Ciasto z rabarbarem na oleju
szybkie, proste i smaczne 🙂
Dziś zapraszam was na ciasto z rabarbarem na oleju, bo dobrych ciast z rabarbarem nigdy dość 🙂
Szczególnie jeśli są takie proste i szybkie do zrobienia.
Przygotowanie nie zajmie wam nawet pół godziny, potem już tylko pieczenie i można zajadać ciepłe ciacho 🙂
Jak się skończy rabarbar, to wykorzystujecie sezonowe owoce – truskawki, maliny, borówki, brzoskwinie czy chociażby jabłka.
To ciasto jest tak uniwersalne, że w każdym wydaniu będzie smakować wyśmienicie.
Do tego wychodzi go spora blacha – ja piekłam je w foremce 20/40 cm i wyszło całkiem wysokie.
Wypróbujcie również inne przepisy na wypieki z rabarbarem, np.:
Ciasto z rabarbarem i daktylami








Ciasto z rabarbarem na oleju – przepis do druku
Ciasto z rabarbarem na oleju
Czas przygotowania
Czas wykonania
Czas całkowity
Przepis na formę o wielkości około 20/40 cm.
Autor: Wypieki Beaty
Typ przepisu: Ciasto
Ilość: 24
Składniki
- 8 dużych jajek - użyłam rozmiar L
- 300 g (1,5 szklanki) cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- około 800 g rabarbaru (mniej więcej 8 długich łodyg)
Wykonanie
- Rabarbar umyj i pokrój w plastry o grubości około 1 cm.
- Jajka zmiksuj z cukrem oraz cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę.
- Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj porcjami do ubitych jajek - na zmianę z olejem.
- Przelej ciasto do formy o wielkości około 20/40 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Na wierzchu ułóż pokrojony rabarbar.
- Piecz w 180 stopniach (tryb góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź, a przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Składniki odżywcze
Wielkość porcji: 100 g Kalorie: 235 Tłuszcze: 12 g Węglowodany: 25 g Białka: 5 g
Zostaw komentarz