Maślankowe ciasto z rabarbarem

 

maślankowe ciasto z rabarbarem

 

Przepis na to maślankowe ciasto z rabarbarem i kruszonką podpatrzyłam u Doroty i muszę przyznać, że bardzo przypadło mi do gustu.

Robi się go troszkę inaczej niż wszystkie ciasta na jogurcie/kefirze czy też maślance.

I dzięki temu ma taką inną, fajną strukturę.

Mimo, że ciasto jest gęste, to ma w sobie lekkość 🙂

A może udźwignąć podczas pieczenia dużo owoców i kruszonki 😀

Spróbujcie koniecznie.

Zamiast rabarbaru możecie użyć inne owoce – także takie mrożone – nie musicie ich wtedy wcześniej rozmrażać.

Wielbicieli rabarbaru zapraszam do wypróbowania również innych przepisów z rabarbarem – np. na migdałową tartę, pieczony rabarbar, czy też mus rabarbarowy.

 

ciasto na maślance z owocami i kruszonką proste ciasto z rabarbarem i kruszonką
 

szybkie ciasto z owocami i kruszonką ciasto z owocami i kruszonką na maślance
 

puszyste ciasto z owocami i kruszonką ciasto z rabarbarem i kruszonką
 

Maślankowe ciasto z rabarbarem – przepis do druku

Maślankowe ciasto z rabarbarem

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 20/30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
ciasto:
  • 500 g (3 i ⅓ szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka rozmiar L - białka i żółtka oddzielnie
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka maślanki (może też być kefir) w temperaturze pokojowej
  • pół szklanki oleju
  • około 500 g rabarbaru
kruszonka:
  • 130 g (niepełna szklanka mąki)
  • 70 g masła
  • 60 g (1/3 szklanki) cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
Wykonanie
  1. Białka ubij z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, białą puszystą pianę.
  2. Mąkę przesiej razem z proszkiem do pieczenia przez sito.
  3. Do ubitych białek dodaj żółtka i krótko zmiksuj.
  4. Wlej małym strumieniem olej ciągle miksując.
  5. Dodaj maślankę i zmiksuj.
  6. Wsyp mąkę i wymieszaj już tylko łyżką.
  7. Przełóż ciasto do formy do pieczenia o wielkości około 20/30 cm.
  8. Na wierzch wyłóż pokrojony na kawałki rabarbar.
  9. Zmieszaj razem składniki kruszonki - rozgnieć w palcach, tak aby była lekko połączona.
  10. Posyp kruszonką wierzch ciasta.
  11. Piecz w 170 stopniach (tryb termoobieg) przez około godzinę - do suchego patyczka.
  12. Po upieczeniu ostudź.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 230 Tłuszcze: 11 g Węglowodany: 30 g Białka: 5 g