Reklama


Oceniam na :
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...

Placek drożdżowy z rabarbarem

Placek drożdżowy z rabarbarem i truskawkami

 

rhubarb strawberry cake

 

Zrobiłam ostatnio placek drożdżowy z rabarbarem i truskawkami – niby drożdżówka, jak drożdżówka – nic nadzwyczajnego.

A jednak nie jest to do końca prawda 🙂

Przepis wypatrzyłam na Kwestii Smaku, a zaintrygował mnie niecodzienny sposób wykonania ciasta.

Byłam bardzo ciekawa, czy te „specjalne” zabiegi coś nowego wniosą, czy ciasto będzie jakieś nadzwyczajnie inne …

Ciasto zrobiłam ściśle (albo prawie ściśle) wg wskazówek – jedyne co, to mój zaczyn drożdżowy stał całą noc, a nie 6 godzin – zrobiłam go wieczorem, a ciasto piekłam rano następnego dnia – zaczyn z miski nie uciekł i nic złego z nim się nie stało, więc można zrobić jak ja 😀

Czy widzę jakąś ogromną różnicę w cieście?

Jako wielbicielka ciast drożdżowych powiem tak – raczej nie, chociaż muszę przyznać, że po zawinięciu ciasta w papier do pieczenia i potem w folię ciacho było nadal miękkie następnego dnia, a to różnie bywa z ciastami drożdżowymi (lubią one obsychać i twardnieć).

Czy warto się tak bawić?

W sumie czemu nie – nocne wyrastanie zaczynu skraca potem przygotowanie ciasta – nie musimy odstawiać ciasta do wyrośnięcia po dodaniu do niego mąki i tylko lekko napuszamy gotowe ciasto w formie, co zajmuje 30 minut.

Więc rano przygotowanie ciasta zajmuje jakieś 40 minut – co przy cieście drożdżowym jest ekspresem 🙂

Sami spróbujcie i podzielcie się swoimi przemyśleniami 😀

A dodatkowo polecam wam bardziej tradycyjne przepisy na drożdżowki – ze śliwkami, z rabarbarem oraz bazyliową z truskawkami 🙂

 

ciasto drożdżowe z rabarbarem

 

ciasto z rabarbarem i truskawkami

 

ciasto z truskawkami i kruszonką

 

placek z rabarbarem

 

placek drożdżowy z truskawkami

 

ciasto z truskawkami i kruszonką

 

Placek drożdżowy z rabarbarem i truskawkami
 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na foremkę 24/24 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasta
Ilość: 16
Składniki
ciasto drożdżowe:
  • pół szklanki mleka
  • 100 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 duże jajka (użyłam rozmiar L)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 300 g maki pszennej
kruszonka:
  • 75 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 60 g masła
dodatkowo:
  • około 300 g rabarbaru - użyłam po połowie rabarbaru i truskawek
Wykonanie
  1. W rondelku rozpuść mleko, cukier i masło - lekko przestudź.
  2. Dodaj do rondelka dwa jajka i krótko zmiksuj, dodaj rozkruszone drożdże i dokładnie wymieszaj (masa nie może być za gorąca, bo zabije drożdże).
  3. Przelej całość do wysokiej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na przynajmniej 6 godzin (ja rozczyn zrobiłam wieczorem przed spaniem i ciasto robiłam rano).
  4. Po 6 godzinach dodaj do rozczynu mąkę i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut - aż będzie ładnie elastyczne i będzie odchodzić od boków miski - najlepiej robić to mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta.
  5. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i przygotuj owoce - truskawki przekrój na pół lub na ćwiartki, rabarbar pokrój w kawałki o grubości około 1 cm.
  6. Przełóż ciasto do formy o wielkości około 24/24 wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż owoce.
  7. Przygotuj kruszonkę z podanych składników i posyp nią wierzch ciasta.
  8. Przykryj formę ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  9. Piekarnik nagrzej do 180 stopni - tryb góra/dół.
  10. Wstaw ciasto do piekarnika, pozostaw drzwi od piekarnika szeroko otwarte i piecz tak ciasto przez 20 minut.
  11. Po tym czasie drzwiczki zamknij i piecz przez kolejne 30 minut - lub do suchego patyczka i ładnego zrumienienia ciasta.
  12. Po upieczeniu ostudź.
  13. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 263 Tłuszcze: 11,6 g Węglowodany: 36,5 g Błonnik: 1,7 g Białka: 4,6 g
 

ciasto z owocami i kruszonką

Related Post

Reklama

WordPress Appliance - Powered by TurnKey Linux