Przepis na proste ciasto z rabarbarem i daktylami

ciasto rabarbarowe


W sklepach jest już rabarbar i widzę, że wszyscy rzucili się na niego – ja zresztą też :D

Mnie przed jego szybszym wykorzystaniem powstrzymał mój krótki wyjazd urlopowy, ale zaraz po powrocie nie mogłam odmówić sobie przyjemności upieczenia jakiegoś szybkiego ciasta z rabarbarem :)

Na blogu jest już sporo przepisów z rabarbarem, bo muszę przyznać, że bardzo lubię to nietypowe warzywo i jako dziecko często jadłam je na surowo maczane w cukrze – mniam – też tak robiliście jako dzieci?

Teraz wolę zrobić z niego przepyszną lemoniadę (hit moich dzieci), albo jakieś fajne ciasto.

Ze względu na ograniczoną ilość czasu zdecydowałam się na bardzo proste ciasto jogurtowe z dodatkiem posiekanych daktyli, z pieczonym wcześniej rabarbarem i posiekanymi migdałami.

Całość wymieszana łychą w dwóch miskach – czyli tak jak tygryski lubią najbardziej :D

Ten przepis będzie idealny do przygotowania z dziećmi – spróbujcie koniecznie.

Przejdź do przepisu Drukuj Przepis
5 z 2 ocen
Postaw mi kawę

ciasto z rabarbarem i daktylami

ciasto z rabarbarem

proste ciasto jogurtowe

ciasto z owocami

ciasto z rabarbarem i daktylami

Ciasto z rabarbarem i daktylami przepis do druku

jogurtowe ciasto z owocami

Ciasto z rabarbarem i daktylami

Wypieki Beaty
Przepis na proste ciasto jogurtowe z pieczonym rabarbarem i daktylami.
5 z 2 ocen
Czas przygotowania 30 minut
Czas wykonania 55 minut
30 minut
Czas całkowity 1 godz 55 minut
Porcje 24

Wyposażenie

  • Foremka o wielkości 24/24 cm lub 20/30.

Składniki

Instrukcja
 

  • Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki, włóż do naczynia żaroodpornego, posyp cukrem i piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 15 minut - aż lekko zmięknie. Po upieczeniu ostudź.
    300 g rabarbaru, 4 łyżki cukru trzcinowego
  • W jednej misce zmieszaj mokre składniki.
    2 jajka, 200 ml mleka, 70 g oleju, 100 g jogurtu naturalnego
  • W drugiej suche - mąkę, cukier, proszek i cynamon.
    350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 120 g cukru
  • Dodaj mokre składniki do suchych i zmieszaj łyżką.
  • Dodaj posiekane daktyle i wymieszaj.
    70 g daktyli
  • Przełóż ciasto do blaszki o wielkości około 24/24 cm.
  • Na wierzchu ułóż rabarbar i posyp płatkami migdałów.
    1 garść płatków migdałów
  • Piecz ciasto w 180 stopniach (góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.

Notatki

Jeśli masz mało czasu, to możesz zrezygnować z wstępnego pieczenia rabarbaru. Wtedy tylko go pokrój i wymieszaj z cukrem trzcinowym. Ułóż na cieście i posyp migdałami.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

ciasto z rabarbarem

Inspiracja ze strony Delicious. com