Przepis na proste ciasto z rabarbarem i daktylami
W sklepach jest już rabarbar i widzę, że wszyscy rzucili się na niego – ja zresztą też :D
Mnie przed jego szybszym wykorzystaniem powstrzymał mój krótki wyjazd urlopowy, ale zaraz po powrocie nie mogłam odmówić sobie przyjemności upieczenia jakiegoś szybkiego ciasta z rabarbarem :)
Na blogu jest już sporo przepisów z rabarbarem, bo muszę przyznać, że bardzo lubię to nietypowe warzywo i jako dziecko często jadłam je na surowo maczane w cukrze – mniam – też tak robiliście jako dzieci?
Teraz wolę zrobić z niego przepyszną lemoniadę (hit moich dzieci), albo jakieś fajne ciasto.
Ze względu na ograniczoną ilość czasu zdecydowałam się na bardzo proste ciasto jogurtowe z dodatkiem posiekanych daktyli, z pieczonym wcześniej rabarbarem i posiekanymi migdałami.
Całość wymieszana łychą w dwóch miskach – czyli tak jak tygryski lubią najbardziej :D
Ten przepis będzie idealny do przygotowania z dziećmi – spróbujcie koniecznie.
Ciasto z rabarbarem i daktylami przepis do druku

Ciasto z rabarbarem i daktylami
Wyposażenie
- Foremka o wielkości 24/24 cm lub 20/30.
Składniki
- 300 g rabarbaru - mniej więcej 4 długie łodygi
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 350 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 120 g cukru
- 2 jajka rozmiar L
- 200 ml mleka
- 70 g oleju
- 100 g jogurtu naturalnego
- 70 g daktyli bez pestek - posiekanych
- 1 garść płatków migdałów
Instrukcja
- Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki, włóż do naczynia żaroodpornego, posyp cukrem i piecz w 200 stopniach (góra/dół) przez około 15 minut - aż lekko zmięknie. Po upieczeniu ostudź.300 g rabarbaru, 4 łyżki cukru trzcinowego
- W jednej misce zmieszaj mokre składniki.2 jajka, 200 ml mleka, 70 g oleju, 100 g jogurtu naturalnego
- W drugiej suche - mąkę, cukier, proszek i cynamon.350 g mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cynamonu, 120 g cukru
- Dodaj mokre składniki do suchych i zmieszaj łyżką.
- Dodaj posiekane daktyle i wymieszaj.70 g daktyli
- Przełóż ciasto do blaszki o wielkości około 24/24 cm.
- Na wierzchu ułóż rabarbar i posyp płatkami migdałów.1 garść płatków migdałów
- Piecz ciasto w 180 stopniach (góra/dół) przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
- Po upieczeniu ostudź.
Notatki
Inspiracja ze strony Delicious. com