Ciasto z rabarbarem i daktylami

 

ciasto rabarbarowe

 

W sklepach jest już rabarbar i widzę, że wszyscy rzucili się na niego – ja zresztą też :D

Mnie przed jego szybszym wykorzystaniem powstrzymał mój krótki wyjazd urlopowy, ale zaraz po powrocie nie mogłam odmówić sobie przyjemności upieczenia jakiegoś szybkiego ciasta z rabarbarem :)

Na blogu jest już sporo przepisów z rabarbarem, bo muszę przyznać, że bardzo lubię to nietypowe warzywo i jako dziecko często jadłam je na surowo maczane w cukrze – mniam – też tak robiliście jako dzieci?

Teraz wolę zrobić z niego przepyszną lemoniadę (hit moich dzieci), albo jakieś fajne ciasto.

Ze względu na ograniczoną ilość czasu zdecydowałam się na bardzo proste ciasto jogurtowe z dodatkiem posiekanych daktyli, z pieczonym wcześniej rabarbarem i posiekanymi migdałami.

Całość wymieszana łychą w dwóch miskach – czyli tak jak tygryski lubią najbardziej :D

Ten przepis będzie idealny do przygotowania z dziećmi – spróbujcie koniecznie.

 

ciasto z rabarbarem i daktylami

 

ciasto z rabarbarem

 

proste ciasto jogurtowe

 

ciasto z owocami

 

ciasto z rabarbarem i daktylami

 

jogurtowe ciasto z owocami

Ciasto z rabarbarem i daktylami

Wypieki Beaty
5 z 1 oceny

Składniki
  

Instrukcja
 

  • Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki, włóż do naczynia żaroodpornego, posyp cukrem i piecz w 200 stopniach przez około 15 minut - aż lekko zmięknie. Po upieczeniu ostudź.
  • W jednej misce zmieszaj mokre składniki, a w drugiej suche - mąkę, cukier, proszek i cynamon.
  • Dodaj mokre składniki do suchych i zmieszaj łyżką.
  • Dodaj posiekane daktyle i wymieszaj.
  • Przełóż ciasto do blaszki o wielkości około 24/24 cm.
  • Na wierzchu ułóż rabarbar i posyp płatkami migdałów.
  • Piecz ciasto w 180 stopniach przez około 35-40 minut - do suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ostudź.
Sprawdzony przepis?Daj znać w komentarzu!

 

 

ciasto z rabarbarem

 

Inspiracja.