Przepis na frużelinę wiśniową
Przygotowałam sobie ostatnio mały zapasik frużeliny truskawkowej i czekałam na atrakcyjniejsze ceny wiśni, aby przygotować sobie kilka słoiczków frużeliny wiśniowej.
Taka frużelina wiśniowa będzie idealna do wypieków wzorowanych na torcie z czarnego lasu, albo chociażby do moich ulubionych pancaksów lub naleśników :)
Ceny na ryneczku spadły i koleżanka kupiła mi 3 kg wiśni – poszalałam w kuchni i zrobiłam z nich 5 i pół słoika frużeliny (to pół do natychmiastowej degustacji) oraz dwa ciasta – trzeba dbać o współpracowników ;)
Wiśnie podczas drylowania puściły mnóstwo soku (dodatkowo zlałam sok, który zebrał się razem z pestkami), więc odstawiałam już dodatkowo wiśni z cukrem, aby puściły sok.
Przy wiśniach skorzystałam z tego samego przepisu, ale go zmodyfikowałam, więc podaję tutaj wersję „wiśniową” ;)
Frużelina wiśniowa przepis do druku

Frużelina wiśniowa do słoików
Składniki
- 1 kg wiśni wydrylowanych (razem z sokiem powstałym przy drylowaniu)
- 300-400 g cukru do smaku
- 1 cytryna sok z niej wyciśnięty
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej (użyłam trzy, bo miałam bardzo dużo soku)
- 50 ml wody - do rozrobienia mąki
Instrukcja
- Wiśnie podgotuj razem z cukrem - w trakcie puszczą one jeszcze więcej soku - ja gotowałam około godzinę.1 kg wiśni, 300-400 g cukru
- Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i zamieszaj.1 cytryna
- Mąkę zmieszaj z zimną wodą i dodaj do gotujących się wiśni, energicznie wymieszaj - powinien powstać ci kisiel.2-3 łyżki mąki ziemniaczanej, 50 ml wody
- Przełóż frużelinę do wyparzonych słoików i od razu zamknij (nie ma potrzeby pasteryzowania słoików).