Placek drożdżowy z rabarbarem i truskawkami

 

rhubarb strawberry cake

 

Zrobiłam ostatnio placek drożdżowy z rabarbarem i truskawkami – niby drożdżówka, jak drożdżówka – nic nadzwyczajnego.

A jednak nie jest to do końca prawda :)

Przepis wypatrzyłam na Kwestii Smaku, a zaintrygował mnie niecodzienny sposób wykonania ciasta.

Byłam bardzo ciekawa, czy te „specjalne” zabiegi coś nowego wniosą, czy ciasto będzie jakieś nadzwyczajnie inne …

Ciasto zrobiłam ściśle (albo prawie ściśle) wg wskazówek – jedyne co, to mój zaczyn drożdżowy stał całą noc, a nie 6 godzin – zrobiłam go wieczorem, a ciasto piekłam rano następnego dnia – zaczyn z miski nie uciekł i nic złego z nim się nie stało, więc można zrobić jak ja :D

Czy widzę jakąś ogromną różnicę w cieście?

Jako wielbicielka ciast drożdżowych powiem tak – raczej nie, chociaż muszę przyznać, że po zawinięciu ciasta w papier do pieczenia i potem w folię ciacho było nadal miękkie następnego dnia, a to różnie bywa z ciastami drożdżowymi (lubią one obsychać i twardnieć).

Czy warto się tak bawić?

W sumie czemu nie – nocne wyrastanie zaczynu skraca potem przygotowanie ciasta – nie musimy odstawiać ciasta do wyrośnięcia po dodaniu do niego mąki i tylko lekko napuszamy gotowe ciasto w formie, co zajmuje 30 minut.

Więc rano przygotowanie ciasta zajmuje jakieś 40 minut – co przy cieście drożdżowym jest ekspresem :)

Sami spróbujcie i podzielcie się swoimi przemyśleniami :D

A dodatkowo polecam wam bardziej tradycyjne przepisy na drożdżówki – ze śliwkami, z rabarbarem oraz bazyliową z truskawkami :)

Zapraszam również na pyszne ciasto z truskawkami i kruszonką.

 

drożdżowe ciasto z rabarbarem i truskawkami

 

ciasto z truskawkami i rabarbarem

 

ciasto z truskawkami i kruszonką

 

placek z rabarbarem i truskawkami

 

placek drożdżowy z truskawkami

 

ciasto z truskawkami i kruszonką

 

ciasto truskawkowe

Placek drożdżowy z rabarbarem i truskawkami

Wypieki Beaty
Przepis na foremkę 24/24 cm.
4.5 z 2 ocen
Czas przygotowania 7 godz
Czas wykonania 50 minut
Czas całkowity 7 godz 50 minut
Danie Ciasta
Porcje 16
Kalorie 263 kcal

Składniki
  

ciasto drożdżowe:

kruszonka:

dodatkowo:

  • około 300 g rabarbaru - użyłam po połowie rabarbaru i truskawek

Instrukcja
 

  • W rondelku rozpuść mleko, cukier i masło - lekko przestudź.
  • Dodaj do rondelka dwa jajka i krótko zmiksuj, dodaj rozkruszone drożdże i dokładnie wymieszaj (masa nie może być za gorąca, bo zabije drożdże).
  • Przelej całość do wysokiej miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na przynajmniej 6 godzin (ja rozczyn zrobiłam wieczorem przed spaniem i ciasto robiłam rano).
  • Po 6 godzinach dodaj do rozczynu mąkę i wyrabiaj ciasto przez około 15 minut - aż będzie ładnie elastyczne i będzie odchodzić od boków miski - najlepiej robić to mikserem z końcówką do wyrabiania ciasta.
  • Miskę z ciastem przykryj ściereczką i przygotuj owoce - truskawki przekrój na pół lub na ćwiartki, rabarbar pokrój w kawałki o grubości około 1 cm.
  • Przełóż ciasto do formy o wielkości około 24/24 wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż owoce.
  • Przygotuj kruszonkę z podanych składników i posyp nią wierzch ciasta.
  • Przykryj formę ściereczką i odstaw na około 30 minut.
  • Piekarnik nagrzej do 180 stopni - tryb góra/dół.
  • Wstaw ciasto do piekarnika, pozostaw drzwi od piekarnika szeroko otwarte i piecz tak ciasto przez 20 minut.
  • Po tym czasie drzwiczki zamknij i piecz przez kolejne 30 minut - lub do suchego patyczka i ładnego zrumienienia ciasta.
  • Po upieczeniu ostudź.
  • Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Składniki Odżywcze

Serving: 100gKalorie: 263kcalWeglowodany: 36.5gBiałko: 4.6gTłuszcz: 11.6gBłonnik: 1.7g
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

ciasto z owocami i kruszonką