Tarta migdałowa z rabarbarem

 

ciasto migdałowe z rabarbarem

 

Jak tylko kupiłam rabarbar, to w moim piekarniku rozgościła się tarta migdałowa z rabarbarem :)

Lekki kruchy spód – delikatny i rozpływający się w ustach.

Na nim migdałowe nadzienie.

A na koniec rabarbar pieczony w pomarańczach.

Całość wręcz rewelacyjna :D

I nie bójcie się, że będzie trudna, bo nie jest – za to może trochę bardziej czasochłonna.

Ciasto i rabarbar możecie przygotować sobie dzień wcześniej i przechować je w lodówce. Wtedy praca pójdzie wam szybko i sprawnie.

Wszystkich wielbicieli rabarbaru zapraszam również do wypróbowania przepisów na ciasto z rabarbarem i bezą, placek drożdżowy z rabarbarem, mus rabarbarowy, ciasto z rabarbarem i daktylami, tartę rabarbarową w stylu amerykańskim albo rabarbar pod kruszonką (rabarbarowe crumble).

 

ciasto z rabarbarem

 

tarta migdałowa z rabarbarem

 

tarta migdałowa z rabarbarem

 

tarta migdałowo-rabarbarowa

 

tarta z rabarbarem

Tarta migdałowa z rabarbarem

Wypieki Beaty
Przepis na tartę o wielkości około 28 - 30 cm.
5 z 1 oceny
Czas przygotowania 2 godz
Czas wykonania 1 godz 10 minut
Czas całkowity 3 godz 10 minut
Danie Ciasta
Porcje 15
Kalorie 342 kcal

Składniki
  

kruche ciasto:

  • 230 g (1,5 szklanki) mąki
  • 120 g masła (użyłam miękkie)
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru pudru
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 jajko - użyłam rozmiar L

rabarbar:

  • około 450-500 g rabarbaru
  • sok i skórka z dwóch pomarańczy
  • 50 g cukru (lub do smaku)

masa migdałowa:

  • 140 g miękkiego masła
  • 100 g (1 szklanka) cukru
  • 200 g (2 szklanki) mielonych migdałów
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L

Instrukcja
 

  • Z podanych składników zagnieć ciasto na tartę - jeśli ciasto nie chce się łączyć, to dodaj odrobinę zimnej wody lub zimnego mleka.
  • Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i schłódź w lodówce przez około godzinę (może poleżeć przez noc).
  • Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o długości około 4-5 cm, przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Sok pomarańczowy zmieszaj ze skórką pomarańczową i cukrem, polej nim rabarbar.
  • Piecz w 170 stopniach przez około 20-30 minut - aż rabarbar lekko zmięknie, ale nie będzie się rozpadał.
  • Masło na masę migdałową krótko - bardzo krótko - zmiksuj z cukrem - tylko do połączenia.
  • Dodaj mielone migdały i jajka - krótko zmiksuj.
  • Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkuj go na wielkość foremki (jeśli ciasto na początku się łamie, to go krótko zagnieć rękoma, aby nabrało elastyczności).
  • Wyłóż ciastem foremkę, odetnij nadmiar ciasta (ja nim wyłożyłam małą formę do tarteletek).
  • Formę z ciastem schowaj do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie wyłóż na ciasto masę migdałową, na niej ułóż rabarbar.
  • Piecz tartę w 170 stopniach przez około 35-40 minut - pod koniec pieczenia możesz ciasto dodatkowo posypać płatkami migdałowymi.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź, albo podawaj na ciepło z lodami :)

Składniki Odżywcze

Serving: 1gKalorie: 342kcalWeglowodany: 29gBiałko: 7gTłuszcz: 23gBłonnik: 3g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

tarta z rabarbarem i migdałami

 

Inspiracja – podaję przepis z moimi zmianami.