Krucha i delikatna tarta migdałowa z rabarbarem
Jak tylko kupiłam rabarbar, to w moim piekarniku rozgościła się pyszna tarta migdałowa z rabarbarem :)
Lekki kruchy spód – delikatny i rozpływający się w ustach.
Na nim migdałowe nadzienie.
A na koniec rabarbar pieczony w pomarańczach.
Całość wręcz rewelacyjna :D
I nie bójcie się, że będzie trudna, bo nie jest – za to może trochę bardziej czasochłonna.
Ciasto i rabarbar możecie przygotować sobie dzień wcześniej i przechować je w lodówce. Wtedy praca pójdzie wam szybko i sprawnie.
Jak zrobić tartę migdałową z rabarbarem?
Przygotuj kruche ciasto z dodatkiem soku i skórki z cytryny, a następnie schowaj do lodówki na godzinę.
W tym czasie przygotuj pieczony w soku pomarańczowym rabarbar.
Przygotuj krem migdałowy – zmiksuj miękkie masło z cukrem, mielonymi migdałami i jajkami.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na wielkość trochę większą od foremki.
Po ponownym krótkim schłodzeniu nałóż na kruche ciasto krem migdałowy, a na niego rabarbar.
Możesz posypać dodatkowo wierzch ciasta płatkami migdałowymi.
Tak przygotowaną migdałową tartę wstaw do pieczenia :)
Wszystkich wielbicieli rabarbaru zapraszam również do wypróbowania przepisów na ciasto z rabarbarem i bezą, placek drożdżowy z rabarbarem, mus rabarbarowy, ciasto z rabarbarem i daktylami, tartę rabarbarową w stylu amerykańskim albo rabarbar pod kruszonką (rabarbarowe crumble).
Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na pyszne tarty :)
Tarta migdałowa z rabarbarem przepis do druku

Tarta migdałowa z rabarbarem
Wyposażenie
- Przepis na tartę o wielkości około 28 - 30 cm.
Składniki
kruche ciasto:
- 230 g mąki pszennej (1,5 szklanki)
- 120 g masła (użyłam miękkie)
- 50 g cukru pudru (1/4 szklanki)
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 jajko - użyłam rozmiar L
Instrukcja
- Z podanych składników zagnieć ciasto na tartę - jeśli ciasto nie chce się łączyć, to dodaj odrobinę zimnej wody lub zimnego mleka.230 g mąki pszennej, 120 g masła, 50 g cukru pudru, 1 łyżeczka skórki z cytryny, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 jajko
- Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około godzinę (może poleżeć przez noc).
- Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o długości około 4-5 cm, przełóż do naczynia żaroodpornego.500 g rabarbaru
- Sok pomarańczowy zmieszaj ze skórką pomarańczową i cukrem, polej nim rabarbar.sok, 50 g cukru
- Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20-30 minut - aż rabarbar lekko zmięknie, ale nie będzie się rozpadał.
- Masło na masę migdałową krótko - bardzo krótko - zmiksuj z cukrem - tylko do połączenia.140 g masła, 100 g cukru
- Dodaj mielone migdały i jajka - krótko zmiksuj.200 g migdałów, 2 jajka
- Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkuj go na wielkość foremki (jeśli ciasto na początku się łamie, to go krótko zagnieć rękoma, aby nabrało elastyczności).
- Wyłóż ciastem foremkę, odetnij nadmiar ciasta (ja nim wyłożyłam małą formę do tarteletek).
- Formę z ciastem schowaj do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie wyłóż na ciasto masę migdałową, na niej ułóż rabarbar.
- Piecz tartę w 170 stopniach (termoobieg) przez około 35-40 minut - pod koniec pieczenia możesz ciasto dodatkowo posypać płatkami migdałowymi.
- Po upieczeniu ciasto ostudź, albo podawaj na ciepło z lodami :)
Składniki Odżywcze
Inspiracja – podaję przepis z moimi zmianami.