domowy dżem z brzoskwiń

Przepis na domowy dżem z brzoskwiń z dodatkiem migdałów

Dziś mam dla Was coś innego, bo zajmiemy się domowymi przetworami na zimę i zrobimy razem dżem brzoskwiniowy z migdałami. Taki domowy dżem jedzony chłodną jesienią i zimą to doskonała dawka pysznych owoców. Będzie doskonały na kanapki, ale również jako dodatek do słodkich placków i naleśników.

brzoskwiniowy dżem z migdałami i amaretto

Dżem brzoskwiniowy z migdałami przepis krok po kroku

Jeśli robicie domowe przetwory i lubicie domowe dżemy i konfitury, to w tym roku zróbcie dżem z brzoskwiń.

dżem brzoskwiniowy z migdałami 3

Dżem brzoskwiniowy z migdałami przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszny domowy dżem z brzoskwiń z migdałami i amaretto.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 1 hour
Czas wykonania 1 hour
Czas całkowity 2 hours
Porcje 3 słoiki
Składniki

składniki na dżem brzoskwiniowy

Instrukcja
 

Jak zrobić dżem brzoskwiniowy z migdałami

  • Brzoskwinie zalej wrzącą wodą i potrzymaj je w niej przez około 2 minuty.
    1 kg brzoskwiń
  • Wodę wylej, a owoce obierz ze skórki.
  • Pokrój miąższ w kostkę.
  • Włóż do garnka, zasyp cukrem, zamieszaj i odstaw na około godzinę – jeśli owoce są mocno soczyste i miękkie, to można pominąć ten etap.
    ok 300 g cukru
  • Ustaw garnek z owocami na małym ogniu, dodaj sok z cytryny i smaż dżem, aż nabierze gęstości, a owoce zaczną się rozpadać.
    sok z jednej cytryny
  • Posiekane migdały podpraż krótko na patelni i dodaj do dżemu.
    50 g migdałów
  • Dodaj amaretto i cukier żelujący, dokładnie wymieszaj i smaż przez kilka minut.
    50 ml amaretto, 1 opakowanie cukru żelującego
  • Przełóż dżem do wyparzonych słoików, dobrze zakręć.
  • Postaw przykrywką do dołu do momentu, aż słoiki zupełnie ostygną.
Prywatne
Słowa kluczowe dżem owocowy, dżem z amaretto, dżem z brzoskwiń, dżem z migdałami
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
dżem brzoskwiniowy z migdałami

Domowy brzoskwiniowy dżem – uwagi

Czas wakacji, to również czas przetworów dla wielu z nas.

Ja również przygotowuję przetwory dla swojej rodziny.

Ze względu na nasz nieduży (czteroosobowy skład) zwykle przygotowuję po kilka słoiczków dżemów/konfitur z różnych owoców (i oczywiście nieśmiertelne kiszone ogórki).

Teraz przygotowałam nam kilka słoiczków pysznego dżemu z brzoskwiń.

Tylko że ten dżem brzoskwiniowy jest zupełnie inny od tych ze sklepu, bo dodałam do niego migdały i amaretto.

Uwierzcie mi, że to świetne połączenie, a kawałki uprażonych migdałów fajnie chrupią w delikatnym dżemie.

Z kilograma owoców otrzymałam 3 słoiczki dżemu.

A gotowy dżem rewelacyjnie smakuje na domowych maślanych rogalikach, albo na świeżych bułeczkach.

Koniecznie zobaczcie również inne moje przepisy na domowe przetwory.

dżem brzoskwiniowy z migdałami_1

Polecane przepisy na dżemy

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na domowe przetwory z owoców i nie tylko. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy: