Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Tarta migdałowa z rabarbarem

By | 2018-05-13T09:36:44+00:00 2018 Maj 18th|Tarty na słodko, Warzywa na słodko|

Tarta migdałowa z rabarbarem

 

ciasto migdałowe z rabarbarem

 

Jak tylko kupiłam rabarbar, to w moim piekarniku rozgościła się tarta migdałowa z rabarbarem 🙂

Lekki kruchy spód – delikatny i rozpływający się w ustach.

Na nim migdałowe nadzienie.

A na koniec rabarbar pieczony w pomarańczach.

Całość wręcz rewelacyjna 😀

I nie bójcie się, że będzie trudna, bo nie jest – za to może trochę bardziej czasochłonna.

Ciasto i rabarbar możecie przygotować sobie dzień wcześniej i przechować je w lodówce. Wtedy praca pójdzie wam szybko i sprawnie.

Wszystkich wielbicieli rabarbaru zapraszam również do wypróbowania przepisów na ciasto z rabarbarem i bezą, placek drożdżowy z rabarbarem, mus rabarbarowy, ciasto z rabarbarem i daktylami, tartę rabarbarową w stylu amerykańskim albo rabarbar pod kruszonką (rabarbarowe crumble).

 

ciasto z rabarbarem

 

tarta migdałowa z rabarbarem

 

tarta migdałowa z rabarbarem

 

tarta migdałowo-rabarbarowa

 

Tarta migdałowa z rabarbarem
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na tartę o wielkości około 28 - 30 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 15
Składniki
kruche ciasto:
  • 230 g (1,5 szklanki) mąki
  • 120 g masła (użyłam miękkie)
  • 50 g (1/4 szklanki) cukru pudru
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 jajko - użyłam rozmiar L
rabarbar:
  • około 450-500 g rabarbaru
  • sok i skórka z dwóch pomarańczy
  • 50 g cukru (lub do smaku)
masa migdałowa:
  • 140 g miękkiego masła
  • 100 g (1 szklanka) cukru
  • 200 g (2 szklanki) mielonych migdałów
  • 2 jajka - użyłam rozmiar L
Wykonanie
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto na tartę - jeśli ciasto nie chce się łączyć, to dodaj odrobinę zimnej wody lub zimnego mleka.
  2. Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i schłódź w lodówce przez około godzinę (może poleżeć przez noc).
  3. Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o długości około 4-5 cm, przełóż do naczynia żaroodpornego.
  4. Sok pomarańczowy zmieszaj ze skórką pomarańczową i cukrem, polej nim rabarbar.
  5. Piecz w 170 stopniach przez około 20-30 minut - aż rabarbar lekko zmięknie, ale nie będzie się rozpadał.
  6. Masło na masę migdałową krótko - bardzo krótko - zmiksuj z cukrem - tylko do połączenia.
  7. Dodaj mielone migdały i jajka - krótko zmiksuj.
  8. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkuj go na wielkość foremki (jeśli ciasto na początku się łamie, to go krótko zagnieć rękoma, aby nabrało elastyczności).
  9. Wyłóż ciastem foremkę, odetnij nadmiar ciasta (ja nim wyłożyłam małą formę do tarteletek).
  10. Formę z ciastem schowaj do lodówki na 30 minut.
  11. Po tym czasie wyłóż na ciasto masę migdałową, na niej ułóż rabarbar.
  12. Piecz tartę w 170 stopniach przez około 35-40 minut - pod koniec pieczenia możesz ciasto dodatkowo posypać płatkami migdałowymi.
  13. Po upieczeniu ciasto ostudź, albo podawaj na ciepło z lodami 🙂
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 1 porcja Kalorie: 342 Tłuszcze: 23 g Węglowodany: 29 g Błonnik: 3 g Białka: 7 g

 

 

tarta z rabarbarem i migdałami

 

Inspiracja – podaję przepis z moimi zmianami.

Reklama

3 komentarze

  1. Piotr 2018/05/20 at 15:33 - Reply

    Ależ piękna, chyba zjadłbym całą 🙂

  2. Candy Pandas 2018/05/20 at 11:48 - Reply

    Na następny weekend też musimy zrobić coś pysznego z rabarbarem <3

Leave A Comment

%d bloggers like this: