Ciasto z rabarbarem i daktylami

 

ciasto rabarbarowe

 

W sklepach jest już rabarbar i widzę, że wszyscy rzucili się na niego – ja zresztą też 😀

Mnie przed jego szybszym wykorzystaniem powstrzymał mój krótki wyjazd urlopowy, ale zaraz po powrocie nie mogłam odmówić sobie przyjemności upieczenia jakiegoś szybkiego ciasta z rabarbarem 🙂

Na blogu jest już sporo przepisów z rabarbarem, bo muszę przyznać, że bardzo lubię to nietypowe warzywo i jako dziecko często jadłam je na surowo maczane w cukrze – mniam – też tak robiliście jako dzieci?

Teraz wolę zrobić z niego przepyszną lemoniadę (hit moich dzieci), albo jakieś fajne ciasto.

Ze względu na ograniczoną ilość czasu zdecydowałam się na bardzo proste ciasto jogurtowe z dodatkiem posiekanych daktyli, z pieczonym wcześniej rabarbarem i posiekanymi migdałami.

Całość wymieszana łychą w dwóch miskach – czyli tak jak tygryski lubią najbardziej 😀

Ten przepis będzie idealny do przygotowania z dziećmi – spróbujcie koniecznie.

 

ciasto z rabarbarem i daktylami

 

ciasto z rabarbarem

 

proste ciasto jogurtowe

 

ciasto z owocami

 

ciasto z rabarbarem i daktylami

 

Ciasto z rabarbarem i daktylami
 
Autor:
Składniki
  • 300 g rabarbaru - mniej więcej 4 długie łodygi
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 350 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 120 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 200 ml mleka
  • 70 g oleju
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 70 g posiekanych daktyli bez pestek
  • garść płatków migdałów
Wykonanie
  1. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki, włóż do naczynia żaroodpornego, posyp cukrem i piecz w 200 stopniach przez około 15 minut - aż lekko zmięknie. Po upieczeniu ostudź.
  2. W jednej misce zmieszaj mokre składniki, a w drugiej suche - mąkę, cukier, proszek i cynamon.
  3. Dodaj mokre składniki do suchych i zmieszaj łyżką.
  4. Dodaj posiekane daktyle i wymieszaj.
  5. Przełóż ciasto do blaszki o wielkości około 24/24 cm.
  6. Na wierzchu ułóż rabarbar i posyp płatkami migdałów.
  7. Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
  8. Po upieczeniu ostudź.
 

 

ciasto z rabarbarem

 

Inspiracja.