Ciasto z rabarbarem na oleju

szybkie, proste i smaczne 🙂

 

ciasto z rabarbarem

 

Dziś zapraszam was na ciasto z rabarbarem na oleju, bo dobrych ciast z rabarbarem nigdy dość 🙂

Szczególnie jeśli są takie proste i szybkie do zrobienia.

Przygotowanie nie zajmie wam nawet pół godziny, potem już tylko pieczenie i można zajadać ciepłe ciacho 🙂

Jak się skończy rabarbar, to wykorzystujecie sezonowe owoce – truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie czy chociażby jabłka.

To ciasto jest tak uniwersalne, że w każdym wydaniu będzie smakować wyśmienicie.

Do tego wychodzi go spora blacha – ja piekłam je w foremce 20/40 cm i wyszło całkiem wysokie.

Wypróbujcie również inne przepisy na wypieki z rabarbarem, np.:

Ptysie z kremem rabarbarowym

Tarta rabarbarowa

Ciasto z rabarbarem i daktylami

 

ciasto z rabarbarem na oleju szybkie ciasto rabarbarowe
 

proste ciasto rabarbarowe puszyste ciasto z rabarbarem
 

ciasto z rabarbarem na oleju proste ciasto z rabarbarem
 

szybkie ciasto z rabarbarem błyskawiczne ciasto z rabarbarem
 

Ciasto z rabarbarem na oleju – przepis do druku

Ciasto z rabarbarem na oleju

 
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
 
Przepis na formę o wielkości około 20/40 cm.
Autor:
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
  • 8 dużych jajek - użyłam rozmiar L
  • 300 g (1,5 szklanki) cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • około 800 g rabarbaru (mniej więcej 8 długich łodyg)
Wykonanie
  1. Rabarbar umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
  2. Jajka zmiksuj z cukrem oraz cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę.
  3. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ubitych jajek - na zmianę z olejem.
  4. Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/40 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Na wierzchu ułóż pokrojony rabarbar.
  6. Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
  7. Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 235 Tłuszcze: 12 g Węglowodany: 25 g Białka: 5 g

 

 

Inspiracja.