rabarbar

rabarbar

Rabarbar – przepisy dla każdego!

Rabarbar, to roślina, którą albo się lubi albo nienawidzi :)

Jest to jedno z wczesnych wiosennych warzyw. Tak, tak rabarbar uznawany jest jako warzywo. Bodajże jedynie w Stanach Zjednoczonych uważany jest za owoc.

Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm. Rabarbar nie jest również wskazany dla mężczyzn z niskim poziomem testosteronu oraz kobietom w ciąży oraz karmiącym.

Rabarbar ma charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i jest koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak (źródło Poradnik Zdrowie).

Ja osobiście bardzo lubię to warzywo. W dzieciństwie zjadaliśmy go na surowo zamaczając go z miseczce z cukrem.

Wiosną, gdy tylko się pojawi piekę z nim ciasta – proste biszkoptowe, albo takie szybkie ciasta na oleju. Świetnie smakują również tarty z rabarbarem a nawet serniki.

Z rabarbaru możecie zrobić nawet krem i nadziać nim ptysie :)

A moje dzieci wręcz uwielbiają lemoniadę z rabarbaru!

Koniecznie wypróbujcie moje przepisy z rabarbarem.

najlepsze wypieki i sałatki

Ebook za darmo!

Zapisz się do mojego newslettera, a otrzymasz kod uprawniający na darmowe pobranie ebooka Wielkanocne Wypieki

Nie spamujemy! Zapoznaj się z polityką prywatności.

Archiwum

Jestem również tu

rondel
Baza przepisów kulinarnych

Zobacz przepisy: rabarbar