łyżeczki konfitury wiśniowej Stovit.1 słoik konfitury
- Wlej mus wiśniowy.
- Schowaj szklaneczki do lodówki, aby masa zaczęła tężeć.
- Żelatynę zalej odrobiną wody i odstaw aby napęczniała.1 płaska łyżeczka żelatyny
- Śmietanę kremówkę ubij razem z cukrem pudrem aż się zgęstnieje.125 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki cukru pudru
- Podgrzej żelatynę aby stała się płynna, dodaj do niej 1 łyżkę ubitej śmietany i wymieszaj.
- Wlej żelatynę do reszty bitej śmietany i zmiksuj.
- Nałóż ubitą śmietanę na wierzch ptasiego mleczka.
- Schowaj ponownie do lodówki na około godzinę do zgęstnienia.
- Przed podaniem możesz na górę deseru nałożyć jeszcze trochę konfitury wiśniowej.
Notatki
Składniki Odżywcze
Wpis przygotowany we współpracy z marką Stovit
