tarta migdałowa z rabarbarem

Krucha i delikatna tarta migdałowa z rabarbarem


Krucha migdałowa tarta z rabarbarem to harmonijne połączenie pysznego maślanego kruchego ciasta, które rozpływa się w ustach, delikatnego kremu migdałowego oraz lekko kwaśnego rabarbaru. To prawdziwa uczta dla podniebienia i przyjemność dla zmysłów. Tarta migdałowa z rabarbarem jest doskonałym wyborem na letnie dni, kiedy pragniesz czegoś wyjątkowego i orzeźwiającego. Może być doskonałym uzupełnieniem letnich pikników lub eleganckich spotkań z przyjaciółmi. Jej wyjątkowy smak i wygląd sprawią, że stanie się gwiazdą każdego stołu, a każdy kęs będzie prawdziwą ucztą dla podniebienia. Spróbujcie koniecznie!

tarta migdałowa z rabarbarem

Tarta migdałowa z rabarbarem przepis krok po kroku

Wszystkich wielbicieli rabarbaru namawiam gorąco do upieczenia tej pysznej i do tego pięknej tarty z kremem migdałowym i rabarbarem. Jestem przekonana, że to ciasto zasmakuje każdemu!

tarta z rabarbarem

Tarta migdałowa z rabarbarem przepis

Wypieki Beaty
Przepis na pyszną i delikatną kruchą tartę z kremem migdałowym i kwaskowatym rabarbarem.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 2 hours
Czas wykonania 1 hour 10 minut
Czas całkowity 3 hours 10 minut
Porcje 15
Kalorie 342 kcal
Wyposażenie
  • Przepis na tartę o wielkości około 28 – 30 cm.
Składniki

składniki na kruche ciasto to tarty

rabarbar do kruchego ciasta

  • 500 g rabarbaru
  • sok ( i skórka z dwóch pomarańczy)
  • 50 g cukru ((lub do smaku))

składniki na masę migdałową do tarty

Instrukcja
 

Jak zrobić kruche ciasto z kremem migdałowym i rabarbarem

  • Z podanych składników zagnieć ciasto na tartę – jeśli ciasto nie chce się łączyć, to dodaj odrobinę zimnej wody lub zimnego mleka.
    230 g mąki pszennej, 120 g masła, 50 g cukru pudru, 1 łyżeczka skórki z cytryny, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 jajko
  • Gotowe ciasto owiń folią spożywczą i schłodź w lodówce przez około godzinę (może poleżeć przez noc).
  • Rabarbar umyj i pokrój na kawałki o długości około 4-5 cm, przełóż do naczynia żaroodpornego.
    500 g rabarbaru
  • Sok pomarańczowy zmieszaj ze skórką pomarańczową i cukrem, polej nim rabarbar.
    sok, 50 g cukru
  • Piecz w 170 stopniach (termoobieg) przez około 20-30 minut – aż rabarbar lekko zmięknie, ale nie będzie się rozpadał.
  • Masło na masę migdałową krótko – bardzo krótko – zmiksuj z cukrem – tylko do połączenia.
    140 g masła, 100 g cukru
  • Dodaj mielone migdały i jajka – krótko zmiksuj.
    200 g migdałów, 2 jajka
  • Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i rozwałkuj go na wielkość foremki (jeśli ciasto na początku się łamie, to go krótko zagnieć rękoma, aby nabrało elastyczności).
  • Wyłóż ciastem foremkę, odetnij nadmiar ciasta (ja nim wyłożyłam małą formę do tarteletek).
  • Formę z ciastem schowaj do lodówki na 30 minut.
  • Po tym czasie wyłóż na ciasto masę migdałową, na niej ułóż rabarbar.
  • Piecz tartę w 170 stopniach (termoobieg) przez około 35-40 minut – pod koniec pieczenia możesz ciasto dodatkowo posypać płatkami migdałowymi.
  • Po upieczeniu ciasto ostudź, albo podawaj na ciepło z lodami :)
Prywatne
Składniki Odżywcze
Serving: 1porcjaKalorie: 342kcalWeglowodany: 29gBiałko: 7gTłuszcz: 23gBłonnik: 3g
Słowa kluczowe krucha tarta rabarbarem, kruche ciasto z rabarbarem
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!
tarta migdałowa z rabarbarem

Migdałowe kruche ciasto z rabarbarem – uwagi

Jak tylko kupiłam rabarbar, to w moim piekarniku rozgościła się pyszna tarta migdałowa z rabarbarem :)

Lekki kruchy spód – delikatny i rozpływający się w ustach.

Na nim migdałowe nadzienie.

A na koniec rabarbar pieczony w pomarańczach.

Całość wręcz rewelacyjna :D

I nie bójcie się, że będzie trudna, bo nie jest – za to może trochę bardziej czasochłonna.

Ciasto i rabarbar możecie przygotować sobie dzień wcześniej i przechować je w lodówce. Wtedy praca pójdzie wam szybko i sprawnie.

Jak zrobić tartę migdałową z rabarbarem – wskazówki

Przygotuj kruche ciasto z dodatkiem soku i skórki z cytryny, a następnie schowaj do lodówki na godzinę.

W tym czasie przygotuj pieczony w soku pomarańczowym rabarbar.

Przygotuj krem migdałowy – zmiksuj miękkie masło z cukrem, mielonymi migdałami i jajkami.

Rozwałkuj schłodzone ciasto na wielkość trochę większą od foremki.

Po ponownym krótkim schłodzeniu nałóż na kruche ciasto krem migdałowy, a na niego rabarbar.

Możesz posypać dodatkowo wierzch ciasta płatkami migdałowymi.

Tak przygotowaną migdałową tartę wstaw do pieczenia :)

Wszystkich wielbicieli rabarbaru zapraszam również do wypróbowania przepisów na ciasto z rabarbarem i bezą, placek drożdżowy z rabarbarem, mus rabarbarowy, ciasto z rabarbarem i daktylami, tartę rabarbarową w stylu amerykańskim albo rabarbar pod kruszonką (rabarbarowe crumble).

Koniecznie zajrzyjcie również do innych moich przepisów na pyszne tarty :)

ciasto z rabarbarem

tarta migdałowo-rabarbarowa
tarta z rabarbarem i migdałami

Polecane przepisy na kruche tarty

Koniecznie zobaczcie inne moje przepisy na pyszne i piękne kruche tarty. Na blogu jest ich niezły wybór i jestem przekonana, że każdy znajdzie coś dla siebie. Tutaj polecam między innymi trzy takie przepisy:

Inspiracja – podaję przepis z moimi zmianami.