Tarta migdałowa z rabarbarem
Krucha i delikatna tarta migdałowa z rabarbarem
Krucha migdałowa tarta z rabarbarem to harmonijne połączenie pysznego maślanego kruchego ciasta, które rozpływa się w ustach, delikatnego kremu migdałowego oraz lekko kwaśnego rabarbaru. To prawdziwa uczta dla podniebienia i przyjemność dla zmysłów. Tarta migdałowa z rabarbarem jest doskonałym wyborem na letnie dni, kiedy pragniesz czegoś wyjątkowego i orzeźwiającego. Może być doskonałym uzupełnieniem letnich pikników lub eleganckich spotkań z przyjaciółmi. Jej wyjątkowy smak i wygląd sprawią, że stanie się gwiazdą każdego stołu, a każdy kęs będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Spróbujcie koniecznie!
Spis treści
Tarta migdałowa z rabarbarem przepis krok po kroku
Wszystkich wielbicieli rabarbaru namawiam gorąco do upieczenia tej pysznej i do tego pięknej tarty z kremem migdałowym i rabarbarem. Jestem przekonana, że to ciasto zasmakuje każdemu!
Tarta migdałowa z rabarbarem przepis
Wyposażenie
- Przepis na tartę o wielkości około 28 – 30 cm.
Składniki
składniki na kruche ciasto to tarty
- 230 g mąki pszennej ((1,5 szklanki) )
- 120 g masła ((użyłam miękkie))
- 50 g cukru pudru ((1/4 szklanki) )
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 jajko ( – użyłam rozmiar L)
rabarbar do kruchego ciasta
Instrukcja
Jak zrobić kruche ciasto z kremem migdałowym i rabarbarem
- Z podanych składników zagnieć ciasto na tartę – jeśli ciasto nie chce się łączyć, to dodaj odrobinę zimnej wody lub zimnego mleka.230 g mąki pszennej, 120 g masła, 50 g cukru pudru, 1 łyżeczka skórki z cytryny, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 jajko
- Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około godzinę (może poleżeć przez noc).
- Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o długości około 4-5 cm, przełóż do naczynia żaroodpornego.500 g rabarbaru
- Sok pomarańczowy zmieszaj ze skórką pomarańczową i cukrem, polej nim rabarbar.sok, 50 g cukru
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20-30 minut – aż rabarbar lekko zmięknie, ale nie będzie się rozpadał.
- Masło na masę migdałową krótko – bardzo krótko – zmiksuj z cukrem – tylko do połączenia.140 g masła, 100 g cukru
- Dodaj mielone migdały i jajka – krótko zmiksuj.200 g migdałów, 2 jajka
- Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkuj go na wielkość foremki (jeśli ciasto na początku się łamie, to go krótko zagnieć rękoma, aby nabrało elastyczności).
- Wyłóż ciastem foremkę, odetnij nadmiar ciasta (ja nim wyłożyłam małą formę do tarteletek).
- Formę z ciastem schowaj do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wyłóż na ciasto masę migdałową, na niej ułóż rabarbar.
- Piecz tartę w 170 stopniach (termoobieg) przez około 35-40 minut – pod koniec pieczenia możesz ciasto dodatkowo posypać płatkami migdałowymi.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, albo podawaj na ciepło z lodami :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Migdałowe kruche ciasto z rabarbarem – uwagi
Jak tylko kupiłam rabarbar, to w moim piekarniku rozgościła się pyszna tarta migdałowa z rabarbarem :)
Lekki kruchy spód – delikatny i rozpływający się w ustach.
Na nim migdałowe nadzienie.
A na koniec rabarbar pieczony w pomarańczach.
Całość wręcz rewelacyjna :D
I nie bójcie się, że będzie trudna, bo nie jest – za to może trochę bardziej czasochłonna.
Ciasto i rabarbar możecie przygotować sobie dzień wcześniej i przechować je w lodówce. Wtedy praca pójdzie wam szybko i sprawnie.
Jak zrobić tartę migdałową z rabarbarem – wskazówki
Przygotuj kruche ciasto z dodatkiem soku i skórki z cytryny, a następnie schowaj do lodówki na godzinę.
W tym czasie przygotuj pieczony w soku pomarańczowym rabarbar.
Przygotuj krem migdałowy – zmiksuj miękkie masło z cukrem, mielonymi migdałami i jajkami.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na wielkość trochę większą od foremki.
Po ponownym krótkim schłodzeniu nałóż na kruche ciasto krem migdałowy, a na niego rabarbar.
Możesz posypać dodatkowo wierzch ciasta płatkami migdałowymi.
Tak przygotowaną migdałową tartę wstaw do pieczenia :)
Wszystkich wielbicieli rabarbaru zapraszam również do wypróbowania przepisów na ciasto z rabarbarem i bezą, placek drożdżowy z rabarbarem, mus rabarbarowy, ciasto z rabarbarem i daktylami, tartę rabarbarową w stylu amerykańskim albo rabarbar pod kruszonką (rabarbarowe crumble).
Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na pyszne tarty :)
Polecane przepisy na kruche tarty
Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i piękne kruche tarty. Na blogu jest ich niezły wybór i jestem przekonana, że każdy znajdzie coś dla siebie. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:
Inspiracja – podaję przepis z moimi zmianami.
Popularne Przepisy
Polecane przepisy
Tarta migdałowa z rabarbarem
Przepis na kruchą tartę z rabarbarem i kremem migdałowym to strzał w 10! Może wymaga ona trochę więcej czasu, ale warto go poświęcić, bo to ciasto z rabarbarem jest przepyszne! Kruche lekko cytrynowe ciasto, do tego krem migdałowy frangipane oraz pieczony w soku pomarańczowym rabarbar. Całość tworzy wspaniałe połączenie smaków i tekstur. Krem migdałowy frangipane wspaniale smakuje w połączeniu z lekko kwaskowatym rabarbarem, a kruchy spód jest delikatny i rozpływa się w ustach. Jeśli lubicie kruche ciasta z kremem, to to ciasto jest właśnie dla was!
Ciasto z kremem frangipane
Tarta migdałowa z rabarbarem to idealne ciasto na wiosnę. Koniecznie zróbcie je w sezonie na rabarbar. Zobaczcie mój przepis na kruche ciasto z rabarbarem i sprawdźcie jak zrobić migdałowy krem frangipane do tarty. Taka tarta z rabarbarem zasmakuje każdemu, nawet osobom średnio lubiącym rabarbar. Zajrzyjcie również do innych przepisów na tarty, znajdziecie tam mnóstwo ciekawych i pysznych inspiracji.