Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (3 votes, average: 2,67 out of 5)
Loading...

Frużelina wiśniowa do słoików

By |2018-09-18T19:56:33+00:002014 Lipiec 30th|Przetwory, Różności|

Frużelina wiśniowa, czyli wiśnie w żelu

Przygotowałam sobie ostatnio mały zapasik frużeliny truskawkowej i czekałam na atrakcyjniejsze ceny wiśni, aby przygotować sobie kilka słoiczków frużeliny wiśniowej – będzie idealna do wypieków wzorowanych na torcie z czarnego lasu, albo chociażby do moich ulubionych pancaksów lub naleśników 🙂

Ceny na ryneczku spadły i koleżanka kupiła mi 3 kg wiśni – poszalałam w kuchni i zrobiłam z nich 5 i pół słoika frużeliny (to pół do natychmiastowej degustacji) oraz dwa ciasta – trzeba dbać o współpracowników 😉

Wiśnie podczas drylowania puściły mnóstwo soku (dodatkowo zlałam sok, który zebrał się razem z pestkami), więc odstawiałam już dodatkowo wiśni z cukrem, aby puściły sok.

Przy wiśniach skorzystałam z tego samego przepisu, ale go zmodyfikowałam, więc podaję tutaj wersję „wiśniową” 😉

 

frużelina wiśniowa

frużelina wiśniowa1

frużelina wiśniowa3

Frużelina wiśniowa do słoików
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na około 4-5 słoików.
Autor:
Typ przepisu: Przetwory
Ilość: 4
Składniki
  • 1 kg wydrylowanych wiśni (razem z sokiem powstałym przy drylowaniu)
  • 2 szklanki cukru
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • 2-3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej (użyłam trzy, bo miałam bardzo dużo soku)
  • około 50 ml zimnej wody - do rozrobienia mąki
Wykonanie
  1. Wiśnie podgotuj razem z cukrem - w trakcie puszczą one jeszcze więcej soku - ja gotowałam około godzinę.
  2. Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i zamieszaj.
  3. Mąkę zmieszaj z zimną wodą i dodaj do gotujących się wiśni, energicznie wymieszaj - powinien powstać ci kisiel.
  4. Przełóż frużelinę do wyparzonych słoików i od razu zamknij (nie ma potrzeby pasteryzowania słoików).
Notatki
Słoiki przed nałożeniem frużeliny należy wyparzyć wrzątkiem - zalewa się je do pełna wrzątkiem i pozostawia tak na około 15 minut (podobnie przykrywki), albo można je wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.

 

Reklama

8 komentarzy

  1. Asia 2018/07/13 at 12:59 - Reply

    czy zamiast cukru można użyć ksylitolu ? i czy potrzeba go aż w tak dużej ilości ? Jeśli dam mniej to będzie za kważne ?

    • wypiekibeaty 2018/07/13 at 13:04 - Reply

      Cukier możesz zastąpić ksylitolem. Co do jego ilości, to wszystko zależy od kwaśności wiśni, możesz dać mniej i potem dosłodzić w razie potrzeby.

  2. […] możecie zrobić sami – na śniadanie wystarczy 1/4 porcji z tego przepisu – możecie użyć wiśnie mrożone lub z […]

  3. […] przygotowałam z kompotu z wiśni, ale możecie zrobić ją z mrożonych lub świeżych owoców z tego przepisu (wtedy proponuję zrobienie z połowy przepisu albo z 1/4) – ja nie zużyłam całej […]

  4. Anna Ratajczak 2015/07/05 at 23:20 - Reply

    Mega pyszne polecam Ciekawi mnie tylko ile moga przelezakować

  5. Nina Wrońska 2014/08/05 at 07:24 - Reply

    Współpracownicy bardzo dziękuję za wyroby wiśniowe 🙂 Były pyszne!

  6. Bernadetta Szczepkowicz 2016/08/10 at 10:25 - Reply

    poprostu miodzio,fruzelina pychotka

  7. Nina Wrońska 2014/08/05 at 07:24 - Reply

    Współpracownicy bardzo dziękuję za wyroby wiśniowe 🙂 Były pyszne!

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: