Przepis na frużelinę wiśniową

frużelina wiśniowa


Przygotowałam sobie ostatnio mały zapasik frużeliny truskawkowej i czekałam na atrakcyjniejsze ceny wiśni, aby przygotować sobie kilka słoiczków frużeliny wiśniowej.

Taka frużelina wiśniowa będzie idealna do wypieków wzorowanych na torcie z czarnego lasu, albo chociażby do moich ulubionych pancaksów lub naleśników :)

Ceny na ryneczku spadły i koleżanka kupiła mi 3 kg wiśni – poszalałam w kuchni i zrobiłam z nich 5 i pół słoika frużeliny (to pół do natychmiastowej degustacji) oraz dwa ciasta – trzeba dbać o współpracowników ;)

Wiśnie podczas drylowania puściły mnóstwo soku (dodatkowo zlałam sok, który zebrał się razem z pestkami), więc odstawiałam już dodatkowo wiśni z cukrem, aby puściły sok.

Przy wiśniach skorzystałam z tego samego przepisu, ale go zmodyfikowałam, więc podaję tutaj wersję „wiśniową” ;)


frużelina wiśniowa

frużelina wiśniowa1

frużelina wiśniowa3

Frużelina wiśniowa przepis do druku

frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa do słoików

Wypieki Beaty
Przepis na około 4-5 słoików pysznej wiśniowej frużelilny.
3.98 z 45 ocen
Czas przygotowania 10 minut
Czas wykonania 1 godz 10 minut
Czas całkowity 1 godz 20 minut
Porcje 4

Składniki
  

  • 1 kg wiśni wydrylowanych (razem z sokiem powstałym przy drylowaniu)
  • 2 szklanki cukru
  • 1 cytryny sok z niej wyciśnięty
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (użyłam trzy, bo miałam bardzo dużo soku)
  • 50 ml wody - do rozrobienia mąki

Instrukcja
 

  • Wiśnie podgotuj razem z cukrem - w trakcie puszczą one jeszcze więcej soku - ja gotowałam około godzinę.
  • Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i zamieszaj.
  • Mąkę zmieszaj z zimną wodą i dodaj do gotujących się wiśni, energicznie wymieszaj - powinien powstać ci kisiel.
  • Przełóż frużelinę do wyparzonych słoików i od razu zamknij (nie ma potrzeby pasteryzowania słoików).

Notatki

Słoiki przed nałożeniem frużeliny należy wyparzyć wrzątkiem - zalewa się je do pełna wrzątkiem i pozostawia tak na około 15 minut (podobnie przykrywki), albo można je wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.
Słowa kluczowe mąka ziemniaczana, wiśnie
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!