Strona główna/Wpisy/Nie udało się zaimportować tagu wpisu %srabarbar
o mnie wypieki beaty

rabarbar

Rabarbar – przepisy dla każdego!

Rabarbar, to roślina, którą albo się lubi albo nienawidzi :)

Jest to jedno z wczesnych wiosennych warzyw. Tak, tak rabarbar uznawany jest jako warzywo. Bodajże jedynie w Stanach Zjednoczonych uważany jest za owoc.

Rabarbar jest źródłem witamin A, C, E, a także potasu, kwasu foliowego i błonnika. W rabarbarze znajduje się dużo szkodliwego kwasu szczawiowego, dlatego nie powinny go jadać osoby chore na nerki i reumatyzm.

Rabarbar ma charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i jest koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak (źródło Poradnik Zdrowie).

Ja osobiście bardzo lubię to warzywo. W dzieciństwie zjadaliśmy go na surowo zamaczając go z miseczce z cukrem.

Wiosną, gdy tylko się pojawi piekę z nim ciasta – proste biszkoptowe, albo takie szybkie ciasta na oleju. Świetnie smakują również tarty z rabarbarem a nawet serniki.

Z rabarbaru możecie zrobić nawet krem i nadziać nim ptysie :)

A moje dzieci wręcz uwielbiają lemoniadę z rabarbaru!

Koniecznie wypróbujcie moje przepisy z rabarbarem.