Przepis na wilgotne i proste ciasto z rabarbarem
Dziś zapraszam was na proste ciasto z rabarbarem na oleju, bo dobrych ciast z rabarbarem nigdy dość :)
Szczególnie jeśli są takie proste i szybkie do zrobienia.
Przygotowanie nie zajmie wam nawet pół godziny, potem już tylko pieczenie i można zajadać ciepłe ciacho :)
Jak się skończy rabarbar, to wykorzystujecie sezonowe owoce – truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie czy chociażby jabłka.
To ciasto jest tak uniwersalne, że w każdym wydaniu będzie smakować wyśmienicie.
Do tego wychodzi go spora blacha – ja piekłam je w foremce 20/40 cm i wyszło całkiem wysokie.
Wypróbujcie również inne przepisy na wypieki z rabarbarem, np.:
Ciasto z rabarbarem i daktylami








Ciasto z rabarbarem na oleju – przepis do druku

Ciasto z rabarbarem na oleju
Wyposażenie
- Przepis na formę o wielkości około 20/40 cm.
Składniki
- 8 jajek - użyłam rozmiar L
- 300 g cukru (1,5 szklanki)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 450 g mąki pszennej (3 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- około 800 g rabarbaru (mniej więcej 8 długich łodyg) albo innych owoców
Instrukcja
- Rabarbar umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.około 800 g rabarbaru
- Jajka zmiksuj z cukrem oraz cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę.8 jajek, 300 g cukru, 1 łyżka cukru waniliowego
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ubitych jajek - na zmianę z olejem.450 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka oleju
- Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/40 cm wyłożonej papierem do pieczenia
- Na wierzchu ułóż pokrojony rabarbar.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki Odżywcze
Inspiracja- z bloga Lawendowy Dom