Po obiedzie zwykle mamy ochotę na deser, a nie zawsze jest jeszcze na nie miejsce ;) W takiej sytuacji polecam ten deser pudding z maślanki z owocami, bo jest bardzo lekki, a do tego smaczny.

Zrobiony jest z maślanki i mleka z dodatkiem żelatyny. Na wierzch można zrobić owocową galaretkę (ja zrobiłam galaretkę z wiśni) i na koniec udekorować owocami i bitą śmietaną :)

 

 

 

 

Pudding z maślanki z owocami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny
Porcje 4 porcje

Składniki

Instrukcja
 

  • Namocz żelatynę w 1/4 szklanki mleka i pozostaw do napęcznienia.
  • Pozostałe mleko podgrzej z cukrem i laską wanilii do momentu rozpuszczenia cukru (nie zagotowywuj).
  • Zdejmij garnek z ognia i dodaj żelatynę, mieszaj, aż żelatyna się dobrze rozpuści. Odstaw mieszankę do ostudzenia. Wyjmij wanilię, wyskrob ziarenka i dodaj do mleka.
  • Do przestudzonego mleka dodaj roztrzepaną maślankę i wymieszaj, przelej do pucharków i wstaw do lodówki, albo do zamrażarki.
  • Gdy masa się zetnie możesz na nią wylać warstwę galaretki owocowej. Jeśli używasz gotowej, to zrób ją w mniejszej ilości wody niż zalecana.
  • Ja galaretkę zrobiłam sama. Potrzeba do tego około 300g owoców (np. wiśni), ze 2-3 łyżki cukru i około pół szklanki wody. Wszystko razem zagotuj i trzymaj na małym ogniu, aż owoce puszczą dużo soku. Potem przelej całość przez gęste sito i do otrzymanego soku dodaj żelatynę (wcześniej namocz łyżeczkę żelatyny w odrobinie zimnej wody i odstaw do napęcznienia).
  • Gdy galaretka ostygnie dodaj ją do puddingu i wstaw do schłodzenia.
  • Podawaj ze świeżymi owocami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!