rabarbar
Rabarbar – przepisy dla każdego!
Rabarbar, to roślina, którą albo się lubi albo nienawidzi :)
Jest to jedno z wczesnych wiosennych warzyw. Tak, tak rabarbar uznawany jest jako warzywo. Bodajże jedynie w Stanach Zjednoczonych uważany jest za owoc.
Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Rabarbar nie jest również wskazany dla mężczyzn z niskim poziomem testosteronu oraz kobietom w ciąży oraz karmiącym.
Rabarbar ma charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i jest koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak (źródło Poradnik Zdrowie).
Ja osobiście bardzo lubię to warzywo. W dzieciństwie zjadaliśmy go na surowo zamaczając go z miseczce z cukrem.
Wiosną, gdy tylko się pojawi piekę z nim ciasta – proste biszkoptowe, albo takie szybkie ciasta na oleju. Świetnie smakują również tarty z rabarbarem a nawet serniki.
Z rabarbaru możecie zrobić nawet krem i nadziać nim ptysie :)
A moje dzieci wręcz uwielbiają lemoniadę z rabarbaru!
Koniecznie wypróbujcie moje przepisy z rabarbarem.