Reklama
Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Syrop i dżem truskawkowo-rabarbarowy

By |2018-05-28T21:44:21+00:002015 Czerwiec 15th|Napoje, Przetwory, Truskawki w roli głównej, Warzywa na słodko|

Mam dla Was przepis bardzo na czasie, a w zasadzie to nawet dwa połączone przepisy 🙂

Jeden na syrop truskawkowo-rabarbarowy, a drugi na dżem o takim samym składzie.

I w zasadzie jest przy nich jedna robota – najpierw przygotowujecie syrop, a potem z owoców robicie dżem.

Syrop mi smakuje rewelacyjnie – dodaję go do wody z lodem i popijam przez cały dzień – będzie idealny dla dzieci, które często nie lubią pić zwykłej wody (a na pewno będzie lepszy i zdrowszy niż „syrop do rozrabiania” ze sklepu).

Syrop możecie też dodać np. do piwa, albo wykorzystać do drinków 🙂

Co macie robić z dżemem, to raczej nie muszę mówić;)

Z tej porcji wychodzi butelka syropu (około 300 ml), ja ją przeznaczyłam od razu do spożycia, ale myślę, że możecie też zrobić z niego zapasy zimowe (wtedy przygotujcie większą porcję, a sok i dżemy zapasteryzujcie).

Przepisy znalazłam u mojej imienniczki Beaty na blogu „Magazyn kuchenny” (znajdziecie tam również przepis na lemoniadę z tego syropu :)).

syrop truskawkowo-rabarbarowy_1

syrop truskawkowo-rabarbarowy_3

syrop truskawkowo-rabarbarowy_4

dżem truskawkowo-rabarbarowy_1

dżem truskawkowo-rabarbarowy_2

Syrop i dżem truskawkowo-rabarbarowy
 
Autor:
Składniki
  • ½ kg rabarbaru, umytego i pokrojonego w kawałki od długości około 2 cm
  • ½ kg truskawek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
Wykonanie
  1. Owoce włóż do garnka, zasyp cukrem i zalej wodą.
  2. Postaw na małym ogniu i powoli doprowadź do wrzenia.
  3. Gdy owoce puszczą sok, a woda się zagotuje, zestaw z ognia i poczekaj, aż wszystko wystygnie. Przecedź przez gęste sitko i przelej do butelki.
  4. Aby zrobić dżem z pozostałych owoców umieść je ponownie w garnku i smaż na małym ogniu, aż owoce zmiękną i się rozpadną, a dżem zgęstnieje.
  5. Przełóż dżem do wyparzonych słoików, zakręć szczelnie i postaw dnem do góry do wystudzenia.
Notatki
Z tej porcji otrzymacie około 300-400 ml syropu, oraz dwa słoiczki dżemu.
 

 

 

 

 

Reklama

4 komentarze

  1. Majka 2018/06/21 at 09:41 - Reply

    Świetny przepis ☺️ Takie 2 w 1

    • wypiekibeaty 2018/06/21 at 10:08 - Reply

      Tak lubię najbardziej – jedna robota, a dużo w spiżarce 🙂 W tym roku też tak robiłam, tylko z samych truskawek – mam teraz mnóstwo syropu truskawkowego, który uwielbia moja córka 😀

  2. Beata, Magazyn Kuchenny 2015/06/16 at 20:06 - Reply

    Hej, hej! Ależ się cieszę, że zechciałaś wypróbować mój syrop, imienniczko 🙂 To prawie, jakbyśmy się spotkały przy szklance lemoniady, prawda?

    • wypiekibeaty 2015/06/16 at 21:20 - Reply

      Grzechem było nie spróbować 🙂 Syrop faktycznie rewelacyjny – trafiony w moje smaki, a dżemik zawekowany czeka na jesień 🙂 Dziękuję za przepyszne przepisy Beatko 🙂

Leave A Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: