Czas wakacji, to również czas przetworów dla wielu z nas.
Ja również przygotowuję przetwory dla swojej rodziny. Ze względu na nieduży (czteroosobowy skład) zwykle przygotowuję po kilka słoiczków dżemów/konfitur z różnych owoców (i oczywiście nieśmiertelne kiszone ogórki ;)).
Teraz przygotowałam nam kilka słoiczków pysznego dżemu z brzoskwiń.
Tylko że ten dżem brzoskwiniowy jest zupełnie inny od tych ze sklepu, bo dodałam do niego migdały i amaretto :)
Uwierzcie mi, że to świetne połączenie, a kawałki uprażonych migdałów fajnie chrupią w delikatnym dżemie :)
Z kilograma owoców otrzymałam 3 słoiczki dżemu.
A gotowy dżem rewelacyjnie smakuje na domowych maślanych rogalikach, albo na świeżych bułeczkach :)
Dżem brzoskwiniowy z migdałami
- 1 kg brzoskwiń
- sok z jednej cytryny
- 300 g cukru (jeśli owoce są słodkie, to można dać trochę mniej)
- cukier żelujący (typ 3:1)
- 50 g posiekanych blanszowanych migdałów
- 50 ml amaretto
- Brzoskwinie zalej wrzącą wodą i potrzymaj je w niej przez około 2 minuty.
- Wodę wylej, a owoce obierz ze skórki.
- Pokrój miąższ w kostkę.
- Włóż do garnka, zasyp cukrem, zamieszaj i odstaw na około godzinę - jeśli owoce są mocno soczyste i miękkie, to można pominąć ten etap.
- Ustaw garnek z owocami na małym ogniu, dodaj sok z cytryny i smaż dżem, aż nabierze gęstości, a owoce zaczną się rozpadać.
- Posiekane migdały podpraż krótko na patelni i dodaj do dżemu.
- Dodaj amaretto i cukier żelujący, dokładnie wymieszaj i smaż przez kilka minut.
- Przełóż dżem do wyparzonych słoików, dobrze zakręć.
- Postaw przykrywką do dołu do momentu, aż słoiki zupełnie ostygną.
[…] Z tej porcji otrzymacie 8 dużych rogali – a do rogali polecam domowe dżemy i konfitury – np. dżem brzoskwiniowy […]
Witam, a jak postąpić by pominąć cukier żelujący?
Jeśli chcesz robić dżem bez cukru żelującego, to po prostu dłużej smaż dżem, aż odparuje z niego nadmiar wody i dżem zgęstnieje :) Pamiętaj wtedy o mieszaniu, aby owoce się nie przypaliły – w razie potrzeby możesz wtedy dać trochę więcej zwykłego cukru. Pozdrawiam, Beata :)